HOTĂRÎREA nr. 2509 din 31 decembrie 1969

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 10/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: CONSILIUL DE MINISTRI
Publicat în: BULETINUL OFICIAL nr. 159 din 31 decembrie 1969
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEHOTARARE 604 01/06/1974

privind regimul materiilor explozive în economie şi pentru stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la acest regim



 + 
Capitolul 1DISPOZIŢII GENERALE  + 
Articolul 1Prevederile prezentei hotărîri se aplică la fabricarea, deţinerea, prepararea, prelucrarea, experimentarea, importul, exportul, tranzitul transmiterea sub orice formă, transportul, depozitarea, manipularea şi folosirea în economie, a materiilor explozive, compuse din substanţe explozive sau din amestecuri de substanţe explozive şi inerte, care pot sa provoace reactii chimice instantanee cu degajari de căldură şi gaze la temperatura ridicată.
 + 
Articolul 2Materiile explozive se clasifica, din punctul de vedere al efectului pe care îl pot avea asupra mediului înconjurător în caz de explozie, în următoarele grupe:

  Categoria de materii explozive Coeficient de echivalenţă Exemple de materii explozive din grupă
  I. Exploziv de mare putere 1,3 Exploziv cu bază de nitroglicerină şi nitroglicol (cu conţinut peste 6%); pentrită, hexogen şi amestecurile lor; fitile detonante
  II. Exploziv de putere medie 1,0 Trotil, tetril şi ceilalţi explozivi nitroaromatici, precum şi cei cu bază de azotat de amoniu, cu mai puţin de 6% nitroglicerină şi nitroglicol
  Exploziv pe bază de cloraţi şi percloraţi
  III. Exploziv de mică putere 0,7 Pulberi negre cu fum şi similare
  Amestecuri explozive cu peste 30% materii inhibitoare (NaCl, NH4Cl etc.)
  Amestecuri mecanice simple
  Capse detonante de orice fel
  IV. Exploziv slab 0,5 Pulberi coloidale fără fum, cu bază de nitroceluloză şi nitroglicerină; amestecuri incendiare; artificii; fitile de aprindere

Materiile explozive noi, care vor aparea în viitor, se vor încadra prin asimilare, potrivit cu caracteristicile lor pirotehnice, într-una din grupele de mai sus, de către laboratorul de specialitate care le-a analizat sau de către organizaţia care le-a experimentat.Calculele de efect asupra obiectivelor din vecinătate, cum sînt de exemplu cele pentru determinarea distantelor de siguranţă se vor face pe baza coeficienţilor de echivalenta ai explozivilor, consideraţi în raport cu trotilul luat ca exploziv de referinţa (coeficientul = 1). + 
Articolul 3Materiile explozive noi necesare economiei, fabricate în ţara sau importate, vor putea fi transportate, experimentate şi folosite numai cu respectarea prevederilor prezentei hotărîri precum şi a instrucţiunilor pe care organizaţia ce le experimenteaza sau foloseşte le întocmeşte după indicaţiile furnizorului.Rezultatele obţinute în urma experimentarilor vor constitui documentaţia de baza în vederea omologării noilor materii explozive.În condiţiile arătate mai sus pot fi experimentate şi folosite şi amestecurile explozive simple, pregătite direct de consumator, vînzarea-cumpărarea sau împrumutarea acestora către alţi consumatori fiind însă interzisă.
 + 
Articolul 4Furnizorii vor livra materiile explozive în ambalajele prevăzute de standardele de stat, de normele interne sau de documentaţiile speciale în vigoare, numai pe baza ordinului de transport emis de beneficiar şi a celorlalte documente cerute prin actele normative în vigoare.
