INSTRUCŢIUNI din 15 octombrie 2003

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 832 din 24 noiembrie 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 1079 26/06/2006
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
CAP. 3REFERIRE LAREGULAMENT 704 22/12/1993
CAP. 3REFERIRE LALEGE (R) 82 24/12/1991
CAP. 4REFERIRE LAORDIN 2388 15/12/1995
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 1079 26/06/2006
ActulAPROBAT DEORDIN 1435 15/10/2003
ActulCONTINUT DEORDIN 1435 15/10/2003

privind administrarea fondului de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice



 + 
Capitolul IDefiniţiiÎn înţelesul prezentelor instrucţiuni, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:1. acord de împrumut – contract prin care statul, reprezentat prin Ministerul Finanţelor Publice, împrumută fonduri pentru finanţarea unor proiecte de la instituţii financiare internaţionale (IFI) şi se angajează să le ramburseze şi să plătească dobânzi şi alte costuri, într-o perioadă determinată, în condiţiile specificate în contract;2. subîmprumutaţi – instituţii financiare mandatate de stat pentru administrarea împrumuturilor externe în numele şi în contul statului şi/sau agenţi economici beneficiari ai împrumuturilor externe, care încheie cu Ministerul Finanţelor Publice acorduri de împrumut subsidiar, urmând să ramburseze împrumutul şi/sau să plătească dobânzi, comisioane şi alte eventuale majorări şi penalităţi din surse proprii şi/sau în completare de la bugetul de stat;3. acord de împrumut subsidiar (AIS) – acorduri de împrumut subsidiar, acorduri de subîmprumut şi de garanţie sau alte acorduri care se încheie între Ministerul Finanţelor Publice şi subîmprumutaţi, prin care se deleagă responsabilitatea utilizării fondurilor în scopurile menţionate în acordurile de împrumut încheiate cu IFI;4. dobânzi – sume datorate de către subîmprumutaţi pentru plata cu întârziere a obligaţiilor la fondul de risc, precum şi a obligaţiilor de plată la extern, calculate pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare scadenţei obligaţiei şi până la data încasării sumei datorate inclusiv, potrivit prevederilor legale în vigoare;5. penalităţi de întârziere – sume datorate de subîmprumutaţi pentru plata cu întârziere a obligaţiilor la fondul de risc, precum şi a obligaţiilor de plată la extern, calculate pentru fiecare lună şi/sau fracţiune de lună de întârziere, începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care acestea aveau termene de plată, potrivit prevederilor legale în vigoare. Penalitatea de întârziere nu înlătură obligaţia de plată a dobânzilor;6. fond de risc – fond constituit la nivelul Ministerului Finanţelor Publice, în care se depun comisioanele primite de la subîmprumutaţi, după cum sunt negociate cu Ministerul Finanţelor Publice;7. comision de risc – comision perceput pentru a alimenta fondul de risc pentru împrumuturile externe contractate de stat şi subîmprumutate agenţilor economici în condiţiile menţionate la pct. 1.
 + 
Capitolul IIVeniturile fondului de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice1. a) Surse de constituireFondul de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice se constituie din:– sumele încasate la termenele stabilite de la subîmprumutaţi, reprezentând comisionul de risc negociat ca o cotă procentuală aplicată asupra valorii împrumutului efectiv angajat de la IFI;– dobânzile încasate la disponibilităţile fondului de risc păstrate în contul curent general al Trezoreriei Statului;– sumele reprezentând încasări din dobânzi şi penalităţi de întârziere aplicate pentru neplata în termen a comisionului de risc, echivalente cu dobânzile şi penalităţile de întârziere pentru neplata creanţelor bugetare;– sumele reprezentând încasări din dobânzi şi penalităţile de întârziere aplicate pentru neplata în termen a dobânzilor, ratelor de capital şi a altor costuri datorate şi neonorate la scadenţă de către subîmprumutaţi.b) Disponibilităţile din fondul de risc pentru împrumuturile externe contractate de stat şi subîmprumutate subîmprumutaţilor se păstrează în cadrul contului curent general al Trezoreriei Statului.Sumele datorate la fondul de risc se virează în contul Ministerului Finanţelor Publice nr. 361180000302 "Plăţi de mare valoare ale Trezoreriei Statului" sau, după caz, 361180000300 "Plăţi de mică valoare în relaţia cu Trezoreria Statului", deschise la Centrala Băncii Naţionale a României.c) Pentru disponibilităţile fondului de risc se calculează dobânzi, la nivelul dobânzii la vedere plătite de Trezoreria Statului pentru disponibilităţile păstrate în contul curent general al Trezoreriei Statului.d) Suma datorată drept comision de risc se determină în conformitate cu procedura stabilită în anexa nr. 1 la prezentele instrucţiuni şi va fi inclusă în acordul de împrumut subsidiar care se încheie între Ministerul Finanţelor Publice şi subîmprumutat.2. Subîmprumutaţii au obligaţia de a vira sumele datorate la fondul de risc în cuantumul şi la termenele stipulate în acordurile de împrumut subsidiar încheiate cu Ministerul Finanţelor Publice.3. În situaţia în care sumele datorate drept comisioane de risc nu se virează la termenele stabilite, Direcţia generală pentru acorduri, cooperare şi decontări externe va calcula dobânzi şi penalităţi de întârziere în conformitate cu dispoziţiile legale privind creanţele bugetare, care constituie surse ale fondului de risc.
 + 
Capitolul IIIEvidenţa şi raportarea modului de constituire a fondului de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice1. Direcţia generală pentru acorduri, cooperare şi decontări externe întocmeşte situaţia operativă privind veniturile fondului de risc aferente împrumuturilor externe pe baza documentelor proprii, a documentelor primite de la Direcţia generală a contabilităţii publice şi/sau a extraselor de cont transmise de subîmprumutaţi.2.a) Trimestrial se va proceda la efectuarea unui punctaj între situaţia operativă şi evidenţa contabilă.b) Evidenţa contabilă sintetică şi analitică a fondului de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate agenţilor economici se organizează în cadrul Direcţiei generale a contabilităţii publice, potrivit Legii contabilităţii nr. 82/1991, republicată, şi Regulamentului de aplicare a acesteia.3.a) Sumele încasate de Ministerul Finanţelor Publice de la subîmprumutaţi se înregistrează în contabilitate în conturi analitice în baza codificării operaţiunilor de către Direcţia generală pentru acorduri, cooperare şi decontări externe. Orice modificare va fi transmisă în scris Direcţiei generale a contabilităţii publice de către Direcţia generală pentru acorduri, cooperare şi decontări externe.Codificarea va cuprinde:– natura debitului care se diminuează ca urmare a încasării;– cursul valutar utilizat;– echivalentul în valută;– semnătura persoanei care efectuează codificarea.b) În vederea înregistrării în contabilitate, Direcţia generală pentru acorduri, cooperare şi decontări externe va transmite Direcţiei generale a contabilităţii publice următoarele situaţii:(i) până la data de 15 a lunii, situaţia codificărilor privind încasările din luna anterioară la fondul de risc reprezentând comisionul la fondul de risc;(îi) trimestrial, situaţia dobânzilor şi penalităţilor de întârziere calculate pentru neplata comisioanelor datorate la fondul de risc pentru trimestrul anterior, întocmită distinct pentru fiecare beneficiar al împrumuturilor externe subîmprumutate.4. Dobânzile şi penalităţile de întârziere pentru neplata la termen a obligaţiilor subîmprumutaţilor se calculează de către Direcţia generală pentru acorduri, cooperare şi decontări externe asupra echivalentului în lei al valutei, determinat pe baza cursului de schimb valutar valabil la data plăţii la extern, comunicat de Banca Naţională a României prin avizul de lichidare, în conformitate cu legislaţia în vigoare pentru executarea creanţelor bugetare.Direcţia generală pentru acorduri, cooperare şi decontări externe întocmeşte semestrial, pe baza datelor din evidenţele operative, puse de acord cu datele din evidenţa contabilă a Direcţiei generale a contabilităţii publice, un raport privind modul de constituire a fondului de risc pentru împrumuturile externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice, care se prezintă pentru informare şi aprobare conducerii ministerului.
 + 
Capitolul IVModul de recuperare a sumelor datorate de persoanele juridice subîmprumutate1. Sumele datorate Ministerului Finanţelor Publice pentru împrumuturile externe contractate de stat şi subîmprumutate agenţilor economici se vor recupera de la subîmprumutaţi conform acordurilor de împrumut subsidiar încheiate cu Ministerul Finanţelor Publice.2. Debitele în valută rămase de recuperat, precum şi majorările de întârziere şi penalităţile de întârziere datorate, confirmate de către Direcţia generală pentru acorduri, cooperare şi decontări externe, se transmit anual de către Direcţia generală a contabilităţii publice subîmprumutaţilor, pentru a fi confirmate de aceştia, după cum prevede art. 17 din Normele privind organizarea şi efectuarea inventarierii patrimoniului, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor nr. 2.388/1995.3. Ministerul Finanţelor Publice – Direcţia generală pentru acorduri, cooperare şi decontări externe deleagă direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti să urmărească recuperarea integrală, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, a sumelor datorate de persoanele juridice subîmprumutate, inclusiv prin procedura executării silite.
