HOTĂRÎREA nr. 228 din 7 mai 1992

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 10/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERN
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 133 din 17 iunie 1992
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 1900 22/12/2006
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 1900 22/12/2006
ActulREFERIT DEHG 1494 18/12/2002
ActulREFERIT DENORMA 18/12/2002
ActulREFERIT DEORDIN 36 01/03/1999
ActulREFERIT DEORDIN 85 19/12/1996
ActulREFERIT DEORDIN 20 14/04/1995
ActulREFERIT DEORDIN 68 22/12/1995
ActulREFERIT DEORDIN 67 22/12/1995
ActulREFERIT DEORDIN 29 21/06/1995

privind protejarea producătorilor naţionali şi a pieţei interne de competiţia neloială rezultată din importul unor produse la preţ de dumping sau subventionat, precum şi de exportul la preţuri sub nivelul celor practicate pe piaţa interna



Guvernul României hotărăşte:  + 
Articolul 1Importul unor produse la preţ inferior valorii lor normale poate fi supus taxelor antidumping.Prin preţ inferior valorii normale se înţelege un preţ inferior preţului comparabil practicat în cursul operaţiunilor comerciale normale pentru un produs similar pe piaţa interna a exportatorului, iar în cazul absentei unui astfel de preţ:– un preţ inferior preţului comparabil cel mai ridicat utilizat pentru exportul unui produs similar de către ţara exportatoare către o ţara terta în cursul unei operaţiuni comerciale normale, sau– un preţ inferior costurilor de producţie ale produsului respectiv în ţara de origine, plus un supliment rezonabil reprezentind cheltuielile de comercializare şi profitul.
 + 
Articolul 2Pentru neutralizarea sau împiedicarea practicării unor preţuri de dumping la produsele importate, se percep taxe antidumping.Valoarea taxei antidumping nu va fi superioară marjei de dumping aferente produsului respectiv.Prin marja de dumping se înţelege diferenţa între preţul de export şi elementele menţionate la art. 1.
 + 
Articolul 3Importul unor produse subvenţionate la producţie sau la export, direct sau indirect, în ţara de origine sau în ţara exportatoare, inclusiv subvenţiile acordate pentru transportul produselor respective, poate fi supus taxelor compensatorii.Prin taxa compensatoare se înţelege taxa specială percepută în scopul neutralizarii oricărei subvenţii acordate, direct sau indirect, în ţara de origine sau în ţara exportatoare pentru producerea, exportul sau transportul unui produs.Valoarea taxei compensatorii nu va depăşi suma estimată ca reprezentind subvenţia acordată, direct sau indirect, în ţara de origine sau în ţara exportatoare, pentru producerea, exportul sau transportul unui produs.
 + 
Articolul 4În cazul în care importul unor produse în cantităţi sau în condiţii de natura sa producă sau sa ameninte cu producerea unui prejudiciu grav producătorilor naţionali de produse similare sau direct concurente, se pot institui măsuri de salvgardare.Măsurile de salvgardare pot lua forma de suprataxe sau de restrictii cantitative (contingente) la import.Instituirea de suprataxe la import pe motive de salvgardare se face prin hotărîre a Guvernului, la propunerea Ministerului Comerţului şi Turismului împreună cu Ministerul Economiei şi Finanţelor.Instituirea de restrictii cantitative la import pe motive de salvgardare se face prin ordin al ministrului comerţului şi turismului.
 + 
Articolul 5Taxele antidumping, taxele compensatorii şi suprataxele instituite pentru motive de salvgardare se plătesc de agenţii importatori şi se vărsa la bugetul de stat.
 + 
Articolul 6Pentru desfăşurarea investigatiilor în materie de instituire a taxelor antidumping, a taxelor compensatorii şi a măsurilor de salvgardare, precum şi pentru analiza preţurilor de export se organizează, în Ministerul Comerţului şi Turismului, în cadrul numărului de posturi aprobat, Direcţia de supraveghere a concurentei la import şi export. În cadrul Direcţiei de supraveghere a concurentei la import şi export se constituie Comisia pentru taxe antidumping, taxe compensatorii şi măsuri de salvgardare, precum şi Oficiul de preţuri.
 + 
Articolul 7Taxele antidumping şi taxele compensatorii se stabilesc, pentru fiecare caz în parte, prin decizie definitivă şi executorie, de Comisia pentru taxe antidumping, taxe compensatorii şi măsuri de salvgardare.
 + 
Articolul 8Regulile de aplicare şi procedurile de instituire a taxelor antidumping, a taxelor compensatorii şi a măsurilor de salvgardare se stabilesc prin ordin comun al ministrului comerţului şi turismului şi al ministrului economiei şi finanţelor.
 + 
Articolul 9Agenţii economici vor stabili în contractele încheiate cu partenerii străini preţuri de export care să reflecte nivelul preţurilor practicate în cadrul operaţiunilor comerciale normale pe piaţa interna şi internationala.
 + 
Articolul 10În vederea sprijinirii activităţii de export a agenţilor economici, Oficiul de preţuri va organiza un sistem de informare privind nivelul preţurilor practicate pe piaţa internationala, pe produse şi grupe de produse, pe care le va publică periodic.La solicitarea agenţilor economici, Oficiul de preţuri va acorda gratuit acestora servicii de consultanţa, inclusiv în scris, privind preţul uzual, la calitate standard, pe o anumită piaţa.
 + 
Articolul 11În vederea respectării prevederilor prezentei hotărîri, Oficiul de preţuri va efectua, periodic, analize privind nivelul preţurilor practicate la export de către agenţii economici.Analiza preţurilor de export se poate face la cererea agenţilor economici sau din iniţiativa Oficiului de preţuri, pe baza verificării declaraţiilor vamale sau a altor documente ori la vamuire, după caz.În cazul în care, la verificarea declaraţiilor vamale sau a altor documente, se constata încălcări grave ale normelor legale, reprezentanţii Oficiului de preţuri vor sesiza Garda Financiară pentru aplicarea măsurilor legale.În cazul în care, la analiza la frontiera se constata încălcări grave ale normelor legale, reprezentanţii Oficiului de preţuri pot dispune reţinerea în vama a bunurilor pe cheltuiala agenţilor economici.La verificările ulterioare se vor lua în considerare şi atestarile scrise, eliberate conform prevederilor art. 10 alin. 2.
 + 
Articolul 12Constituie contravenţie nerespectarea de către agenţii economici a prevederilor art. 9, dacă nu a fost săvîrşită în astfel de condiţii încît să fie considerată, potrivit legii penale, infracţiune şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei.Contravenţiile prevăzute de prezenta hotărîre se constata şi amenzile se aplică de către Garda Financiară şi organele controlului financiar.Prevederile prezentei hotărîri se completează cu dispoziţiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor.
 + 
Articolul 13Regulamentul de lucru al Comisiei pentru taxe antidumping, taxe compensatorii şi măsuri de salvgardare, precum şi cel al Oficiului de preţuri se stabilesc prin ordine ale ministrului comerţului şi turismului. PRIM-MINISTRUTHEODOR STOLOJANContrasemnează:––––––Ministrul comerţului şi turismului, Constantin Fotap. Ministrul economiei şi finanţelor,Florian Bercea–––––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x