HOTĂRÎRE nr. 729 din 10 noiembrie 1992

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 11/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERN
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 325 din 14 decembrie 1992
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEOUG 63 26/05/2000
ART. 7ABROGAT DEHG 472 17/06/1996
ART. 9MODIFICAT DEHG 472 17/06/1996
ANEXA 1MODIFICAT DEHG 472 17/06/1996
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEOUG 63 26/05/2000
ActulREFERIT DEHG 697 17/08/2000
ActulREFERIT DEHG 758 30/12/1993
ActulREFERIT DEMETODOLOGIE 30/12/1993
ART. 6REFERIT DEHG 758 30/12/1993
ART. 6REFERIT DEMETODOLOGIE 30/12/1993
ART. 7ABROGAT DEHG 472 17/06/1996
ART. 9MODIFICAT DEHG 472 17/06/1996
ART. 9REFERIT DEHG 758 30/12/1993
ART. 9REFERIT DEMETODOLOGIE 30/12/1993
ART. 12REFERIT DEHG 758 30/12/1993
ART. 12REFERIT DEMETODOLOGIE 30/12/1993
ART. 14REFERIT DEHG 758 30/12/1993
ART. 14REFERIT DEMETODOLOGIE 30/12/1993
ANEXA 1MODIFICAT DEHG 472 17/06/1996
ANEXA 2REFERIT DEHG 758 30/12/1993
ANEXA 2REFERIT DEMETODOLOGIE 30/12/1993

privind organizarea activităţii de întocmire şi eliberare a cărţii de alegator



Guvernul României hotărăşte:  + 
Articolul 1Cartea de alegator este documentul pe baza căruia se exercită dreptul de vot.Începînd cu anul 1993, exercitarea dreptului de vot pentru toate consultarile electorale cu caracter naţional se face numai pe baza cărţii de alegator.Cărţile de alegator se întocmesc şi se eliberează de către primari, pe baza listelor electorale permanente.
 + 
Articolul 2Pînă la 30 noiembrie 1992 primării vor întocmi listele electorale permanente potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1, liste care se păstrează într-un registru cu foi detasabile.În acest scop, Ministerul de Interne pune la dispoziţia primarilor datele privind cetăţenii cu drept de vot, cu sprijinul Comisiei Naţionale de Informatica.
 + 
Articolul 3Ministerul Industriei va asigura materialele necesare confectionarii cărţilor de alegator pînă la data de 20 noiembrie 1992, iar Ministerul Culturii va asigura tipărirea acestora pînă la data de 30 noiembrie 1992.
 + 
Articolul 4Difuzarea către prefecturi a cărţilor de alegator este organizată de către Departamentul pentru Administraţia Publică Locală.Prefectii distribuie de îndată primarilor din judeţe cărţile de alegator, în funcţie de numărul alegătorilor din listele electorale permanente ale fiecărei localităţi.Predarea-primirea se face la sediul consiliilor locale, pe bază de proces-verbal şi sub semnatura, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 2.
 + 
Articolul 5Cartea de alegator se întocmeşte de către primar şi se eliberează tuturor alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente ale localităţii în care aceştia domiciliază; primării organizează acţiunea de eliberare a cărţilor de alegator, astfel încît acestea sa ajungă în posesia titularilor.
 + 
Articolul 6Evidenta cărţilor de alegator se tine prin listele electorale permanente ale localităţilor respective, de către secretarul consiliului local, care ia măsuri de depozitare, conservare şi securitate a acestora.Secretarul consiliului local întocmeşte şi prezintă primarului, la cerere, situaţia gestiunii cărţilor de alegator.
 + 
Articolul 7Fiecare carte de alegator poarta un număr care corespunde numărului de ordine din lista electorală permanenta.
 + 
Articolul 8Pentru primirea cărţii de alegator, titularii acestora vor prezenta actul de identitate şi vor semna în listele electorale permanente. Primarul va aduce la cunoştinţa alegătorului obligaţiile acestuia în ceea ce priveşte păstrarea şi folosirea cărţii de alegator.
 + 
Articolul 9În cazul pierderii sau distrugerii cărţii de alegator, precum şi în cazul furtului acesteia, se eliberează un duplicat.Eliberarea duplicatului se face pe baza cererii titularului, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 3, adresată primarului localităţii de domiciliu sau reşedinţa, cerere care va conţine declaraţia pe proprie răspundere a împrejurărilor în care s-a produs fapta.Eliberarea duplicatului se înscrie în listele electorale permanente, la numărul de ordine respectiv.Duplicatul poarta acelaşi număr cu originalul cărţii de alegator şi poarta menţiunea "duplicat".Originalul cărţii de alegator declarat pierdut, furat, deteriorat sau distrus este nul de drept, utilizarea acestuia pedepsindu-se potrivit legii.Pe baza declaraţiei alegătorului, primarul va înştiinţa prefectul, care va publică în Monitorul Oficial al României, cel mai tirziu cu 30 de zile înainte de scrutin, lista cărţilor de alegator pierdute, furate, distruse sau deteriorate.
 + 
Articolul 10La schimbarea numelui, prenumelui sau domiciliului, alegătorului i se eliberează o noua carte de alegator.Alegatorul care se găseşte în situaţiile prevăzute la alin. 1 solicita primarului eliberarea unei noi cărţi de alegator, pe baza actului de identitate şi a cărţii de alegator pe care o poseda.Primarul anulează cartea de alegator prezentată şi face toate menţiunile necesare în listele electorale permanente. Cărţile de alegator anulate se distrug de către primari pe bază de proces-verbal.Eliberarea noii cărţi de alegator se înregistrează în listele electorale permanente ca operaţiune noua.
 + 
Articolul 11În cazul decesului titularului cărţii de alegator, aceasta va fi depusa, o dată cu actul de identitate, la consiliul local – starea civilă – al comunei oraşului sau municipiului în care a avut loc decesul.În cazul în care, din diferite motive, nu se depune cartea de alegator, persoana care depune actul de identitate al decedatului anexează şi o declaraţie privind pierderea cărţii de alegator.Aceasta declaraţie este trimisa primarului care a întocmit şi eliberat cartea de alegator a decedatului.Primarul înştiinţează prefectul pentru ca acesta sa publice în Monitorul Oficial al României dispariţia cărţii respective de alegator, în condiţiile art. 9 alin. 6.
 + 
Articolul 12Departamentul pentru Administraţia Publică Locală şi Comisia Naţionala de Informatica vor elabora pînă la 30 iunie 1993, sistemul informatic privind registrul cuprinzînd listele electorale permanente. Datele privind persoana vor fi puse la dispoziţie de către Ministerul de Interne.
 + 
Articolul 13Departamentul pentru Administraţia Publică Locală va elabora, pînă la data de 30 noiembrie 1992, metodologia privind activitatea de întocmire a cărţilor de alegator şi va asigura instruirea personalului care participa la realizarea acestei activităţi.
 + 
Articolul 14Fondurile necesare efectuării operaţiunilor prevăzute în prezenta hotărîre, în suma de 1,0 miliarde lei, se suporta din bugetul Secretariatului General al Guvernului, care va fi suplimentat în acest scop cu suma de 500 milioane lei din fondul de rezerva bugetară la dispoziţia Guvernului, iar 500 milioane lei din prevederile bugetare aprobate Secretariatului General al Guvernului pe anul 1992, pînă la crearea condiţiilor de afectare în mod corespunzător a fondului de rezerva bugetară la dispoziţia Guvernului sau modificarea bugetului Secretariatului General al Guvernului printr-o lege rectificativa.
 + 
Articolul 15Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Economiei şi Finanţelor, Ministerul de Interne, Ministerul Industriei, Ministerul Culturii, Departamentul pentru Administraţia Publică Locală şi Comisia Naţionala de Informatica vor asigura punerea în aplicare a prezentei hotărîri.
 + 
Articolul 16Anexele nr. 1, 2 şi 3 fac parte integrantă din prezenta hotărîre. PRIM-MINISTRUTHEODOR STOLOJANContrasemnează:–––––-Ministrul economiei şi finanţelor,George Danielescup. Ministrul de interne,Nicolae CraciunMinistrul bugetului, veniturilor statuluişi controlului financiar,Florian BerceaMinistrul culturii,Ludovic SpiessMinistrul industriei,Dan ConstantinescuPreşedintele Comisiei Naţionalede Informatica,Damian PopescuSecretarul general al Guvernului,Paul Jerbas
 + 
Anexa 1