 + 
Capitolul VContabilitatea fondului de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice1. Gestionarea fondului de risc pentru împrumuturile externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice se efectuează de către Ministerul Finanţelor Publice – Direcţia generală pentru acorduri, cooperare şi decontări externe în regim extrabugetar, prin contul curent general al Trezoreriei Statului.În contabilitatea Trezoreriei Statului, organizată în cadrul Direcţiei generale a contabilităţii publice din Ministerul Finanţelor Publice, operaţiunile privind încasarea veniturilor fondului de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice se reflectă cu ajutorul următoarelor conturi:– 11.20.03 "Disponibil din fondul de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice";– 27.21.03 "Debitori din neplata comisioanelor, dobânzilor şi penalităţilor de întârziere cuvenite fondului de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice":– 27.21.03.cod agent.01 "Debitori din neplata comisioanelor cuvenite fondului de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice";– 27.21.03.cod agent.02 "Debitori din neplata dobânzilor şi penalităţilor de întârziere cuvenite fondului de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice";– 36.20.03 "Fondul de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice":– 36.20.03.01 "Fondul de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice – comisioane";– 36.20.03.02 "Fondul de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice – dobânzi şi penalităţi de întârziere cuvenite fondului de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice";– 36.20.03.03 "Fondul de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice – dobândă";– 54.04 "Venituri de realizat din comisioane, dobânzi şi penalităţi de întârziere cuvenite fondului de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice".Conţinutul şi funcţiunea conturilor sunt prevăzute în anexa nr. 2 la prezentele instrucţiuni.Monografia privind înregistrarea în contabilitate a principalelor operaţiuni privind constituirea şi utilizarea fondului de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice este prezentată în anexa nr. 3 la prezentele instrucţiuni.
 + 
Anexa 1────────la instrucţiuni────────────────PROCEDURAde determinare a clasei de risc a subîmprumutaţilor în vederea stabilirii comisionului la fondul de risc datorat de beneficiarii împrumuturilor externe contractate de stat şi rambursate din fonduri propriiA. Analiza economico-financiară a subîmprumutatuluiSistemul de apreciere a performanţei economico-financiare a subîmprumutaţilor, în vederea stabilirii comisionului la fondul de risc, are două componente:a) componenta cantitativă:(i) analiza financiară;b) componenta calitativă:(îi) calitatea echipei manageriale;(iii) calitatea activităţii desfăşurate de subîmprumutat;(iv) relaţia financiară a subîmprumutatului cu statul.Performanţa financiară este calculată pe bază de punctaj, prin acordarea de puncte fiecărui aspect analizat, conform metodologiei menţionate în continuare şi în conformitate cu documentaţia ataşată la prezenta notă, calculându-se pe de o parte un scor aferent componentei cantitative [R(F)], iar pe de altă parte un scor aferent componentei calitative [R(C)].Scorul total [R(T)] este calculat ca medie aritmetică ponderată între componenta cantitativă [R(F)] şi componenta calitativă [R(C)], după următoarea formulă:R(T) = R(F) x 0,75 + R(C) x 0,25Încadrarea în categoriile de performanţă financiarăÎncadrarea în categoriile de performanţă financiară se face în ordinea crescătoare a scorului total, în una dintre categoriile de la A la E, aplicându-se grila de mai jos:Categoria Scorul total [R(T)]A 0 <, ≤ 13B 13 <, ≤ 26C 26 <, ≤ 39D 39 <, ≤ 52E > 52Semnificaţia categoriilor de performanţă financiară este redată în anexa nr. 1.1.Calcularea scorului total [R(T)]Componenta cantitativă [R(F)]Scorul obţinut din componenta cantitativă apreciază bonitatea financiară a subîmprumutatului, respectiv capacitatea acestuia de a se achită de obligaţiile convenite prin acordul subsidiar de împrumut, prin evaluarea unor indicatori de standing financiar, pe baza situaţiilor financiare, în evoluţie, în ultimele două perioade de raportare.Indicatorii de standing financiar calculaţi pentru determinarea scorului componentei cantitative [R(F)], sunt grupaţi în 4 categorii:● indicatori de lichiditate:– rata curentă;– rata rapidă;– lichiditatea imediată;– stocul de încredere*1);● indicatori de solvabilitate:– gradul de îndatorare;– rata datoriilor pe termen mediu şi lung;– rata acoperirii dobânzilor;– cuantumul plăţilor restante în cifra de afaceri;● indicatori de profitabilitate:– rentabilitatea financiară (ROE);– rata marjei brute;– eficienţa activelor totale (ROA);– rentabilitatea de bază;● indicatori de activitate:– viteza de rotaţie a activelor;– durata medie de stocare;– perioada medie de încasare a creanţelor;– perioada medie de plată a furnizorilor.___________*1) Acest indicator se calculează doar în cazul în care indicatorul "rata rapidă" are o valoare supraunitară.Semnificaţia indicatorilor de standing financiar şi modul de calcul al acestora sunt prezentate în anexa nr. 1.2.Pentru determinarea scorului aferent componentei cantitative, indicatorii din primele 3 categorii sunt cuprinşi şi evaluaţi într-o matrice, stabilindu-se în funcţie de valorile lor un punctaj, din cele patru trepte, determinate convenţional (foarte bun = 0 puncte, mediu = 1,5 puncte, satisfăcător = 3 puncte, necorespunzător = 6 puncte).În vederea obţinerii punctajului se utilizează media aritmetică ponderată, în funcţie de momentul analizei şi de situaţiile financiare utilizate, astfel:● ponderea 1 – pentru indicatorii obţinuţi în baza analizei bilanţului din anul precedent;● ponderea 0,5 – pentru indicatorii obţinuţi în baza analizei situaţiei financiare a primului trimestru;● ponderea 1 – pentru indicatorii obţinuţi în baza analizei situaţiei financiare din al doilea trimestru;● ponderea 2 – pentru indicatorii obţinuţi în baza analizei ultimului bilanţ întocmit.Metoda de ponderare se va utiliza pentru fiecare indicator analizat.Indicatorii de activitate, pentru care nu se pot stabili întotdeauna valori standard, datorită neomogenităţii valorilor acestora în cadrul industriilor în care îşi desfăşoară activitatea subîmprumutaţii, participă la formarea scorului aferent componentei cantitative doar prin penalizarea acestuia în cazul în care durata creditului comercial depăşeşte 120 de zile. Valorile rezultatelor indicatorilor de activitate vor fi interpretate şi luate în considerare în cadrul anexei nr. 1.3.Scorul aferent componentei cantitative [R(F)] este calculat prin însumarea punctajelor individuale corespunzătoare indicatorilor de standing financiar.Acest scor se va ajusta prin adăugarea de puncte penalizatoare, dacă analiza indicatorilor de standing financiar evidenţiază următoarele probleme, considerate multiplicatoare de risc:a) dacă indicatorul "grad de îndatorare" obţinut are o valoare mai mare sau egală cu 10 ori dacă societatea este decapitalizată, se vor adăuga 5 puncte de penalizare;b) dacă valoarea unuia dintre indicatorii de activitate "perioada medie de încasare a creanţelor" sau, respectiv, "perioada medie de plată a furnizorilor" (obţinuţi conform metodei de ponderare) depăşeşte 120 de zile, se vor adăuga 3 puncte de penalizare;c) în cazul în care ultima (cea mai recentă) situaţie financiară prezintă rezultate negative (pierderi), punctajul corespunzător celor 4 indicatori de profitabilitate va fi de 6 puncte pentru fiecare dintre aceştia (ROE, marja brută, ROA, rentabilitatea activităţii de bază).Componenta calitativă [R(C)]Pentru aprecierea performanţei financiare, pe lângă analiza indicatorilor de standing financiar trebuie luate în calcul şi aspectele nefinanciare, respectiv calitatea managementului societăţii, calitatea activităţii desfăşurate de subîmprumutat, precum şi relaţia financiară cu statul. Elementele necesare se vor identifica pe baza documentaţiei menţionate în anexa nr. 1.4, depusă de subîmprumutat la sediul Ministerului Finanţelor Publice.Evaluarea aspectelor componentei calitative se realizează conform formularului prevăzut în anexa nr. 1.5, ţinându-se cont de următoarele precizări:a) un scor de 0 puncte este considerat a reprezenta o situaţie foarte bună, care conduce la aprecierea unui risc scăzut; un scor de 1 punct este considerat a reprezenta o situaţie normală, o desfăşurare fără probleme a activităţii; riscul apreciat în urma analizei aspectelor calitative creşte pe măsură ce acestea primesc punctaje de peste 2 puncte;b) acolo unde nu se poate evalua aspectul menţionat, din motive bine întemeiate, punctajul implicit va fi de 1 punct;c) punctajul ce poate fi acordat este cel menţionat în grilele din anexa nr. 1.5, cu menţiunea că nu se pot acorda puncte intermediare.Calitatea echipei managerialeAcest aspect al componentei calitative permite să se evalueze dacă echipa managerială este capabilă, din punct de vedere al competenţei şi experienţei, de a conduce activitatea, în aşa fel încât aceasta să genereze fluxurile de numerar necesare desfăşurării eficiente a activităţii şi, în consecinţă, pentru crearea unei capacităţi adecvate de rambursare a împrumutului.Pentru evaluarea echipei manageriale se va lua în calcul şi experienţa dobândită de membrii echipei manageriale în cadrul activităţii pe care au desfăşurat-o în unităţi economice cu acelaşi obiect de activitate cu firma în care îşi desfăşoară în prezent activitatea.