INSTRUCŢIUNI nr. 3.134 din 27 septembrie 2000

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 14/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL DE INTERNENr. 1.224/4 octombrie 2000MINISTERUL TRANSPORTURILORNr. 3.134/27 septembrie 2000
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 54 din 1 februarie 2001
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 966 21/09/2009
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 3 04/01/2001
ActulREFERIRE LALEGE 105 27/06/2000
ActulREFERIRE LAOG 94 29/08/2000
ActulREFERIRE LAHG 263 06/04/1999 ART. 4
ActulREFERIRE LAHG 625 24/09/1998 ANEXA 1
ActulREFERIRE LAOG 44 28/08/1997 ART. 4
ActulREFERIRE LAOG (R) 19 18/08/1997 ART. 12
ActulREFERIRE LAOG (R) 19 18/08/1997 ART. 13
ActulREFERIRE LALEGE 40 18/12/1990 ART. 13
ActulREFERIRE LADECRET (R) 328 29/04/1966
ActulREFERIRE LAREGULAMENT (R) 328 29/04/1966 ART. 103
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 966 21/09/2009
ActulREFERIT DEORDIN 246 05/10/2009

privind autorizarea profesorilor de legislaţie rutiera şi a instructorilor de conducere auto



Ministru de interne şi ministrul transporturilor,în temeiul prevederilor art. 103 alin. 2 şi 3 din Regulamentul pentru aplicarea Decretului nr. 328/1966 privind circulaţia pe drumurile publice şi pentru stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor în acest sector, republicat, cu modificările ulterioare,în conformitate cu prevederile art. 12 lit. f), g) şi h) şi ale art. 13 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 19/1997 privind transporturile, republicată, modificată şi completată prin Ordonanţa Guvernului nr. 94/2000, ale art. 4 alin. (3) lit. r) şi s) din Ordonanţa Guvernului nr. 44/1997 privind transporturile rutiere, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2000, ale art. 4 lit. s) şi t) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Autorităţii Rutiere Române – A.R.R., aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 625/1998,în baza prevederilor art. 13 alin. 2 din Legea nr. 40/1990 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului de Interne, cu modificările ulterioare, şi ale art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 263/1999 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor*), cu modificările şi completările ulterioare,emit următoarele instrucţiuni comune:––––––-Notă *) A se vedea Hotărârea Guvernului nr. 3/2001, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 14 din 10 ianuarie 2001. + 
Capitolul 1Dispoziţii generale + 
Articolul 1Profesorii de legislaţie rutiera şi instructorii de conducere auto din şcolile de conducatori auto îşi pot desfăşura activitatea numai dacă sunt autorizaţi în acest sens de Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea Rutiera Română – A.R.R., în urma obţinerii unui atestat de profesor de legislaţie rutiera, respectiv de instructor de conducere auto, în condiţiile prezentelor instrucţiuni.
 + 
Articolul 2Pentru obţinerea atestatului profesional prevăzut la art. 1 solicitanţii trebuie să îndeplinească condiţiile necesare în vederea desfăşurării acestei activităţi, să urmeze un curs de pregătire profesională într-o instituţie de pregătire profesională, autorizata conform prevederilor legale în vigoare, şi sa promoveze examenul susţinut în condiţiile prezentelor instrucţiuni.
 + 
Capitolul 2Condiţii pentru obţinerea atestatului de profesor de legislaţie rutiera şi de instructor de conducere auto + 
Articolul 3Condiţiile de studii necesare în vederea obţinerii atestatului de profesor de legislaţie rutiera sunt îndeplinite dacă solicitanţii prezintă o diploma de absolvire a unei instituţii de învăţământ superior de lungă durata în specialitatile ştiinţe juridice sau tehnice.
 + 
Articolul 4Condiţiile de studii necesare în vederea desfăşurării activităţii de instructor de conducere auto sunt îndeplinite dacă solicitanţii sunt absolvenţi de liceu cu diploma de bacalaureat sau sunt absolvenţi ai şcolilor de maiştri în specialitatea transporturi auto.
 + 
Articolul 5(1) Persoana care solicită eliberarea atestatului de profesor de legislaţie rutiera sau de instructor de conducere auto trebuie ca, pe lângă condiţiile de studii:a) să aibă vârsta de cel puţin 25 de ani;b) să deţină permis de conducere de cel puţin 5 ani; instructorii de conducere auto trebuie să facă dovada ca au o vechime de cel puţin 5 ani în conducerea autovehiculelor din fiecare categorie şi subcategorie pentru care solicită atestarea;c) sa nu fi avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce în ultimul an sau mai mult de doua ori de la data obţinerii permisului de conducere pentru consum de alcool;d) să fie apta din punct de vedere medical şi psihologic pentru desfăşurarea activităţii respective;e) sa nu fi fost condamnata printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice, de omor, lovire sau vătămare cauzatoare de moarte, vătămare corporală grava, tâlhărie, ultraj cu violenta, ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea liniştii publice, viol, lipsirea de libertate în mod ilegal, luare sau dare de mită, primirea de foloase necuvenite sau trafic de influenţa, dacă nu a intervenit reabilitarea sau amnistia;f) sa fi urmat un curs de pregătire profesională organizat în condiţiile prezentelor instrucţiuni.(2) Începând cu data de 31 decembrie 2003 profesorii de legislaţie rutiera trebuie să posede şi pregătire pedagogica specifică formării profesionale a adulţilor.
