INSTRUCȚIUNI din 2 septembrie 2002

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 15/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 683 din 16 septembrie 2002
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulMODIFICAT DEORDIN 471 04/04/2003
ActulCOMPLETAT DEORDIN 1492 05/11/2002
ActulMODIFICAT DEORDIN 1492 05/11/2002
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulPENTRU APLICAREALEGE 521 17/07/2002
ActulREFERIRE LAORDIN 1111 02/09/2002
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulMODIFICAT DEORDIN 471 04/04/2003
ActulAPROBAT DEORDIN 1111 02/09/2002
ActulCOMPLETAT DEORDIN 1492 05/11/2002
ActulCONTINUT DEORDIN 1111 02/09/2002
ActulMODIFICAT DEORDIN 1492 05/11/2002





Notă
Aprobate prin ORDINUL nr. 1.111 din 2 septembrie 2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 683 din 16 septembrie 2002.
 + 
Titlul IRegimul de supraveghere a producției, importului și circulației unor produse supuse accizelor + 
Capitolul IAlcool și distilate + 
Secţiunea 1Sistemul de supraveghere a producției de alcool și de distilate + 
Lege: + 
Articolul 2(1)Pentru înregistrarea anuală a tuturor producătorilor de alcool și de distilate, precum și a capacităților de producție deținute de aceștia agenții economici producători de alcool și de distilate vor întocmi și vor depune în perioada 1 decembrie-31 decembrie a fiecărui an, la direcțiile generale ale finanțelor publice județene, respectiv a municipiului București, în a căror rază teritorială își desfășoară activitatea, declarația privind capacitatile de producție ale instalațiilor deținute, precum și nivelul producției de alcool și de distilate, ce se estimeaza a se realiza în anul imediat următor.
 + 
Instrucțiuni:1.Declarațiile ce urmează să fie depuse vor fi verificate și vizate de supraveghetorii fiscali desemnați potrivit legii, pentru conformitate cu realitatea datelor înscrise în acestea.Anual direcțiile generale ale finanțelor publice județene, respectiv a municipiului București, vor centraliza declarațiile privind capacitatile de producție ale instalațiilor deținute de agenții economici producători de alcool și distilate, precum și nivelul producției de alcool și de distilate ce se estimeaza a se realiza în decursul unui an, conform modelului prezentat în anexa nr. 1. Aceste situații centralizatoare vor fi transmise Ministerului Finanțelor Publice – Direcția generală a tehnologiei informatiei, până la data de 15 februarie a fiecărui an. + 
Lege: + 
Articolul 2(3)Modificarea efectivă a capacităților de producție inițial declarate și, respectiv, realizarea efectivă de noi capacități de producție de alcool și de distilate se comunică de către agentul economic producător, în termen de 30 de zile de la producerea acestora, direcțiilor generale ale finanțelor publice județene, respectiv a municipiului București. Aceasta perioada reprezintă și perioada maxima admisă de producție în regim de probe tehnologice.
 + 
Instrucțiuni:2.Semestrial, până la finele primei luni a semestrului următor, direcțiile generale ale finanțelor publice județene și, respectiv, a municipiului București vor proceda la actualizarea situațiilor centralizatoare comunicate Ministerului Finanțelor Publice, în raport cu modificările intervenite în cursul semestrului.
 + 
Lege: + 
Articolul 3(2)Pentru fiecare agent economic producător de alcool și de distilate, inclusiv pentru filialele acestora, vor fi desemnați reprezentanți permanenți ai direcțiilor generale ale finanțelor publice județene, respectiv a municipiului București, denumiți în continuare supraveghetori fiscali. Prezenta supraveghetorilor fiscali va fi asigurata pe tot parcursul desfășurării procesului de producție, respectiv pe cele 3 schimburi și în zilele de sarbatori legale.
 + 
Instrucțiuni:3.(1)Pentru fiecare agent economic producător de alcool și de distilate, inclusiv pentru filialele acestora, supraveghetorii fiscali vor fi desemnați de către direcțiile generale ale finanțelor publice județene, respectiv a municipiului București, în raza cărora își desfășoară activitatea agentul economic în cauza.(2)În situația în care agenții economici producători de alcool și distilate estimeaza ca pe parcursul unui an vor realiza o producție mai mica decât capacitatea de producție instalata, aceștia sunt obligați ca în termen de minimum 30 de zile înainte de începerea trimestrului următor să depună la direcțiile generale ale finanțelor publice județene, respectiv a municipiului București, în raza cărora își desfășoară activitatea, programul de lucru aferent trimestrului ce urmează, în care vor preciza perioada în care se va desfășura efectiv producția, prezenta supraveghetorilor fiscali asigurându-se numai în această perioadă. Pe durata inactivității instalațiile de producere a alcoolului și a distilatelor vor fi sigilate. Orice intenție de modificare a programului de lucru declarat va fi comunicată direcțiilor generale ale finanțelor publice județene.(3)În procesul de sigilare a instalațiilor de producere a alcoolului și a distilatelor se vor utiliza sigilii de unica folosință, de tipul "capse de sigilat cu sarma", marcate cu inscripția "MFP" și stema României pe fața, iar pe verso cu numărul unic de identificare. Sigiliile vor fi aplicate atât la elementele tuturor instalațiilor de producere alcool și distilatelor aflate în funcțiune și conservare, cat și la rezervoarele și recipientele în care se depozitează alcoolul și distilatele. Acest tip de sigilii se va utiliza în toate situațiile de sigilare prevăzute de lege, cu excepția cazurilor în care sigilarea se efectuează de către organele vamale.(4)După fiecare operațiune de desigilare sigiliile dezafectate se vor atașa procesului-verbal de sigilare-desigilare, constituind proba martor, înregistrarea, păstrarea și arhivarea acestora efectuandu-se cu respectarea normelor legale în vigoare.
