LEGE nr. 97 din 12 aprilie 2023

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: PARLAMENTUL ROMÂNIEI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 320 din 18 aprilie 2023
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 75
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 76
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 75
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 76
ART. 8REFERIRE LALEGE 180 11/04/2002
ART. 8REFERIRE LAOG 2 12/07/2001
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulPROMULGAT DEDECRET 428 12/04/2023
ActulREFERIT DEDECRET 428 12/04/2023





Parlamentul României adoptă prezenta lege. + 
Articolul 1În sensul prezentei legi, arbori remarcabili sunt arborii din afara fondului forestier național, inclusiv din intravilanul localităților, care îndeplinesc cel puțin una dintre următoarele caracteristici:a)au o circumferință minimă a trunchiului măsurată la 130 cm de sol în amonte conform anexei care face parte integrantă din prezenta lege;b)au vârsta de minimum 160 de ani, stabilită în baza datelor înscrise în amenajamentele silvice sau a altor documente, precum și a determinărilor și măsurătorilor specifice, efectuate la data înregistrării arborelui;c)prezintă o valoare cultural-istorică pentru zonă și comunitate, fiind legați de un eveniment istoric sau de o personalitate, de o întâmplare istorică ori de o legendă.
 + 
Articolul 2Prevederile prezentei legi sunt obligatorii pentru proprietarii și deținătorii cu orice titlu de teren cu vegetație forestieră din afara fondului forestier național, inclusiv din intravilanul localităților, cu excepția proprietăților private din intravilanul localităților. + 
Articolul 3Tăierea arborilor remarcabili, definiți conform art. 1, se face numai în condițiile prezentei legi. + 
Articolul 4Tăierea și valorificarea arborilor remarcabili, indiferent de proprietate, sunt permise numai în următoarele cazuri:a)arborele remarcabil este complet uscat, cu excepția cazurilor în care extragerea lemnului mort este interzisă;b)arborele remarcabil este dezrădăcinat din cauze naturale, cu excepția cazurilor în care extragerea arborilor doborâți este interzisă;c)arborele remarcabil pune în pericol siguranța oamenilor și a bunurilor și nu există altă modalitate de a reduce acest risc, în urma unei evaluări făcute de către autoritatea responsabilă.
 + 
Articolul 5(1)Marcarea pentru tăiere și tăierea arborilor remarcabili se fac numai după evaluarea prealabilă și cu avizul favorabil al gărzii forestiere competente teritoriale.(2)Avizul de marcare pentru tăiere se solicită de către administratorii silvici autorității publice centrale pentru silvicultură. În cazul eliberării unui aviz favorabil, acesta va conține și termenul în care arborele va fi tăiat.(3)În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi se vor elabora și se vor publica, prin ordin comun al ministrului mediului, apelor și pădurilor, al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației și al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, norme de aplicare.(4)Structurile teritoriale de specialitate ale autorității publice centrale care răspund de silvicultură vor ține o evidență pe județ și localitate a arborilor remarcabili pentru care s-a solicitat aviz de marcare, a celor pentru care s-a eliberat aviz de tăiere, precum și a cauzei eliberării acestui aviz.
 + 
Articolul 6(1)Proprietarii privați vor fi despăgubiți, la cerere, pentru arborii remarcabili înscriși în Catalogul arborilor remarcabili.(2)Cuantumul și metodologia acordării despăgubirilor sunt stabilite prin normele de aplicare prevăzute la art. 5 alin. (3).
 + 
Articolul 7(1)Administratorii silvici au obligația inventarierii arborilor remarcabili din afara fondului forestier.(2)Unitățile administrativ-teritoriale, prin structurile de administrare a spațiilor verzi, au obligația inventarierii arborilor remarcabili din intravilanul localităților.(3)Persoanele fizice pot cere administratorilor silvici să inventarieze unul sau mai mulți arbori remarcabili neidentificați până la acel moment de către administratorii silvici. Cererea trebuie să conțină coordonatele geografice ale arborelui sau arborilor remarcabili.(4)Datele colectate în urma inventarierilor de la alin. (1)-(3) se transmit structurilor teritoriale de specialitate ale autorității publice centrale care răspund de silvicultură în termen de maximum 30 de zile de la realizarea lor.(5)În termen de 60 de zile de la data adoptării prezentei legi, serviciile județene teritoriale ale Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate au obligația de a întocmi și actualiza permanent Catalogul arborilor remarcabili, document care conține datele colectate conform alin. (7), disponibil publicului pe pagina web a instituției.(6)Autoritățile prevăzute la alin. (4) încheie acorduri de colaborare cu entități din mediul academic și din societatea civilă, reprezentată prin organizații neguvernamentale, la solicitarea acestora, pentru inventarierea arborilor remarcabili.(7)Catalogul arborilor remarcabili trebuie să conțină cel puțin următoarele informații: județul, proprietarul, administratorul silvic sau unitatea administrativ-teritorială care a completat catalogul, unitatea de producție și unitatea amenajistică, specia, circumferința măsurată la 130 cm de sol, înălțimea, vârsta, descrierea principalelor caractere morfologice și cultural-istorice, dacă este cazul, precum și, dacă a fost emis un aviz de tăiere, elementele de identificare a acestuia și cauza eliberării acestui aviz. + 
Articolul 8(1)Nerespectarea dispozițiilor art. 5 alin. (1) constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 de lei la 25.000 de lei.(2)Nerespectarea obligațiilor prevăzute la art. 7 alin. (1) și (4), cu scopul tăierii arborilor remarcabili de către proprietarii terenurilor, structurile de administrare silvică sau de către unitățile administrativ-teritoriale, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 de lei la 15.000 de lei.(3)Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către agenți constatatori din cadrul structurilor de control din cadrul autorității publice centrale care răspunde de silvicultură.(4)Contravențiilor prevăzute la alin. (1) și (2) le sunt aplicabile dispozițiile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare.
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (2) din Constituția României, republicată.
p. PREȘEDINTELE CAMEREI DEPUTAȚILOR,
CIPRIAN-CONSTANTIN ȘERBAN
p. PREȘEDINTELE SENATULUI,
ALINA-ȘTEFANIA GORGHIU
București, 12 aprilie 2023.Nr. 97. + 
ANEXĂ
Dimensiunile minime ale circumferinței trunchiului
pentru încadrarea arborilor în categoria arborilor remarcabili