 + 
Capitolul 3Pregătirea profesională + 
Articolul 6Cursurile de pregătire profesională se vor organiza de instituţiile autorizate de Ministerul Transporturilor.
 + 
Articolul 7Pot urma cursurile de pregătire profesională în vederea obţinerii atestatului prevăzut la art. 1 numai persoanele care fac dovada îndeplinirii condiţiilor prevăzute la cap. II.
 + 
Articolul 8(1) Pentru înscrierea la cursurile de pregătire profesională solicitanţii vor fi testati de o comisie compusa din reprezentanţi ai instituţiilor prevăzute la art. 6.(2) Testarea se va face după o tematica stabilită de Autoritatea Rutiera Română – A.R.R. şi are ca scop evidentierea unei pregatiri minime necesare a solicitanţilor.
 + 
Articolul 9(1) Programele minimale de pregătire vor fi elaborate şi actualizate de Autoritatea Rutiera Română A.R.R. împreună cu Direcţia Poliţiei Rutiere din cadrul Ministerului de Interne.(2) Programele de pregătire profesională în vederea obţinerii atestatului de profesor de legislaţie rutiera, respectiv de instructor de conducere auto, se întocmesc de instituţiile prevăzute la art. 6, pe baza programelor minimale prevăzute la alin. (1), şi se avizează de Autoritatea Rutiera Română – A.R.R. şi de Direcţia Poliţiei Rutiere.
 + 
Capitolul 4Examinarea profesională + 
Articolul 10(1) Examenul pentru atestarea profesorilor de legislaţie rutiera şi/sau a instructorilor de conducere auto poate fi susţinut numai de persoanele care îndeplinesc condiţiile prevăzute la cap. II.(2) Autoritatea Rutiera Română – A.R.R. va stabili data sustinerii examenelor de atestare.
 + 
Articolul 11(1) Comisiile de examinare şi reexaminare vor fi compuse din 3-5 membri, reprezentanţi ai Autorităţii Rutiere Române – A.R.R.(2) În aceste comisii pot fi cooptati specialişti din domeniul psihopedagogic, alţii decât cei care asigura pregătirea profesorilor de legislaţie rutiera şi a instructorilor de conducere auto din cadrul instituţiilor autorizate de Ministerul Transporturilor.
 + 
Articolul 12Actele necesare în vederea obţinerii atestatului de profesor de legislaţie rutiera şi/sau de instructor de conducere auto se depun la instituţia autorizata de Ministerul Transporturilor care organizează cursurile şi sunt următoarele:a) cererea din care să rezulte numele şi prenumele persoanei, tipul atestatului, categoriile şi subcategoriile de autovehicule pentru care se solicita atestarea;b) actul de identitate (copie);c) permisul de conducere auto (copie);d) actul de studii (copie);e) adeverinta eliberata de Direcţia Poliţiei Rutiere, din care să rezulte ca acesta îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 5 lit. c), având valabilitate de 30 de zile;f) fişa medicală şi avizul psihologic, cu menţiunea "apt";g) certificatul de cazier judiciar.
 + 
Articolul 13Actele fiecărui solicitant, împreună cu programatorul de examinare întocmit de Autoritatea Rutiera Română – A.R.R. vor fi prezentate comisiei de examinare cu 5 zile înainte, pentru verificarea şi constatarea îndeplinirii condiţiilor de atestare.
 + 
Articolul 14(1) Examenul pentru obţinerea atestatului de profesor de legislaţie rutiera şi/sau de instructor de conducere auto consta în următoarele probe:a) proba scrisă, eliminatorie, privind cunoaşterea regulilor de circulaţie pe drumurile publice, constând într-un test tip grila cu 60 de întrebări. Testele vor fi elaborate de Autoritatea Rutiera Română – A.R.R.;b) proba orala pentru evaluarea capacităţilor psihopedagogice, constând în 3 subiecte din domeniul respectiv.(2) Pentru promovarea examenului trebuie să se răspundă corect la cel puţin 54 de întrebări din testul tip grila, pentru profesorii de legislaţie rutiera, respectiv la 48 de întrebări, pentru instructorii de conducere auto, iar la proba orala aceştia trebuie să fie declaraţi admişi.(3) La încheierea examinării programatorul de examinare prevăzut la art. 13 va fi întocmit de Autoritatea Rutiera Română – A.R.R. şi va fi semnat de toţi membrii comisiei.
 + 
Capitolul 5Eliberarea atestatului + 
Articolul 15Persoanelor care au promovat examenul prevăzut la art. 14 alin. (1) şi (2) li se eliberează de către Autoritatea Rutiera Română – A.R.R. un atestat de profesor de legislaţie rutiera, respectiv de instructor de conducere auto, prin care se confirma dreptul acestora de a-şi desfăşura activitatea în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare.