 + 
Articolul 5Calitatea fiecărui lot de materii explozive va fi garantată de furnizor prin certificatul de calitate, din ale cărui date trebuie să rezulte ca acestea corespund cu prescripţiile din standarde, norme interne sau alte documentaţii speciale în vigoare.La lucrările de impuscare vor fi folosite numai materii explozive care îndeplinesc condiţiile de calitate şi ale căror termene de garanţie înscrise pe ambalaje, nu au fost depăşite.Materiile explozive pot fi folosite după expirarea termenului de garanţie numai dacă prin analize de laborator şi prin experimentare, se constată că îşi menţin calitatea prevăzută în standardele, normele interne sau documentaţiile speciale aferente. În aceste cazuri se vor respecta măsurile speciale indicate de către laboratorul de specialitate care le-a analizat şi de organizaţia care le-a experimentat.
 + 
Articolul 6Materiile explozive devenite inutilizabile din cauza depăşirii termenelor de garanţie sau a alterarii, precum şi cele provenite din rateuri sau din resturi neexplodate vor fi distruse cu aprobarea conducătorului organizaţiei ce le deţine, aplicindu-se metodele indicate în standardele, normele sau instrucţiunile speciale aferente, numai în locurile unde nu se primejduieste viaţa persoanelor şi nu se pun în pericol bunuri materiale sau alte valori.Transportul acestor materii explozive spre locurile de distrugere pe drumurile publice este interzis. În cazuri excepţionale, cînd nu se pot evita drumurile publice, se vor putea face asemenea transporturi numai după ce s-au luat măsurile prevăzute în actele normative în vigoare privind transportul substanţelor periculoase.Distrugerea materiilor explozive se constata printr-un proces-verbal.
 + 
Capitolul 2ÎNREGISTRAREA ŞI AUTORIZAREA ORGANIZAŢIILOR CARE ÎNDEPLINESC OPERAŢII CU MATERII EXPLOZIVE  + 
Articolul 7Fabricarea, prepararea, prelucrarea, experimentarea, importul-exportul, tranzitul pe teritoriul Republicii Socialiste România, transmiterea sub orice formă a materiilor explozive, sînt permise organizaţiilor de stat care, potrivit decretului sau hotărîrii Consiliului de Miniştri prin care sînt înfiinţate, au ca obiect astfel de operaţii. Aceste organizaţii sînt obligate să se înregistreze la inspectoratul militiei judeţene, respectiv la Inspectoratul militiei municipiului Bucureşti.Organizaţiile socialiste, cu excepţia celor prevăzute la alineatul precedent, sînt obligate să obţină de la Inspectoratul general al militiei, autorizaţii pentru fiecare import sau export de materii explozive. În cererea de eliberare a autorizaţiei de import sau export, se va menţiona denumirea şi sediul organizaţiei, cantitatea, felul explozivului şi locul de unde acesta este importat sau unde se exporta, precum şi perioada în care se vor efectua aceste operaţii.Organizaţiile de stat se ocupa cu importul sau exportul de explozivi vor cere organizaţiilor în favoarea cărora efectuează aceste operaţii ca, în vederea perfectarii contractului de import sau export, să prezinte autorizaţia prevăzută în alineatul precedent.Organizaţiile de stat care efectuează transporturi de materii explozive în tranzit pe teritoriul Republicii Socialiste România sînt obligate sa încunoştiinţeze Inspectoratul general al militiei despre fiecare din aceste operaţii în parte. Încunoştinţarea trebuie să precizeze destinaţia transportului, cantitatea şi felul materiilor explozive, punctele de frontieră de intrare şi ieşire, ruta şi data la care se va efectua transportul.Pentru prepararea, prelucrarea, deţinerea, transportul, experimentarea şi folosirea de materii explozive în cantităţi strict necesare procesului de producţie, organizaţiile socialiste cu excepţia celor prevăzute la alin. 1 sînt obligate să obţină autorizaţie de la Inspectoratul militiei judeţene, respectiv de la Inspectoratul militiei municipiului Bucureşti.Organizaţiile cooperatiste pot fi autorizate de organele militiei sa confectioneze, pe bază de amestecuri pirotehnice, obiecte de distractie pe care să le comercializeze, dacă prin aceasta nu este periclitata viaţa ori integritatea persoanelor sau ordinea publică.
