HOTĂRÎRE nr. 725 din 18 decembrie 1993 *** Republicată

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 11/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 10 din 27 ianuarie 1997
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREPUBLICARE IN BAZAHG 1349 27/11/1996 ART. 2
ActulREPUBLICA PEHG 725 18/12/1993
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ART. 6REFERIT DEREGULAMENT 01/02/2021
ART. 6REFERIT DEREGULAMENT 05/03/2018
ART. 6REFERIT DEORDIN 124 24/11/2014
ART. 7REFERIT DEORDIN 124 24/11/2014
ART. 8REFERIT DEORDIN 124 24/11/2014

privind stabilirea tinutei vestimentare a magistraţilor şi grefierilor de la curţile de apel, tribunale, judecătorii, de la parchetele de pe lângă instanţele civile, precum şi a grefierilor civili de la instanţele militare, în şedinţele de judecată



Notă *) Republicată în temeiul art. II din Hotărârea Guvernului nr. 1.349 din 27 noiembrie 1996, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 333 din 10 decembrie 1996.Hotărârea Guvernului nr. 725 din 18 decembrie 1993 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 311 din 29 decembrie 1993. + 
Articolul 1În şedinţele de judecată, judecătorii şi grefierii de la curţile de apel, tribunale şi judecătorii, precum şi procurorii de la parchetele de pe lângă instanţele civile au obligaţia de a purta ţinuta vestimentara stabilită prin prezenta hotărâre.
 + 
Articolul 2(1) Ţinuta vestimentara pentru judecătorii, procurorii şi grefierii de la instanţele civile se compune din: roba, baveta şi insigna.(2) Grefierii civili de la instanţele militare vor purta uniforma militară fără grade militare.
 + 
Articolul 3(1) Roba purtata de judecători şi procurori este confectionata din stofa de culoare neagra; croiala este larga – model raglan închis la git – cu guler gen tunica, ingust; minecile sunt largi; lungimea robei este până la 5-10 cm sub genunchi; în partea din faţa, începând de la umar până la poale, are doua garnituri paralele din mătase neagra, cu lăţimea de 8 cm; minecile au aceleaşi garnituri. Roba se încheie cu nasturi neaparenti.(2) Roba purtata de grefierii de la toate instanţele prevăzute la art. 1 este confectionata din stofa de culoare gri-petrol, având acelaşi model şi aceeaşi linie cu cea a magistraţilor, fără a fi prevăzută cu garnituri.(3) Modelele de roba descrise la alin. (1) şi (2) sunt cuprinse în anexa (fig. 1-4).
 + 
Articolul 4(1) Judecătorii, procurorii şi grefierii poarta baveta din mătase plisata, de forma trapezoidala, având baza mare de 12 cm, baza mica de 6 cm şi înălţimea de 25 cm. Se prinde la baza gulerului cu capse neaparente.(2) Baveta purtata de judecătorii de la curţile de apel este de culoare violeta, cea purtata de judecătorii de la tribunale – de culoare roşu-ciclamen, iar cea purtata de judecătorii de la judecătorii – de culoare alba.(3) Baveta purtata de procurorii de la toate parchetele este de culoare alba.(4) Baveta purtata de grefierii de la toate instanţele este de culoare alba.
 + 
Articolul 5(1) Judecătorii şi procurorii poarta pe piept o insigna ce reprezintă însemnul puterii judecătoreşti în statul de drept.(2) Insigna purtata de judecători este de forma rotunda, având diametrul de 5 cm. Este compusa dintr-o cununa aurie de lauri, în mijlocul căreia se afla balanţa cu doua talere, sprijinita de o spada, şi Constituţia pe care sunt înscrise cuvintele "JUS" şi "LEX", iar în partea de jos, în forma de triunghi, tricolorul. Fondul insignei este de culoare violet pentru curtea de apel, de culoare roşu-ciclamen pentru tribunal şi de culoare albastru deschis pentru judecătorie.(3) Insigna purtata de procurori are forma de scut, cu lăţimea de 4,5 cm şi înălţimea de 5,8 cm. Este compusa dintr-o semicunună aurie de lauri, în mijlocul căreia se afla balanţa cu doua talere, sprijinita de o spada, şi Constituţia pe care sunt înscrise cuvintele "JUS" şi "LEX", în partea de sus se afla tricolorul. Fondul insignei are culoarea albastru deschis.(4) Insigna descrisă în alin. (3) este purtata de către toţi procurorii, indiferent de nivelul parchetului la care funcţionează.(5) Modelele de insigna descrise la alin. (2) şi (3) sunt cuprinse în anexa (fig. 5-8).(6) Grefierii nu poarta insigna.
