HOTĂRÎRE nr. 71 din 11 martie 1997

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 12/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 48 din 20 martie 1997
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 851 22/07/2009
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulCONTINE PENORMA 11/03/1997
ART. 1REFERIRE LAHG 112 23/02/1996
ART. 5REFERIRE LAHG 112 23/02/1996 CAP. 3
ANEXA 1REFERIRE LAHG 112 23/02/1996
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 851 22/07/2009
ActulREFERIT DEHG 302 15/04/1999

privind autorizarea societăţilor comerciale care desfăşoară activităţi de transport maritim internaţional



Guvernul României hotărăşte: + 
Articolul 1Societăţile comerciale, persoane juridice române, care au obţinut de la Ministerul Transporturilor licenta de transport naval, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 112/1996, vor putea desfăşura activităţi de transport maritim internaţional numai în baza unei autorizaţii emise potrivit normelor metodologice din anexa la prezenta hotărâre.
 + 
Articolul 2Pentru obţinerea autorizaţiei de transport maritim internaţional, societăţile comerciale prevăzute la art. 1 vor trebui să facă dovada constituirii unei garanţii băneşti. Cuantumul garanţiei băneşti va fi dimensionat în funcţie de numărul de nave aflate în management, astfel:a) 60.000 dolari S.U.A. pentru societăţile comerciale care deţin în gestiune şi în exploatare un parc de până la 4 nave;b) 100.000 dolari S.U.A. pentru societăţile comerciale care deţin în gestiune şi în exploatare un parc de 5-9 nave;c) 200.000 dolari S.U.A. pentru societăţile comerciale care deţin în gestiune şi în exploatare un parc de peste 10 nave.
 + 
Articolul 3(1) Garanţia se constituie fie prin depunerea acestei sume într-un cont deschis la o banca din România, fie sub forma unei poliţe de asigurare încheiate cu o societate românească de asigurare în acest scop.(2) Sumele prevăzute la alin. (1) vor putea fi disponibilizate la solicitarea Ministerului Transporturilor pentru: plata salariilor neachitate de către societăţile comerciale prevăzute la art. 1, acoperirea cheltuielilor ocazionate de repatrierea personalului navigant, alte drepturi băneşti neachitate la termen acestuia.(3) În cazul în care societăţile comerciale prevăzute la art. 1 nu efectuează plata drepturilor menţionate mai sus, în termen de 30 de zile de la solicitare, Ministerul Transporturilor va retrage autorizaţia de transport maritim internaţional eliberata acestora.
 + 
Articolul 4(1) În situaţia în care garanţiile s-au epuizat sau s-au diminuat, ori s-a produs o modificare a numărului de nave care determina un alt cuantum al garanţiei, societatea comercială care a obţinut autorizaţia de transport maritim internaţional este obligată sa procedeze, în termen de 10 zile de la apariţia acestei situaţii, la reconstituirea garanţiei la nivelul prevăzut la art. 2 lit. a)-c).(2) În situaţia în care poliţa de asigurare a fost executată total, conform clauzelor acesteia, în termen de 10 zile societatea comercială este obligată sa încheie o noua poliţa de asigurare pentru garantarea sumelor prevăzute la art. 2 lit. a)-c).
 + 
Articolul 5Autorizaţiile de transport naval, acordate de Ministerul Transporturilor, potrivit prevederilor pct. 2 al cap. 3 din Hotărârea Guvernului nr. 112/1996, societăţilor comerciale prevăzute la art. 1, îşi încetează valabilitatea în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
 + 
Articolul 6Anexa face parte integrantă din prezenta hotărâre.PRIM-MINISTRUVICTOR CIORBEAContrasemnează:Ministrul transporturilor,Traian BasescuMinistru de stat,ministrul finanţelor,Mircea Ciumara
 + 
Anexa 1NORME METODOLOGICEprivind obţinerea autorizaţiei în vederea desfăşurării activităţii de transport maritim internaţional + 
Articolul 1Societăţile comerciale prevăzute la art. 1 din prezenta hotărâre vor solicita autorizarea pentru desfăşurarea activităţii de transport maritim internaţional numai după ce au obţinut licenta de transport naval potrivit normelor metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 112/1996.
 + 