În cadrul evaluării echipei manageriale se vor identifica existenţa obiectivelor bine definite pe termen scurt, precum şi a unei strategii pe termen mediu şi lung, dar şi dacă acestea sunt întocmite şi respectate în mod constant sau nu.Printre factorii de risc care trebuie urmăriţi în evaluarea echipei manageriale se numără: schimbări dese ale membrilor conducerii, previziuni nerealiste numeroase şi repetate, necunoaşterea informaţiilor financiare sau de activitate de actualitate, modificări importante ale situaţiilor financiare. Se vor evita relaţiile de afaceri cu societăţi care au în structurile de conducere persoane implicate în scandaluri financiare/falimente în trecut.Calitatea activităţii desfăşurate de subîmprumutatLa acest nivel se vor urmări:– continuitatea desfăşurării activităţii şi gradul de utilizare a capacităţilor de producţie sunt apreciate prin portofoliul de contracte şi durata pe care acesta asigură o activitate neîntreruptă. De asemenea, trebuie identificate situaţiile în care firma depinde de ofertanţi, produsul/serviciul având o cerere scăzută;– activitatea firmei se bazează pe perspectiva sectorului de activitate în care acţionează subîmprumutatul. Totodată, poziţia acestuia în ramura respectivă constituie un aspect important pentru evaluarea succesului în afaceri al societăţii. Cota de piaţă deţinută de societate arată poziţia acesteia în raport cu concurenţa. Indiferent de cota de piaţă deţinută, societatea trebuie să ia în calcul concurenţa şi să-şi asigure evoluţia şi dezvoltarea afacerii;– evaluarea activităţii trebuie să ţină cont de dotările şi tehnologia de care dispune subîmprumutatul. Aceasta trebuie să fie adecvată produselor/serviciilor ce se doreşte a fi realizate;– pentru a determina dacă subîmprumutatul îşi doreşte câştiguri imediate sau este preocupat de dezvoltarea viitoare, se va urmări care este cota din profit care va fi reinvestită.Relaţia financiară a subîmprumutatului cu statulPentru evaluarea relaţiei financiare a subîmprumutatului cu statul se va ţine cont de următoarele:– în situaţia în care subîmprumutatul înregistrează obligaţii restante faţă de bugetul de stat, se va urmări dacă la data scadenţei obligaţiile bugetare, disponibilităţile băneşti ale debitorului acopereau în întregime nivelul obligaţiilor;– dacă în perioada pentru care au acumulat obligaţii bugetare restante înregistrează clienţi neîncasaţi şi avansuri acordate furnizorilor cu care subîmprumutatul este în relaţii de dependenţă (relaţia de dependenţă este cea stabilită în situaţia în care o persoană fizică sau juridică este acţionar/asociat semnificativ în ambele societăţi comerciale);– dacă pe perioada în care au acumulat obligaţii bugetare restante subîmprumutaţii au plătit dividende acţionarilor/asociaţilor, alţii decât instituţiile publice implicate în procesul de privatizare.La acest nivel de analiză se va ţine seama dacă subîmprumutatul are o importanţă economică şi socială naţională sau zonală semnificativă, precum şi dacă acesta a fost afectat de calamităţi naturale în perioada în care a înregistrat obligaţii bugetare restante. Încadrarea subîmprumutatului în categoria menţionată mai sus se va face pe baza unui referat motivat întocmit de direcţiile generale ale finanţelor publice teritoriale, avizat, după caz, de comisiile de dialog social constituite la nivelul prefecturilor.Scorul aferent componentei calitative [R(C)] este calculat prin însumarea punctajelor individuale corespunzătoare aspectelor prezentate mai sus, utilizându-se în acest scop formularul prevăzut în anexa nr. 1.5.Ajustarea punctajului de către analistul de proiectÎn funcţie de rezultatele analizei detaliate efectuate de către analistul de proiect (atât analiza financiară, cât şi analiza aspectelor calitative ale activităţii subîmprumutatului), în urma identificării unor noi factori de risc sau factori favorizanţi, structura organizatorică care întocmeşte raportul de analiză şi încadrare a societăţii în categoriile de performanţă financiară poate ajusta acest scor, în plus sau în minus cu maximum 6 puncte.Centralizarea punctajelor, calculul scorului total şi stabilirea categoriei de performanţă financiarăFormularul în care sunt centralizate punctajele obţinute la toate aspectele analizate şi prin care se comunică rezultatele analizei performanţelor financiare este prezentat în anexa nr. 1.6.B. Analiza capacităţii subîmprumutatului de rambursare a credituluiObiectivul acestei analize constă în evaluarea riscului de nerambursare a ratelor de dobândă şi de capital aferente împrumutului contractat de subîmprumutat, pornindu-se de la previziunea necesarului de finanţare pentru investiţie şi pentru operare, şi în analiza fluxurilor nete de trezorerie (cash-flow-urilor disponibile) generate de exploatarea proiectului de investiţii.Analiza fluxurilor nete de trezorerie reprezintă procesul-cheie în determinarea riscului de proiect şi presupune prognozarea cash-flow-urilor disponibile (CFD) pe întreaga perioadă de timp/viaţă a proiectului şi calcularea venitului net actualizat pe baza comparării proiecţiilor "cu proiect" şi "fără proiect". Dacă CFD actualizate (aduse din viitor în prezent) vor depăşi considerabil costurile de proiect (actuale şi viitoare), atunci valoarea actuală netă a investiţiei (VAN) este pozitivă, iar proiectul este considerat fezabil. De asemenea, estimarea valorilor CFD pentru proiectul de investiţii trebuie realizată pentru un scenariu favorabil (proiecţie optimistă) şi pentru un scenariu nefavorabil (proiecţie pesimistă).Capacitatea societăţii comerciale de rambursare a împrumutului pe termen lung este determinată prin calculul indicatorului "serviciul acoperirii datoriei". Proiecţia acestui indicator pe întreaga perioadă de timp/viaţă a proiectului de investiţii este foarte importantă de urmărit pentru a evalua managementul financiar al subîmprumutatului.Indicatorii calculaţi la acest nivel nu contribuie la stabilirea punctajului aferent clasei de risc a subîmprumutatului, dar nivelul acestora este determinant în luarea deciziei de acordare a unui împrumut de investiţii.Semnificaţia indicatorilor de standing financiar şi modul de calcul al acestora sunt prezentate în anexa nr. 1.2.
 + 
Anexa 1.1──────────la procedură────────────SEMNIFICAŢIA CATEGORIILOR DE PERFORMANŢĂ FINANCIARĂCategoria A: Societăţile din această clasă au un standing financiar la cel mai înalt nivel, dispun de o capacitate de rambursare excelentă, neînregistrând iregularităţi la plata datoriilor către creditor. Este improbabilă înregistrarea de pierderi. Riscul aferent expunerilor pe aceşti subîmprumutaţi este la un nivel minim.Categoria B: Societăţile din această clasă au un standing financiar şi o capacitate de rambursare foarte bune. Este improbabilă apariţia unor iregularităţi la plata către creditor, iar dacă apar, sunt minore şi se pot rezolva rapid. Nu sunt previzibile înregistrările de pierderi. Riscul aferent expunerilor pe această categorie de subîmprumutaţi este considerat scăzut.Categoria C: Societăţile din această clasă au un standing financiar relativ bun, dar pot avea probleme legate de fluxul financiar. Capacitatea de rambursare este de regulă adecvată, dar pot apărea iregularităţi la plata datoriilor către creditor, care se pot rezolva însă fără reeşalonări sau rescadenţări. Este puţin probabilă înregistrarea de pierderi. Riscul aferent expunerilor pe această categorie de subîmprumutaţi este considerat mediu, dar acceptabil prin monitorizarea strictă a angajamentelor.Categoria D: Societăţile din această clasă au probleme legate de fluxul financiar, care, în general, duc la apariţia de iregularităţi la plata datoriilor către creditor, rezolvabile uneori prin reeşalonarea sau rescadenţarea plăţilor. Prezentând vulnerabilitate sporită la şocurile pieţei, subîmprumutatul are capacitate de rambursare atât timp cât nu există perturbări în mediul său economic. Este posibilă înregistrarea de pierderi. Riscul aferent expunerilor pe această categorie de subîmprumutaţi este considerat mare.Categoria E: Societăţile din această clasă au probleme serioase legate de fluxul financiar. Probabilitatea apariţiei unor iregularităţi la plata datoriilor către creditor este foarte mare, capacitatea de rambursare a angajamentelor fiind foarte fragilă. Pierderile sunt, în majoritatea cazurilor, iminente. Riscul de nerambursare a împrumutului este considerat maxim, expunerile nete pe acest tip de subîmprumutaţi se pot reduce doar prin aducerea de garanţii colaterale de clasă superioară. + 
Anexa 1.2    ──────────la procedură──────────────

