LEGE nr. 5 din 7 septembrie 1950

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 26/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MAREA ADUNARE NATIONALA
Publicat în: BULETINUL OFICIAL nr. 77 din 8 septembrie 1950
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulINLOCUIT DELEGE 2 16/02/1968
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 13/04/1948 ART. 38
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulINLOCUIT DELEGE 2 16/02/1968
ActulREFERIT DEDECRET 221 06/09/1950

pentru raionarea administrativ-economică a teritoriului Republicii Populare Române



MAREA ADUNARE NAŢIONALĂ A REPUBLICII POPULARE ROMÂNEÎn temeiul art. 38 din Constituţia Republicii Populare Române,Văzând Hotărîrea Consiliului de Miniştri Nr. 935 din 31 August 1950,Adoptă următoarea lege. + 
Articolul 1Pentru asigurarea dezvoltării industriei şi agriculturii, în scopul construirii socialismului şi a ridicării nivelului de trai al oamenilor muncii, pentru a înlesni cât mai mult apropierea aparatului de Stat de poporul muncitor, pentru a contribui cât mai temeinic la asigurarea rolului politic conducător al clasei muncitoare şi la întărirea alianţei clasei muncitoare cu ţărănimea muncitoare,Teritoriul României se împarte în:– Regiuni;– Oraşe;– Raioane;– Comune.
 + 
Articolul 2Capitala Republicii Populare Române, Bucureşti, este subordonată direct organelor centrale ale Statului şi se împarte în raioane de oraş.
 + 
Articolul 3Regiunea este unitatea administrativ-economică delimitată teritorial, pe care se sprijină direct organele centrale de Stat în înfăptuirea politicii Partidului şi a Guvernului.Regiunea este subordonată direct organelor centrale ale Statului.
 + 
Articolul 4Regiunea este alcătuită din raioane şi oraşe de subordonare regională.Oraşul de reşedinţă al Sfatului Popular de regiune este centrul regional.
 + 
Articolul 5Oraşele sînt de trei categorii:– Oraşe de subordonare republicană;– Oraşe de subordonare regională, şi– Oraşe de subordonare raională.Oraş de subordonare republicană este acea localitate, care, din punct de vedere economic şi politic, prezintă o importanţă deosebită pentru Republica Populară Română.El este subordonat direct organelor centrale ale Statului.Oraşele de subordonare republicană pot fi împărţite în raioane de oraş.Oraş de subordonare regională este acea localitate, care, din punct de vedere economic şi politic, prezintă o importanţă deosebită pentru întreaga regiune.El este subordonat direct regiunii.Oraş de subordonare raională este acea localitate, care, din punct de vedere economic şi politic, prezintă importanţă pentru întregul raion. El este subordonat direct raionului.
 + 
Articolul 6Raionul de oraş este o subîmpărţire a Capitalei Republicii Populare Române sau a oraşelor de subordonare republicană.El are menirea de a înlesni administrarea oraşului şi desfăşurarea vieţii economice şi politice a poporului muncitor de pe teritoriul său.
 + 
Articolul 7Raionul este o unitate teritorială, operativă din punct de vedere economic, politic şi administrativ, alcătuit din oraşe de subordonare raională şi comune.Localitatea de reşedinţă a Sfatului Popular al raionului este centru raional.Raionul este subordonat direct regiunii.
 + 
Articolul 8Comuna este o unitate administrativă economică, delimitată teritorial, alcătuită din unul sau mai multe sate apropiate.Satul în care îşi are reşedinţa Sfatul Popular al comunei este centru comunal.Comuna este subordonată direct raionului.
 + 
Articolul 9Regiunile din Republica Populară Română şi capitalele lor sînt:1. Arad cu capitala Arad.2. Argeş cu capitala Piteşti.3. Bacău cu capitala Bacău.4. Baia-Mare cu capitala Baia-Mare.5. Bârlad cu capitala Bârlad.6. Bihor cu capitala Oradea.7. Botoşani cu capitala Botoşani.8. Bucureşti cu capitala Bucureşti.9. Buzău cu capitala Buzău.10. Cluj cu capitala Cluj.11. Constanţa cu capitala Constanţa.12. Dolj cu capitala Craiova.13. Galaţi cu capitala Galaţi.14. Gorj cu capitala Târgu-Jiu.15. Hunedoara cu capitala Deva.16. Ialomiţa cu capitala Călăraşi.17. Iaşi cu capitala Iaşi.18. Mureş cu capitala Târgu-Mureş.19. Prahova cu capitala Ploieşti.20. Putna cu capitala Focşani.21. Rodna cu capitala Bistriţa.22. Severin cu capitala Caransebeş.23. Sibiu cu capitala Sibiu.24. Stalin cu capitala Stalin.25. Suceava cu capitala Câmpulung-Moldovenesc.26. Teleorman cu capitala Roşiorii-de-Vede.27. Timişoara cu capitala Timişoara.28. Vâlcea cu capitala Râmnicul-Vâlcea.
 + 
Articolul 10Numărul, denumirea şi delimitarea unităţilor administrative ale Republicii Populare Române, precum şi centrele raionale şi comunale, sînt cele arătate în anexă, care face parte integrantă din prezenta lege.
 + 
Articolul 11Prezenta lege intră în vigoare pe data publicării în Buletinul Oficial.Această lege s'a votat de Marea Adunare Naţională în şedinţa dela 6 Septemvrie 1950, în unanimitate cu trei sute treizeci şi trei voturi.Preşedinte, Gh. Florescu.Secretar, Tăutu Maria.(L.S.M.Ad.N)PREZIDIUL MARII ADUNĂRI NAŢIONALE A REPUBLICII POPULARE ROMÂNEÎn temeiul art. 56 din Constituţia Republicii Populare Române, semnăm această lege şi dispunem publicarea ei în Buletinul Oficial.Dată în Bucureşti la 7 Septemvrie 1950.PreşedintelePrezidiului Marii Adunări Naţionale,Prof. Dr. C.I. PARHONSecretarulPrezidiului Marii Adunări Naţionale,MARIN FLOREA IONESCU––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x