HOTĂRÎRE Nr. 657 din 19 septembrie 1994

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 11/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL ROMÂNIEI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL NR. 285 din 7 octombrie 1994
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 859 25/10/1995
ActulABROGAT DEHG (R) 859 25/10/1995
ActulCOMPLETAT DEHG 859 02/12/1994
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 16ABROGA PEHG 285 21/06/1993
ART. 16ABROGA PEHG 284 21/06/1993
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 16ABROGA PEHG 285 21/06/1993
ART. 16ABROGA PEHG 284 21/06/1993
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 859 25/10/1995
ActulABROGAT DEHG (R) 859 25/10/1995
ActulCOMPLETAT DEHG 859 02/12/1994

privind acordarea de burse, alte forme de sprijin material, precum şi ajutoare sociale pentru studenţii şi elevii români din învăţământul de stat, cursuri de zi, fără taxa de studiu



Guvernul României hotărăşte:  + 
Articolul 1Studenţii de la cursurile de zi din instituţiile de învăţământ superior de stat care studiază fără taxa de studiu pot primi, în condiţiile prevăzute de prezenta hotărâre, burse de merit, burse de studiu, burse sociale, alte forme de sprijin material şi ajutoare sociale de la bugetul de stat sau burse pe bază de contract din partea agenţilor economici şi credite de studiu acordate de bănci.
 + 
Articolul 2Elevii din învăţământul de stat primar, gimnazial, liceal, postliceal, profesional, complementar, de ucenici şi teologic, cursuri de zi, beneficiază de burse de merit, burse sociale şi de alte forme de sprijin material acordate de la bugetul de stat sau de agenţii economici, instituţii, fundaţii şi organizaţii apolitice, în condiţiile prevăzute în prezenta hotărâre.
 + 
Articolul 3Bursele de merit şi de studiu se pot acorda studenţilor în funcţie de rezultatele obţinute la învăţătura, iar bursele sociale se pot acorda studenţilor şi elevilor în funcţie de situaţia materială a acestora.
 + 
Articolul 4Elevii şi studenţii din unităţile de învăţământ de stat, curs de zi şi seral, cărora li se aplică prevederile art. 8 lit. s) din legea nr. 42/1990, republicată, pot beneficia de burse sociale pe baza certificatului eliberat de comisia constituită pentru aplicarea Legii nr. 42/1990, care atesta calitatea sa ori a unuia dintre părinţi de Erou-martir al Revoluţiei române din decembrie 1989 sau Luptător pentru victoria Revoluţiei române din decembrie 1989 cu una dintre menţiunile: rănit, reţinut, rănit şi reţinut, remarcat prin fapte deosebite sau participant direct la luptele pentru victoria revoluţiei.
 + 
Articolul 5Studenţii de la ciclul de studii aprofundate pot beneficia de burse de studiu şi burse sociale în condiţiile prezentei hotărâri.
 + 
Articolul 6(1) Pot primi burse de merit, burse de studiu sau burse sociale numai studenţii promovati în anul universitar anterior şi, respectiv, integralisti după semestrul I al anului universitar. (2) Pot primi burse de merit numai elevii care au promovat anul şcolar anterior cu cel puţin media generală 9 (noua) şi media 10 (zece) la purtare. (3) Cuantumul şi condiţiile de scolaritate, condiţiile de venituri, metodologia de acordare a burselor de merit, a burselor de studiu şi a burselor sociale sunt prevăzute în anexa nr. 1.
 + 
Articolul 7(1) Studenţii de la cursurile de zi, fără taxa de studiu, din unităţile de învăţământ superior de stat pot beneficia de ajutoare sociale, gratuităţi şi reduceri de tarife pentru trimiterea în tabere de odihnă şi tratament, precum şi pentru excursiile organizate în grup, prevăzute în anexa nr. 2. (2) Elevii din învăţământul de stat primar, gimnazial, liceal, postliceal, profesional, complementar, de ucenici şi teologic, cursuri de zi, pot beneficia de tarife şi sprijin financiar pentru procurarea rechizitelor şcolare, prevăzute în anexa nr. 2.