 + 
Articolul 6(1) Ţinuta vestimentara stabilită prin prezenta hotărâre se utilizează numai în şedinţele de judecată.(2) În mod excepţional, cu aprobarea preşedintelui instanţei, respectiv a prim-procurorului parchetului, va putea fi utilizata şi cu prilejul unor momente festive sau ceremoniale ori în alte împrejurări asemănătoare.
 + 
Articolul 7(1) Durata de folosinţă normata a componentelor tinutei vestimentare pentru judecătorii, procurorii şi grefierii de la instanţele civile este:– pentru roba – 5 ani;– pentru baveta – 2 ani; – pentru insigna – nelimitată.(2) Ministerul Apărării Naţionale va elabora normativele de echipare a grefierilor civili de la instanţele militare.
 + 
Articolul 8(1) Ţinuta vestimentara se pune la dispoziţia magistraţilor şi a grefierilor în mod gratuit, prin grija preşedinţilor curţilor de apel, din fondurile prevăzute în bugetele Ministerului Justiţiei şi Parchetului General de pe lângă Curtea Suprema de Justiţie.(2) Înlocuirea robelor şi a bavetelor, după împlinirea duratei de folosinţă normata prevăzută la art. 7, va putea avea loc numai în raport cu uzura reală a acestora şi a propunerii justificate a preşedintelui instanţei sau, după caz, a prim-procurorului parchetului în subordinea căruia se afla magistratul sau grefierul.(3) Ţinuta vestimentara a grefierilor civili de la instanţele militare se asigura în mod gratuit din bugetul Ministerului Apărării Naţionale.
 + 
Articolul 9(1) Ţinuta vestimentara pusă la dispoziţia magistraţilor şi a grefierilor, în condiţiile prevăzute la art. 8, constituie proprietatea instanţei sau a parchetului la care aceştia funcţionează.(2) Predarea-primirea componentelor tinutei vestimentare către beneficiarii de folosinţă se face pe bază de act scris, în care se vor menţiona starea calitativă a acestora, precum şi obligaţia de a fi utilizate şi întreţinute în condiţii normale.(3) Pierderea sau degradarea cu intenţie ori din culpa a componentelor tinutei vestimentare atrage răspunderea materială a celui care le-a avut în primire.
 + 
Articolul 10(1) În cazul în care magistratul ori grefierul este transferat la cerere sau în interesul serviciului la o alta instanţa sau parchet, acesta este îndreptăţit sa păstreze vestimentatia.(2) Persoana însărcinată cu evidenta bunurilor, din cadrul instanţei sau parchetului, este obligată sa transmită noii unităţi actul scris prevăzut la art. 9 alin. (2) pentru reluarea în evidenta.(3) Magistraţii şi grefierii a căror activitate în justiţie încetează în alte condiţii decît cele de mai sus au obligaţia de a preda instanţei sau, după caz, parchetului componentele tinutei vestimentare.(4) În cazuri justificate, cum ar fi cel al magistraţilor sau grefierilor care se pensionează după o activitate rodnica ori îndelungată în serviciul justiţiei, preşedintele curţii de apel, respectiv prim-procurorul parchetului de pe lângă aceasta, poate aproba cererea celui în cauza de a-şi păstra, ca recompensa, baveta şi insigna de magistrat. O asemenea aprobare poate fi data în mod excepţional şi pentru roba, însă numai în situaţia în care durata ei normata de utilizare a depăşit 50% .
 + 
Articolul 11Cheltuielile determinate de aplicarea prevederilor prezentei hotărâri se asigura din bugetele aprobate pentru Ministerul Justiţiei, Ministerul Public şi Ministerul Apărării Naţionale, după caz.
 + 
Articolul 12Anexa*) face parte integrantă din prezenta hotărâre.–––––––––-Notă *) Modelele de roba şi de insigna cuprinse în anexa sunt cele publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 311 din 29 decembrie 1993.
 + 
Anexa FIGURA 1 FIGURA 2 FIGURA 3 FIGURA 4 FIGURA 5 FIGURA 6 FIGURA 7 FIGURA 8––––––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x