 + 
Articolul 8Cererea de înregistrare sau de autorizare va fi însoţită de copia avizului asupra depozitului, dat de Inspectoratul teritorial pentru protecţia muncii, prin care se stabileşte capacitatea maxima de inmagazinare a depozitului.Inspectoratul teritorial pentru protecţia muncii îşi poate retrage avizul prevăzut la alineatul precedent dacă se încalcă prevederile care au stat la baza elaborării avizului, în care caz va comunică aceasta organului respectiv al militiei.
 + 
Articolul 9Secţiile sau echipele de prospecţiuni şi explorari geologice care deţin, transporta şi folosesc materii explozive sînt obligate sa anunţe, în termen de 48 ore de la sosirea lor pentru lucrări, organul militiei din raza localităţii unde efectuează lucrările, precum şi Inspectoratul teritorial pentru protecţia muncii.
 + 
Articolul 10Impuscaturile masive la care se folosesc mai mult de 5.000 kg exploziv, în echivalent trotil, se vor executa numai pe bază de proiecte aprobate de organul căruia unitatea îi este direct subordonata. Dacă procedeul este practicat în mod izolat, se va cere şi avizul Inspectoratului teritorial pentru protecţia muncii. În cazul impuscaturilor masive cu peste 100.000 kg explozivi în echivalent trotil, proiectul va fi examinat de consiliul tehnico-ştiinţific şi supus aprobării conducerii organului central în subordinea căruia este unitatea, cerindu-se şi avizul Ministerului Muncii.
 + 
Capitolul 3TRANSPORTUL MATERIILOR EXPLOZIVE  + 
Articolul 11Operaţiile de transport şi de manipulare a materiilor explozive se vor efectua numai sub directa supraveghere a personalului autorizat (artificieri) şi numai cu personalul special instruit şi numit de conducerea unităţii pentru aceste operaţii.
 + 
Articolul 12Materiile explozive pot fi transportate în vagoane de cale ferată, în nave şi ambarcatiuni, avioane, elicoptere şi autovehicule, carute, sanii, cu samare sau manual. Transportul materiilor explozive cu funiculare, remorci şi alte asemenea mijloace poate fi făcut numai cu luarea de măsuri suplimentare privind securitatea publică şi a persoanelor, stabilite în scris de conducerea unităţii beneficiare a transportului.În cazul transportului manual, fiecare artificier sau persoana instruita şi numita de conducerea unităţii poate duce maximum 30 kg exploziv în cutii, ambalaje originale ale fabricii, în lăzi sau genti speciale prevăzute cu încuietori.Pe lîngă prevederile prezentei hotărîri, la transportul materiilor explozive se vor respecta şi prevederile din alte acte normative şi din convenţiile internaţionale la care Republica Socialistă România a aderat.
 + 
Articolul 13Fiecare transport de materii explozive se va efectua pe baza ordinului de transport eliberat şi semnat de conducerea organizaţiei socialiste beneficiare.Cînd transportul se face pe căile ferate, expeditorul este obligat sa ataseze la scrisoarea de trasura şi ordinul de transport care, după efectuarea transportului, va fi predat destinatarului împreună cu celelalte documente insotitoare.
 + 
Articolul 14În cadrul aceleiaşi organizaţii socialiste, este permis transportul materialelor explozive fără ordin de transport în următoarele cazuri:a) de la locul de fabricaţie la cel de depozitare şi de aici la locul de distribuire şi expediere, în cadrul transporturilor interne la producător;b) de la depozitul de consum la locurile de folosire la suprafaţa, pe distanta de maximum 20 km;c) de la depozitul de consum la firidele artificierilor şi de la acestea la locurile de muncă.