  MODUL DE CALCUL ŞI SEMNIFICAŢIA INDICATORILOR DE STANDING FINANCIAR
  INDICATORI SEMNIFICAŢIA INDICATORILOR MODUL DE CALCUL
  INDICATORI DE LICHIDITATE
  – RATA CURENTĂ Rata curentă reflectă posibilitatea elementelor patrimoniale curente de a se transforma în lichidităţi pentru a se achita datoriile curente. Dacă valoarea totală a pasivelor curente este mai mare decât valoarea totală a activelor curente atunci acest indicator este subunitar şi aceasta ar putea arăta că finanţarea pe termen scurt a fost folosită pentru achiziţionarea de "active pe termen lung", ceea ce în mod normal este considerat imprudent. Active circulante Datorii curente
  – RATA RAPIDĂ Rata rapidă reflectă posibilitatea activelor rapide, concretizate în creanţe şi trezorerie, de a acoperi datoriile curente: se scad stocurile din activele curente deoarece prezintă cel mai puţin caracterul de lichiditate. Dacă valoarea acestui indicator tinde să fie supraunitară, firma poate face faţă datoriilor pe termen scurt prin transformarea rapidă a activelor în lichidităţi. Active circulante – Stocuri Datorii curente
  – LICHIDITATE IMEDIATĂ Reflectă posibilitatea achitării datoriilor pe termen scurt pe seama numerarului aflat în casierie, a disponibilităţilor bancare şi a plasamentelor de scurtă durată. Indicatorul arată cât din datoriile curente sunt acoperite de active cu lichiditate imediată. Trezorerie * 100 Datorii curente
  – STOC DE ÎNCREDERE Arată cât din valoarea stocurilor, la valoarea contabilă, este necesar a fi vândută pentru a se acoperi pasivele curente neacoperite de activele rapide. (Datorii curente-Active rapide)*100 Stocuri
  INDICATORI DE SOLVABILITATE
  – GRAD DE ÎNDATORARE (LEVERAGE) Indicator de solvabilitate patrimonială, care arată gradul de îndatorare al firmei, respectiv raportul între datoriile totale angajate de firmă şi capitalurile proprii. Cu cât acest indicator se îndepărtează de valoarea unitară, cu atât firma se foloseşte de efectul de levier, ceea ce duce la creşterea gradului de îndatorare. Datorii totale Capitaluri proprii
  – RATA DATORIILOR PE TERMEN MEDIU ŞI LUNG Exprimă ponderea datoriilor pe termen mediu şi lung (având o scadenţă mai mare de un an de zile) în capitalurile proprii. Indică în ce măsură capitalurile proprii constituie garanţie pentru achitarea datoriilor pe termen mediu şi lung. Datorii pe termen mediu şi lung Capitaluri proprii
  – RATA ACOPERIRII DOBÂNZILOR Exprimă capacitatea firmei de a-şi plăti dobânzile. Profit din exploatare Cheltuieli cu dobânzile
  – CUANTUM PLĂŢI RESTANTE ÎN CIFRA DE AFACERI Exprimă ponderea volumului de plăţi restante raportat la cifra de afaceri. Este tot un indicator de îndatorare, care arată comportamentul împrumutatului cu privire la achitarea datoriilor la termen. Plăţi restante * 100 Cifra de afaceri
  INDICATORI DE PROFITABILITATE
  – RENTABILITATEA FINANCIARĂ (ROE) Este indicatorul clasic de profitabilitate, urmărit de manageri şi acţionariat. Reprezintă eficienţa cu care este utilizat capitalul investit în firmă. Profit net * 100 Capitaluri proprii
  – RATA MARJEI BRUTE Exprimă profitabilitatea societăţii, respectiv cât la sută din vânzări revine societăţii, după acoperirea tuturor cheltuielilor. Profit brut * 100 Cifra de afaceri
  – EFICIENŢA ACTIVELOR TOTALE (ROA) Măsoară rentabilitatea societăţii prin raportarea profitului net obţinut la activele totale angajate. Indică eficienţa cu care sunt utilizate activele firmei. Profit net * 100 Active totale
  – RENTABILITATEA ACTIVITĂŢII DE BAZĂ Exprimă rentabilitatea activităţii de bază, marja de profit din exploatare, respectiv eficienţa cu care se desfăşoară activitatea. Profit din exploatare * 100 Cheltuieli pentru exploatare
  INDICATORI DE ACTIVITATE
  – VITEZA DE ROTAŢIE A ACTIVELOR Reprezintă numărul de rotaţii pe care le efectuează activele circulante în perioada analizată. în funcţie de specificul activităţii, un număr mare de rotaţii asigură venituri mai mari utilizând aceleaşi active totale. Cifra de afaceri Active totale
  – DURATA MEDIE DE STOCARE (nr. zile) Numărul mediu de zile în care elementele componente ale stocului sunt depozitate înainte de a intra în stocul de producţie, respectiv înainte de a fi livrate. Sensul favorabil de evoluţie este descrescător şi reprezintă o gestiune eficientă a stocurilor. Stocuri * 360 Costuri (cheltuieli exploatare- -salarii-amortizare)
  – PERIOADA MEDIE DE ÎNCASARE A CREANŢELOR (nr. zile) Numărul mediu de zile în care se încasează creanţele faţă de cifra de afaceri în perioada analizată. Indicatorul apreciază care este perioada medie în care societatea beneficiază de credit comercial. Creanţe (Clienţi) * 360 Cifra de afaceri
  – PERIOADA MEDIE DE PLATĂ A FURNIZORILOR (nr. zile) Numărul mediu de zile în care sunt plătiţi furnizorii faţă de cifra de afaceri realizată în perioada respectivă. Indicatorul apreciază care este durata medie pe care societatea acordă credit comercial partenerilor săi. Furnizori * 360 Cifra de afaceri
  INDICATORI PRIVIND CAPACITATEA SUBÎMPRUMUTATULUI DE RAMBURSARE A CREDITULUI
  – CASH-FLOW DISPONIBIL (CFD) Exprimă potenţialul de remunerare a acţionarilor cu dividende şi a creditorilor cu dobânzi, după finanţarea creşterii economice, respectiv variaţia imobilizărilor (DeltaImo) şi variaţia necesarului de fond de rulment (DeltaNFR). PN+Amo+Dob-DeltaImo-DeltaNFR
  – VALOAREA ACTUALĂ NETĂ (VAN) Se determină ca diferenţă între fluxurile de trezorerie viitoare (CF) şi actualizate la rata dobânzii de piaţă (k), respectiv valoarea lor actuală, pe de o parte, şi capitalul investit (I0), pe de altă parte. Cu cât veniturile actualizate vor fi mai mari decât capitalurile investite (VAN >> 0) cu atât proiectul de investiţii va fi mai eficient. SUMĂ [CF(t)/(1+k)^t] – I0
  SERVICIUL ACOPERIRII DATORIEI Arată capacitatea societăţii comerciale de a rambursa creditele primite. Nivelul minim acceptat este de 1. De regulă, dacă acest coeficient este subunitar, proiectul de investiţii va fi respins de la acordarea unui împrumut pe termen mediu şi lung. PN(anual) + Amo(anuală) Credit(rata anuală)

