INSTRUCŢIUNI din 3 decembrie 2009

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 26/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL APARARII NATIONALE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 869 din 14 decembrie 2009
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 2REFERIRE LAORDIN 2134 08/12/2005
ART. 2REFERIRE LAORDIN 2133 08/12/2005
ART. 2REFERIRE LAREGLEMENTARI 08/12/2005
ART. 2REFERIRE LAREGLEMENTARI 08/12/2005
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 121 03/12/2009
ActulCONTINUT DEORDIN 121 03/12/2009

privind organizarea şi executarea inspecţiilor tehnice periodice la vehiculele militare



 + 
Capitolul IDispoziţii generale + 
Articolul 1(1) Ministerul Apărării Naţionale dispune de parc propriu de vehicule rutiere, autovehicule de luptă şi vehicule pentru efectuarea de servicii sau lucrări, denumite în continuare vehicule militare, care sunt înmatriculate sau înregistrate, după caz.(2) Vehiculele militare înmatriculate deţin certificat de înmatriculare eliberat de autoritatea competentă din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor cu atribuţii de organizare şi coordonare a activităţii de evidenţă şi eliberare a certificatelor de înmatriculare.(3) Vehiculele militare înregistrate deţin certificat de înregistrare eliberat de structura competentă din subordinea Comandamentului logistic întrunit din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.
 + 
Articolul 2Vehiculele militare înmatriculate sau înregistrate circulă pe drumurile publice numai dacă îndeplinesc condiţiile tehnice prevăzute în Reglementările privind certificarea încadrării vehiculelor rutiere înmatriculate în normele tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi în categoria de folosinţă conform destinaţiei, prin inspecţia tehnică periodică – RNTR 1, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 2.133/2005, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare RNTR-1, şi în Reglementările privind omologarea, agrearea şi efectuarea inspecţiei tehnice periodice a vehiculelor destinate transportului anumitor mărfuri periculoase – RNTR 3, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 2.134/2005, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare RNTR-3.
 + 
Articolul 3Prin inspecţie tehnică periodică, denumită în continuare ITP, se înţelege operaţiunea de control periodic al vehiculelor militare înmatriculate sau înregistrate aflate în exploatare, pentru aprecierea, fără demontare, a stării tehnice a acestora, precum şi a existenţei dotărilor obligatorii, din punctul de vedere al siguranţei circulaţiei rutiere, protecţiei mediului şi folosinţei conform destinaţiei.
 + 
Articolul 4(1) Unităţile militare care desfăşoară activităţi de ITP, denumite în continuare structuri autorizate, sunt:a) centrele de mentenanţă;b) batalioanele de mentenanţă;c) secţiile de mentenanţă;d) companiile de mentenanţă;e) atelierele de mentenanţă;f) alte structuri de execuţie a mentenanţei stabilite de către ordonatorii secundari de credite.(2) Unităţile militare prevăzute la alin. (1) înfiinţează staţii ITP autorizate de către Registrul Auto Român, denumit în continuare R.A.R., în conformitate cu prevederile RNTR-1.(3) Unităţile militare deţinătoare de vehicule militare, denumite în continuare structuri beneficiare, pot executa ITP în staţii aparţinând:a) unităţilor militare prevăzute la alin. (1);b) reprezentanţelor teritoriale ale R.A.R. sau ale operatorilor economici autorizaţi şi monitorizaţi de către R.A.R., cu respectarea prevederilor legale privind achiziţia bunurilor şi serviciilor.
 + 
Articolul 5(1) Periodicitatea efectuării ITP, în funcţie de categoriile vehiculelor militare supuse ITP, este prevăzută la art. 5 alin. (3) din RNTR-1.(2) La vehiculele militare destinate transportului de mărfuri periculoase, ITP se efectuează la un an.(3) Remorcile sau semiremorcile destinate transportului de mărfuri periculoase nu pot fi cuplate decât cu un autovehicul-tractor care a efectuat ITP conform prevederilor alin. (2).(4) Vehiculele blindate pe şenile sau pe roţi şi derivatele pe şasiul acestora, care nu se supun înmatriculării/înregistrării, tractoarele pe şenile, precum şi vehiculele militare din înzestrarea structurilor dislocate în teatrele de operaţii nu se supun controlului în cadrul ITP. La acestea, cu ocazia executării întreţinerii tehnice de sezon, se verifică încadrarea în condiţiile tehnice prevăzute în manualele, notiţele tehnice, normativele şi instrucţiunile specifice fiecărui tip şi fiecărei mărci de vehicul.(5) Vehiculele militare care au fost supuse unei reparaţii de complexitate medie ori ridicată sau au suferit avarii grave, de natură să afecteze siguranţa circulaţiei, execută ITP înainte de a fi repuse în circulaţie.(6) Termenul pentru efectuarea primei ITP se socoteşte de la data primei înmatriculări sau înregistrări, iar pentru următoarea ITP, de la data celei precedente.(7) Vehiculele militare prevăzute a fi supuse ITP la interval de 6 luni sunt supuse primei inspecţii după un an, dacă la data înregistrării/înmatriculării au fost noi.(8) La vehiculele şi remorcile care se scot de la stocul de mobilizare şi se introduc la serviciu/uz, ITP se execută imediat după derularea operaţiunilor de desconservare.(9) La vehiculele militare ce deservesc misiunile permanente din străinătate, ITP se execută în conformitate cu legislaţia naţională a ţării unde acestea sunt dislocate.