Denumire științifică Denumire populară/vulgară Circumferința minimă la 130 cm de la sol
Abies alba Brad 400 cm
Acer campestre Jugastru 250 cm
Acer platanoides Arțar 250 cm
Acer pseudoplatanu Paltin de munte 350 cm
Alnus glutinosa Arin negru 300 cm
Carpinus betulus Carpen 300 cm
Castanea sativa Castan comestibil 300 cm
Fagus sylvatica Fag 350 cm
Fraxinus excelsior Frasin 400 cm
Juglans regia Nuc 330 cm
Larix decidua Lariță/Larice/Zadă 300 cm
Malus sp. Măr pădureț 230 cm
Picea abies Molid 350 cm
Pinus sp. Pin (negru, silvestru, zâmbru) 250 cm
Populus sp. Plop (negru, alb, hibrid) 500 cm
Prunus avium Cireș pădureț 250 cm
Prunus padus Mălin 200 cm
Pyrus sp. Păr pădureț 280 cm
Quercus cerris, Quercus frainetto, Quercus pedunculiflora Cer, gârniță, stejar brumăriu 300 cm
Quercus pubescens Stejar pufos 200 cm
Quercus robur, Quercus petraea Stejar pedunculat, gorun 450 cm
Salix fragilis, Salix alba Salcie plesnitoare, salcie albă 450 cm
Sorbus domestica, Sorbus torminalis Sorb/Scoruș 220 cm
Taxus baccata Tisa 250 cm
Tilia sp. Tei cu frunza mare, tei pucios, tei argintiu 300 cm
Ulmus sp. Ulm de munte, ulm de câmp, velniș nânj 300 cm
Arbori exotici, nonnativi n.a. Arbori exotici, nonnativi n.a. 300 cm

––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x