INSTRUCŢIUNI TEHNICE din 18 octombrie 2001

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 15/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AGENTIA NATIONALA PENTRU RESURSE MINERALENr. 151 din 28 septembrie 2001MINISTERUL APELOR SI PROTECTIEI MEDIULUINr. 22.740 din 18 octombrie 2001
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 847 din 28 decembrie 2001
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 58 25/02/2004
ActulABROGAT DEORDIN 19 09/04/2004
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 639 25/09/1998 ANEXA 1
ActulREFERIRE LALEGE 61 05/03/1998 ART. 9
ActulREFERIRE LALEGE 61 05/03/1998 ART. 10
ActulREFERIRE LALEGE (R) 137 29/12/1995
ART. 4REFERIRE LALEGE 61 05/03/1998 ART. 46
ART. 6REFERIRE LAHG 639 25/09/1998 ANEXA 1
ART. 6REFERIRE LALEGE 61 05/03/1998
ART. 14REFERIRE LALEGE 61 05/03/1998 ART. 29
ART. 14REFERIRE LALEGE 61 05/03/1998 ART. 35
ART. 14REFERIRE LALEGE 61 05/03/1998 ART. 42
ART. 14REFERIRE LALEGE (R) 137 29/12/1995 ART. 83
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 58 25/02/2004
ActulABROGAT DEORDIN 19 09/04/2004
ActulAPROBAT DEORDIN 22740 18/10/2001

privind aplicarea şi urmărirea măsurilor stabilite în Programul de conformare şi în planul de refacere a mediului, precum şi reglementarea modului de operare cu garanţia bancară pentru refacerea mediului afectat de activităţile miniere



