LEGE nr. 78 din 11 iunie 2020

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 12/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: PARLAMENTUL ROMÂNIEI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 528 din 19 iunie 2020
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 75
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 76
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 76
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 75
ART. 1REFERIRE LALEGE 80 11/07/1995 ART. 85
ART. 1DEROGARE DE LALEGE 80 11/07/1995 ART. 40
ART. 2DEROGARE DE LALEGE 384 10/10/2006 ART. 31
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulPROMULGAT DEDECRET 290 11/06/2020
ActulREFERIT DEDECRET 290 11/06/2020





Parlamentul României adoptă prezenta lege. + 
Articolul 1(1)Prin derogare de la prevederile art. 40 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare, personalul cu pregătire paramedicală din cadrul echipajelor SMURD specializate în acordarea primului ajutor calificat, potrivit legii, aflate în finanțarea autorităților administrației publice locale, la cererea acestora, se preia cu statut de cadru militar – subofițer de către inspectoratele pentru situații de urgență județene în a căror zonă de competență își desfășoară activitatea.(2)Personalul preluat potrivit prevederilor alin. (1) trebuie să îndeplinească următoarele condiții de recrutare:a)să aibă cetățenia română și domiciliul în România;b)să cunoască limba română, scris și vorbit;c)să aibă capacitate deplină de exercițiu;d)să fie declarat „apt“ la evaluarea psihologică;e)să fie declarat „apt“ la evaluarea medicală efectuată în aceleași condiții aplicabile cadrelor militare în activitate din Ministerul Afacerilor Interne;f)să aibă vârsta de minimum 18 ani împliniți;g)să fie absolvenți de liceu cu diplomă de bacalaureat;h)să nu aibă antecedente penale, cu excepția situației când a intervenit reabilitarea;i)să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârșirea de infracțiuni;j)să nu fi desfășurat activități de poliție politică, astfel cum sunt definite prin lege;k)să nu aibă calitatea de ofițer sau maistru militar în rezervă și să nu fi fost trecut în rezervă în condițiile art. 85 alin. 1 lit. a), d), i), j) și k) sau ale art. 87 din Legea nr. 80/1995, cu modificările și completările ulterioare;l)să nu fi fost destituiți dintr-o funcție publică sau să nu le fi încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani.
 + 
Articolul 2(1)Prin derogare de la prevederile art. 31 din Legea nr. 384/2006 privind statutul soldaților și gradaților profesioniști, cu modificările și completările ulterioare, personalul cu pregătire paramedicală din cadrul echipajelor SMURD specializate în acordarea primului ajutor calificat, potrivit legii, care nu îndeplinește condițiile prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. g), aflat în finanțarea autorităților administrației publice locale, la cererea acestora, se preia cu statut de soldat profesionist de către inspectoratele pentru situații de urgență județene în a căror zonă de competență își desfășoară activitatea.(2)Personalul prevăzut la alin. (1) trebuie să îndeplinească următoarele condiții:a)să aibă cetățenia română și domiciliul în România;b)să cunoască limba română, scris și vorbit;c)să aibă capacitate deplină de exercițiu;d)să fie declarat „apt“ la evaluarea psihologică;e)să fie declarat „apt“ la evaluarea medicală efectuată în aceleași condiții aplicabile soldaților și gradaților profesioniști în activitate din Ministerul Afacerilor Interne;f)să aibă vârsta de minimum 18 ani împliniți;g)să nu aibă antecedente penale, cu excepția situației când a intervenit reabilitarea;h)să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârșirea de infracțiuni;i)să nu fi desfășurat activități de poliție politică, astfel cum sunt definite prin lege;j)să îndeplinească condițiile prevăzute în fișa postului.
 + 
Articolul 3(1)Preluarea personalului prevăzut la art. 1 alin. (1) și art. 2 alin. (1) se realizează la solicitarea scrisă a acestuia, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a legii.(2)Preluarea personalului prevăzut la art. 1 alin. (1) și art. 2 alin. (1) se realizează în termen de 4 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, iar personalul preluat își va menține ultimul statut dobândit.
 + 
Articolul 4Personalului preluat în condițiile art. 1 alin. (1) și art. 2 alin. (1) nu îi poate fi modificat raportul de serviciu prin detașare, mutare, împuternicire sau transfer timp de cel puțin 5 ani de la numirea în prima funcție, cu excepția situației în care intervine reorganizarea unității. + 
Articolul 5(1)Statele de organizare ale inspectoratelor pentru situații de urgență județene se suplimentează cu numărul de posturi necesar preluării personalului în condițiile art. 1 și 2, astfel încât să se asigure constituirea completă a echipajelor de intervenție.(2)Numărul de posturi necesar se asigură prin suplimentarea numărului total de posturi repartizat Ministerului Afacerilor Interne.
 + 
Articolul 6Prevederile prezentei legi se aplică personalului prevăzut la art. 1 alin. (1) și art. 2 alin. (1) încadrat, până cel târziu la data intrării în vigoare a prezentei legi, în echipajele SMURD specializate în acordarea primului ajutor calificat, potrivit legii, aflate în finanțarea autorităților administrației publice locale. + 
Articolul 7Sumele necesare finanțării măsurilor stabilite prin prezenta lege se asigură din bugetul anual aprobat, potrivit legii, Ministerului Afacerilor Interne. + 
Articolul 8(1)Prevederile art. 1-6 se aplică, în program-pilot, personalului de pregătire paramedicală din cadrul echipajelor SMURD specializate în acordarea primului ajutor calificat, potrivit legii, aflate în finanțarea autorităților administrației publice locale de pe raza județelor Arad, Hunedoara, Maramureș, Mureș și Sibiu.(2)Programul-pilot prevăzut la alin. (1) se desfășoară pe o durată de cel mult un an de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (1) din Constituția României, republicată.
PREȘEDINTELE CAMEREI DEPUTAȚILOR
ION-MARCEL CIOLACU
p. PREȘEDINTELE SENATULUI,
ROBERT-MARIUS CAZANCIUC
București, 11 iunie 2020.Nr. 78.

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x