 + 
Articolul 8Studenţii de la învăţământul de stat pot beneficia de bursa pe bază de contract şi de credite acordate de bănci. Contractele încheiate între studenţi şi agenţi economici pentru acordarea burselor pe bază de contract se avizează de către decanatele facultăţilor. Modalitatea de încheiere a contractelor între studenţi şi agenţii economici, precum şi condiţiile de acordare a burselor aferente contractelor şi creditelor de studiu acordate de bănci se stabilesc între cele doua părţi – studenţi şi agent economic sau banca.
 + 
Articolul 9Elevii din învăţământul de stat, cursuri de zi, pot beneficia de burse sociale şi de burse de merit oferite de agenţi economici, instituţii, fundaţii şi de organizaţii apolitice care doresc să-şi pregătească personal calificat pentru organizarea propriilor activităţi. Condiţiile de acordare a burselor şi obligaţiilor reciproce se stabilesc prin contracte încheiate între ofertanţi şi elevi sau sustinatorii legali ai acestora, în cazul în care elevii sunt minori. Contractul este avizat de către conducerea unităţii de învăţământ.
 + 
Articolul 10(1) Elevii şcolilor profesionale, complementare şi de ucenici, ai liceelor industriale, agricole şi silvice de la cursurile de zi pot încheia contracte cu agenţi economici, cu instituţii, cu fundaţii sau cu consiliile locale; ei pot beneficia din partea acestora, pe lângă bursa socială, şi de ajutoare materiale constind în rechizite şcolare, articole de igiena personală, uniforma, îmbrăcăminte, echipament de protecţie, conform prevederilor contractuale. (2) Elevii care se pregătesc pentru meserii grele sau cu grad înalt de toxicitate pot beneficia, pe perioada practicii în producţie, de alimentaţia prevăzută pentru muncitorii din sectoarele respective. Contravaloarea acesteia este suportată din fondurile agenţilor economici care organizează practica, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la alin. (1).
 + 
Articolul 11Elevii din învăţământul de stat pot beneficia şi de ajutoare materiale ocazional oferite de comitetele cetăţeneşti de părinţi, agenţi economici, instituţii, fundaţii, organizaţii apolitice şi de către persoane particulare.
 + 
Articolul 12Numărul burselor de merit, al burselor de studiu, precum şi al celor sociale ce se pot acorda într-un an şcolar, respectiv universitar, elevilor şi studenţilor se stabileşte de către Ministerul Învăţământului în limita fondurilor aprobate cu aceasta destinaţie prin bugetul de stat, proporţional cu numărul elevilor, respectiv al studenţilor. Numărul burselor acordate studenţilor este proporţional cu numărul studenţilor din anii II – VI pentru burse de merit şi din anii I – VI pentru burse de , şcolarizaţi în învăţământul de stat, cursuri de zi, fără taxa de studiu studiu.
 + 
Articolul 13Cuantumul burselor de merit, al burselor de studiu, al burselor sociale, celelalte forme de sprijin material, precum şi ajutoarele sociale reprezintă sume nete de plată, se plătesc în numerar şi se indexează prin hotărâre a Guvernului, în funcţie de evoluţia preţurilor şi tarifelor.
 + 
Articolul 14Pentru anul 1994 influentele financiare din aplicarea prezentei hotărâri se acoperă în cadrul fondurilor aprobate Ministerului Învăţământului prin bugetul de stat pe acest an.
 + 
Articolul 15Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă sin prezenta hotărâre.