 + 
Lege: + 
Articolul 7(2)În cazul în care pentru producerea alcoolului și a distilatelor se achiziționează materii prime de la persoane fizice, borderourile de achiziție și documentele de recepție se întocmesc în doua exemplare și vor purta în mod obligatoriu viza supraveghetorului fiscal.
 + 
Instrucțiuni:4.– Modelul borderourilor de achiziție și al documentelor de recepție este cel prevăzut în normele metodologice de întocmire și utilizare a formularelor tipizate, comune pe economie, care nu au regim special, privind activitatea comercială și contabila.
 + 
Lege: + 
Articolul 9(6)Dacă timpul de remediere a contoarelor depășește 24 de ore, se suspenda activitatea de producție a alcoolului și a distilatelor. Instalațiile respective vor fi sigilate.
 + 
Instrucțiuni:5.(1)În cazul în care agentul economic aflat în aceasta situație deține plamezi ce trebuie prelucrate, se pot continua distilarea și rafinarea acestora. Supraveghetorul fiscal este obligat să constate și sa consemneze într-un proces-verbal cantitatea de plamezi existenta, precum și sa urmărească personal procesul de distilare și rafinare, utilizând pentru măsurare mijloace de determinare a volumului de alcool și de distilate, precum și a concentratiei alcoolice a acestora, altele decât contoarele.(2)În situația în care după finalizarea procesului de distilare și rafinare a cantității de plamezi, consemnată în procesul-verbal, contoarele defecte nu au fost remediate, supraveghetorul fiscal va întocmi procesul-verbal de suspendare a activității.
 + 
Secţiunea a 2-aSistemul de supraveghere a circulației alcoolului și a distilatelor în vrac + 
Lege: + 
Articolul 10(6)La sosirea efectivă a alcoolului și a distilatelor la destinație agentul economic beneficiar este obligat să solicite direcției generale a finanțelor publice județene, respectiv a municipiului București, în a carei raza teritorială își desfășoară activitatea, desemnarea unui supraveghetor fiscal care, în maximum 24 de ore, va efectua verificarea documentelor de transport și a datelor înscrise în documentul de supraveghere fiscală, după care va proceda la desigilarea cisternelor sau a recipientelor.
 + 
Instrucțiuni:6.– În acest caz supraveghetorul fiscal reprezintă persoana desemnată de conducerea organului fiscal teritorial să efectueze verificarea documentelor de transport și a datelor înscrise în documentul de supraveghere fiscală și sa desigileze cisternele sau recipientele.
 + 
Capitolul IISistemul de supraveghere pentru tuica, rachiuri naturale și vinuri + 
Lege: + 
Articolul 15(1)Fabricarea țuicii și a rachiurilor naturale se poate efectua numai prin:a)distilerii legal autorizate;b)cazane industriale legal autorizate;c)cazane individuale cu o capacitate minima de 100 litri, aparținând deținătorilor legali autorizați.
Instrucțiuni:7.(1)Distileriile reprezintă instalațiile de fabricație a tuicii și rachiurilor naturale, care sunt formate din mai multe cazane sau din mai multe coloane de distilare, cu o capacitate de producție mai mare de 400 litri.(2)Cazanele industriale și cazanele individuale sunt instalații compuse dintr-un cazan și un racitor în care sunt supuse distilarii fructele și derivatele din fructe, constând în borhoturi, tescovina, drojdie de vin și altele similare. Materiile prime pot proveni din producția proprie sau prin achizitionare de la alți producători.(3)Cultivatorii de pomi și vii, care efectuează operațiuni de distilare a producției proprii de fructe, marcuri, borhoturi, drojdie și tescovina, la cazanele proprii, și ale căror produse rezultate sunt destinate comercializării, se vor inregistra ca persoane fizice autorizate sa comercializeze aceste produse. + 
Lege: + 
Articolul 15(2)Comercializarea în vrac a țuicii și a rachiurilor naturale de către agenții economici este interzisă, cu excepția cazurilor în care producătorii livreaza direct aceste produse către alți agenți economici legal autorizați sa imbutelieze produsele respective sau să le comercializeze în sistem de alimentație publică ori direct către magazine specializate pentru produse alimentare, cu respectarea legislației în vigoare.
 + 
Instrucțiuni:8.Circulația în vrac a tuicii și a rachiurilor naturale este permisă și în cazul în care aceste produse:– se livreaza agenților economici legal autorizați, pentru imbuteliere sau comercializare, potrivit legii, sub aceeași denumire;– se obțin de către producătorii individuali în sistem de prestări de servicii.
 + 
Lege: + 
Articolul 16(1)Pentru înregistrarea anuală a tuturor producătorilor de tuica și rachiuri naturale, precum și a capacităților de producție ale acestora, agenții economici – persoane juridice, asociații familiale și persoane fizice autorizate – care produc tuica și rachiuri naturale vor întocmi și vor depune în perioada 1 decembrie-31 decembrie a fiecărui an, la organele fiscale teritoriale în a căror rază își desfășoară activitatea, declarația privind capacitatile de producție ale instalațiilor deținute, tipul instalațiilor, precum și nivelul producției de tuica și rachiuri naturale estimat a se realiza în anul imediat următor.
 + 
Instrucțiuni:9.– Anual direcțiile generale ale finanțelor publice județene, respectiv a municipiului București, vor centraliza declarațiile privind capacitatile de producție ale instalațiilor deținute de producătorii de tuica și rachiuri naturale – agenți economici: persoane juridice, asociații familiale și persoane fizice autorizate -, precum și nivelul producției de tuica și rachiuri naturale estimat a se realiza anual, conform modelului prezentat în anexa nr. 2. Aceste situații centralizatoare se vor transmite Ministerului Finanțelor Publice – Direcția generală a tehnologiei informatiei, până la data de 15 februarie a fiecărui an.