Notă: Valoarea din bilanţ a activelor circulante va fi diminuată cu valoarea contului clienţi incerţi (ct.461), valoare cu care se vor mări cheltuielile excepţionale. + 
Anexa 1.3    ─────────la procedură─────────────             MATRICEA INDICATORILOR DE STANDING FINANCIAR               PENTRU DETERMINAREA SCORULUI COMPONENTEI                              CANTITATIVE

  INDICATORI Grila de apreciere
  foarte bun mediu satisfăcător necorespunzător
  (0 puncte) (1,5 puncte) (3 puncte) (6 puncte)
  LICHIDITATE
  1. Rata curentă > 1,7 1,35 – 1,7 1 – 1,35 <= 1
  2. Rata rapidă (testul acid) > 1 0,75 – 1 0,5/0,75 <= 0,5
  3. Stoc de încredere <35% 35 – 65% 65 – 95% >= 95%
  4. Lichiditate imediată > 20% 10 – 20% 5 – 10% <= 5%
  SOLVABILITATE
  1. Grad de îndatorare <1,5 1,5 – 2,5 2,5 – 3,5 >= 3,5
  2. Rata datoriilor pe termen mediu şi lung <0,5 0,5 – 0,75 0,75 – 1 >= 1
  3. Rata acoperirii dobânzilor > 4 3 – 4 2 – 3 <= 2
  4. Cuantum plăţi restante în cifra de afaceri <20% 20 – 30% 30 – 40% >= 40%
  PROFITABILITATE
  1. Rentabilitatea financiară (ROE) > 25% 16 – 25% 7 – 16% <= 7%
  2. Rata marjei brute > 10% 7,5 – 10% 5 – 7,5% <= 5%
  3. Rentabilitatea economică (ROA) – eficienţa activelor totale > 10% 7,5 – 10% 5 – 7,5% <= 5%
  4. Rentabilitatea activităţii de bază > 10% 6,5 – 10% 3 – 6,5% <= 3%

