ÎNŢELEGERE din 14 mai 2003

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 70 din 28 ianuarie 2004
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEHG 26 15/01/2004
ActulCONTINUT DEHG 26 15/01/2004

între Ministerul Apărării Naţionale din România şi Ministerul Apărării din Republica Franceză privind cooperarea în domeniul istoriei militare



Ministerul Apărării Naţionale din România şi Ministerul Apărării din Republica Franceză, denumite în continuare părţi,având în vedere Acordul dintre statele părţi la Tratatul Atlanticului de Nord şi celelalte state participante la Parteneriatul pentru Pace cu privire la statutul forţelor lor şi Protocolul adiţional, încheiate la Bruxelles la 19 iunie 1995 (SOFA PfP),în spiritul Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Franceze privind cooperarea în domeniul apărării, semnat la Bucureşti la 24 octombrie 1998, denumit în continuare Acord,având în vedere Aranjamentul administrativ dintre ministrul apărării naţionale al României şi ministrul apărării al Republicii Franceze cu privire la instituirea unei cooperări între ministerele apărării român şi francez, semnat la Paris la 24 mai 1991, denumit în continuare Aranjament administrativ,dorind să amplifice acţiunile în domeniul istoriei militare, în scopul de a face mai bine cunoscută şi de a valorifica istoria celor două armate, precum şi de a intensifica relaţiile de cooperare dintre cele două părţi,au convenit următoarele: + 
Articolul 1ScopulScopul prezentei înţelegeri este de a stabili cadrul juridic necesar cooperării în domeniul istoriei militare.
 + 
Articolul 2Domeniul de aplicare şi formele cooperării(1) Domeniul de aplicare al cooperării cuprinde:a) cercetarea ştiinţifică;b) participarea la manifestările ştiinţifice organizate de către cealaltă parte;c) autorizarea accesului la diferite fonduri de arhive militare şi ajutorul reciproc în cercetare;d) schimbul reciproc de informaţii, de documente şi de publicaţii cu caracter istoric;e) studierea aspectelor comune din istoria celor două state;f) organizarea de colocvii sau seminarii;g) publicarea de studii realizate în comun;h) trimiterea şi primirea de specialişti pentru efectuarea de studii;i) asistenţă şi sprijin reciproc în acţiunile desfăşurate în cadrul organizaţiilor internaţionale, pe probleme istorice.(2) Părţile pot stabili şi alte forme de cooperare în domeniul istoriei militare, pentru punerea în aplicare a prevederilor prezentei înţelegeri.
 + 
Articolul 3Autorităţile competenteAutorităţile competente pentru punerea în aplicare a prevederilor prezentei înţelegeri sunt:a) pentru partea română: Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară din cadrul Ministerului Apărării Naţionale din România;b) pentru partea franceză: Serviciul Istoric al Armatei de Uscat.
 + 
Articolul 4Obligaţiile părţilor(1) Autorităţile competente elaborează un program de acţiuni pe termen scurt, mediu şi lung (1, 5 şi 15 ani).(2) Părţile garantează accesul fără dificultăţi la arhivele deschise publicului, cu respectarea legislaţiilor naţionale în vigoare.(3) Părţile fac schimb de informaţii şi de lucrări istorice realizate în baza prezentei înţelegeri, cu respectarea legislaţiilor interne ale statelor părţilor, direct sau prin intermediul ataşaţilor apărării.
 + 
Articolul 5Procedurile vamaleIntroducerea de documente pe teritoriul statului celeilalte părţi se face în conformitate cu prevederile legislaţiei interne a statelor părţilor şi ale normelor internaţionale.
 + 
Articolul 6Statutul membrilor personalului militar şi civilStatutul membrilor personalului militar şi civil participant la activităţile desfăşurate în baza prevederilor prezentei înţelegeri este cel stabilit de SOFA PfP.
 + 
Articolul 7Prevederile financiareFiecare parte suportă cheltuielile care rezultă din aplicarea prezentei înţelegeri, în conformitate cu prevederile Aranjamentului administrativ. După intrarea în vigoare a Acordului prevederile financiare ale acestuia se vor aplica şi prezentei înţelegeri.
 + 
Articolul 8DivergenţeleOrice divergenţe privind interpretarea sau aplicarea prezentei înţelegeri vor fi soluţionate exclusiv prin consultări între părţi.
 + 
Articolul 9Dispoziţiile finale(1) După semnarea de către cele două părţi prezenta înţelegere intră în vigoare la data primirii de către partea franceză a notificării scrise, prin care partea română notifică îndeplinirea procedurilor legale interne necesare intrării ei în vigoare.(2) Prezenta înţelegere se încheie pe o perioadă de 5 ani, care poate fi reînnoită, prin tacită reconducţiune, pe noi perioade de câte 5 ani. Oricare dintre părţi poate denunţa prezenta înţelegere. Denunţarea are efect la 6 luni de la notificarea, în scris, a celeilalte părţi.(3) Prezenta înţelegere poate fi amendată prin acordul scris al părţilor. Amendamentele intră în vigoare conform alin. (1).Semnată la Bucureşti la 14 mai 2003 şi la 12 septembrie 2003 la Paris, în două exemplare originale, fiecare în limba română şi limba franceză, ambele texte fiind egal autentice.Pentru Ministerul Apărării Naţionale din România,Ioan Mircea Paşcu,ministrul apărării naţionalePentru Ministerul Apărării din Republica Franceză,Michele Alliot-Marie,ministrul apărării───────────────────────

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x