 + 
Lege: + 
Articolul 17(1)În vederea înregistrării corecte a producției de tuica și de rachiuri naturale fiecare agent economic deținător de distilerii și cazane industriale este obligat să se doteze cu mijloace de măsurare volumetrica, denumite în continuare contoare, avizate de Biroul Roman de Metrologie Legală, precum și cu mijloace legale de măsurare a concentratiei alcoolice a materiei prime și a produselor rezultate din prelucrarea acestora.(2)Cazanele individuale ale producătorilor de tuica și rachiuri naturale vor fi litrate și vor fi dotate cu vase litrate de organele abilitate de Biroul Roman de Metrologie Legală, precum și cu mijloace de măsurare legală a concentratiei alcoolice a produselor obținute.
 + 
Instrucțiuni:10.– Termenul limita privind obligativitatea dotării cu mijloace de măsurare a producției și concentratiei alcoolice este data de 31 decembrie 2002.
 + 
Lege: + 
Articolul 18(2)După primirea materiei prime în vederea distilarii deținătorii de astfel de instalații vor solicita, în scris, organului fiscal teritorial desigilarea acestora. Data și ora desigilarii, precum și cantitățile și tipurile de materie prima ce urmează a se prelucra se vor consemna într-un registru de fabricație, care va fi numerotat, vizat de organul fiscal și păstrat la producător. În același timp organul fiscal va consemna aceleași date într-un proces-verbal.
 + 
Instrucțiuni:11.(1)Pe toată perioada de funcționare deținătorii de cazane sau de alte instalații de fabricație au obligația înscrierii zilnice în registrul deschis potrivit legii a datelor prevăzute în anexa nr. 4.(2)Pentru completarea registrului deținătorii de cazane sau de alte instalații de fabricație vor deschide un registru complementar în care se vor înscrie materiile prime recepționate și introduse în depozit, precum și cantitățile scoase din depozit în vederea prelucrării în tuica și rachiuri naturale.
 + 
Lege: + 
Articolul 19Comercializarea în vrac a vinului de către agenții economici este interzisă, cu excepția cazurilor în care aceștia livreaza direct acest produs către alți agenți economici legal autorizați sa prelucreze, sa imbutelieze sau sa comercializeze vinul în sistem de alimentație publică ori direct către magazine specializate pentru produse alimentare, cu respectarea legislației în vigoare.
Instrucțiuni:12.Nu intră sub incidența prevederilor art. 19 din lege cantitățile de vin acordate angajaților agentului economic producător în limitele prevăzute în contractele colective de muncă.
 + 
Capitolul IIISistemul de supraveghere a producției și a circulației băuturilor alcoolice distilate + 
Lege: + 
Articolul 21(1)Pentru înregistrarea anuală a tuturor producătorilor de băuturi alcoolice distilate, precum și a capacităților de producție ale acestora, agenții economici producători de băuturi alcoolice distilate vor întocmi și vor depune în perioada 1 decembrie-31 decembrie a fiecărui an, la direcțiile generale ale finanțelor publice județene, respectiv a municipiului București, în a căror rază teritorială își desfășoară activitatea, declarația privind capacitatile de producție ale instalațiilor deținute, precum și nivelul producției de băuturi alcoolice distilate ce se estimeaza a se realiza în anul imediat următor.
 + 
Instrucțiuni:13.Anual direcțiile generale ale finanțelor publice județene, respectiv a municipiului București, vor centraliza declarațiile privind capacitatile de producție ale instalațiilor deținute de agenții economici producători de băuturi alcoolice distilate, precum și nivelul producției de băuturi alcoolice distilate ce se estimeaza a se realiza în decursul unui an, conform modelului prezentat în anexa nr. 3. Aceste situații centralizatoare vor fi transmise Ministerului Finanțelor Publice – Direcția generală a tehnologiei informatiei, până la data de 15 februarie a fiecărui an.
 + 
Lege: + 
Articolul 21(3)Modificarea efectivă a capacităților de producție inițial declarate și, respectiv, realizarea efectivă de noi capacități de producție de băuturi alcoolice distilate se comunică de către agentul economic producător, în termen de 30 de zile de la producerea acestora, direcțiilor generale ale finanțelor publice județene, respectiv a municipiului București. Aceasta perioada reprezintă și perioada maxima admisă de producție în regim de probe tehnologice.
 + 
Instrucțiuni:14.– Semestrial, până la finele primei luni a semestrului următor, direcțiile generale ale finanțelor publice județene, respectiv a municipiului București, vor proceda la actualizarea situațiilor centralizatoare comunicate Ministerului Finanțelor Publice, în raport cu modificările intervenite în cursul semestrului.
 + 
Titlul IIRegimul de autorizare a agenților economici care produc, importa și/sau comercializează produse supuse accizelor + 
Lege: + 
Articolul 30(1)Intră sub incidența regimului de autorizare agenții economici care produc și importă, pentru prelucrare și/sau comercializare, următoarele grupe de produse:a)alcool etilic rafinat, distilate și băuturi, asa cum sunt definite în legislația care reglementează regimul accizelor;b)produse din tutun;c)cafea, cafea cu inlocuitori, cafea solubila, inclusiv amestecuri cu cafea solubila.(2)Intra, de asemenea, sub incidența regimului de autorizare agenții economici care comercializează, în sistem angro sau de alimentație publică, produse supuse autorizării.
