INSTRUCŢIUNI nr. 6 din 28 martie 1996

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 11/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: COMISIA NATIONALA A VALORILOR MOBILIARE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 92 din 7 mai 1996
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 5REFERIRE LAHG 887 01/11/1995
ART. 5REFERIRE LALEGE 55 15/06/1995
ART. 8REFERIRE LAOG 24 25/08/1993 ART. 11
ART. 15REFERIRE LAOG 24 25/08/1993 ART. 48
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 8 28/03/1996
ActulCONTINUT DEORDIN 8 28/03/1996

cu privire la calculul valorii activelor nete ale unui fond deschis de investiţii



 + 
Articolul 1Calculul valorii unitare a activelor nete ale unui fond deschis de investiţii se realizează după următoarea relatie:                            Valoarea activelor nete ale fondului    Valoarea unitară = ────────────────────────────────────────────────    a activelor nete Numărul de titluri de participare în circulaţie
 + 
Articolul 2Valoarea activelor nete ale unui fond deschis de investiţii se calculează prin scăderea obligaţiilor din valoarea totală a activelor:    Valoarea activelor = Valoarea totală – Valoarea    nete ale fondului a activelor fondului obligaţiilor
 + 
Articolul 3Numărul de titluri de participare aflate în circulaţie se stabileşte ca diferenţa între numărul de titluri emise şi numărul de titluri răscumpărate.
 + 
Articolul 4Valoarea totală a activelor fondului deschis de investiţii se calculează zilnic însumându-se:1. totalitatea valorilor mobiliare din portofoliu (acţiuni, obligaţiuni, instrumente financiare ale administraţiei publice centrale şi locale, instrumente financiare derivate, instrumente financiare încadrate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare în această categorie);2. disponibil din contul curent*) prin însumarea, la soldul zilnic al contului, a dobânzii de cont curent cuvenite de la ultimul vărsământ efectuat de bancă;3. depozitele bancare, la valoarea fiecărui depozit adăugându-se dobânda cuvenită de la constituirea depozitului până la data efectuării calculului;4. numerarul din casă*);5. valoarea altor active calificate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare ca echivalente ale valorilor mobiliare;6. valoarea altor active reprezentate de titluri calificate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare ca instrumente de investiţii ale fondurilor (certificate de depozit, bonuri de tezaur etc.).–––––Notă *) Aceste valori includ dividendele încasate şi veniturile din comisioanele percepute de fonduri.
 + 
Articolul 5Pentru valorile mobiliare menţionate la art. 4 pct. 1 şi 5, valoarea se stabileşte astfel:(1) pentru cele cotate la bursa de valori – cea mai mică valoare dintre următoarele două mărimi: preţul mediu ponderat al valorii mobiliare respective la ultima şedinţă în care au fost tranzacţionate şi preţul de închidere din cadrul aceleiaşi şedinţe, cu condiţia ca preţul de închidere să rezulte din tranzacţionarea a cel puţin 0,5% din valorile mobiliare ale emitentului, de acelaşi tip şi clasă, aflate în circulaţie. În situaţia în care această cerinţă cantitativă nu este îndeplinită, valoarea de piaţă este dată de preţul mediu ponderat la valorii mobiliare respective;(2) pentru valorile mobiliare încă nescrise la cota bursei de valori sau netranzacţionate pe alte pieţe reglementate şi supravegheate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, valoarea se stabileşte conform Metodologiei de evaluare rapidă a societăţilor comerciale pe baza unui raport de evaluare simplificat – anexa nr. 2 la Normele metodologice privind vânzarea, contra numerar, a acţiunilor societăţilor comerciale cu capital de stat care se privatizează potrivit Legii nr. 55/1995, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 264 din 14 noiembrie 1995;(3) în cazul obligaţiunilor şi al instrumentelor financiare calificate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare ca valori mobiliare, la valoarea de achiziţie se adaugă diferenţa dintre valoarea de realizare (valoarea ce urmează a se încasa la scadenţa titlului) şi cea de achiziţionare împărţită la numărul de zile dintre momentul de achiziţionare şi cel de realizare. În cazul încasărilor periodice aferente acestor titluri, se ia în considerare valoarea următoarei încasări, diminuată proporţional cu numărul de zile până la încasare.