 + 
Articolul 15Echipele de prospecţiuni şi de explorari geologice, de perforari la sonde, precum şi cele de construcţii sau reparaţii de drumuri, cai ferate, poduri sau terasamente, de demolări şi altele asemenea, pot transporta materii explozive de la depozite la locurile de muncă, cu vehicule special amenajate în acest scop. În aceste cazuri, ordinul de transport va fi emis pentru maximum 500 kg explozivi plus mijloacele de iniţiere şi aprindere necesare, în fiecare vehicul. Totodată, în ordinul de transport, în locul traseului, se va specifică raza de acţiune în care sînt permise transportul şi folosirea materiilor explozive.
 + 
Articolul 16Este interzis transportul materiilor explozive în autovehicule cu generatoare de gaze sau cu instalaţii de foc deschis, precum şi în autovehicule care pot fi descărcate automat.
 + 
Articolul 17Materiile explozive vor fi încărcate şi descărcate în şi din mijloacele de transport numai manual, de către expeditor, respectiv destinatar.
 + 
Articolul 18Primirea, încărcarea şi descărcarea materiilor explozive se face într-un loc rezervat în acest scop, pazit şi marcat cu semne convenţionale (stegulete negre) sub controlul unor persoane însărcinate special pentru aceste operaţii (şeful depozitului sau un artificier experimentat).Materiile explozive ale căror ambalaje (lăzi, saci etc.) prezintă defecte sau lipsuri nu vor fi încărcate şi expediate înainte de a se inlatura defectele sau lipsurile constatate.
 + 
Articolul 19Încărcarea, transportul şi descărcarea materiilor explozive în timpul nopţii sînt interzise.De la prevederea de mai sus fac excepţie transportul din fabrica producătoare la depozitele proprii, transportul pe calea ferată sau pe apa, precum şi transporturile care se executa potrivit prevederilor art. 14.În cazul cînd vehiculele auto sau hipo în care se transporta materii explozive ajung pe înnoptat în apropierea unei localităţi, responsabilul transportului va lua măsuri pentru încunoştinţarea organului local al militiei, iar acesta, dacă este cazul, va lua măsuri de intarire a pazei.Predarea vagoanelor C.F.R. la rampele de încărcare-descărcare se va face numai la începutul zilei, astfel ca operaţiile respective să fie terminate la lumina zilei.
 + 
Articolul 20Transportul în acelaşi vehicul (vagon, autovehicul, căruţa etc.) al materiilor explozive împreună cu alte materiale este interzis. De asemenea, este interzis accesul în vehicul al persoanelor străine de transport.De la prevederile de mai sus se exceptează autovehiculele folosite de echipele menţionate în articolul 15, dacă sînt special amenajate pentru transportul de materii explozive împreună cu materialele greu inflamabile şi cu persoanele care participa la lucrările de impuscare.
 + 
Articolul 21Transportul împreună al mai multor tipuri de explozivi sau împreună cu mijloacele de iniţiere şi de aprindere se poate face numai cu respectarea prescripţiilor legale.În cazul vehiculelor special amenajate, arătate în alineatul 2 al articolului 20, se pot transporta explozivi împreună cu mijloacele de iniţiere şi de aprindere, de la depozit la locul de muncă al echipei, transportul pînă la 20 km în cadrul aceleiaşi organizaţii socialiste putindu-se face fără ordin de transport.
 + 
Articolul 22Temperaturile maxime şi minime în limitele cărora se pot transporta, manipula şi depozita materiile explozive sensibile la inghet, vor fi indicate de furnizor, pentru fiecare materie exploziva în parte, pe etichetele ambalajelor.
 + 
Articolul 23Paza transporturilor de materii explozive, indiferent dacă transportul se face cu mijloace proprii sau prin cărăuş, va fi asigurata de beneficiar cu personal din efectivul propriu sau prin paza contractuală.La transporturile de materii explozive pe distanţe mai mari de 5 km, personalul de paza va fi inarmat cu arme de foc.În cazul materiilor explozive imbuteliate în dispozitive speciale, fără să se depăşească 3 kg, paza înarmată nu este obligatorie.Paza materiilor explozive în tranzit pe teritoriul Republicii Socialiste România este asigurata de către întreprinderile de stat ce au ca atribuţii transporturile şi expeditiile internaţionale, cu paznici din efectivul propriu sau cu paza contractuală.Armamentul va fi purtat numai pe timpul executării serviciului de paza.