 + 
Articolul 16(1) Prezenta hotărâre intră în vigoare începând cu anul de învăţământ 1994/1995. (2) Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abroga: Hotărârea Guvernului nr. 284/1993 privind atribuirea burselor şcolare, burselor de merit şi premiilor pentru elevii din învăţământul de stat, curs de zi; Hotărârea Guvernului nr. 285/1993 privind acordarea de burse, alte forme de sprijin material, precum şi ajutoare sociale pentru studenţii români de la cursuri de zi, fără taxa de studiu, din instituţiile de învăţământ superior de stat, cu modificările ulterioare. PRIM-MINISTRUNICOLAE VACAROIUContrasemnează:––––––Ministrul învăţământului,Liviu MaiorMinistru de stat, ministrul finanţelor,Florin Georgescu
 + 
Anexa 1CUANTUMUL, CONDIŢIILE DE SCOLARITATE, CONDIŢIILE DE VENITURI,METODOLOGIA DE ACORDARE A BURSELOR DE MERIT, A BURSELOR DE STUDIU ŞIA BURSELOR SOCIALEI. Burse de merit 1. Cuantumul lunar al bursei de merit pentru studenţii români este de 61.000 lei, iar pentru elevi este de 5.300 lei. 2. Bursele de merit se acordă studenţilor de către senatul instituţiei de învăţământ superior, pe baza propunerilor consiliilor facultăţilor, începând cu anul II de studiu, dacă în anul precedent au obţinut cel puţin media 9,50 la învăţământul tehnic, agricol şi la profilurile matematica, fizica şi chimie şi, respectiv, media 9,80 la celelalte profiluri. Bursele de merit se acordă şi studenţilor din anul I care au reprezentat România, în anul de învăţământ anterior, la olimpiadele internaţionale ale elevilor, precum şi la campionatele europene şi mondiale. 3. Bursele de merit se revizuiesc la începutul semestrului al II-lea, în funcţie de rezultatele obţinute la învăţătura, studenţii trebuind să obţină din promovarea tuturor examenelor programate, precum şi din verificările, colocviile, proiectele etc., din semestru I, media stabilită pentru bursa de merit în funcţie de profil. Pentru studenţii(ele) care în timpul sesiunii de examene din iarna intră în concediu medical (maternitate) bursele de merit se revizuiesc luindu-se în considerare numai rezultatele examenelor, colocviilor, verificărilor şi proiectelor programate în afară concediului medical (examenele din timpul sesiunii de examene din iarna programate oficial). 4. Acordarea burselor de merit la începutul semestrului al II-lea se face de către comisia de atribuire a burselor de la nivelul facultăţii, avîndu-se în vedere rezultatele profesionale obţinute de studenţi după sesiunea de examene din iarna (examene, colocvii, verificări, proiecte etc.). Pentru studenţii(ele) care în timpul sesiunii de examene din iarna intră în concediu medical (maternitate) se pot acorda burse de merit dacă media generală obţinută la examenele, colocviile, verificările şi proiectele programate în afară concediului medical (examenele din timpul sesiunii de examene din iarna programate oficial) se încadrează în limitele mediilor pentru a obţine bursa de merit. În semestrul al II-lea nu se poate acorda bursa de merit studenţilor, după sesiunea de examene din iarna, în afară concediului medical (examenele din timpul sesiunii de examene programate oficial), au obţinut o singura nota. 5. Bursele de merit se atribuie elevilor de către inspectoratul şcolar, la propunerea consiliilor de administraţie din şcoli, începând cu trimestrul al II- lea al clasei a IX-a, respectiv anul I, dacă obţin cel puţin media 9(noua) la fiecare disciplina de învăţământ şi nota 10 (zece) la purtare. 