 + 
Instrucțiuni:15.(1)Autorizarea reprezintă dreptul agenților economici de a produce și de a importa, de a prelucra și/sau de a comercializa ori, după caz, numai dreptul de a comercializa anumite produse supuse accizelor.(2)Intră, de asemenea, sub incidența regimului de autorizare:– agenții economici, inclusiv asociațiile familiale și persoanele fizice autorizate, care desfășoară activități de comercializare a tuicii și a rachiurilor naturale provenite din uium. Din punct de vedere al autorizării aceasta activitate este asimilată producției;– activitatea de comercializare în sistem de alimentație publică a produselor supuse autorizării de către instituțiile publice și organizațiile nonprofit, prin unități proprii ale acestora, cu excepția celor care utilizează credite bugetare conform prevederilor legale în materie.(3)Agentul economic care achiziționează în vrac produse supuse autorizării – altele decât alcoolul și băuturile alcoolice -, pe care le ambaleaza apoi în ambalaje mici (fără ca produsele sa sufere vreo modificare sau transformare), în scopul comercializării acestora în sistem angro, va fi autorizat cu plata taxei corespunzătoare formei de comercializare. + 
Lege: + 
Articolul 32Agenții economici prevăzuți la art. 30 își pot desfășura activitatea numai în baza autorizației emise de:…………………………………………………………….b)direcțiile generale ale finanțelor publice județene, respectiv a municipiului București, în cazul:……………………………………………………………– agenților economici comercianți în sistem de alimentație publică de băuturi, de produse din tutun și de cafea.
 + 
Instrucțiuni:16.– Pentru agenții economici comercianți în sistem de alimentație publică de băuturi alcoolice – altele decât băuturile alcoolice distilate -, de produse din tutun și de cafea, eliberarea autorizațiilor se face în condițiile legii fără taxa de autorizare.
 + 
Lege: + 
Articolul 33(1)Autorizațiile se emit în baza unei cereri însoțite de următoarele documente:…………………………………………………………….c)cazierele judiciare ale administratorilor și/sau directorilor executivi;…………………………………………………………….e)agenții economici producători de alcool și de distilate, precum și agenții economici producători de băuturi alcoolice distilate, care achiziționează instalațiile de fabricație sau anumite părți din acestea de la alți agenți economici producători de alcool, distilate sau băuturi alcoolice distilate, sunt obligați să prezinte propriul certificat de atestare fiscală și o copie de pe certificatul de atestare fiscală al agentului economic vânzător al instalației sau al revanzatorilor, în cazul în care în cursul aceluiași an instalațiile au fost vândute de mai multe ori, din care să rezulte ca aceștia nu au la bugetul de stat obligații restante reprezentând accize;f)declarația solicitantului privind sediul social, filialele, sucursalele, punctele de lucru, spațiile de depozitare și orice alte locuri unde își desfășoară activitatea, precum și adresele acestora. În cazul agenților economici producători de alcool, de distilate și de băuturi alcoolice distilate declarația va fi însoțită și de documentele care atesta dreptul de proprietate asupra clădirilor, precum și dreptul de proprietate sau concesiune asupra terenului;……………………………………………………………j)contractele de import încheiate direct cu producătorii externi sau cu reprezentanții acestora, în cazul agenților economici importatori, însoțite de copii legalizate de pe certificatele care atesta deținerea marcii de produs din țara de origine;k)contractele de vânzare-cumpărare încheiate direct între agenții economici, producători interni sau importatori de alcool și distilate, și agenții economici, producători interni de băuturi alcoolice distilate. Orice reziliere a acestor contracte sau încheierea de noi contracte va fi adusă la cunoștința organului emitent al autorizațiilor;…………………………………………………………….n)lista sortimentelor de băuturi alcoolice distilate pentru care se solicita autorizație, avizată de Ministerul Agriculturii, Alimentației și Pădurilor ca fiind în conformitate cu prevederile legale care reglementează denumirile atribuite acestor produse.
 + 
Instrucțiuni:17.(1)Modelul cererii de autorizare este cel prevăzut în anexa nr. 5.(2)În situația în care agenții economici care solicită autorizarea nu au ca angajați directori executivi, vor prezenta o declarație scrisă din care să rezulte acest fapt și cazierele judiciare ale administratorilor.(3)Certificatul de atestare fiscală al agentului economic vânzător sau revanzator de instalații de producere a alcoolului, distilatelor și băuturilor alcoolice distilate sau de părți ale acestor instalații va fi prezentat numai în cazul în care vânzarea sau revânzarea a avut loc în anul solicitării autorizației, fapt demonstrat prin documentele de achiziție.(4)Documentele care atesta deținerea în proprietate a clădirilor, precum și deținerea în proprietate sau în concesiune a terenurilor sunt:– pentru clădiri, extrasul de carte funciară însoțit de contractul de vânzare-cumpărare sau, după caz, de procesul-verbal de punere în funcțiune, atunci când acestea au fost construite cu forte proprii;– pentru teren, extrasul de carte funciară însoțit de contractul de vânzare-cumpărare sau de contractul de concesiune, după caz.(5)Obligația prezentării copiilor legalizate ale certificatelor sau actelor care atesta dreptul de utilizare a marcii de produs din țara de origine revine agenților economici care importa produse supuse regimului de autorizare, produse ce urmează să fie comercializate sub aceeași denumire, inclusiv către consumatorul final.(6)Agenții economici care livreaza alcool etilic rafinat sau distilate altor beneficiari – alții decât producătorii de băuturi alcoolice distilate – vor prezenta contractele de vânzare-cumpărare încheiate cu aceștia, iar agenții economici care își desfășoară activitatea în sistem integrat vor prezenta contracte de vânzare-cumpărare pentru băuturi alcoolice distilate.(7)Lista sortimentelor de băuturi alcoolice distilate pentru care se solicita autorizație va purta viza direcțiilor teritoriale ale Ministerului Agriculturii, Alimentației și Pădurilor pentru conformitate cu prevederile legale care reglementează denumirile atribuite acestor produse, numai în cazul produselor din producția interna. + 
Lege: + 
Articolul 34Emiterea autorizațiilor se efectuează în baza deciziilor unor comisii instituite la nivelul Ministerului Finanțelor Publice, prin ordin al ministrului finanțelor publice, iar la nivelul fiecărei direcții generale a finanțelor publice județene, respectiv a municipiului București, prin ordin al directorului general.