 + 
Capitolul 4DEPOZITAREA ŞI MANIPULAREA MATERIILOR EXPLOZIVE  + 
Articolul 24Materiile explozive folosite în economie vor fi păstrate numai în locuri destinate şi amenajate special în acest scop.
 + 
Articolul 25Depozitele noi de materii explozive vor fi amplasate, proiectate, construite şi amenajate numai pe bază de documentaţii tehnico-economice avizate şi de inspectoratul general sau teritorial pentru protecţia muncii, potrivit competentei stabilite de Ministerul Muncii. Înainte de a se începe construcţia depozitelor, beneficiarul va anunta organul local al militiei.La proiectarea depozitelor se va ţine seama de studiile şi documentaţiile de specialitate privind amplasarea, precum şi de distanţele minime de siguranţă faţă de obiectivele din vecinătate.Orice modificare adusă unui proiect avizat de organele prevăzute la alin. 1 va fi pusă în aplicare numai după ce se obţine un nou aviz din partea aceloraşi organe.Pentru depozitele temporare şi de scurta durata, depozitele de consum cu capacitatea pînă la 200 kg şi firidele artificierilor, precum şi pentru încăperile în care se depozitează şi manipuleaza materii explozive pentru articole de vinatoare, nu sînt necesare documentaţii tehnico-economice, fiind suficient avizul asupra amplasamentului şi cantităţii maxime de depozitat dat de Inspectoratul teritorial pentru protecţia muncii.
 + 
Articolul 26Depozitele subterane legate de reţeaua minei vor fi numai depozite de consum. În cazul lucrărilor, la santuri şi puţuri, de cercetări geologice sau al altor lucrări izolate (demolări, deblocari de gheturi şi altele asemenea) se permite ca rezerva de materii explozive necesară pentru un schimb de lucru să fie păstrată în baraci sau corturi pazite, destinate special în acest scop. Ele vor fi aşezate la o distanta de cel puţin 50 m de amplasamentul lucrării respective.În cazul impuscaturilor masive cu incarcaturi mari, în camere sau în coloane (găuri lungi de mina sau găuri de sonda), cantitatea de exploziv necesară pentru 24 ore poate fi păstrată sub paza, pînă la încărcare, chiar la locul de muncă. Capsele detonante şi fitilul vor fi aduse din depozit la locul de muncă, numai în momentul utilizării lor.
 + 
Articolul 27Capacitatea maxima a unui depozit de baza de suprafaţa se limitează la 240 t exploziv, în echivalent trotil.Capacitatea maxima a unei clădiri sau a unei camere subterane din ansamblul oricărui tip de depozit se limitează la 40 t exploziv, în echivalent trotil.Capacitatea depozitelor subterane de consum legate de reţeaua minei nu va depăşi 6.500 kg exploziv, în echivalent trotil.Capacitatea depozitelor temporare şi de scurta durata va fi stabilită astfel încît să se asigure consumul pentru maximum 3 luni, fără să se depăşească 2.600 kg exploziv în echivalent trotil şi mijloacele de iniţiere şi aprindere aferente.Capacitatea unei firide va fi stabilită la consumul de materii explozive necesare pentru un schimb de lucru, fără însă să se depăşească cantitatea de 60 kg, exclusiv mijloacele de iniţiere şi aprindere.Laboratoarele de analiza, aparţinînd organizaţiilor socialiste specializate în cercetări asupra materiilor explozive, vor păstra în incinta lor numai cantităţi de materii explozive strict necesare experimentarilor.Pentru depăşirea temporară a capacităţii de depozitare, se va cere avizul Inspectoratului teritorial pentru protecţia muncii.Pentru depozitele uzinale ale fabricilor producătoare de materii explozive, capacitatile maxime nu se limitează.