6. Bursele de merit acordate elevilor se revizuiesc trimestrial luindu-se în considerare rezultatele trimestrului anterior. Numărul burselor de merit acordate elevilor nu poate să depăşească 1% din numărul total de elevi din clasele a IX-a – a XII-a (a XIII-a) din fiecare liceu, respectiv anii I-III din fiecare şcoala profesională şi postliceala, în limita creditelor acordate. În situaţia în care mai mulţi elevi au mediile peste 9(noua) la toate disciplinele de învăţământ, departajarea se face ţinând seama de media generală, iar dacă şi aceasta este egala se iau în vedere, în ordine, mediile obţinute la următoarele discipline de învăţământ : limba română, istorie, matematica, fizica, biologie. II. Burse de studiu 7. Cuantumul lunar al bursei de studiu pentru studenţii români din ciclurile I şi II este de 42.600 lei, iar pentru studenţii din ciclu de studii aprofundate este de 61.000 lei. În funcţie de rezultatele obţinute la concursul de admitere sau în anul universitar precedent, studenţii pot primi bursa de studiu, dacă au obţinut cel puţin media 8 (opt) la învăţământul tehnic, agricol şi la profilurile matematica, fizica şi chimie, respectiv cel puţin media 8,50 la celelalte profiluri, şi nu au bursa de merit. Bursele de studiu se acordă studenţilor de la ciclul de studii aprofundate, dacă aceştia au obţinut cel puţin media generală 9,30 la concursul de admitere în acest ciclu. 8. Bursele de studiu pentru studenţi se pot acorda numai la începutul anului universitar, pe baza mediei generale (examene, verificări, colocvii, proiecte – conform planului de învăţământ) obţinute pentru anul anterior sau la examenul de admitere şi al începutul semestrului al II-lea, pe baza mediei generale obţinute după primul semestru. 9. Revizuirea burselor de studiu se face la începutul semestrului al II-lea în funcţie de rezultatele la învăţătura obţinute de studenţi atât în sesiunea de examene din iarna, stabilită prin planul de învăţământ, cît şi la colocviile, verificările şi proiectele din timpul semestrului I, după cum urmează: a) studenţii care au avut programat un singur examen (sau o singura verificare) trebuie să promoveze cu cel puţin nota 9 (noua); b) studenţii care au avut programate doua, trei sau mai multe examene, verificări şi colocvii trebuie să le promoveze şi pot primi bursa de studiu, dacă obţin rezultatele la învăţătura (medie generală) stabilite pentru bursa de studiu. 10. Bursele de studiu acordate studenţilor orfani, celor proveniţi din casele de copii sau plasament familial sau studenţilor bolnavi TBC, în evidenta dispensarelor medicale, nu se revizuiesc; de asemenea, bursele de studiu acordate studenţilor care nu au avut posibilitatea de a susţine examenele programate, ca urmare a faptului ca se aflau internati în spital ori în concediu medical pe întreaga durata a sesiunii sau cel puţin 60 de zile înainte de începerea ei, nu se revizuiesc. Pentru studenţii(ele) care în timpul sesiunii de examene intră în concediu medical (maternitate), bursele de studiu se revizuiesc luindu-se în considerare rezultatele examenelor, verificărilor, colocviilor şi proiectelor programate în afară concediului. Studenţii bursieri orfani sau bolnavi TBC, aflaţi în evidenta dispensarelor medicale, care după sesiunea de examene din iarna obţin media generală, rezultată din examene, verificări, colocvii şi proiecte, prevăzută pentru bursa de merit, primesc bursa de merit. III. Burse sociale 11. a) Cuantumul lunar al bursei sociale pentru studenţii români din ciclurile I şi II de 38.300 lei, iar pentru studenţii din ciclu de studii aprofundate este de 45.000 lei. b) Cuantumul lunar al bursei sociale pentru elevii români de la învăţământul de stat, cursuri de zi, este de 15.000 lei pentru elevii din clasele I – a VIII -a inclusiv şi de 22.000 lei pentru elevii din clasele a IX-a – a XII-a (a XIII-a) inclusiv. 12. Studenţii români de la cursurile de zi, fără taxa de studiu, pot primi bursa socială în număr de cel mult 4% din numărul studenţilor de la cursurile de zi, dacă au venituri brute pe membru de familie de până la 60.000 lei/luna. 13. Bursele sociale se pot acorda studenţilor de către comisia de atribuire a burselor de la nivelul instituţiei de învăţământ superior, pe baza propunerilor făcute de comisia de atribuire a burselor de la nivelul facultăţii, numai la începutul anului universitar şi numai la începutul semestrului al II-lea, în funcţie de veniturile brute pe membru de familie. 