 + 
Instrucțiuni:18.(1)Emiterea autorizațiilor se efectuează în baza deciziei comisiei instituite special în acest scop la Ministerul Finanțelor Publice și la fiecare direcție generală a finanțelor publice județeană.(2)În ceea ce privește emiterea autorizațiilor pentru municipiul București, administrațiile finanțelor publice de sector au competența direcțiilor generale ale finanțelor publice județene.(3)Agenții economici din municipiul București depun documentațiile pentru eliberarea autorizațiilor la administrațiile finanțelor publice de sector în raza cărora își desfășoară activitatea, acestea indeplinind și calitatea de emitent al autorizațiilor.(4)Pentru eliberarea autorizațiilor în cazul alcoolului, distilatelor, rachiului de vin și băuturilor alcoolice distilate, altele decât tuica și rachiurile naturale, la Ministerul Finanțelor Publice se va institui o comisie formată din 7 membri desemnați prin ordin al ministrului finanțelor publice și câte un reprezentant al patronatelor producătorilor de alcool și băuturi alcoolice.(5)Pentru eliberarea autorizațiilor în cazul băuturilor alcoolice, altele decât cele prevăzute la alin. (4), al produselor din tutun și al cafelei, la nivelul direcțiilor generale ale finanțelor publice județene și al administrațiilor finanțelor publice de sector din municipiul București se va institui, prin decizie a directorului general, câte o comisie formată din 5 membri.(6)Cererile și documentațiile depuse de agenții economici în vederea obținerii autorizației vor fi analizate de aceste comisii special instituite. După analizare comisiile vor emite decizii de aprobare sau respingere a cererilor discutate, iar rezultatele vor fi comunicate în scris agenților economici în cauza.(7)În baza deciziei comisiei autorizațiile se vor emite, după caz, sub semnatura președintelui comisiei din Ministerul Finanțelor Publice și, respectiv, a directorului general al direcției generale a finanțelor publice județene sau a directorului administrației finanțelor publice de sector, pentru municipiul București.(8)Autorizațiile sunt documente cu regim special, tipărite de Compania Naționala "Imprimeria Naționala" – S.A.(9)Modelul autorizației este prezentat în anexa nr. 6. + 
Lege: + 
Articolul 35Autorizațiile emise au o valabilitate de 12 luni de la data înscrisă pe formularul de autorizație ca data de eliberare a acesteia.
 + 
Instrucțiuni:19.(1)Autorizațiile emise au o valabilitate de 12 luni de la data înscrisă pe formularul de autorizație ca data de emitere a acesteia, data care întotdeauna va fi data de întâi a lunii următoare celei în care a fost aprobată de către comisie cererea de autorizare și în care a fost achitată taxa aferentă.(2)Agenții economici care solicită reautorizarea vor depune documentele prevăzute la art. 33 alin. (1) din lege, cu excepția celor de la lit. b) a aceluiași articol, pentru care agentul economic în cauza va depune o declarație pe propria răspundere din care să rezulte că nu au intervenit modificări față de ultima comunicare adusă la cunoștința organului emitent al autorizației.
 + 
Lege: + 
Articolul 36(1)Autorizațiile se emit de organele cu competența în acest sens, cu percepere de taxe, și se eliberează în termen de maximum 60 de zile de la data depunerii documentației complete.(2)Taxele de autorizare se fac venit la bugetul de stat, cuantumul acestora fiind cel prevăzut în anexa nr. 11.(3)Taxele de autorizare se datorează anticipat, dovada achitării acestora prezentându-se la data ridicării autorizației.
 + 
Instrucțiuni:20.(1)Sumele datorate bugetului de stat drept taxe de autorizare se vor vira de către agenții economici în contul 20.17.01.25 "Taxe de autorizare pentru comercializarea alcoolului, băuturilor alcoolice, produselor din tutun și a cafelei", deschis la unitățile trezoreriei statului în raza cărora aceștia își au sediul fiscal.(2)Din punct de vedere al autorizării și încadrării în cuantumul taxelor de autorizare alcoolul etilic rafinat îmbuteliat și esentele alimentare cu conținut de alcool etilic rafinat mai mare de 1,2% în volum sunt asimilate băuturilor alcoolice după cum urmează:– alcoolul etilic rafinat îmbuteliat este asimilat băuturilor alcoolice distilate;– esentele alimentare sunt asimilate produselor intermediare.
 + 
Lege: + 
Articolul 37(1)Autorizațiile se emit de organele care au competența în acest sens, pentru fiecare loc de desfășurare a activității.
 + 
Instrucțiuni:21.(1)Agenții economici autorizați în calitate de producători sau importatori de produse supuse regimului de autorizare – altele decât alcoolul și distilatele – își pot comercializa propriile produse prin punctele de lucru legal înființate, fără sa mai detina alta autorizație de comercializare.(2)Agenților economici comercianți angro de produse supuse autorizării li se vor emite autorizații pentru fiecare loc de desfășurare a activității, cu plata unei singure taxe. Fac excepție de la aceasta prevedere agenții economici care desfășoară activitate de comerț al produselor supuse autorizării în sistem cash amp; carry, pentru care autorizațiile se vor emite cu plata taxei aferente pentru fiecare loc de desfășurare a activității.(3)Agenților economici care desfășoară activități de comercializare în sistem de alimentație publică prin mai multe unități proprii, situate însă în sedii diferite, li se eliberează autorizații cu plata taxei corespunzătoare pentru fiecare unitate.(4)În situația în care agenții economici dețin autorizații pentru anumite sortimente de băuturi alcoolice și solicita, în cadrul termenului de valabilitate a autorizației, completarea acesteia cu alte sortimente de băuturi alcoolice din aceeași grupa de produse, vor depune la organul emitent o cerere de autorizare suplimentară, însoțită de certificatul de atestare fiscală din care să rezulte că nu au obligații restante față de bugetul de stat.(5)În situația menționată la alin. (4) organul competent va emite o autorizație de completare care va avea același termen de valabilitate cu autorizația inițială și pe care se va înscrie sub cuvântul „Autorizație” cuvântul „completare”. În acest caz taxa datorată pentru noul sortiment va fi proporțională cu numărul de luni rămase până la expirarea termenului de valabilitate a autorizației emise inițial.(6)Precizările menționate la alin. (4) și (5) se aplică și în cazul agenților economici autorizați, pentru care taxa de autorizare se percepe pe grupe de produse.