Articolul 2În afară documentelor prevăzute a fi prezentate în conformitate cu normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 112/1996, societatea comercială va mai prezenta dovada constituirii garanţiei în cuantumul prevăzut la art. 2 din prezenta hotărâre.În cazul constituirii garanţiei prin depunerea unei sume într-un cont deschis la o banca din România, va trebui sa existe o clauza de operare numai la solicitarea Ministerului Transporturilor.În cazul constituirii garanţiei prin contractarea unei poliţe de asigurare la o societate românească de asigurări, poliţa se va depune la Ministerul Transporturilor.Poliţa de asigurare care va fi încheiată sau, după caz, garanţia care va fi constituită va trebui să asigure plata salariilor neachitate, cheltuielile ocazionate de repatrierea personalului navigant, alte drepturi băneşti neachitate la termen acestuia. Poliţa de asigurare va putea fi executată din dispoziţia Ministerului Transporturilor.
 + 
Articolul 3Caietul de sarcini, anexa la autorizaţia emisă, va cuprinde şi obligativitatea reintregirii cuantumului garanţiei, în termen de 10 zile, în cazurile în care garanţia este executată parţial sau total sau în cazurile în care creşte numărul navelor aflate în gestiune şi în exploatare.
 + 
Articolul 4Prin nava aflată în gestiunea şi în exploatarea societăţii comerciale autorizate se înţelege, după caz, nava aflată în proprietate, locaţiune, locatie de gestiune sau management, apta pentru operare.Cuantumul garanţiei se stabileşte pentru fiecare societate comercială care solicită autorizarea, în funcţie de numărul de nave declarat de aceasta ca se afla simultan sub operare.Cuantumul garanţiei pentru societăţile comerciale care sunt proprietare de nave se stabileşte în funcţie de numărul de nave aflate în management propriu, insumat cu numărul de nave având la bord personal navigant român, aflate sub diverse contracte de operare cu persoane fizice sau juridice străine.Societatea comercială autorizata are obligaţia să-şi reintregeasca cuantumul garanţiei ori de cîte ori este cazul şi să prezinte dovada la Ministerul Transporturilor în termenul prevăzut la art. 4 din prezenta hotărâre.
 + 
Articolul 5În cazul diminuării numărului de nave, societatea comercială poate solicita Ministerului Transporturilor aprobarea diminuării în mod corespunzător a cuantumului garanţiei.Societatea comercială are obligaţia prezentării dovezilor pentru noile sume constituite ca garanţie, în termen de maximum 5 zile de la modificarea acestora.
 + 
Articolul 6Personalul navigant poate solicita, prin intermediul serviciului consular român din zona unde se afla nava, plata drepturilor salariale neachitate, precum şi repatrierea în cazul în care:a) drepturile salariale şi diurna nu au fost achitate pentru o perioadă de doua luni, în conformitate cu contractul individual de muncă;b) neplata drepturilor salariale şi de diurna este confirmată de sindicatul cu care s-a semnat contractul colectiv de muncă;c) îndeplinirea obligaţiilor, din contractul individual de muncă, ale membrilor echipajului este confirmată de comandantul navei.Ministerul Transporturilor va dispune plata drepturilor salariale neachitate şi a sumelor pentru repatriere din garanţia constituită de societatea comercială care are autorizaţia de transport maritim internaţional, numai dacă sunt îndeplinite condiţiile mai sus menţionate.
 + 
Articolul 7Societatea comercială sau societatea de asigurare va transmite sumele corespunzătoare persoanelor îndreptăţite în contul indicat de acestea sau direct persoanelor împuternicite sa ridice drepturile navigatorului.
 + 
Articolul 8(1) În cazul în care, în termen de 30 de zile, societatea comercială nu efectuează plata drepturilor menţionate, Ministerul Transporturilor îi va retrage autorizaţia de transport maritim internaţional.(2) Atunci când societatea comercială aduce dovezi ca personalul navigant nu a respectat condiţiile contractuale, Ministerul Transporturilor poate să nu ia în considerare solicitarile personalului navigant, urmînd ca obligaţiile contractuale să se execute conform legii.
 + 
Articolul 9(1) În situaţia în care societatea comercială autorizata îşi încetează activitatea, aceasta este obligată sa predea autorizaţia de transport maritim internaţional organului emitent, după care va putea solicita eliberarea garanţiei constituite.(2) Garanţia se va elibera în termen de 60 de zile de la depunerea autorizaţiei de transport maritim internaţional şi numai după prezentarea documentelor care atesta ca toate persoanele din echipajele navelor au obţinut integral drepturile băneşti cuvenite.––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x