14. Bursele sociale se pot acorda elevilor din învăţământul de stat primar, gimnazial, liceal, postliceal, profesional, complementar, de ucenici şi teologic de la cursurile de zi, astfel: a) orfanilor de ambii părinţi, celor necuprinsi în casele de copii, deşi îndeplinesc condiţiile pentru a fi primiţi în aceste instituţii, celor care au fost bolnavi TBC şi sunt în evidenta dispensarelor medicale, precum şi celor care suferă de diabet, boli maligne, sindromuri de malabsorbtie grave, insuficiente renale cronice, astm bronsic, epilepsie, cardiopatii congenitale, hepatita cronica, afecţiuni oftalmologice cu boli somatice asociate sau imunologice sau sunt deficienti motorii. Acordarea burselor pe motive medicale se va face numai după efectuarea unor anchete sociale, cu participarea medicului de circa, pentru a se analiza şi starea materială a familiei; b) elevilor din învăţământul primar şi gimnazial din mediul rural care nu au şcoala de nivel respectiv în localitatea de domiciliu (sat, catun) şi învaţă în alta localitate, care provin din familii al căror venit mediu lunar pe membru de familie se situeaza sub nivelul salariului minim brut pe ţara indexat şi nu deţin suprafeţe de teren mai mari de 30.000 mp în zonele colinare şi de şes şi de 60.000 mp în zonele montane. Bursa socială se acordă numai dacă elevul locuieşte în internat sau la o familie în localitatea unde studiază; c) elevilor proveniţi din familii care îndeplinesc, în mod cumulat, următoarele condiţii: – nu realizează un venit lunar pe membru de familie mai mare de 50% din salariul minim brut pe ţara indexat; – nu deţin terenuri agricole cu o suprafaţa mai mare de 20.000 mp în zonele colinare şi de şes şi de 40.000 mp în zonele montane. Numărul burselor şcolare acordate în condiţiile lit. c) nu poate depăşi 1% din numărul-total al elevilor de la forma respectiva de învăţământ, la nivelul judeţului (al municipiului Bucureşti). La condiţii materiale egale bursa se acordă cu prioritate elevilor cu situaţia la învăţătura mai buna. IV. Alte prevederi referitoare la bursele de merit, bursele de studiu şi bursele sociale 15. În vederea acordării burselor, în fiecare instituţie de învăţământ superior se constituie o comisie la nivelul instituţiei, din care fac parte rectorul sau delegatul acestuia, ca preşedinte, secretarul şef, juristul, contabilul şef şi alţi membri desemnaţi de preşedintele comisiei. La fiecare facultate se constituie cîte o comisie, din care fac parte decanul sau delegatul acestuia, ca preşedinte, secretarul şef şi alţi membri desemnaţi de preşedintele comisiei. Comisia de la nivelul instituţiei de învăţământ superior repartizează numărul de burse sociale pe facultăţi, în funcţie de numărul studenţilor de la cursurile de zi, fără taxa de studiu, iar comisia de la nivelul facultăţii face propuneri de atribuire nominală a burselor care se aproba de biroul senatului instituţiei de învăţământ superior. 16. Pentru obţinerea bursei sociale, studentul depune la comisia de atribuire a burselor de la facultate, în termenul stabilit de acesta, o cerere însoţită de "Declaraţia de venituri" completată, la care anexează documentele doveditoare de venituri. 17. Solicitanţii pot face contestaţii împotriva hotărârii de atribuire a burselor, în termen de 5 zile de la afişarea acesteia. Contestaţia se rezolva de către comisia de atribuire a burselor de la nivelul instituţiei de învăţământ superior, în termen de 15 zile. Hotărârile comisiilor de atribuire a burselor pot fi atacate în instanţele judecătoreşti, potrivit legii. 