Notă: Intervalele de la calificativul mediu sunt închise iar cele de la calificativul satisfacator sunt deschise. + 
Anexa 1.4─────────la procedură─────────────DOCUMENTAŢIAnecesară elaborării analizei pentru determinarea comisionului de risc pentru împrumuturile externeA. 1. Situaţia indicatorilor economico-financiari ai subîmprumutatului, conform modelului anexat, semnată de către directorul general şi directorul economic al subîmprumutatului.În vederea determinării performanţei financiare a subîmprumutatului, se vor utiliza ultimele două bilanţuri anuale încheiate*1), cu menţiunile următoare:a) în cazul în care nu există*2) două bilanţuri anuale încheiate, se va utiliza bilanţul anual încheiat pe anul precedent, iar pentru anul în curs se va utiliza fie situaţia financiară semestrială, fie, dacă solicitarea este depusă înaintea încheierii acesteia, situaţia trimestrială, întocmită pe formulare de bilanţ contabil şi vizată de comisia de cenzori;b) pentru solicitările depuse în timpul primului trimestru al anului, înainte de închiderea exerciţiului financiar anterior se va putea înlocui bilanţul cu balanţa de verificare la data de 31 decembrie, transpusă în formulare de bilanţ, purtând viza de cenzori*3), numai dacă tendinţa constatată din analiza ultimului bilanţ încheiat şi a datelor cuprinse în această balanţă este confirmată de ultima situaţie financiară (consistenţă şi evoluţie în acelaşi sens a indicatorilor: rata curentă, grad de îndatorare, rata marjei brute). În sensul constatării inconsistenţei evoluţiei indicatorilor, vor fi luate în calcul ultimul bilanţ încheiat şi situaţia financiară semestrială pe primele 6 luni ale anului încheiat._________*1) În cazul bilanţurilor anuale sau raportărilor semestriale, formularele trebuie semnate de conducerea societăţii şi să poarte viza autorităţii fiscale de drept.*2) Societatea desfăşoară activitate de mai puţin de doi ani sau a efectuat o întrerupere de activitate.*3) Acolo unde forma de proprietate a societăţii prevede existenţa comisiei de cenzori.2. Copie de pe ultimul act de control întocmit de organele competente ale Ministerului Finanţelor Publice3. Situaţia privind creanţele de încasat de la clienţi şi/sau debitori conform evidenţelor contabile, vechimea acestora, măsurile de urmărire întreprinse, numărul de cazuri aflate în instanţele de judecată şi sumele datorate, stadiul acestor cazuri, precum şi situaţia clienţilor neîncasaţi pentru care s-a prescris dreptul de recuperare a creanţelor cu exemplificare pe clienţi/debitori4. Modul de realizare a recomandărilor misiunilor instituţiilor financiare internaţionale5. Extras din "business plan" aprobat de ordonatorul principal de credite, din care să reiasă obiectivele tactice şi strategice6. Situaţia privind soldurile conturilor de disponibilităţi, în lei şi în valută, şi depozitele bancare, inclusiv pe unităţi plătitoare, la data scadenţei obligaţiilor restante la bugetul de stat, precum şi situaţia privind creditele curente şi cele nerambursate la scadenţă7. Situaţia avansurilor acordate furnizorilor, cu enumerarea principalilor furnizori, valoarea avansurilor acordate furnizorilor cu care societatea are legături de capital direct sau prin asociatul/acţionarul principal8. Situaţia privind obligaţiile bugetare restante9. Situaţia portofoliului de clienţi, din care să reiasă numărul de clienţi, contractele încheiate, valoarea contractelor, sectorul de activitate al clienţilor10. Situaţia imobilizărilor corporale pe categorii, perioada medie şi gradul de amortizare a acestora11. Orice alte documente considerate utileÎn cazul în care subîmprumutatul consideră că are o importanţă economică şi socială naţională sau zonală semnificativă, precum şi dacă acesta a fost afectat de calamităţi naturale, documentaţia acestora trebuie să cuprindă şi următoarele:– memoriu motivat, din care să rezulte că subîmprumutaţii care au o importanţă economico-socială zonală sau naţională semnificativă se încadrează în această categorie;– procesele-verbale de constatare a pierderilor suferite în urma calamităţilor naturale, în copie, întocmite de comisiile constituite în acest scop, în conformitate cu prevederile legaleB. 1. Planul de finanţare al proiectului de investiţii, ce va ţine cont de delimitarea cheltuielilor în cheltuieli externe (în valută) şi interne (în lei), precum şi estimările nevoii de finanţare pentru fiecare an, pe întreaga perioadă de viaţă a investiţiei. Planul de finanţare va lua obligatoriu în considerare sursele de finanţare locale, respectiv resursele proprii ale iniţiatorului de proiect, precum şi/sau împrumuturile de la instituţiile financiare locale.2. Proiecţia cash-flow-urilor disponibile pe întreaga perioadă de viaţă a investiţiei, pentru situaţiile "cu proiect", şi "fără proiect", respectiv scenariul favorabil (optimist) şi nefavorabil (pesimist)3. Proiecţia profitului net anual şi amortizarea anuală pe întreaga perioadă de viaţă a investiţiei, pentru scenariu favorabil (optimist) şi nefavorabil (pesimist).– model –……………………………..(Denumirea subîmprumutatului)SITUAŢIAindicatorilor economico-financiari ai subîmprumutatului

  Denumirea indicatorului Valoarea
  La data de ……….. La data de …………
  Bilanţ contabil    
  Active circulante    
  Datorii curente    
  Stocuri    
  Trezorerie    
  Active rapide    
  Plăţi restante (furnizori)    
  Datorii totale    
  Capitaluri proprii    
  Datorii pe termen mediu şi lung    
  Active totale    
  Cont de profit şi pierdere    
  Profit din exploatare    
  Cheltuieli cu dobânzile    
  Cifra de afaceri    
  Profit net    
  Profit brut    
  Profit din exploatare    
  Cheltuieli de exploatare    
  Salarii    
  Amortizare    
  Cota de profit reinvestit    

Director general, Director economic,…………….. ……………….. + 
Anexa 1.5.–––-la procedura––––FORMULARpentru aprecierea aspectelor nefinanciare şideterminarea scorului de risc aferent componentei calitative (Rc)

     
  CRITERIU GRILA DE PUNCTAJ
  1. CALITATEA ECHIPEI MANAGERIALE A SUBÎMPRUMUTATULUI
  i. Competenţă şi experienţă1)  
  Are pregătire de specialitate şi experienţă profesională de cel puţin 5 ani 0
  Are pregătire de specialitate şi experienţă profesională, dar sub 5 ani 10
  Nu are pregătire de specialitate, dar are experienţă profesională 20
  Are pregătire de specialitate, dar nu are experienţă profesională 30
  Nu are pregătire de specialitate şi nici experienţă profesională 50
  Punctaj acordat  
  ii. Existenţa obiectivelor tactice şi strategice 0
  Există atât obiective tactice (pe termen scurt), cât şi o strategie realistă, (pe termen mediu şi lung), bine definite, detaliate, realizate sistematic 10
  Societatea are o strategie pe termen mediu şi lung, doar conturată, fără planuri detaliate, societatea urmărind mai mult obiectivele pe termen scurt 20
  Există doar obiective tactice, planuri pe termen scurt 30
  Obiective şi planuri întâmplătoare, nerealizate sau care se schimbă des 50
  Nu există o strategie clar formulată şi nici obiective tactice  
  Punctaj acordat  
  iii. Alte aspecte privind echipa managerială2)  
  Conducerea este asigurată de o echipă stabilă; este bine înţeles principiul delegării responsabilităţii; fluentizare a procesului decizional; relaţie foarte bună cu angajaţii 0
  Echipă managerială, relaţii normale angajaţi-conducere-acţionari 10
  Conducerea este asigurată de o echipă managerială, dar nu există un sistem de succesiune stabilit sau se semnalează neînţelegeri între angajaţi şi conducere 20
  Conducerea este asigurată de un singur manager; sistem de succesiune stabilit; 30
  Conducerea este asigurată de un singur manager, fără un sistem de succesiune stabilit sau conducerea este asigurată de o echipă managerială, dar există conflicte de muncă deschise între conducere-acţionari-angajaţi 50
  Punctaj acordat  

Total punctaj 1 (i+îi+iii) [_____]––––-*1) Echipa managerială este considerată a fi formată din personalul cu putere de decizie sau atribuţii de conducere, în funcţie de structura de organizare şi mărimea societăţii, respectiv preşedinte, director general, director economic, director de vânzări etc, sau respectiv manager unic*2) În evaluarea punctajului se va ţine cont de faptul că ,,;" separă condiţiile care trebuie îndeplinite simultan

