HOTĂRÎREA nr. 254 din 8 mai 1992

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 10/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 121 din 5 iunie 1992
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 643 08/10/1992
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulAPROBA PEREGULAMENT 08/05/1992
ANEXA 1REFERIRE LALEGE 58 14/08/1991
ANEXA 1REFERIRE LALEGE 15 07/08/1990
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 643 08/10/1992

pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind organizarea şi funcţionarea Fondului Proprietăţii de Stat



Guvernul României hotărăşte: Se aprobă Regulamentul-cadru privind organizarea şi funcţionarea Fondului Proprietăţii de Stat, prevăzut în anexa la prezenta hotărîre. PRIM-MINISTRUTHEODOR STOLOJANContrasemnează:––––––p. Ministrul economiei şi finanţelor,Florian BerceaPreşedintele Agenţiei Naţionale pentru Privatizare şi DezvoltareaÎntreprinderilor Mici şi Mijlocii,Adrian Severin + 
Anexa 1REGULAMENT-CADRU privind organizarea şi funcţionarea Fondului Proprietăţii de Stat  + 
Articolul 1Natura juridică1.1. Fondul Proprietăţii de Stat constituit potrivit prevederilor Legii privatizării societăţilor comerciale nr. 58/1991, denumita în continuare lege, este o instituţie publică, cu personalitate juridică, cu caracter comercial şi financiar.1.2. Fondul Proprietăţii de Stat deţine iniţial, în proprietate, 70% din acţiunile şi părţile sociale ale societăţilor comerciale, atribuite şi transmise prin acte de transmitere întocmite potrivit anexei la prezentul regulament.1.3. Fondul Proprietăţii de Stat administrează şi gestionează acţiunile şi părţile sociale deţinute de statul român în societăţile comerciale.1.4. Fondul Proprietăţii de Stat îşi desfăşoară activitatea cu respectarea prevederilor legii, ale prezentului regulament şi ale celorlalte dispoziţii legale.
 + 
Articolul 2Denumirea2.1. Instituţia publică prevăzută la art. 1.1. din prezentul regulament poarta denumirea Fondul Proprietăţii de Stat.2.2. Denumirea şi sediul social trebuie să figureze cu caractere vizibile pe toate documentele emise de Fondul Proprietăţii de Stat.
 + 
Articolul 3Obiectul de activitate3.1. Obiectul de activitate al Fondului Proprietăţii de Stat consta în:a) administrarea şi gestionarea participatiei statului la societăţile comerciale, conform condiţiilor şi modalităţile prevăzute de lege şi de Acordul acţionarilor, aprobat prin Legea privind statutul-cadru al Fondului Proprietăţii Private;b) exercitarea drepturilor şi obligaţiilor ce îi revin în calitate de acţionar al societăţilor comerciale;c) întocmirea şi prezentarea, la Guvern pentru informare şi la Parlament pentru aprobare, a programului anual de privatizare, care va trebui sa ia în considerare recomandările făcute de Fondurile Proprietăţii Private;d) definirea, pe de o parte, a criteriilor de performanţă minima pentru societăţile comerciale şi, pe de altă parte, a politicii lor de dividende, conform prevederilor Acordului acţionarilor;e) determinarea şi luarea, în colaborare cu fiecare Fond al Proprietăţii Private, a tuturor măsurilor, directe sau indirecte, în condiţiile prevăzute de lege, pentru privatizarea şi restructurarea societăţilor comerciale sau, după caz, pentru lichidarea societăţilor comerciale care nu sînt rentabile; modalităţile de restructurare a societăţilor comerciale, precum şi împărţirea competentelor pentru operaţiunile de privatizare sînt determinate conform Acordului acţionarilor;f) cooperarea cu Fondul Proprietăţii Private la realizarea măsurilor iniţiate de acesta pentru accelerarea procesului de privatizare;g) reducerea participatiei sale la capitalul social al societăţilor comerciale pînă la privatizarea integrală a acestora, potrivit programului anual de privatizare şi în condiţiile prevăzute în Acordul acţionarilor;h) luarea măsurilor necesare în vederea vinzarii de acţiuni ale societăţilor comerciale în beneficiul salariaţilor şi membrilor conducerii respectivelor societăţi comerciale, conform dispoziţiilor art. 48 din lege;i) acordarea, conform dispoziţiilor legii şi cu respectarea dispoziţiilor privind activitatea bancară, de credite pentru cumpărarea de acţiuni sau active ale societăţilor comerciale în cadrul privatizării acestora;j) efectuarea, direct sau indirect, de orice alte operaţiuni comerciale, financiare, mobiliare sau imobiliare necesare realizării obiectului sau de activitate;k) acordarea şi primirea de orice asigurări şi garanţii necesare realizării obiectului sau de activitate, cu respectarea prevederilor legale.