 + 
Articolul 6(1) Pentru activele prevăzute la art. 4 pct. 6, valoarea acestora se înregistrează la costul de achiziţie plus venitul aferent până la data scadenţei sau a realizării acestora.(2) În cazul în care la termenul stabilit nu se încasează una dintre plăţile legate de valoarea acestor active, valoarea acesteia se consideră egală cu zero în calculul valorii activului net până în momentul în care plăţile devin curente.
 + 
Articolul 7Înregistrarea în portofoliu a valorilor mobiliare se face utilizându-se aceeaşi metodă de înregistrare (FIFO, LIFO etc.).
 + 
Articolul 8Obligaţiile unui fond deschis de investiţii sunt:– cheltuieli de emisiune şi publicitate;– cheltuieli de audit legal şi contabil;– cheltuieli pentru funcţionarea Consiliului de încredere;– cheltuieli pentru plata comisioanelor datorate societăţii de administrare a investiţiilor;– cheltuieli pentru plata comisioanelor datorate societăţii de depozitare;– cheltuieli de comisioane datorate societăţii de valori mobiliare;– cheltuieli cu dobânzi în cazul situaţiei prevăzute la art. 11 din Ordonanţa Guvernului nr. 24/1993;– alte cheltuieli aprobate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.
 + 
Articolul 9Obligaţiile unui fond deschis de investiţii se înregistrează zilnic, volumul lor fiind stabilit după cum urmează:– durata totală de înregistrare este stabilită de societatea de administrare a investiţiilor, astfel încât să nu existe variaţii semnificative în valoare (în cazul costurilor legate de emisiune şi de publicitate, care sunt suportate împreună cu societatea de administrare a investiţiilor, cheltuielilor de audit, altor cheltuieli excepţionale);– cheltuielile sunt planificate lunar, înregistrate zilnic în calculul valorii activului net şi reglate la sfârşitul lunii (cheltuieli de administrare, cheltuieli de depozitare);– cheltuielile sunt estimate, înregistrate zilnic şi reglate periodic la efectiv (cheltuieli legate de emisiune şi de publicitate, alte comisioane decât cele de mai sus).
 + 
Articolul 10Preţul de emisiune este preţul plătit de investitor şi este format din valoarea unitară a activului net, la care se adaugă comisionul de cumpărare (dacă este cazul).
 + 
Articolul 11Preţul de răscumpărare este preţul care i se cuvine investitorului la retragerea din fond şi este format din valoarea unitară a activului net din ziua anterioară depunerii cererii de retragere din care se scade comisionul de răscumpărare (dacă este cazul).
 + 
Articolul 12Depozitarul va stabili zilnic valoarea activelor nete ale unui fond deschis de investiţii.
 + 
Articolul 13Societăţile de administrare a investiţiilor vor fi transmise zilnic la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare structura de portofoliu, valoarea activelor nete ale fondului deschis de investiţii şi valoarea unitară a activului net.
 + 
Articolul 14Publicarea valorii unitare a activului net se va face cel puţin o dată pe săptămână.
 + 
Articolul 15Nerespectarea prevederilor prezentelor instrucţiuni prin fapte prevăzute ca fiind contravenţii de către art. 48 lit. g) din Ordonanţa Guvernului nr. 24/1993 va fi constatată şi sancţionată de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare potrivit art. 47, 49, 50 şi 51 ale aceluiaşi act normativ.PREŞEDINTELE COMISIEI NAŢIONALEA VALORILOR MOBILIARE,prof. univ. dr. ŞTEFAN BOBOC––––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x