Prezentele instrucţiuni tehnice fac referire la prevederile Legii protecţiei mediului nr. 137/1995, republicată, ale art. 9 alin. (1) şi ale art. 10 alin. (3) lit. d) din Legea minelor nr. 61/1998, ale art. 16 şi 28 din Normele pentru aplicarea Legii minelor nr. 61/1998, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 639/1998. + 
Articolul 1Lucrările de refacere a mediului afectat de activităţile miniere sunt cele prevăzute în programul de lucrări de explorare, în planul de dezvoltare a exploatării miniere, în planul de refacere a mediului şi în Programul de conformare al autorizaţiei de mediu, care se vor regasi defalcate în programele anuale de lucrări.
 + 
Articolul 2Programele anuale de lucrări vor cuprinde şi lucrările pentru protecţia mediului înconjurător aferent perimetrului de explorare/exploatare.
 + 
Articolul 3Concesionarii care desfăşoară activităţi miniere de explorare/exploatare vor trimite inspectoratului/secţiei teritoriale a Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale situaţia privind valoarea lucrărilor prevăzute în programele anuale de explorare/exploatare, lucrările de refacere a mediului înconjurător (cuprinse în Programul de conformare al autorizaţiei de mediu) şi a lucrărilor pentru protecţia mediului, potrivit anexei nr. I.
 + 
Articolul 4Titularii concesiunilor de explorare/exploatare şi agenţii economici, beneficiari ai prevederilor art. 46 din Legea minelor nr. 61/1998, care nu au negociat licentele de explorare/exploatare vor depune şi vor urmări avizarea calculării garanţiei bancare pentru refacerea mediului, conform anexei nr. I, de către inspectoratele/secţiile teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, inspectoratele de protecţie a mediului teritoriale aflate în subordinea Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului şi de Direcţia protecţia şi refacerea mediului din cadrul Direcţiei generale control şi protecţia mediului a Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.
 + 
Articolul 5Valoarea lucrărilor prevăzute în programele anuale de explorare/exploatare, precum şi cea a lucrărilor de protecţie şi de refacere a mediului afectat de activităţile miniere se declara de către agenţii economici care executa lucrări miniere de explorare/exploatare, pe propria răspundere, sub sancţiunile prevăzute de legea penală.
 + 
Articolul 6Garanţia bancară pentru refacerea mediului se calculează conform anexei nr. I, aplicându-se procentul conform art. 16 şi 28 din Hotărârea Guvernului nr. 639/1998, pentru beneficiarii prevederilor art. 46 din Legea minelor nr. 61/1998 care nu au negociat licentele de explorare/exploatare sau ce stabilit în licenta. Garanţia bancară pentru refacerea mediului nu poate fi mai mica decât valoarea lucrărilor de refacere a mediului care trebuie executate în anul respectiv. Prin valoarea sa garanţia bancară pentru refacerea mediului trebuie să asigure, în cazul încetării activităţii de către titularul licenţei şi al neexecutării lucrărilor de refacere a mediului, executarea acestor lucrări.
 + 
Articolul 7Garanţia bancară pentru refacerea mediului va fi depusa în prima luna a perioadei la care se referă, după avizarea programului anual de lucrări, la o banca agreată de Agenţia Naţionala pentru Resurse Minerale.
 + 
Articolul 8Garanţia bancară anuală se constituie prin depunerea cu ordin de plată a sumei reprezentând valoarea acesteia la banca şi în contul comunicate de Agenţia Naţionala pentru Resurse Minerale.
 + 
Articolul 9Concesionarii au obligaţia ca, după achitarea garanţiei bancare aferente fiecărui perimetru de explorare/exploatare, sa transmită inspectoratului/secţiei teritoriale a Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale copii de pe ordinul de plată, cu specificarea denumirii perimetrelor pentru care s-a achitat garanţia bancară.
 + 
Articolul 10Garanţia bancară pentru refacerea mediului se poate acumula în cont, este purtătoare de dobânda la vedere şi se restituie concesionarului numai în măsura în care acesta şi-a îndeplinit obligaţiile referitoare la executarea lucrărilor de refacere a mediului aferente perioadei de 1 an.
 + 
Articolul 11Concesionarii şi agenţii economici au obligaţia ca anual sa întocmească, conform anexei nr. II, Situaţia privind lucrările executate pentru refacerea mediului afectat de activităţile miniere; aceasta situaţie va fi înaintată spre avizare inspectoratului/secţiei teritoriale a Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, inspectoratului de protecţie a mediului teritorial şi Direcţiei protecţia şi refacerea mediului din cadrul Direcţiei generale control şi protecţia mediului a Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale cu cel puţin 30 de zile înaintea datei constituirii garanţiei bancare pentru anul următor.
 + 
Articolul 12Constatarea îndeplinirii obligaţiilor referitoare la executarea lucrărilor de refacere a mediului se face pe baza prezentării de către concesionari şi agenţi economic a Situaţiei privind lucrările executate pentru refacerea mediului afectat de activităţile miniere (anexa nr. II), fundamentată de un raport privind executarea acestor lucrări avizate de inspectoratul teritorial de protecţie a mediului şi verificate de inspectoratul/secţia teritorială a Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale şi de Direcţia protecţia şi refacerea mediului din cadrul Direcţiei generale control şi protecţia mediului a Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.
 + 
Articolul 13Direcţia generală control şi protecţia mediului a Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, prin Direcţia protecţia şi refacerea mediului şi prin inspectoratele/secţiile teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, va urmări şi va controla periodic, pe parcursul întregului an, stadiul executării lucrărilor de refacere a mediului, pe care concesionarii şi le-au asumat prin programele anuale de lucrări. La efectuarea controalelor vor participa şi inspectori din cadrul inspectoratelor de protecţia mediului teritoriale.
 + 
Articolul 14În situaţia neexecutării lucrărilor din planul de refacere a mediului şi Programul de conformare în conformitate cu etapele şi ritmul prevăzute de programele anuale se vor aplica sancţiunile prevăzute la art. 83 pct. 3 din Legea protecţiei mediului nr. 137/1995, pentru nerespectarea prevederilor art. 35 alin. 2, şi cele prevăzute la art. 42 lit. a) din Legea minelor nr. 61/1998, pentru nerespectarea prevederilor art. 29 alin. (1) lit. b), i) şi j). În situaţia retragerii licenţei titularul licenţei pierde dreptul asupra garanţiilor bancare, care devin fonduri la dispoziţia Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, urmând să fie utilizate la efectuarea lucrărilor de refacere a mediului, prin intermediul unei persoane juridice competente, române sau străine, selectate prin concurs de oferta publică, organizat şi desfăşurat în condiţii stabilite în conformitate cu prevederile legale privind achiziţiile publice de execuţie de lucrări.
 + 
Anexa 1    ANEXA 1    ────────la instrucţiuni────────────────    Agent economic ………………………..    Perimetrul ……………………………    Anul …………………………………               MODUL DE CALCUL  al valorii garanţiei bancare pentru refacerea mediului  LUCRĂRI PREVĂZUTE ÎN PROGRAMUL ANUAL DE EXPLOATARE            A. Lucrări de dezvoltare                 

