INSTRUCŢIUNI nr. 2 din 19 februarie 1999

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 13/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: COMISIA NATIONALA A VALORILOR MOBILIARE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 175 din 26 aprilie 1999
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulCOMPLETAT DEORDIN 21 29/10/1999
ActulCOMPLETAT DEINSTRUCTIUNI 7 29/10/1999
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 5REFERIRE LALEGE 52 07/07/1994 ART. 114
ART. 7REFERIRE LALEGE 52 07/07/1994
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 2 19/02/1999
ActulCOMPLETAT DEORDIN 21 29/10/1999
ActulCOMPLETAT DEINSTRUCTIUNI 7 29/10/1999

privind regulile de acceptare spre executare a unui ordin de vânzare de valori mobiliare



În înţelesul prezentelor instrucţiuni, termenii de mai jos au următoarele semnificatii:– tranzacţiile cu valori mobiliare reprezintă executarea de către S.V.M., în numele şi pe contul sau sau în numele şi pe contul clientului, a ordinelor de vânzare-cumpărare transmise de acesta, urmată de efectuarea transferului de proprietate, respectiv a înregistrării acestuia;– ordinul de vânzare este oferta de a vinde o anumită valoare mobiliară, redactată în forma scrisă;– publicitatea reprezintă difuzarea oricărei informaţii sau propuneri privind vânzarea-cumpărarea de valori mobiliare prin mijloace de comunicare în masa, cum ar fi: ziarele, revistele, radioul, televiziunea, telecomunicatiile sau alte mijloace de promovare destinate clienţilor sau publicului;– S.V.M. – societate de valori mobiliare. + 
Articolul 1I se interzice agentului de valori mobiliare autorizat sa preia spre executare un ordin de vânzare altfel decât direct şi personal de la proprietarul de valori mobiliare.
 + 
Articolul 2Agentul de valori mobiliare este obligat sa preia numai ordine de vânzare la care proprietarul de valori mobiliare anexează certificatul de acţionar sau extrasul de cont ca dovada a deţinerii în proprietate a respectivelor valori mobiliare, precum şi o copie de pe buletinul/cartea de identitate care atesta propria semnatura.S.V.M., prin agenţii săi autorizaţi, nu va primi ordine de vânzare decât după verificarea dovezilor privind deţinerea în proprietate a valorilor mobiliare.
 + 
Articolul 3Înainte de a prelua spre executare un ordin de vânzare agentul de valori mobiliare este obligat sa verifice şi sa înscrie în ordin datele de identitate ale proprietarului: numele/denumirea, domiciliul/sediul social, codul numeric personal, buletinul/cartea de identitate, numărul de înmatriculare la oficiul registrului comerţului etc.
 + 
Articolul 4Ordinele de vânzare prin procura autentică nu vor fi acceptate spre executare decât în cazuri excepţionale de către societăţile înregistrate ca formatori de piaţa şi numai cu acordul expres al preşedintelui sau, după caz, al directorului general al societăţii.Cazurile excepţionale se referă la imposibilitatea dovedită a proprietarului de valori mobiliare de a se prezenta personal pentru depunerea ordinului de vânzare (de exemplu: în caz de boala, absenta din ţara etc.).
 + 
Articolul 5Sunt interzise activităţile de promovare a vânzării-cumpărării de valori mobiliare prin alte mijloace decât cele prevăzute de reglementările specifice.Persoana neautorizata care desfăşoară activităţi de promovare a vânzării-cumpărării de valori mobiliare prin publicitate săvârşeşte infracţiunea prevăzută la art. 114 din Legea nr. 52/1994 privind valorile mobiliare şi bursele de valori.
 + 
Articolul 6Ordinele de vânzare acceptate spre executare în orice alte condiţii decât cele prevăzute în prezentele instrucţiuni sunt nule de drept, atragand sancţiunile prevăzute de lege.
 + 
Articolul 7Nerespectarea prevederilor prezentelor instrucţiuni de către S.V.M. şi/sau de agenţii de valori mobiliare se sancţionează, potrivit legii, cu amendă cuprinsă între 20 milioane lei-30 milioane lei, cu suspendarea, retragerea autorizaţiei şi/sau interzicerea de a exercita activităţi care intra sub incidenţa Legii nr. 52/1994.
 + 
Articolul 8Prezentele reguli de acceptare spre executare se aplică ordinelor pentru vânzarea acţiunilor dobândite ca urmare a Programului de privatizare în masa şi pentru care vânzătorul nu a deschis un cont la S.V.M.–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x