HOTĂRÎREA nr. 256 din 5 aprilie 1991

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 10/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERN
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 90 din 25 aprilie 1991
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 219 17/05/1993
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 219 17/05/1993
ActulREFERIT DEHG 171 22/04/1993
ActulREFERIT DEHG 526 03/09/1992
ActulREFERIT DEHG 543 08/09/1992
ActulREFERIT DEHG 422 04/08/1992

cu privire la destinatiile diferenţelor favorabile rezultate din reevaluarea stocurilor materiale existente la regiile autonome, societăţile comerciale cu capital de stat şi unităţile economice de stat la 31 martie 1991



Guvernul României hotărăşte:  + 
Articolul 1Diferenţele favorabile rezultate din reevaluarea stocurilor existente la 31 martie 1991 inventariate potrivit art. 9 din Hotărîrea Guvernului nr. 239/1991, vor fi utilizate pe măsura valorificării stocurilor, pentru acoperirea:a) pierderilor înregistrate la 31 decembrie 1989, rămase neacoperite în urma aplicării etapei I de liberalizare a preţurilor şi, respectiv, a prevederilor Hotărîrii Guvernului nr. 1157/1990;b) subvenţiilor şi diferenţelor de preţ şi de tarif cuvenite în anul 1990 potrivit prevederilor Hotărîrilor Guvernului nr. 1092/1990 şi 1109/1990, precum şi pentru achiziţiile de produse agricole, conform legii, rămase nedecontate de la buget;c) soldului diferenţelor nefavorabile înregistrate la exporturile efectuate în lunile noiembrie şi decembrie 1990, în baza contractelor încheiate pînă la 31 octombrie 1990, determinat ca diferenţa între preţul extern transformat în lei la cursul oficial şi preţul intern complex de export stabilit în condiţiile legii, care urma să fie acoperite de la buget, potrivit prevederilor Hotărîrii Guvernului nr. 1241/1990;d) pierderilor înregistrate la 31 decembrie 1990, inclusiv celor din calamitati, la unităţile agricole de stat, rămase neacoperite după utilizarea fondurilor constituite în acest scop potrivit legii;e) diferenţelor nefavorabile la exporturile ce se efectuează în semestrul I 1991 în ţările est europene, în contul contractelor restante din anul 1990, stabilite în aceleaşi condiţii ca cele de la lit. c).
 + 
Articolul 2Utilizarea resurselor financiare rezultate din reevaluarea stocurilor, pentru destinatiile prevăzute la art. 1, lit. b), c) şi e), se va face numai în cazurile în care subvenţiile, diferenţele respective de preţ şi de tarif şi diferenţele din activitatea de comerţ exterior, nu au fost reflectate în rezultatele financiare ale anului 1990, sau nu pot fi acoperite din beneficiile rămase după constituirea fondurilor proprii şi achitarea obligaţiilor faţă de bugetul administraţiei centrale de stat, potrivit legii.
 + 
Articolul 3Regiile autonome, societăţile comerciale cu capital de stat şi unităţile economice de stat, care nu vor putea să-şi acopere integral pierderile şi celelalte cheltuieli prevăzute la art. 1 din diferenţele favorabile rezultate din aplicarea etapei a II-a de liberalizare a preţurilor, vor diminua cu suma respectiva fondul de rezerva constituit potrivit Hotărîrii Guvernului nr. 1157/ 1990.
 + 
Articolul 4Sumele rămase din reevaluarea stocurilor după acoperirea pierderilor şi a celorlalte cheltuieli prevăzute la art. 1, vor avea următoarele destinaţii, pe măsura valorificării acestora:– 75 la suta pentru constituirea fondului de rezerva la dispoziţia agenţilor economici, cu excepţia unităţilor de desfacere a mărfurilor cu amănuntul şi ridicată, la care cota respectiva va fi de 25 la suta;– diferenţa pînă la 100 la suta se vărsa în ambele cazuri pentru constituirea fondului extrabugetar, în contul deschis la Banca Comercială Română, pe seama Ministerului Finanţelor.Fondul extrabugetar astfel constituit se va utiliza cu prioritate pentru acoperirea pierderilor, subvenţiilor, diferenţelor de preţ şi tarif, diferenţelor nefavorabile din activitatea de comerţ exterior la regiile autonome, societăţile comerciale cu capital de stat şi unităţile economice de stat la care diferenţele favorabile rezultate din reevaluarea stocurilor nu sînt suficiente pentru asemenea destinaţii.La regiile autonome şi societăţile comerciale cu capital de stat, din domeniul agriculturii, industriei alimentare şi al contractării şi achiziţiilor produselor agricole, sumele rămase din reevaluarea stocurilor, după acoperirea pierderilor şi a celorlalte cheltuieli prevăzute la art. 1 vor avea următoarele destinaţii, pe măsura valorificării acestora:– 25 la suta pentru constituirea fondului de rezerva la dispoziţia agenţilor economici;– 75 la suta pentru constituirea, la nivelul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, a unui fond de intervenţie care se va utiliza pentru acoperirea temporară a unor diferenţe de preţ în industria carniişilaptelui, potrivit normelor ce se vor elabora în acest scop de MinisterulAgriculturii şi Alimentaţiei cu avizul Ministerului Finanţelor.Vărsămintele la fondul extrabugetar şi la fondul deintervenţie se vor efectua chenzinal în termen de 3 zile. Pentru neefectuarea la termen a vărsămintelor se aplică penalităţi de întîrziere de 0,05 la sute,pentru fiecare zi.
 + 
Articolul 5Valorificarea stocurilor existente în unităţi la 31 martie 1991, reprezintă acţiunea de vînzare a acestora cît şi trecerea în consum a materiilor prime, materialelor, combustibilului şi a altora asemenea.
 + 
Articolul 6Regiile autonome, societăţile comerciale cu capitalde stat şi unităţile economice de stat vor raporta situaţia diferenţelor favorabile rezultate din reevaluarea stocurilor, modul de utilizare a acestora şi efectuarea vărsămintelor la fondul extrabugetar, potrivit normelor Ministerului Finanţelor.
 + 
Articolul 7Operaţiunile de determinare a diferenţelor favorabile din reevaluarea stocurilor, precum şi folosirea acestora pe măsura valorificării lor, se vor efectua sub controlul şi cu avizul organelor financiare. PRIM-MINISTRUPETRE ROMAN––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x