Nr. crt. Obiectivul U.M. Cantitatea Preţul unitar Total valoare Procent garanţie mediu (%) Valoarea garanţiei bancare pentru refacerea mediului (lei)
  0 1 2 3 4 5 6 7
  1. Lucrări de cercetare geologică pentru dirijarea exploatării          
  1.1 . . . . . . . . . . . . . . . . . .          
  1.2 . . . . . . . . . . . . . . . . . .          
  2. Lucrări de deschidere          
  2.1 . . . . . . . . . . . . . . . . . .          
  2.2 . . . . . . . . . . . . . . . . . .          
  3. Lucrări de pregătire          
  3.1. . . . . . . . . . . . . . . . . . .          
  3.2 . . . . . . . . . . . . . . . . . .          
  4. Drumuri de acces la zăcământ, instalaţii de prelucrare/preparare, halde de steril, stocuri etc.          
  4.1 . . . . . . . . . . . . . . . . . .          
  4.2 . . . . . . . . . . . . . . . . . .          
  5. Halde de steril          
  5.1 . . . . . . . . . . . . . . . . . .          
  5.2 . . . . . . . . . . . . . . . . . .          
  6. Iazuri de steril          
  6.1 . . . . . . . . . . . . . . . . . .          
  6.2 . . . . . . . . . . . . . . . . . .          
  7. Alte lucrări care se execută          
  7.1 . . . . . . . . . . . . . . . . . .          
  7.2 . . . . . . . . . . . . . . . . . .          
  Total A          
  B. Lucrările de refacere a mediului*)
  0 1 2 3 4 5 6 7
  1. Lucrări executate în zona afectată de exploatare          
  1.1. Depunere de pământ pe berme şi compactare          
  1.2. Plantare de arbuşti          
  1.3. Lucrări de întreţinere          
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .          
  2. Lucrări în zona haldelor de steril          
  2.1. Amenajare suprafaţă          
  2.2. Acoperire teren cu plasă          
  2.3. Transport sol vegetal          
  2.4. Fertilizare          
  2.5. Semănat iarbă          
  2.6. Întreţinere          
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .          
  3. Alte lucrări pentru refacerea mediului          
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .          
  Total B          
  C. Lucrări pentru protecţia mediului
  Nr. crt. Obiectivul U.M. Cantitatea Preţul unitar Total valoare Procent garanţie mediu (%) Valoarea garanţiei bancare pentru refacerea mediului (lei)
  0 1 2 3 4 5 6 7
  1. Lucrări pentru protecţia aerului          
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .          
  2. Lucrări pentru protecţia apelor de suprafaţă          
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .          
  3. Lucrări pentru protecţia apelor subterane          
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .          
  4. Lucrări pentru protecţia solului          
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .          
  5. Măsuri pentru reducerea zgomotului şi a vibraţiilor          
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .          
  6. Lucrări de reducere a impactului vizual (peisagistic)          
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .          
  7. Alte lucrări          
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .          
  TOTAL C          
  TOTAL A+B+C          
  *) Potrivit Programului de conformare.
   
  Agent economic
  Director general,
  . . . . . . . . . . . . . . . .
  Avizat: Avizat:
  Agenţia Naţională pentru Ministerul Apelor
  Resurse Minerale şi Protecţiei Mediului
  Inspectoratul/Secţia teritorială Inspectoratul de protecţie
  pentru resurse minerale a mediului
  Inspector-şef, Director,
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

 + 
Anexa 2────────la instrucţiuni────────────────

             
  Agent economic . . . . . . . . . . .
  Perimetrul . . . . . . . . . . . . . .
  Anul . . . . . . . . . . . . . . . . . .
   
  SITUAŢIA privind lucrările executate pentru refacerea mediului afectat de activităţile miniere
  Nr. crt. Obiectivul U.M. Cantitatea Preţul unitar Total valoare
  0 1 2 3 4 5
  1. Lucrări de remediere executate în zona afectată de exploatare        
  1.1. Depunere de pământ pe berme şi compactare        
  1.2. Plantare de arbuşti        
  1.3. Lucrări de întreţinere        
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .        
  2. Lucrări în zona haldelor de steril        
  2.1. Amenajare suprafaţă        
  2.2. Acoperire teren cu plasă        
  2.3. Transport sol vegetal        
  2.4. Fertilizare        
  2.5. Semănat iarbă        
  2.6. Întreţinere        
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .        
  3. Alte lucrări pentru refacerea mediului        
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .        
  TOTAL        
   
  Agent economic
  Director general,
  . . . . . . . . . . . . . . . .
  Avizat: Avizat:
  Agenţia Naţională pentru Ministerul Apelor
  Resurse Minerale şi Protecţiei Mediului
  Inspectoratul/Secţia teritorială Inspectoratul de protecţie
  pentru resurse minerale a mediului
  Inspector-şef, Director,
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

────────────────

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x