 + 
Articolul 28În cazuri excepţionale, cînd se folosesc metode speciale de lucru care impun zilnic un consum mare de materii explozive, capacitatea depozitului temporar sau de scurta durata nu va fi mai mare de 120 t exploziv în echivalent trotil şi mijloacele de iniţiere şi aprindere aferente. În asemenea cazuri, se va cere şi avizul Inspectoratului teritorial pentru protecţia muncii şi se vor lua măsuri speciale de paza şi securitate.
 + 
Articolul 29Cantitatea maxima de amestec de materii explozive simple prevăzută a fi pregatita deodată nu va putea depăşi consumul pe 3 zile.
 + 
Articolul 30Toate depozitele de materii explozive vor fi prevăzute cu utilaje şi materiale tehnice de prevenire şi stingere a incendiilor, conform normelor de dotare în vigoare.Pentru depozitele de suprafaţa, precum şi pentru cele subterane independente de reţeaua minei, care au capacitate mai mare de 5.000 kg exploziv, în echivalent trotil, se va asigura obligatoriu alimentarea cu apa pentru stingerea incendiilor, din bazine sau rezervoare cu capacitate de minimum 25 mc ori din hidranti de incendiu, exteriori, cu debit de 10 l/s, pe o durată de funcţionare de cel puţin 2 ore.
 + 
Articolul 31Paza depozitelor de materii explozive va fi asigurata cu paznici civili inarmati cu arme de foc, cu excepţia depozitelor subterane legate de reţeaua minei, la care inarmarea paznicilor nu este obligatorie.În cazul depozitelor legate de reţeaua minei la care gestionarul sta permanent în depozit, paza în timpul lucrului poate fi asigurata de acesta.Nu este obligatorie paza firidelor artificierilor şi a depozitelor de consum subterane cu capacităţi pînă la 200 kg exploziv şi care sînt prevăzute cu încuietori sigure.
 + 
Articolul 32În timpul nopţii este interzis accesul în depozitele de baza. Se exceptează depozitele unităţilor în care se lucrează permanent.Accesul în depozit va fi permis numai persoanelor cu atribuţii în gestiune, manipulare şi control asupra materiilor explozive, după ce în prealabil sînt legitimate şi avertizate cu privire la interdicţia purtării de obiecte şi materiale care pot produce flacari deschise.
 + 
Capitolul 5EVIDENTA ŞI ELIBERAREA MATERIILOR EXPLOZIVE  + 
Articolul 33La fiecare depozit, indiferent de tipul şi capacitatea sa, se va tine o evidenta stricta a intrării, iesirii şi consumurilor de materii explozive.În cazul depozitelor uzinale ale întreprinderilor producătoare, evidenta materiilor explozive va fi ţinuta pe fise de depozit, pentru fiecare depozit în parte.La fiecare depozit se va păstra o copie după actul prin care a fost avizată funcţionarea depozitului respectiv.Orice lipsa de materii explozive va fi anunţată organului local al militiei.
 + 
Articolul 34La fiecare depozit de materii explozive va exista lista semnaturilor originale ale persoanelor care au dreptul să semneze comenzi, precum şi lista nominală a artificierilor care pot ridica materii explozive din depozit, liste certificate de conducătorul unităţii sau împuternicitul acestuia.Eliberarea materiilor explozive către alte persoane sau pe bază de documente semnate de alte persoane decît cele din listele arătate în alineatul precedent este interzisă.
 + 
Articolul 35Eliberarea din depozit a materiilor explozive către artificierii care nu dispun de mijloace de transport corespunzătoare cerinţelor legale de transport este interzisă. În cazurile prevăzute în articolele 14 şi 21, alin. 2, materiile explozive pot fi transportate numai pe baza actului ce se va stabili prin instrucţiunile de aplicare a prezentei hotărîri.