 + 
Capitolul IIOrganizarea inspecţiilor tehnice periodice + 
Articolul 6(1) Structurile beneficiare execută ITP la vehiculele militare proprii, în staţiile structurilor autorizate, în baza arondării, pe principiul teritorial, stabilite de către statele majore ale categoriilor de forţe ale armatei, comandamentele de armă, comandamentele de mari unităţi pentru unităţile/formaţiunile din subordine.(2) În cazul în care arondarea în vederea executării ITP se constată a fi ineficientă din punct de vedere economic sau numărul de vehicule militare care necesită ITP depăşeşte posibilităţile de execuţie ale structurilor autorizate, structurile beneficiare vor executa ITP la celelalte structuri prevăzute la art. 4 alin. (3) lit. b), cu aprobarea eşalonului superior.(3) Până la data de 30 septembrie a fiecărui an, structurile beneficiare transmit la structurile autorizate la care sunt în arondare situaţia cu vehiculele militare cărora urmează să li se execute ITP în anul următor, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1.(4) Structurile autorizate planifică efectuarea ITP atât pentru vehiculele militare proprii, cât şi pentru cele ale structurilor beneficiare aflate în arondare, de comun acord cu comandanţii/şefii acestora, având în vedere respectarea cu stricteţe a termenelor stabilite la art. 5, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2.(5) La structurile autorizate, datele executării ITP se stabilesc numeric, în programele anuale/lunare de producţie, într-un capitol separat intitulat "Inspecţii tehnice periodice", pe categorii de vehicule.(6) Până la data de 30 octombrie a fiecărui an, structurile autorizate comunică structurilor beneficiare, în scris, datele planificate pentru efectuarea ITP la vehiculele acestora, în anul care urmează.(7) Datele executării ITP pentru vehiculele militare proprii se stabilesc, pentru anul următor, până la data de 30 noiembrie a fiecărui an şi se nominalizează în planurile anuale de mentenanţă, pe subunităţi şi numere/serii de înmatriculare/înregistrare.
 + 
Articolul 7Pentru executarea ITP, infrastructura şi dotarea specifice staţiilor ITP se stabilesc în funcţie de tipurile, caracteristicile funcţionale ale vehiculelor militare inspectate şi clasa de inspecţie tehnică pentru care sunt autorizate, acestea corespunzând cerinţelor prevăzute la art. 9 şi 10 din RNTR-1.
 + 
Articolul 8În funcţie de categorie, destinaţie şi masa totală maximă autorizată, vehiculele militare ce vor fi supuse ITP sunt grupate în 3 clase, în conformitate cu prevederile art. 4 din RNTR-1.
 + 
Articolul 9(1) Operaţiunile care se execută la vehiculele militare în cadrul ITP şi condiţiile tehnice pe care trebuie să le îndeplinească vehiculele sunt cele prevăzute în anexele nr. 1, 2, 11, 12, 13 şi 14 la RNTR-1, precum şi în anexa nr. 1 la RNTR-3.(2) Ordinea de executare a operaţiunilor se stabileşte de fiecare structură autorizată, în funcţie de fluxul propriu de efectuare a ITP.(3) Parametrii care trebuie realizaţi sunt prevăzuţi în manualele, notiţele tehnice, normativele şi instrucţiunile specifice fiecărui tip şi fiecărei mărci de vehicul.
 + 
Articolul 10(1) Norma de timp pentru efectuarea ITP se stabileşte prin procedura de lucru, în funcţie de complexitatea operaţiilor şi verificărilor prevăzute, fiind de:a) 1-2 ore pentru vehiculele din clasa I;b) 2-2,5 ore pentru vehiculele din clasa a II-a;c) 3-4 ore pentru vehiculele din clasa a III-a.(2) Pentru executarea ITP, vehiculele militare se prezintă complete, curate şi cu o stare tehnică corespunzătoare, fiind însoţite de certificatul de înmatriculare/înregistrare şi de cartea de identitate a vehiculului.(3) În intervalul dintre două ITP structura beneficiară are obligaţia de a asigura menţinerea vehiculelor militare într-o stare tehnică corespunzătoare, astfel încât să se încadreze în normele tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi categoria de folosinţă conform destinaţiei.
 + 
