LEGE nr. 30 din 12 noiembrie 1968

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 10/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MAREA ADUNARE NATIONALA
Publicat în: BULETINUL OFICIAL nr. 147 din 13 noiembrie 1968
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 1ABROGA PECODUL JUST 20/03/1937
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1ABROGA PECODUL JUST 20/03/1937
ART. 5REFERIRE LADECRET 421 24/09/1955
ART. 5REFERIRE LALEGE 312 24/04/1945
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ART. 1REFERIT DEDECIZIE 160 21/09/2000

pentru punerea în aplicare a Codului penal al Republicii Socialiste România din 21 iunie 1968



 + 
Articolul 1Pe data intrării în vigoare a codului penal al Republicii Socialiste România din 21 iunie 1968 se abroga:– codul penal din 18 martie 1936;– codul justiţiei militare din 20 martie 1937;– legile penale speciale şi dispoziţiile penale din legi speciale, contrare prevederilor Codului penal, precum şi dispoziţiile penale din hotărîri ale Consiliului de Miniştri.
 + 
Articolul 2În aplicarea art. 13 din Codul penal, în ceea ce priveşte pedepsele privative de libertate, se tine seama de limitele speciale şi nu de denumirea acestor pedepse din legea penală anterioară. Denumirile de "munca silnica", "temnita grea", "detenţiune" şi "închisoare corecţională" sînt înlocuite cu denumirea de "închisoare".
 + 
Articolul 3Cînd printr-o hotărîre rămasă definitivă anterior intrării în vigoare a Codului penal a fost pronunţată pedeapsa cu moartea şi condamnarea nu a fost executată, aceasta pedeapsa se înlocuieşte cu pedeapsa închisorii pe timp de 25 de ani. Înlocuirea are loc şi atunci cînd pedeapsa cu moartea a fost comutată în pedeapsa privativă de libertate pe viaţa.Dispoziţiile alineatului precedent se aplică şi în cazurile în care condamnarea la moarte s-a pronunţat pentru o infracţiune sancţionată de noul Cod penal cu moartea alternativ cu pedeapsa închisorii.Cînd printr-o hotărîre rămasă definitivă anterior intrării în vigoare a Codului penal s-a pronunţat pedeapsa privativă de libertate pe viaţa şi executarea nu a început sau este în curs, aceasta pedeapsa se înlocuieşte cu pedeapsa închisorii pe timp de 25 de ani, din care se scad 2/5 din ceea ce condamnatul a executat efectiv.Pedeapsa închisorii pe timp de 25 de ani, prevăzută în alineatele precedente, se socoteşte de la data intrării în vigoare a Codului penal.
 + 
Articolul 4Cînd printr-o hotărîre rămasă definitivă anterior intrării în vigoare a Codului penal a fost pronunţată pedeapsa privativă, de libertate pe timp mărginit, pentru o infracţiune contra securităţii statului, contra avutului obştesc, ori o infracţiune de omor sau o infracţiune contra păcii şi omenirii, ori o infracţiune prin care s-a adus o paguba importanţa economiei naţionale, dispoziţiile art. 14 alin. 1 din Codul penal se aplică numai dacă instanţa judecătorească, ţinînd seama de infracţiunea săvîrşită, de persoana condamnatului şi de conduita acestuia după pronunţarea hotărîrii sau în timpul executării pedepsei, apreciază ca este cazul ca acele dispoziţii să fie aplicate.Dispoziţiile alineatului precedent se aplică şi cu privire la recidivisti, oricare ar fi infracţiunea pentru care au fost condamnaţi.Prevederile art. 14 alineatul ultim din Codul penal se aplică şi condamnărilor arătate în alineatele precedente, executate la data intrării în vigoare a acestui cod.
 + 
Articolul 5Dispoziţiile Decretului nr. 421 din 24 septembrie 1955 continua să se aplice pedepselor pronunţate pe baza legilor nr. 312 din 24 aprilie 1945, nr. 291 din 18 august 1947 şi nr. 207 din 20 august 1948, care au rămas să fie executate sau urmează a fi executate. Prevederile art. 3 se aplică în mod corespunzător.Dispoziţiile Decretului nr. 330 din 23 mai 1966 privind înlocuirea executării unor pedepse privative de libertate rămîn în vigoare.
 + 
Articolul 6Pedepsele principale pronunţate anterior se executa în regimul prevăzut de noul Cod penal şi de legea privind executarea pedepselor.Cînd pedeapsa amenzii a fost transformata într-o pedeapsă privativă de libertate şi se găseşte în curs de executare la data intrării în vigoare a Codului penal, executarea acestei pedepse încetează, iar pedeapsa amenzii se considera executată.–––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x