 + 
Capitolul 6ARTIFICIERUL  + 
Articolul 36Conducerea gestiunii depozitelor de materii explozive, precum şi efectuarea principalelor operaţii cu aceste materii (supravegherea încărcării-descărcării şi a transportului, precum şi executarea lucrărilor de impuscare propriu-zisa) vor fi încredinţate numai persoanelor care sînt autorizate ca artificieri.Prin excepţie, gestionarea, depozitarea, încărcarea, descărcarea şi transportul materiilor explozive la producător şi depozitele acestuia vor fi asigurate prin personalul calificat al producătorului, nefiind necesară autorizarea ca artificier.
 + 
Articolul 37Autorizarea pentru funcţionarea ca artificier se acordă pe baza unui examen dat în faţa unei comisii, şi se atesta prin eliberarea unui "Carnet de artificier".Organizaţiile socialiste care pregătesc artificieri, eliberează carnetul de artificier şi ţin evidenta acestora, se vor stabili de către ministere, celelalte organe centrale şi comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi ale municipiului Bucureşti, interesate.Funcţionarea ca artificier este permisă numai pentru felul de lucrări înscris în carnetul de artificier.
 + 
Articolul 38Carnetul de artificier poate fi ridicat pe termen de cel mult 3 luni de către organele de control, atunci cînd se constata abateri grave.De asemenea, carnetul de artificier poate fi anulat de organul emitent atunci cînd:– organul militiei retrage avizul dat;– se constata abateri deosebit de grave de la prevederile normelor de protecţie a muncii şi de la prevederile normelor din prezenta hotărîre şi din alte acte normative privind operaţii cu materiale explozive.Solicitarea unui nou carnet de artificier se poate face numai după trecerea a cel puţin un an de la data anulării carnetului obţinut anterior.
 + 
Capitolul 7CONTROLUL, CONSTATAREA ŞI SANCŢIONAREA CONTRAVENŢIILOR LA NORMELE PRIVIND REGIMUL MATERIILOR EXPLOZIVE  + 
Articolul 39Controlul asupra deţinerii, folosirii sau a altor operaţii cu materii explozive se executa de către:– organele Ministerului Afacerilor Interne;– inspectoratele generale şi teritoriale pentru protecţia muncii;– organele stabilite de către organul central sau de către comitetul executiv al consiliului popular judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, în subordinea căruia se afla organizaţia socialistă care foloseşte materii explozive ori îndeplineşte operaţii cu astfel de materii.
 + 
Articolul 40Încălcarea dispoziţiilor din prezenta hotărîre, arătate mai jos, constituie contravenţie şi se sancţionează după cum urmează:a) cu amendă de la 20 la 150 lei, contravenţiile la prevederile art. 5, 6, 9, 12 alin. 1 şi 3, art. 13, 18, 21, 24, 25 alin. 1, art. 34 şi 35;b) cu amendă de la 50 la 300 lei, contravenţiile prevederilor art. 4, 11, 12 alin. 2, art. 15, 16, 19, 20, 22, 23, 25 alin. 2, art. 2 alin. 2 şi 3, art. 27 alin. 7 şi art. 32 şi 33;c) cu amendă de la 100 la 500 lei, contravenţiile la prevederile art. 3 alin. 3, art. 10, 17, 29, 30, 31 alin. 1 şi art. 36 alin. 1;d) cu amendă de la 150 la 1500 lei, contravenţiile la prevederile art. 7 alin. 1, 3 şi 4.
 + 
Articolul 41Constituie, de asemenea, contravenţie, în măsura în care nu sînt prevăzute la art. 40, faptele arătate mai jos, care se sancţionează după cum urmează:a) cu amendă de la 20 la 150 lei, contravenţiile la prevederile normelor privind: depozitarea, transportul, manipularea evidenta şi paza materiilor explozive;b) cu amendă de la 50 la 300 lei, contravenţiile la prevederile normelor privind compartimentarea, imprejmuirea şi asigurarea cu valuri de pămînt a depozitelor, amenajarea de cai de acces la acestea, temperaturile în limitele cărora se pot depozita şi transporta materiile explozive, încărcarea acestora în vehicule şi verificarea gestiunii materiilor explozive;c) cu amendă de la 100 la 500 lei, contravenţiile la prevederile normelor privind protejarea depozitelor contra descarcarilor electrice şi legarea la pămînt a instalaţiilor electrice care nu se afla sub tensiune, cum şi faptul de neanuntare a organelor de militie despre găsirea de materii explozive.