                     
  LISTA ELECTORALĂ PERMANENTĂ
  Nr. crt. Numele şi prenumele alegătorului Domiciliul Data şi locul naşterii Nr. şi seria actului de identitate Data eliberării cărţii de alegător Semnătura de primire Eliberare duplicat şi data eliberării Semnătura de primire Menţiuni

 + 
Anexa 2PROCES-VERBAL DE PREDARE-PRIMIRE Subsemnatul …………………………….., prefect al judeţului …………………,şi subsemnatul ……………………………, primar al localităţii ………………….,am procedat, în baza prevederilor Hotărîrii Guvernului nr. 729/1992 privind organizareaactivităţii de întocmire şi eliberare a cărţii de alegător, la predarea-primirea unui numărde ………. cărţi de alegător.Procesul-verbal s-a întocmit în 2 exemplare, din care fiecare parte a primit cîte unul.Predător, Primitor,Prefect, Primar,
 + 
Anexa 3CERERE TIP pentru eliberarea unui duplicat al cărţii de alegator Domnule primar,Subsemnatul …………………, domiciliat în ………………., posesor al buletinuluide identitate seria …… nr. …………, eliberat de ………….., vă rog să-mi eliberaţiun duplicat, pentru următoarele motive:Cartea de alegător eliberată (am pierdut-o, s-a distrus, s-a deteriorat, mi-a fost furată)în următoarele împrejurări: ………………………………………………………….…………………………………………………………………………………..Cunosc prevederile legale privind folosirea unor documente nule de drept şi declaraţiinesincere.Semnătura, Data ……………….–––––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x