 + 
Articolul 4Sediul social4.1. Fondul Proprietăţii de Stat are sediul în Bucureşti, str.C.A. Rosetti nr. 21, sectorul 1.4.2. Consiliul de administraţie al Fondului Proprietăţii de Stat poate înfiinţa, în funcţie de criterii de eficienta şi de gestiune, filiale, sucursale, reprezentante şi altele asemenea în ţara sau străinătate.
 + 
Articolul 5Durata5.1. Fondul Proprietăţii de Stat îşi încetează, de drept, potrivit legii, activitatea pe durata realizării integrale a privatizării societăţilor comerciale stabilite de art. 2 din lege.
 + 
Articolul 6Consiliul de administraţie, componenta, durata mandatului6.1. Consiliul de administraţie este compus din personalităţi recunoscute pentru competenţa lor profesională,în domeniul economic, financiar, juridic sau industrial, precum şi pentru inaltele lor calităţi morale.6.2. Consiliul de administraţie este compus din:a) 5 membri numiţi de Preşedintele României;b) 3 membri numiţi de Biroul permanent al Senatului;c) 3 membri numiţi de Biroul permanent al Camerei Deputaţilor;d) 5 membri numiţi de Guvern dintre cadrele de conducere ale organelor centrale ale administraţiei publice;e) secretarul de stat pentru privatizare.6.3. Fiecare membru al consiliului de administraţie este numit pe o perioadă de 5 ani.Mandatul membrilor consiliului de administraţie poate fi reînnoit o singură dată.6.4. Fondul de remunerare a administratorilor şi onorariile cenzorilor sînt supuse spre aprobare Parlamentului, în cadrul programului anual de privatizare.6.5. Membrii consiliului de administraţie nu pot fi revocaţi decît de autoritatea ce i-a numit.
 + 
Articolul 7Şedinţele consiliului de administraţie7.1. Consiliul de administraţie se întruneşte cel puţin o dată pe luna, în şedinţa ordinară.7.2. Consiliul de administraţie poate fi convocat în şedinţa extraordinară de către preşedinte sau la cererea a cel puţin 5 dintre membrii săi.7.3. Şedinţele consiliului de administraţie trebuie convocate în scris cu cel puţin 5 zile înainte de data fixată, iar convocarea trebuie să conţină ordinea de zi; în caz de urgenta, termenul de 5 zile va putea fi redus, iar convocarea efectuată oral, cu condiţia de a se menţiona aceasta situaţie în procesul-verbal al respectivei şedinţe.7.4. Şedinţele consiliului de administraţie sînt conduse de preşedinte sau, în absenta acestuia, de către vicepreşedinte.7.5. Consiliul de administraţie lucrează valabil în prezenta a cel puţin 12 dintre membrii săi. Deciziile sînt luate cu votul a 3/4 din numărul membrilor prezenţi.7.6. Consiliul de administraţie numeşte un secretar, care are sarcina de a întocmi procesul-verbal al respectivei şedinţe.