 + 
Lege: + 
Articolul 40(1)Agenții economici autorizați în calitate de producători de alcool etilic rafinat, de distilate și/sau de băuturi alcoolice distilate, care își schimbă sediul activității de producție, vor solicita eliberarea unei noi autorizații, cu plata taxei aferente. Nedetinerea autorizației pentru noua adresa presupune ca activitatea desfășurată în acel loc este neautorizata.(2)În situația în care agenții economici autorizați își schimba sediul social sau denumirea societății, fără schimbarea proprietarilor majoritari, aceștia au obligația să solicite eliberarea unei noi autorizații. Eliberarea acestei autorizații se face fără plata taxelor de autorizare.
 + 
Instrucțiuni:22.(1)Agenții economici autorizați, alții decât producătorii de alcool etilic rafinat, de distilate și/sau de băuturi alcoolice distilate, care își schimba sediul social, sediul activității sau denumirea societății, fără schimbarea proprietarilor majoritari, au obligația solicitării unei noi autorizații. Organul competent va emite o noua autorizație, fără plata taxei, care va avea același termen de valabilitate cu autorizația inițială și pe care se va înscrie sub cuvântul "Autorizație" cuvântul "modificare".(2)Nedetinerea autorizațiilor modificate presupune ca activitatea desfășurată în acel loc este neautorizata.
 + 
Lege: + 
Articolul 42(1)Comercializarea de produse supuse autorizării, ca urmare a achiziționării de bunuri confiscate și devenite proprietatea statului de la Ministerul Finanțelor Publice, se poate efectua numai de către agenții economici legal autorizați.
 + 
Instrucțiuni:23.Comercializarea de produse supuse autorizării – altele decât produsele din tutun -, achiziționate de agenții economici de la Ministerul Finanțelor Publice, indiferent de modul de achizitionare, ca fiind bunuri confiscate și devenite proprietatea statului, se poate efectua în situația în care legea prevede aceasta, numai în baza autorizației obținute conform prevederilor legale.
 + 
Lege: + 
Articolul 44Agenții economici care, printr-o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă, intră în posesia unor produse supuse autorizării pot utiliza sau valorifica produsele respective numai cu aprobarea prealabilă a Ministerului Finanțelor Publice. + 
Articolul 45(1)Agenții economici cărora le-a fost anulată autorizația și care dețin stocuri de produse la data anulării autorizației pot valorifica produsele respective numai cu acordul Ministerului Finanțelor Publice. De asemenea, cu acordul Ministerului Finanțelor Publice, poate fi finalizată și apoi valorificată și materia prima aflată, la data anulării autorizației, în stadiu de producție neterminată.
 + 
Instrucțiuni:24.(1)În toate situațiile menționate la art. 44 și art. 45 alin. (1) din lege aprobările vor fi date de Ministerul Finanțelor Publice sau, după caz, de organele fiscale teritoriale, în funcție de competentele de emitere a autorizațiilor.(2)Valorificarea produselor se poate efectua numai către agenți economici autorizați potrivit legii, pe bază de contracte scrise, iar documentele fiscale speciale vor fi procurate de la agenții economici cumpărători.
 + 
Lege: + 
Articolul 48(1)Achiziționarea de produse supuse regimului de autorizare, în vederea comercializării sau prelucrării, se poate efectua numai de la agenții economici legal autorizați.
 + 
Instrucțiuni:25.– Nu intra sub incidența acestor prevederi produsele confiscate sau intrate potrivit legii în proprietatea privată a statului, achiziționate de agenții economici în vederea valorificării de la Ministerul Finanțelor Publice.
 + 
Lege: + 
Articolul 49(1)Necomercializarea sau neprelucrarea de către agenții economici producători de alcool etilic rafinat și/sau distilate, în fiecare trimestru al anului pentru care s-a obținut autorizație de comercializare, a unei cantități egale cu cel puțin 10% din cantitatea estimată a se realiza pe perioada de autorizare atrage suspendarea activității și sigilarea instalațiilor de producție pe termen de 3 luni.