  CRITERIU GRILA DE PUNCTAJ
  2. CALITATEA ACTIVITĂŢII DESFĂŞURATE DE SUBÎMPRUMUTAT  
  i. Aspecte legate de portofoliul de clienţi  
  Firma deţine un portofoliu mare de contracte cu clienţi stabili şi diversificaţi, asigurând desfăşurarea activităţii pe termen lung 0
  Portofoliul de clienţi şi contracte adecvat, contractele încheiate asigurând desfăşurarea activităţii pe termen mediu (cel puţin un an) 1
  Contractele în derulare asigură desfăşurarea activităţii pe termen scurt (mai puţin de un an) 3
  Societatea întâmpină dificultăţi în găsirea de parteneri comerciali, lipsa unor comenzi necesare vânzării producţiei serviciilor conduce la neutilizarea capacităţilor de producţie 6
  Punctaj acordat  
  ii. Sectorul de activitate şi poziţia subîmprumutatului în ramură  
  Perspectivă de dezvoltare bună şi capacitate mare de influenţare a pieţei 0
  Perspectivă de dezvoltare slabă şi capacitate medie de influenţare a pieţei 1
  Perspectivă de dezvoltare slabă şi capacitate redusă de influenţare a pieţei 3
  Sector neviabil 6
  Punctaj acordat  
  iii. Dotările şi tehnologia existentă  
  Clădiri, echipamente şi utilaje noi, moderne, tehnologie la nivel corespunzător, foarte bine întreţinute 0
  Clădiri, echipamente şi utilaje adecvate desfăşurării activităţii, utilaje funcţionale, bine întreţinute, chiar dacă nu sunt noi şi moderne 1
  Clădiri, echipamente şi utilaje aflate în stare de funcţionare, dar uzate moral sau fizic, cu întreţinere slabă şi costisitoare 3
  Clădiri, echipamente şi utilaje depreciate moral, nefuncţionabile sau necorespunzătoare pentru activitatea respectivă 6
  Punctaj acordat  
  iv. Cota din profit care se reinvesteşte  
  Reinvesteşte peste 80% din profitul net 0
  Reinvesteşte între 50 şi 80% din profitul net 1
  Reinvesteşte între 20 şi 50% din profitul net 2
  Reinvesteşte sub 20% din profitul net 3
  Nu reinvesteşte 4
  Punctaj acordat  

Total punctaj 2 (i+îi+iii+iv) [_______]

  CRITERIU GRILA DE PUNCTAJ
  3. RELAŢIA FINANCIARĂ A SUBÎMPRUMUTATULUI CU STATUL  
  i. Istoricul rambursării altor credite garantate de stat  
  Subîmprumutatul a mai beneficiat de alte credite cu garanţia statului şi nu au fost probleme privind rambursarea pe o perioadă mai mare de 7 zile 0
  Subîmprumutatul a mai beneficiat de alte credite cu garanţia statului şi au existat întârzieri la rambursare dar acestea nu au depăşit 30 de zile 3
  Subîmprumutatul a mai beneficiat de alte credite cu garanţia statului şi s-a dovedit rău platnic (întârzieri de peste 30 de zile). 6
  Punctaj acordat  
  ii. Disponibilităţi băneşti ale subîmprumutatului existente la data scadenţei obligaţiei bugetare  
  Subîmprumutatul nu are disponibilităţi băneşti la data scadenţei obligaţiei bugetare 0
  Disponibilităţile băneşti existente la data scadenţei obligaţiei bugetare acopereau în proporţie de maximum 50% obligaţiile subîmprumutatului către bugetul de stat 3
  Disponibilităţile băneşti existente la data scadenţei obligaţiei bugetare acopereau în proporţie de peste 50% obligaţiile subîmprumutatului către bugetul de stat 6
  Punctaj acordat  
  iii. Relaţia subîmprumutatului cu clienţii neîncasaţi  
  Subîmprumutatul nu are clienţi neîncasaţi 0
  Subîmprumutatul a întreprins măsuri ferme pentru recuperarea clienţilor neîncasaţi 1
  Subîmprumutatul nu a întreprins măsuri ferme pentru recuperarea clienţilor neîncasaţi 6
  Punctaj acordat  
  iv. Existenţa litigiilor cu statul  
  Nu au existat litigii cu statul în istoricul societăţii 0
  Societatea a avut în trecut litigii cu statul, fără implicaţii deosebite în prezent 1
  Au existat litigii în trecut care au implicaţii serioase în prezent sau există litigii în curs cu statul 6
  Punctaj acordat  

……………………………… _________Total punctaj 3 (i+ii+iii+iv) [_________] + 
Anexa 1.6–––la procedură––––-Data raportului ………..NOTĂprivind determinarea categoriei de performanţăfinanciară a subîmprumutatului……………………………

  A – COMPONENTA CANTITATIVĂ (R(F))
  Nr.   Data     Media Puncte
  Indicatori   Valoare Valoare
  1 Rata curentă          
  2 Rata rapidă          
  3 Stoc de încredere          
  4 Lichiditate imediată          
  5 Grad de îndatorare          
  6 Rata datoriilor pe termen mediu şi lung          
  7 Rata acoperirii dobânzilor          
  8 Cuantum plăţi restante în cifra de afaceri          
  9 Rentabilitatea financiară (ROE)          
  10 Rata marjei brute          
  11 Eficienţa activelor totale (ROA)          
  12 Rentabilitatea activităţii de bază          
  13 Penalizare aferentă gradului de îndatorare decapitalizare  
  14 Penalizare aferentă indicatorilor de activitate  
  Scor aferent componentei cantitative  
       
  B – COMPONENTA CALITATIVĂ (R(C))
  1 Calitatea echipei manageriale a subîmprumutatului  
  2 Calitatea activităţii desfăşurate de subîmprumutat  
  3 Relaţia financiară a subîmprumutatului cu statul  
  Scor aferent componentei calitative  
         