 + 
Articolul 8Atribuţiile consiliului de administraţie8.1. Consiliul de administraţie exercita toate prerogativele necesare realizării, în condiţiile legii, a obiectului de activitate al Fondului Proprietăţii de Stat avînd, în acest scop, următoarele atribuţii principale:a) alege dintre membrii săi, cu o majoritate de 3/4, un preşedinte şi un vicepreşedinte; secretarul de stat pentru privatizare nu poate fi ales în nici una dintre aceste funcţii;b) aproba decizia preşedintelui consiliului de administraţie de numire sau revocare a directorului general executiv;c) determina principiile şi modalităţile de organizare, funcţionare şi gestionare al Fondului Proprietăţii de Stat, precum şi orice modificare a acestora, pe baza propunerilor preşedintelui consiliului de administraţie, cu acordul Agenţiei Naţionale pentru Privatizare şi Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi al Ministerului Economiei şi Finanţelor;d) stabileşte condiţiile de numire, revocare şi remunerare ale reprezentanţilor Fondului Proprietăţii de Stat în adunările generale ale acţionarilor din societăţile comerciale;e) adopta criteriile de performanţă minima ale societăţilor comerciale, propuse de preşedintele consiliului de administraţie;f) adopta planul strategic al Fondului Proprietăţii de Stat, prezentat de preşedintele consiliului de administraţie;g) adopta programul anual de privatizare, propus de preşedintele consiliului de administraţie;h) aproba bugetul de venituri şi cheltuieli, raportul anual de activitate, precum şi orice alte documente prezentate de către preşedintele consiliului de administraţie;i) prezintă spre informare Guvernului şi spre aprobare Parlamentului programul anual de privatizare şi raportul anual de activitate; după aprobare, programul anual de privatizare şi raportul anual de activitate sînt publicate în Monitorul Oficial al României;j) ia măsurile necesare, împreună cu Fondurile Proprietăţii Private, pentru punerea în practica şi realizarea programului anual de privatizare;k) stabileşte modalităţile de vînzare de acţiuni ale societăţilor comerciale deţinute de Fondul Proprietăţii de Stat, în condiţiile prevăzute în Acordul acţionarilor;l) da mandat Fondului Proprietăţii Private pentru negocierea condiţiilor de vînzare integrală a acţiunilor societăţilor comerciale arondate la acest fond, în condiţiile prevăzute de lege;m) aproba modalităţile de efectuare şi de utilizare a veniturilor Fondului Proprietăţii de Stat, ţinînd cont de dispoziţiile art. 38 al legii, în special pentru:– depunerea în conturi purtătoare de dobinzi;– efectuarea de investiţii în societăţile comerciale, dacă sînt necesare pentru restructurarea acestor societăţi, fără ca prin aceasta sa mărească participarea statului la capitalul social al respectivelor societăţi comerciale;– acordarea, cu respectarea regulilor şi dispoziţiilor legale privind activitatea bancară, de credite persoanelor fizice române sau persoanelor juridice române, cu capital privat, pentru a le facilita cumpărarea de acţiuni, părţi sociale sau active ale societăţilor comerciale;– finanţarea cheltuielilor referitoare la pregătirea şi realizarea privatizării societăţilor comerciale prevăzute de art. 2 din lege;n) stabileşte remuneraţia membrilor consiliului de administraţie, pe baza avizului Guvernului; remuneraţia membrilor consiliului de administraţie este compusa dintr-o parte fixa şi o parte variabila;o) aproba onorariile cenzorilor, pe baza avizului Ministerului Economiei şi Finanţelor;p) numeşte şi revoca reprezentanţii Fondului Proprietăţii de Stat în adunările generale ale societăţilor comerciale, stabileşte modalităţile de remunerare a acestora în condiţiile prevăzute în Acordul acţionarilor;r) angajează şi realizează orice alte operaţiuni comerciale legate de obiectul de activitate al Fondului Proprietăţii de Stat, cu respectarea prevederilor legale.