Articolul 11(1) Personalul destinat pentru atestare în vederea efectuării ITP se stabileşte prin grija comandanţilor/şefilor structurilor autorizate, cu respectarea condiţiilor impuse conform art. 11 şi anexei nr. 16 la RNTR-1.(2) Structurile centrale, statele majore ale categoriilor de forţe ale armatei, comandamentele de armă şi marile unităţi care au în subordine staţii ITP autorizate R.A.R. asigură selecţionarea şi trimiterea personalului la pregătire la reprezentanţele teritoriale ale R.A.R., în vederea autorizării.(3) Personalul atestat de autoritatea competentă se consemnează în ordinul de zi pe unitate, denumit în continuare O.Z.U., al structurii din care face parte.
 + 
Articolul 12Staţiile ITP organizate în unităţi militare vor deţine documentele prevăzute la art. 12 din RNTR-1.
 + 
Capitolul IIIExecutarea inspecţiilor tehnice periodice + 
Articolul 13(1) Pentru fiecare vehicul militar inspectat se completează un raport de inspecţie tehnică, conform modelului prezentat în anexa nr. 5 la RNTR-1.(2) Pentru vehiculele militare prevăzute la art. 5 alin. (3) se completează şi o anexă la raportul de inspecţie tehnică, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3 la RNTR-3.(3) Structurile autorizate consemnează rezultatele acestora, prin grija operatorului de la staţie, în evidenţa informatizată R.A.R. şi în Registrul de evidenţă a inspecţiilor tehnice periodice, întocmit conform modelului prevăzut în anexa nr. 3.(4) La completarea datelor în registru se au în vedere următoarele:a) persoana care a realizat ITP consemnează, sub semnătură, dacă vehiculul militar corespunde condiţiilor tehnice, precizând anul şi luna când urmează să fie executată următoarea ITP;b) dacă starea tehnică a vehiculului militar nu corespunde normelor prescrise, persoana care a efectuat ITP specifică defecţiunea/defecţiunile, iar la rubrica "Observaţii" menţionează termenul de remediere, care este de maximum 30 de zile;c) când se constată defecţiuni majore la sistemele de frânare şi direcţie ale vehiculelor militare, care pun în pericol siguranţa rutieră, se informează structura beneficiară, care ia măsuri de oprire din circulaţie, de introducere în reparaţie sau, după caz, de scoatere din funcţiune şi valorificare în conformitate cu prevederile legale în vigoare.(5) Executarea ITP se consemnează şi în documentele vehiculului militar, astfel:a) în certificatul de înmatriculare, conform prevederilor RNTR-1;b) în certificatul de înregistrare pentru automobile, tractoare rutiere, motociclete, motorete, remorci, se completează datele necesare – la rubrica "O.Z.U.", nr. crt. din registru, la rubrica "Semnătura şefului serviciului tehnic" se aplică semnătura inspectorului tehnic şi ştampila ITP, iar la rubrica "Ştampila unităţii" se menţionează anul şi luna pentru ITP următoare.(6) Dacă defecţiunile au fost înlăturate în termen de 30 de zile, verificarea se execută numai la sistemele sau organele la care s-au constatat şi se procedează potrivit prevederilor alin. (4) lit. a).(7) În situaţia depăşirii termenului de 30 de zile, se execută în totalitate operaţiunile prevăzute cu ocazia ITP.(8) Structurile beneficiare înscriu în O.Z.U. efectuarea ITP în baza datelor din documentele menţionate la alin. (4), prin grija locţiitorului tehnic.
 + 
Capitolul IVDispoziţii finale + 
Articolul 14Comandanţii/Şefii unităţilor militare, locţiitorii tehnici şi comandanţii de subunităţi răspund de executarea la timp a ITP pentru vehiculele militare din înzestrarea unităţilor pe care le au în responsabilitate.
 + 
Articolul 15Se interzic ieşirea în cursă a vehiculelor militare care nu au executată ITP la termenele prevăzute în prezentele instrucţiuni, precum şi executarea acesteia de către personal neatestat sau de către structuri neautorizate.
 + 
Articolul 16(1) Directorii de program/similari dispun măsurile ce se impun în vederea asigurării fondurilor, înfiinţarea, dotarea şi punerea în funcţiune a staţiilor de inspecţie tehnică cu echipamentele necesare, prevăzute la art. 10 din RNTR-1.(2) Necesarul de fonduri pentru efectuarea ITP, inclusiv a posibilelor reverificări necesare, se fundamentează de către structurile militare beneficiare.
 + 
Articolul 17(1) Pentru prevenirea neregulilor, verificarea şi constatarea modului de derulare a activităţilor referitoare la ITP şi luarea de măsuri pentru îmbunătăţirea acesteia, se organizează şi se execută controale de către:a) R.A.R., conform prevederilor art. 23 din RNTR-1;b) eşalonul superior, semestrial;c) statele majore ale categoriilor de forţe ale armatei, direcţiile centrale, comandamentele de armă, conform planificărilor proprii.(2) Constatările se consemnează în Registrul unic de control al unităţii militare controlate.
 + 
Articolul 18Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentele instrucţiuni.
 + 
Anexa 1la instrucţiuni(Model)MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALEUNITATEA MILITARĂ Nr. ………………PROPUNERILE U.M. Nr. ……………….de executare a inspecţiilor tehnice periodice în anul….. – următor –