 + 
Articolul 16Persoanele declarate respinse la examenul pentru atestare au dreptul la o reexaminare în termen de 90 de zile de la data sustinerii examenului. Persoanele declarate respinse la reexaminare pot susţine un nou examen pentru atestare numai după absolvirea unui nou curs de pregătire profesională. Persoanele care nu se prezintă la examen sunt declarate respinse.
 + 
Articolul 17Perioada de valabilitate a atestatului de profesor de legislaţie rutiera şi/sau de instructor de conducere auto este de 5 ani de la data eliberării. Matca fiecărui atestat, împreună cu programatorul de examen şi dosarul care cuprinde actele prevăzute la art. 12 se păstrează la Autoritatea Rutiera Română – A.R.R. pentru o perioadă de 5 ani.
 + 
Articolul 18(1) Atestatele de profesor de legislaţie rutiera sau de instructor de conducere auto sunt documente prevăzute cu serie şi număr.(2) Autoritatea Rutiera Română – A.R.R. va tine evidenta tuturor atestatelor eliberate şi va comunică de îndată eliberarea lor Direcţiei Poliţiei Rutiere.(3) Modelul atestatelor şi gestionarea acestora vor fi stabilite prin ordin al ministrului transporturilor.
 + 
Capitolul 6Retragerea atestatului + 
Articolul 19(1) Atestatul de profesor de legislaţie rutiera sau de instructor de conducere auto se retrage de către Autoritatea Rutiera Română – A.R.R. atunci când:a) nu mai sunt întrunite condiţiile prevăzute la cap. II;b) profesorul de legislaţie rutiera/instructorul de conducere auto nu a urmat un curs de perfecţionare profesională până la expirarea termenului de valabilitate a atestatului;c) atestatul a fost obţinut prin încălcarea prevederilor legale.(2) Direcţia Poliţiei Rutiere va comunică Autorităţii Rutiere Române – A.R.R. ori de câte ori constata o modificare a condiţiilor iniţiale de acordare a atestatului referitoare la suspendarea exercitării dreptului de a conduce sau la anularea permisului de conducere.
 + 
Capitolul 7Dispoziţii finale şi tranzitorii + 
Articolul 20Valabilitatea atestatului de profesor de legislaţie rutiera sau de instructor de conducere auto se poate prelungi de către Autoritatea Rutiera Română – A.R.R. pentru o noua perioada de valabilitate de 5 ani şi cu prezentarea documentelor prevăzute la art. 12, în condiţiile absolvirii unui alt curs de perfecţionare profesională în cadrul unei instituţii autorizate conform prevederilor legale şi ale promovării probei scrise eliminatorii prevăzute la art. 14 alin. (1) lit. a) şi alin. (2).
 + 
Articolul 21(1) Autorizaţiile de profesor de legislaţie rutiera sau de instructor de conducere auto, eliberate până la data intrării în vigoare a prezentelor instrucţiuni, vor fi preschimbate în termen de un an de la data intrării în vigoare a acestora, la cererea titularului, în condiţiile îndeplinirii prevederilor art. 5 lit. c), d) şi e).(2) Atestatelor preschimbate conform alin. (1) li se va prelungi valabilitatea în condiţiile prezentelor instrucţiuni, exceptându-se condiţiile de studii prevăzute la art. 3.
 + 
Articolul 22(1) Listele cuprinzând şcolile de conducatori auto şi de instructori de conducere auto independenţi autorizaţi în condiţiile prevăzute de Ordinul ministrului transporturilor nr. 146/1999 pentru aprobarea Părţii I – Norme de autorizare a şcolilor de conducatori auto – din Normele de autorizare a funcţionarii centrelor de pregătire a personalului din domeniul transporturilor rutiere vor fi transmise de Autoritatea Rutiera Română – A.R.R. unităţilor teritoriale de poliţie rutiera competente, potrivit legii, şi vor fi actualizate ori de câte ori este necesar.(2) Pentru a desfăşura activitate independenta instructorii de conducere auto trebuie să aibă o vechime de minimum 2 ani într-o şcoala de conducatori auto autorizata de Ministerul Transporturilor conform normelor de autorizare ale acestuia şi sa promoveze examenul susţinut în condiţiile prezentelor instrucţiuni.
 + 
Articolul 23(1) Evidenta pregătirii practice a cursanţilor se va tine, pe caietul cursantului, care va fi asigurat de Autoritatea Rutiera Română – A.R.R. pentru toate şcolile de conducatori auto autorizate.(2) Pregătirea practica a cursanţilor se va efectua numai pe traseele stabilite de unităţile teritoriale de poliţie rutiera.
 + 
Articolul 24Prezentele instrucţiuni vor fi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi vor intra în vigoare după 30 de zile de la data publicării lor.
 + 
Articolul 25La data intrării în vigoare a prezentelor instrucţiuni orice dispoziţie contrară se abroga.Ministru de interne,Constantin Dudu IonescuMinistrul transporturilor,Anca Boagiu––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x