 + 
Instrucțiuni:26.(1)În toate situațiile prevăzute de lege, cu excepția celei de la art. 49 alin. (1), măsura suspendării autorizațiilor se va dispune de către comisiile de autorizare, în baza:– actelor de control emise de organele de specialitate, prin care s-au constatat încălcări ale prevederilor legale;– referatului întocmit de organul fiscal în raza căruia funcționează agentul economic, în care se consemnează neîndeplinirea condițiilor prevăzute la art. 49 alin. (2) din lege.(2)În sensul celor arătate mai sus, actele de constatare vor fi înaintate imediat după finalizare comisiilor de autorizare, care vor analiza propunerile de suspendare a autorizației și vor dispune în consecința.(3)Decizia comisiei de autorizare va fi comunicată operativ agentului economic sancționat, organului de constatare care a făcut propunerea, organului fiscal teritorial și Companiei Naționale "Imprimeria Naționala" – S.A., în vederea neonorarii comenzilor privind achiziționarea documentelor cu regim special ori a marcajelor.(4)Suspendarea autorizației atrage suspendarea activității, operațiune care va fi efectuată de organul fiscal teritorial în raza căruia își desfășoară activitatea agentul economic. Procedura de suspendare are la baza un proces-verbal încheiat de o echipa formată din 3 membri, dintre care unul va fi reprezentantul Gărzii financiare.(5)În cazul necomercializarii sau neprelucrarii de către agenții economici producători de alcool etilic rafinat și/sau de distilate a cel puțin 10% din cantitatea estimată a se realiza pe perioada de autorizare, în fiecare trimestru, suspendarea activității va fi efectuată de organul fiscal teritorial în raza căruia își desfășoară activitatea agentul economic, de către o echipa formată din 3 membri, dintre care unul va fi reprezentantul Gărzii financiare. Suspendarea are la baza situația privind modul de valorificare a alcoolului etilic rafinat și/sau a distilatelor și se efectuează pe o perioadă de 3 luni consecutive, cu posibilitatea reluării activității numai după expirarea acestui termen. Pe perioada celor 3 luni de suspendare a activității nu se suspenda și autorizația, agentul economic producător putând comercializa producția din stoc.(6)La analiza situației privind modul de valorificare care sta la baza suspendării activității se va ține seama de perioada de întrerupere a procesului de producție cauzată fie de revizia planificata, fie de avarii.(7)Suspendarea activității agenților economici producători de produse supuse autorizării atrage aplicarea sigiliilor pe instalațiile de producere sau imbuteliere a alcoolului, distilatelor, băuturilor alcoolice sau de fabricare a celorlalte produse supuse regimului de autorizare. + 
Lege: + 
Articolul 49(2)Întârzierea la plata a accizelor cu mai mult de 60 de zile de la termenul legal atrage suspendarea autorizației și, respectiv, a activității agentului economic în cauza, până la plata sumelor restante.
 + 
Instrucțiuni:27.Intră sub incidența acestor prevederi toți agenții economici producători plătitori de accize, autorizați potrivit legii, pentru accizele aferente livrărilor de produse efectuate începând cu data de 2 august 2002.
 + 
Titlul IIIRegimul produselor din tutun confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului + 
Lege: + 
Articolul 50(1)Produsele din tutun confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului se predau de către organul care a dispus confiscarea, pentru distrugere, cu titlu gratuit, agenților economici autorizați în calitate de producători interni de tigarete, astfel:a)sortimentele care se regăsesc în nomenclatorul de fabricație al agenților economici producători interni se predau în totalitate acestora;b)sortimentele care nu se regăsesc în nomenclatorul de fabricație al agenților economici producători interni se predau în custodie, de către organele care au procedat la confiscare, agenților economici producători interni a căror cota de piața reprezintă peste 5%. Repartizarea fiecărui lot de produse din tutun confiscate către agenții economici producători interni se face proporțional cu cota de piața deținută. Situația privind cotele de piața se comunică trimestrial de Ministerul Finanțelor Publice direcțiilor generale ale finanțelor publice județene și, respectiv, a municipiului București, Direcției generale de îndrumare și control fiscal, Gărzii Financiare, Direcției Generale a Vamilor și Ministerului de Interne.
 + 
Instrucțiuni:28.Distrugerea produselor din tutun se va efectua prin diverse metode specifice, inclusiv prin ardere, care să asigure denaturarea acestora dincolo de orice posibilitate de reconstituire, sortare, triere sau orice alta modalitate de recuperare a materiilor prime ce intră în componenta acestor produse. În acest scop agenții economici care preiau cantitățile de produse din tutun confiscate vor asigura distrugerea acestora, în baza aprobării date de Ministerul Finanțelor Publice – Direcția generală de îndrumare și control fiscal, la cererea acestora și în prezenta comisiei de distrugere constituite special în acest scop.
 + 
Titlul IVDispoziții tranzitorii și finale + 
Lege: + 
Articolul 61Stocurile de alcool etilic rafinat, de distilate și de băuturi alcoolice existente, la data intrării în vigoare a prezentei legi, la agenții economici care nu dețin autorizație de comercializare și care nu îndeplinesc condițiile legale de autorizare pot fi utilizate sau valorificate numai cu aprobarea Ministerului Finanțelor Publice, în condițiile stabilite prin instrucțiunile emise în aplicarea acestei legi.
 + 
Instrucțiuni:29.(1)În toate situațiile aprobările vor fi date de Ministerul Finanțelor Publice sau de direcțiile generale ale finanțelor publice județene, respectiv a municipiului București, după caz, în funcție de competentele de emitere a autorizațiilor.(2)În vederea obținerii aprobărilor necesare valorificării agenții economici în cauza vor inventaria stocurile existente la data de 2 august 2002 și vor depune listele de inventar la organele fiscale teritoriale în raza cărora își desfășoară activitatea, în termen de 20 de zile de la data publicării prezentelor instrucțiuni în Monitorul Oficial al României, Partea I.(3)Organele fiscale teritoriale vor verifica exactitatea datelor înscrise în listele de inventar depuse de agenții economici și proveniență stocurilor. Pentru fiecare caz se va întocmi un referat care va sta la baza aprobării valorificării stocurilor. + 
Lege: + 
Articolul 62(1)Agenții economici care dețin autorizații de comercializare valabile pe toată perioada de desfășurare a activității, eliberate anterior intrării în vigoare a prezentei legi, au obligația ca până la data de 15 noiembrie 2002 să prezinte aceste autorizații organelor emitente în vederea anulării și emiterii unor noi autorizații. După data de 15 noiembrie 2002 autorizațiile eliberate anterior datei de intrare în vigoare a prezentei legi sunt nule de drept.(2)Eliberarea noilor autorizații se face cu plata taxei aferente și în condițiile prevăzute în prezenta lege.