  Nr. crt. Tipul şi marca tehnicii Nr. de înmatriculare/înregistrare Data expirării inspecţiei tehnice Propunere privind data executării următoarei inspecţii tehnice – anul, luna Observaţii
             
             
             
             
             
             

Verificat………….Şeful logisticii/similarÎntocmit………………………Locţiitorul tehnic + 
Anexa 2la instrucţiuni(Model)MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALEUNITATEA MILITARĂ Nr. …………….PLANIFICAREAinspecţiilor tehnice periodice la vehiculele militareaparţinând U.M. nr. …….., în anul ……..

*Font 7*
Nr. Tipul şi marca Număr de Periodicitatea Data Data primei inspecţii Data
crt. Subunitatea vehiculului/ înmatriculare/ efectuării ultimei tehnice periodice următoarei
remorcii înregistrare inspecţiei inspecţiei inspecţii
tehnice tehnice Plani- Repla- Reali- tehnice
periodice periodice ficată nificată zată periodice
efectuate
1.
2.

Verificat………….Şeful logisticii/similarÎntocmit………………………Locţiitorul tehnic + 
Anexa 3la instrucţiuni(Model)MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALEUNITATEA MILITARĂ Nr. ……………REGISTRUL DE EVIDENŢĂa inspecţiilor tehnice periodice

  Nr. crt. Tipul şi marca vehicu- lului militar Nr. de înmatriculare/ nregistrare Seria An de fabri- caţie Subuni- tatea^x) Data efectuării inspecţiei tehnice periodice Rezultatul inspecţiei tehnice periodice la data prezentării Admis sau Respins Gradul, numele, prenumele şi semnătura persoanei care a executat inspecţia tehnică periodică Rezultatul inspecţiei tehnice după remedierea defecţiunilor Gradul, numele, prenumele şi semnătura persoanei care a executat inspecţia tehnică periodică Ziua, luna, anul când se execută următoarea inspecţie tehnică periodică Observaţii
  Şasiu Motor Data Admis sau Respins Gradul, numele, prenumele şi funcţia persoanei care a prezentat vehiculul militar la inspecţia tehnică periodică
                                 
                                 
                                 
                                 

–––x) Unitatea/Formaţiunea căreia i se asigură asistenţa tehnică.––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x