  C – SCOR CALCULAT  (R(F)x0,75+R(C)x0,25) D – AJUSTARE E – SCOR FINAL (C+D) F – CLASA DE PERFORMANŢĂ FINANCIARĂ
               

 + 
Anexa 2––-la instrucţiuni–––––CONŢINUTUL ŞI FUNCŢIUNEA CONTURILORContul 11.20.03 "Disponibil din fondul de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice"Cu ajutorul acestui cont Ministerul Finanţelor Publice ţine evidenţa disponibilităţilor fondului de risc păstrate în contul curent general al Trezoreriei Statului.Contul 11.20.03 "Disponibil din fondul de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice" este un cont de activ, în debitul contului se înregistrează sumele încasate sub formă de comisioane de risc de la persoanele juridice subîmprumutate, dobânzi pentru disponibilitate păstrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, dobânzi şi penalităţi de întârziere aplicate pentru neplata în termen a sumelor datorate la fondul de risc, recuperări de sume de la persoanele juridice subîmprumutate. Soldul debitor al contului reprezintă disponibilităţile băneşti existente.Contul 11.20.03 "Disponibil din fondul de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice" se debitează prin creditul conturilor:27.21.03 "Debitori din neplata comisioanelor, dobânzilor şi penalităţilor de întârziere cuvenite fondului de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice"– cu sumele încasate de la persoanele juridice subîmprumutate, reprezentând comisioane de risc, dobânzi şi penalităţi de întârziere aplicate pentru neplata în termen a obligaţiilor;36.20.03 "Fondul de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice"– cu sumele încasate reprezentând dobânzi la disponibilităţile din cont;25.29.02 "Creditori din rate de capital, comisioane, dobânzi şi penalităţi de întârziere la fondul de risc pentru împrumuturi externe".Contul 11.20.03 "Disponibil din fondul de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice" se creditează prin debitul contului:25.29.02 "Creditori din rate de capital, comisioane, dobânzi şi penalităţi de întârziere la fondul de risc pentru împrumuturi externe"– cu sumele încasate necuvenit care se restituie persoanelor juridice.Contul 27.21.03 "Debitori din neplata comisioanelor, dobânzilor şi penalităţilor de întârziere cuvenite fondului de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice"Cu ajutorul acestui cont Ministerul Finanţelor Publice ţine evidenţa debitorilor pentru comisioane de risc, dobânzi şi penalităţi de întârziere cuvenite fondului de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice. Contabilitatea analitică se ţine pe fiecare debitor, iar în cadrul acestora pe feluri de debite.Contul 27.21.03 "Debitori din neplata comisioanelor, dobânzilor şi penalităţilor de întârziere cuvenite fondului de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice" este un cont de activ. În debitul contului se înregistrează sumele datorate de persoanele juridice subîmprumutate, reprezentând comisionul de risc, dobânzile şi penalităţile de întârziere pentru neplata la termen a obligaţiilor. În creditul contului se înregistrează sumele încasate de la persoanele juridice subîmprumutate, reprezentând comision de risc, dobânzile şi penalităţile de întârziere pentru neplata la termen a obligaţiilor. Soldul debitor al contului reprezintă sumele neîncasate de la debitori.Contul 27.21.03 "Debitori din neplata comisioanelor, dobânzilor şi penalităţilor de întârziere cuvenite fondului de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice" se debitează prin creditul conturilor:54.04 "Venituri de realizat din comisioane, dobânzi şi penalităţi de întârziere cuvenite fondului de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice"– cu comisionul de risc, dobânzi şi penalităţi de întârziere pentru neplata la termen a obligaţiilor ce urmează a fi încasate de la persoanele juridice subîmprumutate;22.31.03 "Diferenţe de curs valutar aferente fondului de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice"– cu diferenţa de curs favorabilă.Contul 27.21.03 "Debitori din neplata comisioanelor, dobânzilor şi penalităţilor de întârziere cuvenite fondului de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice" se creditează prin debitul contului:11.20.03 "Disponibil din fondul de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice"– cu sumele încasate de la persoanele juridice subîmprumutate, reprezentând comisionul de risc, dobânzi şi penalităţi de întârziere pentru neplata la termen a obligaţiilor.Contul 36.20.03 "Fondul de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice"Cu ajutorul acestui cont Ministerul Finanţelor Publice ţine evidenţa fondului de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice.Evidenţa analitică se ţine pe sursele de constituire a fondului prevăzute de lege.Contul 36.20.03 "Fondul de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice" este un cont de pasiv. În creditul contului se înregistrează sumele încasate reprezentând comisioane de risc de la persoanele juridice subîmprumutate, dobânzi din plasamentele sumelor aflate în depozite, dobânzi şi penalităţi de întârziere aplicate pentru neplata în termen a obligaţiilor. Soldul creditor al contului reprezintă fondul de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice, constituit potrivit legii.Contul 36.20.03 "Fondul de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice" se creditează prin debitul contului:54.04 "Venituri de realizat din comisioane, dobânzi şi penalităţi de întârziere cuvenite fondului de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice"– cu sumele încasate de la persoanele juridice subîmprumutate, reprezentând comision de risc, dobânzi şi penalităţi de întârziere aplicate pentru neplata în termen a obligaţiilor;– cu sumele încasate reprezentând dobânzi la disponibilităţile din cont.Contul 54.04 "Venituri de realizat din comisioane, dobânzi şi penalităţi de întârziere cuvenite fondului de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice"Cu ajutorul acestui cont Ministerul Finanţelor Publice ţine evidenţa veniturilor de realizat din comisioane, dobânzi şi penalităţi de întârziere cuvenite fondului de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice.Contul 54.04 "Venituri de realizat din comisioane, dobânzi şi penalităţi de întârziere cuvenite fondului de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice" este un cont de pasiv. În creditul contului se înregistrează sumele de încasat sub formă de comisioane de risc de la persoanele juridice subîmprumutate, dobânzi şi penalităţi de întârziere aplicate pentru neplata în termen a obligaţiilor. În debitul contului se înregistrează sumele încasate sub formă de comisioane de risc de la persoanele juridice subîmprumutate, dobânzi şi penalităţi de întârziere aplicate pentru neplata în termen a obligaţiilor. Soldul creditor al contului reprezintă venituri de încasat.Contul 54.04 "Venituri de realizat din comisioane, dobânzi şi penalităţi de întârziere cuvenite fondului de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice" se creditează prin debitul contului:27.21.03 "Debitori din neplata comisioanelor, dobânzilor şi penalităţilor de întârziere cuvenite fondului de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice"– cu comisionul de risc, dobânzile şi penalităţile de întârziere pentru neplata la termen a obligaţiilor ce urmează a fi încasate de la persoanele juridice subîmprumutate.Contul 54.04 "Venituri de realizat din comisioane, dobânzi şi penalităţi de întârziere cuvenite fondului de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice" se debitează prin creditul contului:36.20.03 "Fondul de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice"– cu sumele încasate de la persoanele juridice subîmprumutate, reprezentând comisionul de risc, dobânzi şi penalităţi de întârziere pentru neplata la termen a obligaţiilor (după efectuarea înregistrării 11.20.03 = 27.21.03).Contul 25.29.02 "Creditori din rate de capital, comisioane, dobânzi şi penalităţi de întârziere la fondul de risc pentru împrumuturi externe"Cu ajutorul acestui cont Ministerul Finanţelor Publice ţine evidenţa creditorilor pentru sumele încasate în plus de la agenţii economici beneficiari ai împrumuturilor contractate de stat şi subîmprumutate persoanelor juridice. În creditul contului se înregistrează sumele încasate în plus de la agenţii economici beneficiari ai împrumuturilor externe contractate de stat şi subîmprumutate persoanelor juridice. În debitul contului se înregistrează sumele restituite agenţilor economici. Soldul creditor al contului reprezintă sume de restituit.Contul 25.29.02 "Creditori din rate de capital, comisioane, dobânzi şi penalităţi de întârziere la fondul de risc pentru împrumuturi externe" se creditează prin debitul contului:11.20.03 "Disponibil din fondul de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice"– cu sumele încasate în plus de la beneficiarii împrumuturilor contractate de stat şi subîmprumutate persoanelor juridice.Contul 25.29.02 "Creditori din rate de capital, comisioane, dobânzi şi penalităţi de întârziere la fondul de risc pentru împrumuturi externe" se debitează prin creditul contului:11.20.03 "Disponibil din fondul de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice"– cu sumele restituite agenţilor economici reprezentând sume încasate în plus.
 + 
Anexa 3––-la instrucţiuni–––––MONOGRAFIEprivind înregistrarea în contabilitate aprincipalelor operaţiuni privind constituirea şi utilizareafondului de risc pentru împrumuturi externe contractate de statşi subîmprumutate unor persoane juridice

  Nr. crt. Explicaţia operaţiunii Contul debitor Contul creditor
  1. Evidenţierea creanţelor în lei şi în valută reprezentând comisioanele de risc datorate de persoanele juridice subÎmprumutate 27.210.301 54.04
  2. Încasarea în contul de disponibil al fondului de risc a sumelor datorate de persoanele juridice subîmprumutate, reprezentând comisioane de risc 11.20.03 27.21.301
    şi concomitent 54.04 36.200.301
  3. Evidenţierea creanţelor reprezentând majorări de întârziere şi penalităţi de întârziere pentru plata cu întârziere a obligaţiilor la fondul de risc 27.210.302 54.04
  4. Încasarea în contul de disponibil al fondului de risc a sumelor datorate de persoanele juridice subîmprumutate, reprezentând majorări şi penalităţi de întârziere pentru plata cu întârziere a obligaţiilor 11.20.03 27.210.302
    şi concomitent 54.04 36.200.302
  5. Încasarea în contul de disponibil al fondului de risc a dobânzii aferente disponibilului fondului de risc păstrat în contul curent general al trezoreriei statului 11.20.03 36.200.303
  6. Restituirea sumelor încasate necuvenit la fondul de risc 25.29.02 11.20.03
  7. Reevaluarea la finele anului a soldurilor conturilor de debitori din neplata comisioanelor şi a veniturilor de încasat 27.210.301 22.31.03
    – diferenţe de curs favorabile 22.31.03 54.04
  8. Reevaluarea la finele anului a soldurilor conturilor de debitori din neplata comisioanelor cuvenite fondului de risc 22.31.03 27.210.301
    – diferenţe de curs favorabile 54.04 22.31.03

–––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x