 + 
Instrucțiuni:30.(1)Nu intră sub incidența prevederilor art. 62 alin. (1) din lege agenții economici care dețin autorizații a căror valabilitate este de 12 luni.(2)Autorizațiile emise agenților economici, cu valabilitate pe toată perioada de desfășurare a activității, și care până la data de 15 noiembrie 2002 nu depășesc 12 luni de la autorizare vor fi prezentate organelor fiscale emitente pentru anulare, eliberandu-se noi autorizații cu valabilitate pe perioada rămasă până la 12 luni de la data autorizării inițiale.(3)Obligativitatea deținerii noilor autorizații revine și agenților economici comercianți de produse supuse autorizării, în sistem de alimentație publică. Comercializarea în sistem de alimentație publică numai de băuturi alcoolice – altele decât băuturile alcoolice distilate -, de produse din tutun și de cafea se autorizeaza fără plata taxei de autorizare. + 
Alte dispoziții31.Prin activitate sezoniera se înțelege activitatea desfășurată de agenții economici pe o perioadă de maximum 6 luni consecutive.32.Agenții economici a căror activitate a fost autorizata înainte de data intrării în vigoare a Legii nr. 521/2002 sunt obligați la plata integrală a taxei de autorizare, în condițiile și la termenele prevăzute de legislația în vigoare la acea data.33.Agenții economici comercianți în sistem en detail care au depus documentația în vederea obținerii autorizației de comercializare, cu plata taxelor aferente, și pentru care până la data intrării în vigoare a legii nu a fost emisă autorizația de comercializare pot solicita restituirea sau compensarea taxelor plătite fără obiect.34.Anexele nr. 1-6 fac parte integrantă din prezentele instrucțiuni.
 + 
Anexa nr. 1la instrucțiuniDirecția generală a finanțelor publicea județului ……../municipiului București
SITUAȚIE CENTRALIZATOARE
privind capacitatile de producție ale instalațiilor
deținute de agenții economici producători de alcool
și distilate pentru anul………

Nr. crt Denumirea producătorilor Codul fiscal Denumirea produselor fabricate Numărul coloanelor de distilare rafinare sau numărul instalațiilor de distilare Capacitatea de producție a instalației de distilare și rafinare în 24 de ore (litri alcool pur) Capacitatea de producție anuală (litri alcool pur) Producția estimată a se realiza (litri alcool pur)
0 1 2 3 4 5 6 7
TOTAL GENERAL X X X X


Director general,
 + 
Anexa nr. 2Direcția generală a finanțelor publicea județului …../municipiului București
SITUAȚIE CENTRALIZATOARE
privind capacitatile de producție ale
instalațiilor deținute de agenții economici producători
de țuică și rachiuri naturale pentru anul ……..

Nr.crt Denumirea producătorilor Codul fiscal Adresa Numărul de coloane, blaze, cazane Capacitatea de fierbere în 24 de ore (litri/grad dal) Capacitatea de producție lunară (litri/grad dal) Producția estimată a se realiza (litri/grad dal)
localitatea strada nr.
0 1 2 3 4 5 6 7
TOTAL GENERAL X X X X


Director general,
…………….
 + 
Anexa nr. 3la instrucțiuniDirecția generală a finanțelor publicea județului ……/municipiului București
SITUAȚIE CENTRALIZATOARE
privind capacitatile de producție ale
instalațiilor deținute de agenții economici
producători de băuturi alcoolice distilate pentru anul ………….

Nr.crt Denumirea producătorilor Codul fiscal Adresa Capacitatea de producție în 24 de ore (litri alcool pur) Capacitatea de producție anuală (litri alcool pur) Producția estimată a se realiza (litri alcool pur)
localitatea strada nr.
0 1 2 3 4 5 6
TOTAL GENERAL X X X


Director general,
……………..

 + 
Anexa nr. 4la instrucțiuni
REGISTRU
de fabricație pentru tuica și rachiuri naturale
1.Numărul curent2.Numele producătorului sau agentului economic deținător de materii prime fermentate și adresa3.Numărul carnetului de producător sau al autorizației de comercializare a tuicii și rachiurilor naturale4.Felul materiei prime introduse în fabricație5.Cantitatea de borhot, drojdie de vin sau tescovina introdusă în fabricație6.Durata fiecărei fabricatii (ore/zi)7.Producția de tuica sau rachiuri obținută (litri, concentrație alcoolică)8.Cantitatea de uium reținută pentru prestații (litri, concentrație alcoolică și grade dal)9.Cantitatea predată producătorului sau agentului economic (litri, concentrație alcoolică)10.Semnatura producătorului sau a delegatului agentului economic autorizat care a primit tuica sau rachiurile cuveniteNOTĂ:a)În registru se vor opera zilnic fabricatiile în ordinea producătorilor și a materiilor prime introduse în fabricație.b)Deținătorii de distilerii și cazane care prestează servicii vor elibera beneficiarilor de tuica și rachiuri naturale o adeverinta cu cantitățile livrate, pe tipuri de rachiuri (exprimate în litri și concentrație alcoolică).
 + 
Anexa nr. 5la instrucțiuniNr. ….. din ….
CERERE
Agentul economic ………., cu sediul în ……, str. ….. nr. ….., înregistrat în Registrul comerțului la nr. …….., codul fiscal ………, telefon ………, fax ….., reprezentat prin ……., domiciliat în ……., str. ………. nr. …., bl. …, sc. …., et. ….., ap. …., sectorul ……, județul …….., posesor al buletinului/cărții de identitate seria ….. nr. ….., eliberat/eliberata de ……….., având funcția de ……., pe baza pieselor anexate la dosar, solicit eliberarea autorizației pentru:1.…………………………………………………………….2.…………………………………………………………….3.…………………………………………………………….Data ……….. …..(semnătura)…..Domnului/Doamnei director al Direcției ……………………….
 + 
Anexa nr. 6la instrucțiuni
––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x