 + 
Articolul 42Constatarea contravenţiilor la dispoziţiile prezentei hotărîri se face de ofiţerii şi subofiterii de militie, de inspectorii centrali şi inspectorii generali pentru protecţia muncii în activitatea geologica, miniera şi petroliera, precum şi de inspectorii şefi, inspectorii şefi adjuncţi şi inspectorii pentru protecţia muncii din cadrul direcţiilor judeţene pentru problemele de muncă şi ocrotiri sociale.
 + 
Articolul 43Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi aplicare a sancţiunii, contravenienţii pot face plîngere în termen de 15 zile de la comunicare. Plîngerea suspenda executarea.În cazul contravenţiilor pentru care se aplică amenzi mai mari de 1000 lei, plîngerea se soluţionează de judecătoria în a cărui raza teritorială a fost săvîrşită contravenţia.În cazul contravenţiilor pentru care se prevăd amenzi pînă la 1000 lei, plîngerea se soluţionează de către conducătorul organului din care face parte agentul constatator sau de către un alt angajat ierarhic superior agentului constatator, împuternicit de conducătorul acestui organ.
 + 
Articolul 44În măsura în care prezenta hotărîre nu dispune, contravenţiilor prevăzute la art. 40 şi 41 le sînt aplicabile dispoziţiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor.
 + 
Capitolul 8DISPOZIŢII FINALE  + 
Articolul 45Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Muncii şi Ministerul Minelor vor emite în comun instrucţiuni de aplicare a prevederilor prezentei hotărîri, în termen de 10 zile de la publicarea acesteia.
 + 
Articolul 46În termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a prezentei hotărîri, depozitele existente vor fi verificate în ceea ce priveşte condiţiile de funcţionare, de comisii formate din reprezentanţi ai inspectoratelor teritoriale pentru protecţia muncii, delegatul organizaţiei socialiste în a carei administrare se afla depozitul şi cel al organului căruia aceasta unitate îi este direct subordonata.În cazul cînd depozitele de materii explozive nu îndeplinesc condiţii stabilite prin prezenta hotărîre, comisiile prevăzute la alineatul precedent vor stabili măsurile speciale pentru funcţionarea lor, fixind termene pentru executarea lucrărilor suplimentare considerate necesare.Dacă după expirarea termenului fixat se constată că nu s-au adus la îndeplinire măsurile stabilite, organele prevăzute la articolul 25 alin. 1 pot interzice funcţionarea depozitului.
 + 
Articolul 47În termen de 1 an de la intrarea în vigoare a prezentei hotărîri, comisiile prevăzute la art. 37 vor reexamina artificierii organizaţiilor socialiste şi se vor elibera celor în cauza noi carnete de artificieri.
 + 
Articolul 48În termen de 60 zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărîri, organele prevăzute în art. 37 vor stabili unităţile din subordinea lor care au dreptul sa autorizeze funcţionarea ca artificier şi respectiv sa elibereze carnete de artificier şi în cadrul cărora vor funcţiona comisiile constituite potrivit aceluiaşi articol.În acelaşi termen, organele prevăzute în art. 37 alin. 2 vor stabili:– modul de organizare şi funcţionare a comisiei pentru examinarea celor ce solicita autorizarea ca artificier;– evidenta dosarelor şi carnetelor de artificier.
 + 
Articolul 49Instrucţiunile privind regimul materialelor explozive folosite în sectorul economic, aprobate prin Hotărîrea Consiliului de Miniştri nr. 631/1957, astfel cum au fost modificate şi completate prin Hotărîrea Consiliului de Miniştri nr. 288/1963, se abroga.
 + 
Articolul 50Prezenta hotărîre intră în vigoare după 10 zile de la publicare. ––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x