Legea nr. 158/2008 : prevenirea, constatarea și sancționarea faptelor de publicitate înșelătoare și publicitate comparativă ilegală

Redacția Lex24
Publicat in Fișe tematice, 15/07/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

I. Care este scopul Legii nr. 158/2008? Scopul legii îl reprezintă protectia comerciantilor împotriva publicitătii înselătoare si a consecintelor defavorabile ale acesteia, precum si stabilirea conditiilor în care publicitatea comparativă este permisă. Publicitatea = orice formă de prezentare a unei...

I. Care este scopul Legii nr. 158/2008?

Scopul legii îl reprezintă protectia comerciantilor împotriva publicitătii înselătoare si a consecintelor defavorabile ale acesteia, precum si stabilirea conditiilor în care publicitatea comparativă este permisă.

Publicitatea = orice formă de prezentare a unei activităti comerciale, industriale, artizanale sau liberale, în scopul promovării vânzării de bunuri sau servicii, inclusiv bunuri imobile, drepturi si obligatii.

Publicitatea înselătoare = publicitatea care, în orice mod, induce sau poate induce în eroare persoanele cărora i se adresează ori care iau contact cu aceasta si care, din cauza caracterului înselător, poate afecta comportamentul economic al acestora sau care, din acest motiv, prejudiciază sau poate prejudicia un concurent.

Publicitatea comparativă = publicitatea care identifică în mod explicit sau implicit un concurent ori bunuri sau servicii oferite de acesta.

2. Care sunt autoritătile care administrează legea?

MF – în cazul mesajelor publicitare, oricare ar fi mijlocul de comunicare ce face posibil transferul informatiei, constată încălcarea legii, din oficiu sau la sesizarea comerciantilor, precum si a asociatiilor si organizatiilor care au un interes legitim.

ANPC – în cazul mesajelor publicitare de natură să încalce dispozitiile legii privind publicitatea comparativă, constată încălcarea legii, din oficiu sau Ia sesizarea consumatorilor.

CNA – în cazul mesajelor publicitare transmise prin intermediul comunicatiilor audiovizuale comerciale, verifică si opreste, prin decizie, potrivit competentelor, difuzarea unei comunicatii comerciale, în cazul constatării de către MF sau ANPC a încălcării legii.

3. Cine poate face sesizare?

Comerciantii (persoane fizice sau juridice ce actionează în scopuri care se încadrează în activitatea sa comercială, industrială, artizanală ori liberală si orice persoană care actionează în numele si pe seama comerciantului), precum si asociatiile si organizatiile care au un interes legitim – pot să sesizeze MF sau, după caz, CNA, în functie de mediul si canalul de difuzare al unei comunicări/mesaj publicitar care constituie o încălcare a Legii nr. 158/2008 privind publicitatea înselătoare si publicitatea comparativă, republicată.

În vederea respectării dispozitiilor privind publicitatea comparativă, consumatorii pot să sesizeze ANPC. MF, prin reprezentantii săi, se poate autosesiza, când constată încălcarea dispozitiilor prevăzute de lege.

4. Când se poate face sesizare?

Dreptul comerciantilor de a sesiza faptele ce pot constitui contraventii, conform legii, se prescrie în termen de 3 luni de la data luării la cunostintă de anuntul publicitar, dar nu mai târziu de 6 luni de la data aparitiei acestuia.

5. Cum se poate face sesizarea?

Sesizarea privind o faptă de publicitate se poate face în scris, către Directiile generale regionale ale finantelor publice, sau prin intermediul Formularului de sesizare on line postat pe site-ul MF la adresa www.mfinante.ro, la rubrica ”Publicitate însetătoare”.

6. Ce fapte pot fi sanctionate?

În practica institutiei sunt considerate fapte de publicitate ce pot fi sanctionate (si se recomandă a fi evitate), utilizarea unor anunturi de tipul:

  • ”cele mai mici preturi”, ”cel mai bun raport calitate-pret”,
  • ”cel mai mic/bun pret din România”, ”cele mai mici preturi din oras”, ”cele mai bune servicłl
  • ”preturi mai mici decât la”, ”numărul 1 în România/oras”, ”alegerea nr. 1”
  • ”cea mai pură apă”, ”apa cu cel mai scăzut nivel de … din România”, fără a prezenta dovezi care să sustină exactitatea afirmatiilor.

7. Ce sanctiuni se pot aplica?

Sanctiunile aplicabile în cazul în care se constată încălcări ale legii sunt următoarele:

  • sanctiuni principale:
  • amenda contraventională (cu limite valorice între 3.000 – 30.000, respectiv 6.000-60.000 lei) sau
  • avertismentul;
  • sanctiuni/măsuri complementare, precum:
  • încetarea publicitătii însetătoare sau a publicitătii comparative ilegale, publicarea procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei necontestat sau a hotărârii judecătoresti (în care a existat o plângere împotriva procesuluiverbal), integral sau în extras;
  • publicarea unei declaratii rectificative de către comerciantul contravenient, atât prin intermediul unui ziar de largă circulatie, cât si prin intermediul mijlocului de comunicare folosit pentru difuzarea anuntului publicitar interzis.

8. Unde pot fi găsite detalii privind punerea în aplicare a Legii nr. 158/2008 privind publicitatea înselătoare si publicitatea comparativă, republicată?

Pe site-ul Ministerului Finantelor www.mfinante.ro, la rubrica „Publicitate înselătoare”, vor fi postate informatii privind: actiunile desfăsurate si rezultate, lista faptelor de publicitate care au fost sanctionate si măsurile aplicate”, tipuri de mesaje publicitare care conduc spre publicitate înselătoare si formularul de sesizare online.

Sursa: anaf.ro

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x