 + 
Articolul 9Atribuţiile preşedintelui consiliului de administraţie9.1. Preşedintele consiliului de administraţie aduce la îndeplinire hotărîrile consiliului de administraţie.9.2. Preşedintele consiliului de administraţie exercita, în principal, următoarele atribuţii:a) propune spre aprobare, consiliului de administraţie principiile de gestiune, de administrare şi de funcţionare ale Fondului Proprietăţii de Stat, precum şi orice modificare a acestora;b) propune, spre aprobare, consiliului de administraţie planul strategic al Fondului Proprietăţii de Stat;c) determina criteriile de performanţă minima a societăţilor comerciale şi le supune, spre aprobare, consiliului de administraţie;d) prezintă, spre aprobare, programul anual de privatizare, bugetul de venituri şi cheltuieli pentru exerciţiul economico-financiar următor, raportul anual de activitate, raportul asupra îndeplinirii exerciţiului bugetar expirat, precum şi orice alt document care trebuie supus aprobării consiliului de administraţie;e) semnează sau aproba contractele încheiate în numele Fondului Proprietăţii de Stat;f) numeşte şi revoca directorul general executiv, cu acordul consiliului de administraţie;g) aproba operaţiunile de plati şi încasări în numele Fondului Proprietăţii de Stat;h) deleagă o parte din atribuţiile sale vicepreşedintelui şi directorului general executiv şi controlează activitatea şi deciziile acestuia din urma;i) numeşte şi revoca organele de conducere ale Fondului Proprietăţii de Stat;j) angajează şi reprezintă Fondul Proprietăţii de Stat în raporturile cu terţii, precum şi în faţa instanţelor jurisdicţionale.9.3. De asemenea, preşedintele consiliului de administraţie ia toate măsurile pe care le considera necesare pentru buna administrare şi gestionare economică şi financiară a Fondului Proprietăţii de Stat.9.4. Preşedintele consiliului de administraţie răspunde pentru activităţile sale în faţa consiliului de administraţie.9.5. În caz de absenta a preşedintelui ori în cazul în care funcţia de preşedinte este vacanta, vicepreşedintele se substituie preşedintelui în toate drepturile şi obligaţiile acestuia.
 + 
Articolul 10Răspunderea administratorilor10.1. Membrii consiliului de administraţie răspund, în exercitarea mandatului lor, personal şi solidar.10.2. Membrii consiliului de administraţie al Fondului Proprietăţii de Stat nu pot fi, în acelaşi timp:a) membri în consiliile de administraţie ale Fondului Proprietăţii Private;b) administratori ai societăţilor comerciale în curs de privatizare;c) administratori ai societăţilor comerciale privatizate, decît după expirarea unei perioade de 2 ani de la data privatizării acestora.10.3. Membrii Consiliului de administraţie al Fondului Proprietăţii de Stat nu pot avea nici o participare directa sau indirecta la societăţile financiare sau comerciale care controlează una sau mai multe societăţi comerciale privatizate, decît după 2 ani de la data privatizării acestora.
 + 
Articolul 11Directorul general executiv11.1. Directorul general executiv este numit şi revocat de către preşedintele consiliului de administraţie, cu acordul consiliului de administraţie.11.2. Directorul general executiv exercita atribuţiile delegate de preşedintele consiliului de administraţie, sub controlul acestuia.
 + 
Articolul 12Contabilitatea12.1. Fondul Proprietăţii de Stat tine evidenţa contabilă conform normelor legale şi cu respectarea prezentului Regulament-cadru de organizare şi funcţionare.
 + 
Articolul 13Cenzorii13.1. Cenzorii Fondului Proprietăţii de Stat sînt numiţi şi revocaţi de către birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, la propunerea Ministerului Economiei şi Finanţelor.13.2. Numărul de cenzori titulari, precum şi numărul de cenzori supleanţi este de 3.13.3. Cenzorii titulari şi cenzorii supleanţi sînt numiţi pentru o perioadă de 5 ani, iar mandatul lor poate fi reînnoit, o singură dată, pentru o perioadă de 3 ani, în condiţiile prevăzute de lege.13.4. Cenzorii întreprind demersurile necesare pentru:a) certificarea bilanţului şi a contului de profit şi pierderi;b) certificarea remuneraţiei administratorilor;c) întocmirea şi prezentarea în consiliul de administraţie a raportului privind bilanţul exerciţiului economico-financiar încheiat.13.5. Raportul cenzorilor şi certificarile de mai sus sînt anexate raportului de activitate anual al Fondului Proprietăţii de Stat, care se prezintă Guvernului spre informare şi Parlamentului spre aprobare.
