LEGE nr. 179 din 9 mai 2003

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: PARLAMENTUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 330 din 15 mai 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 74
ART. 6REFERIRE LALEGE 500 11/07/2002
ART. 6REFERIRE INDIRECTA LALEGE 774 29/12/2001
ART. 6REFERIRE INDIRECTA LAOUG 219 24/11/2000 ART. 1
ART. 6REFERIRE INDIRECTA LAOUG 216 29/12/1999 ART. 1
ART. 6REFERIRE LALEGE 81 11/05/1999
ART. 6REFERIRE INDIRECTA LAOUG 71 24/05/1999 ART. 11
ART. 6REFERIRE INDIRECTA LAOUG (R) 71 24/05/1999 ART. 11
ART. 6REFERIRE LALEGE 189 14/10/1998
ART. 6REFERIRE INDIRECTA LAOUG 61 28/12/1998
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulPROMULGAT DEDECRET 266 08/05/2003

privind cofinantarea asistenţei financiare nerambursabile acordate României de către Comunitatea Europeană prin Instrumentul pentru Politici Structurale de Preaderare pentru proiectele din domeniul protecţiei mediului înconjurător



Parlamentul României adopta prezenta lege. + 
Articolul 1(1) Cofinantarea asistenţei financiare nerambursabile acordate României de către Comunitatea Europeană prin Instrumentul pentru Politici Structurale de Preaderare pentru proiectele din domeniul protecţiei mediului înconjurător, denumit în continuare program ISPA, se efectuează potrivit cerinţelor de cofinantare prevăzute în memorandumurile de finanţare sau în alte documente încheiate ori convenite între Comisia Comunităţii Europene şi Guvernul României.(2) Cofinantarea programului ISPA se poate asigura prin:a) alocaţii de la bugetul de stat;b) alocaţii de la bugetele locale;c) împrumuturi contractate direct de stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, de la instituţii financiare şi subimprumutate autorităţilor administraţiei publice locale sau regiilor autonome de subordonare locală ori unităţilor prestatoare de servicii publice locale al căror acţionar majoritar este o autoritate a administraţiei publice locale;d) împrumuturi contractate direct, în condiţiile legii, de către autorităţi ale administraţiei publice locale de la instituţii financiare, cu garanţia statului sau în baza garanţiilor proprii;e) împrumuturi contractate, în condiţiile legii, de către regii autonome de subordonare locală sau de unităţi prestatoare de servicii publice locale al căror acţionar majoritar este o autoritate a administraţiei publice locale de la instituţii financiare, cu garanţia locală a autorităţii administraţiei publice locale respective.
 + 
Articolul 2Rambursarea împrumuturilor, plata dobânzilor, a comisioanelor şi a oricăror alte costuri aferente împrumuturilor se asigura conform prevederilor acordurilor de împrumut şi/sau de garanţie încheiate cu instituţiile financiare.
 + 
Articolul 3(1) În cazul în care o autoritate a administraţiei publice locale, în calitate de împrumutat sau de garant al unui împrumut de la o instituţie financiară în cadrul programului ISPA, se afla în imposibilitatea temporară de a-şi constitui, parţial sau total, sumele necesare pentru plata serviciului datoriei publice locale aferent împrumutului contractat sau garantat, Guvernul, prin hotărâre, poate aproba ca rambursarea împrumutului, plata dobânzii, a comisioanelor şi a altor costuri aferente să se efectueze din Fondul de rezerva bugetară la dispoziţia Guvernului.(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi autorităţilor administraţiei publice locale sau regiilor autonome de subordonare locală ori unităţilor prestatoare de servicii publice locale al căror acţionar majoritar este o autoritate a administraţiei publice locale, în calitate de subimprumutati ai împrumuturilor contractate de stat de la instituţiile financiare în cadrul programului ISPA.
 + 
Articolul 4Persoanele juridice aflate în situaţia prevăzută la art. 3 au obligaţia sa înştiinţeze în scris, pe propria răspundere, Ministerul Finanţelor Publice, cu 30 de zile lucrătoare înainte de data scadentei, despre imposibilitatea constituirii, parţiale sau totale, în condiţiile prevederilor legale, a sumelor necesare pentru plata serviciului datoriei publice aferent împrumutului, cu motivatiile şi fundamentarile corespunzătoare.
 + 
Articolul 5Recuperarea de la persoanele juridice menţionate la art. 3 a sumelor reprezentând obligaţiile de plată ale acestora, achitate de Ministerul Finanţelor Publice, conform hotărârilor Guvernului, se va efectua în baza acordurilor de recuperare încheiate între minister şi persoanele juridice respective. Acordul de recuperare constituie titlu executoriu. Sumele recuperate se fac venit la bugetul de stat. Termenul de recuperare a creanţelor bugetare se stabileşte prin hotărâre adoptată de Guvern pentru plata serviciului datoriei publice.
 + 
Articolul 6Prevederile prezentei legi se aplică, după caz, prin derogare de la prevederile Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, ale Legii nr. 189/1998 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii datoriei publice nr. 81/1999.Această lege a fost adoptată de Senat în şedinţa din 17 martie 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.PREŞEDINTELE SENATULUINICOLAE VACAROIUAceastă lege a fost adoptată de Camera Deputaţilor în şedinţa din 15 aprilie 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILORVALER DORNEANUBucureşti, 9 mai 2003.Nr. 179.––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x