Informatii Document
Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTATIEI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 486 din 8 octombrie 1999
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act: | |
Nu exista actiuni induse de acest act | |
Nu exista acte referite de acest act | |
Acte care fac referire la acest act: | |
privind depistarea nematozilor cu chisti ai cartofului (Globodera spp.)
Controlul pentru depistarea nematozilor cu chisti ai cartofului (Globodera spp.) se executa în timpul perioadei de vegetatie în culturi, precum şi pe suprafetele ce urmeaza a fi cultivate cu cartof.Controlul executat în timpul perioadei de vegetatie în culturi se face prin analiza plantelor şi a probelor de sol. Examinarea plantelor da posibilitatea să se evalueze atât aspectul părţii aeriene, cat şi numărul de chisti de pe radacini, care se observa usor cu ochiul liber, mai ales în perioada infloritului.Organizarea şi coordonarea acţiunilor de control şi de recoltare a probelor de sol se vor face de către directiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judetene şi a municipiului Bucureşti prin inspectoratele judetene de protectia plantelor şi carantina fitosanitara, respectiv al municipiului Bucureşti. La aceste acţiuni vor participa, de asemenea, inspectorii aprobatori din inspectoratele judetene pentru calitatea semintelor şi materialului saditor, precum şi producătorii de cartof de samanta (societăţi, statiuni, institute, cultivatori din sectorul privat). Toţi factorii interesati (proprietari şi distribuitori) vor primi dispozitii concrete, cu termene şi raspunderi precise. Rezultatele analizelor se vor transmite de către inspectoratele judetene de protectia plantelor şi carantina fitosanitara unităţilor cultivatoare numai după confirmarea lor de către Laboratorul Central pentru Carantina Fitosanitara.Recoltarea, ambalarea, etichetarea şi expedierea probelor de sol pentru analize de laboratorRidicarea probelor de sol se face:1. de pe suprafete pe care se cultiva cartof de samanta în toate verigile de inmultire atât în anul în curs, cat şi în anul premergator culturii;2. de pe suprafete destinate producerii cartofului pentru consum în anul în curs, cu urmatoarele precizări:a) de pe suprafetele la care s-a folosit material de plantat din import; … b) de pe suprafetele pe care anterior s-a depistat nematodul şi care după cel puţin 4 ani revin în asolament cu cartof de consum din soiuri rezistente la specia şi patotipul identificat. … La acestea se vor ridica probe şi în anul premergator culturii.Perioada de ridicare a probelor:a) 15 mai-15 iulie, direct din culturile de cartof; … b) până la 30 septembrie, de pe suprafetele pe care urmeaza să se cultive cartof în anul următor. … Probele de sol se ridica de la nivelul sistemului radicular al plantei (10-30 cm) cu o scafa sau cu o sonda cilindrică cu diametrul de 2-3 cm.Probele se vor ridica pe diagonala (simpla, dubla), în zigzag, suveica etc., în functie de marimea şi de forma parcelei.O proba medie de sol de 0,250-0,300 kg trebuie să fie alcatuita din minimum 30 de prize (sau puncte de sondare), fiecare priza având aproximativ 10 g sol.Numărul de probe medii ridicate de pe fiecare parcela este în functie de suprafaţa acesteia şi de categoria biologica cultivata:1. de pe parcelele cu suprafete de până la 0,5 ha se ridica o singura proba medie;2. pentru fiecare hectar se ridica doua probe medii;3. când parcela are o suprafaţa mai mare, numărul de probe este progresiv, raportat la 1 ha (de exemplu: la 20 ha se ridica 40 de probe medii, fiecare proba fiind constituita din 30 de prize);4. pentru parcelele cultivate cu cartof din categorii biologice superioare (clone, seminte de prebaza, seminte de baza clasa superelita), precum şi pentru controlul în vederea decarantinarii, numărul probelor medii se dubleaza pentru fiecare hectar.Probele de sol se pun în pungi din polietilena care se leagă, iar în partea rămasă libera se indoaie şi se pune eticheta impaturita, după care se leagă din nou.Etichetele trebuie să conţină urmatoarele date:1. denumirea/numele şi sediul/adresa proprietarului;2. denumirea parcelei;3. numărul de cadastru;4. suprafaţa parcelei;5. numărul probei (la proba nr. 1 se identifica punctul de pornire: drum, vecini, reper concret);6. felul culturii (cartof de samanta, inclusiv categoria biologica, sau cartof de consum);7. ultimul an de cultura a cartofului;8. numele şi prenumele celui care a ridicat proba;9. data ridicarii probei.Pentru fiecare parcela probele se ambaleaza separat.Probele vor fi insotite de un centralizator al tuturor parcelelor din care s-au ridicat, care va contine datele inscrise pe etichetele care însoţesc fiecare proba.––––-