 + 
Articolul 14Dizolvarea şi lichidarea14.1. Consiliul de administraţie al Fondului Proprietăţii de Stat, la expirarea perioadei de 7 ani prevăzute de lege, va prezenta un raport de activitate, care va fi supus Parlamentului, pentru a decide asupra continuării activităţii Fondului Proprietăţii de Stat sau asupra încetării activităţii acestuia.14.2. Lichidarea Fondului Proprietăţii de Stat se efectuează cu respectarea dispoziţiilor prevăzute de lege.
 + 
Articolul 15Dispoziţii finale15.1. Capitalul social stabilit conform prevederilor art. 1 alin. 1.2 nu se ia în calcul la raportarile statistice şi economico-financiare, întocmite la nivel naţional.15.2. Modificarea prezentului regulament se aproba de către Guvern, la propunerea consiliului de administraţie.15.3. Anexa face parte integrantă din prezentul regulament.
 + 
Anexa (LA REGULAMENTUL-CADRU)Act de transmitere a 70% din acţiunile sau părţile sociale ale societăţilor comercialeÎntre:– statul român, denumit în cele ce urmează statul, reprezentant de Ministerul Economiei şi Finanţelor, prin………, în calitate de ministru, pe de o parte,şi:– Fondul Proprietăţii de Stat, denumit în cele ce urmează fondul, legal reprezentat prin…….., în calitate de preşedinte al consiliului de administraţie, pe de altă parte,s-a încheiat prezentul act de transmitere. PREAMBUL Legea nr. 15/1990 a prevăzut condiţiile de reorganizare a unităţilor economice de stat în regii autonome şi societăţi comerciale.Legea nr. 58/1991 a stabilit condiţiile şi modalităţile de privatizare a societăţilor comerciale.Art. 24 din Legea nr. 58/1991 a prevăzut ca fondul deţine iniţial 70% din capitalul social al societăţilor comerciale.În consecinţa, au fost convenite următoarele:– Potrivit actului constitutiv din data de……..şi cererii de înmatriculare din data de ………., înregistrată în data de…… la Registrul Comerţului de pe lîngă Camera de Comerţ şi Industrie a fost creata o societate comercială cu denumirea………., sub forma juridică de societate pe acţiuni/societate cu răspundere limitată, denumita în continuare societate, cu un capital social de……..lei, compus din………acţiuni/părţi sociale, cu o valoare nominală de………lei fiecare.– Statul este, pînă la data semnării prezentului act de transmitere, acţionarul/asociatul unic al societăţii, potrivit art. 20 din Legea nr. 15/1990.  + 
Articolul 1TransmitereStatul transmite, pe baza prezentului act, fondului 70% din capitalul social al societăţii, care reprezintă……….acţiuni/părţi sociale, în valoare nominală de………..lei fiecare, la data înregistrării cererii de înmatriculare la Registrul Comerţului.Transmiterea se materializeaza prin prezentul act.
 + 
Articolul 2Depozit şi înregistrarePrezentul act se înregistrează la Registrul Comerţului de pe lîngă Camera de Comerţ şi Industrie de la sediul social al societăţii. Fondul se obliga sa înscrie societatea pe lista societăţilor comerciale, din al căror capital social i s-a transmis 70%.Fondul se obliga sa publice aceasta lista în Monitorul Oficial al României.
 + 
Articolul 3Condiţii specialeÎncheierea şi înregistrarea prezentului act nu sînt supuse la nici o remuneraţie, nici la un alt drept sau la alta taxa de orice natura ar fi acestea. Întocmit la………, la data de………., în 4 exemplare. Statul, Fondul,––––––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x