18. Bursele de merit, bursele de studiu şi bursele sociale se atribuie studenţilor pe durata anului de învăţământ (cursuri, sesiuni de examene, activităţi practice), inclusiv pe timpul pregătirii şi sustinerii examenului de diploma în prima sesiune, cu excepţia vacantelor. Dacă studenţii bursieri sunt orfani, proveniţi din case de copii sau din plasament familial ori au fost bolnavi TBC şi se afla în evidenta dispensarelor medicale, bursele se acordă şi pe durata vacantelor. Bursele, indiferent de categoria acestora, nu se atribuie studenţilor pe perioadele cît aceştia sunt plecaţi în străinătate, indiferent de motiv. 19. Studentele bursiere aflate în concediu prenatal sau postnatal primesc bursa pe o durată egala cu concediul prenatal sau postnatal stabilit pentru persoanele încadrate în munca. 20. Studenţii bursieri aflaţi în concediu medical îşi menţin bursa cel mult 60 de zile de la data începerii concediului. În cazul depăşirii acestui termen, pot primi bursa de merit, bursa de studiu sau bursa socială numai după reluarea activităţii de învăţământ. 21. Studenţii de la învăţământul de zi, fără taxa de studiu, transferati la alta facultate, precum şi studenţii, fără taxa de studii, de la învăţământul seral sau fără frecventa transferati la învăţământul de zi pot primi burse de merit, burse de studiu sau burse sociale începând cu semestrul următor datei de promovare a verificărilor, colocviilor, proiectelor şi examenelor de diferenţa stabilite de consiliul facultăţii, dacă îndeplinesc condiţiile de şcolarizare şi, respectiv, condiţiile de venituri pentru bursa socială, prevăzute în prezenta hotărâre. 22. Studenţii repetenti nu pot primi burse în anul pe care îl repeta. Studenţii bursieri care, din motive medicale, repeta anul, dovedind cu acte ca au fost bolnavi şi în imposibilitatea de a frecventa cursurile cel puţin 60 de zile în anul universitar precedent, pot primi burse de studiu sau burse sociale pe baza mediei realizate în anul de studii promovat anterior celui pe care îl repeta din motive medicale şi, respectiv, în funcţie de veniturile brute pe membru de familie. 23. Studenţii care au primit aprobarea pentru prelungire de sesiune pot beneficia de burse de merit, burse de studiu sau burse sociale, dacă îndeplinesc condiţiile de medie prevăzute la data terminării examenelor, dar nu mai tirziu de 1 noiembrie (1 decembrie pentru sportivii de performanţă), precum şi, după caz, condiţia de venit pe membru de familie. Studenţii din această categorie pot primi bursa de la data sustinerii ultimului examen. Studenţii sportivi de performanţă care au primit aprobare pentru susţinerea examenelor în afară sesiunii de examene din iarna pot beneficia de burse de merit, burse de studiu sau burse sociale pe semestrul al II-lea al anului universitar, dacă îndeplinesc condiţiile de medie şi, respectiv, condiţia de venit pe membru de familie, după promovarea ultimului examen, dar nu mai tirziu de 15 aprilie. 24. Bursele de merit, bursele de studiu şi bursele sociale acordate studenţilor pot fi retrase temporar sau definitiv de către instituţiile de învăţământ superior pentru abateri grave de la normele disciplinei universitare, pentru dezinteres faţă de învăţătura sau pentru absente de la activităţile didactice, pe baza criteriilor stabilite de fiecare instituţie de învăţământ superior. 25. Studenţii exmatriculati din instituţia de învăţământ superior pentru motive ce le sunt imputabile sunt obligaţi sa restituie contravaloarea bursei primite în timpul şcolarizării; nu sunt obligaţi sa restituie bursa cei care s-au retras de la cursuri pentru motive de boala, dovedite cu certificat medical. 26. Studenţii şi absolvenţii învăţământului superior care urmează cursurile de zi ale unei a doua specializări (cu excepţia celor declaraţi admişi după concursul de admitere din anul 1994) pot primi burse de merit, burse de studiu sau burse sociale, alte forme sprijin material sau ajutoare sociale numai de la o singura facultate, cu condiţia ca numărul total al anilor în care au beneficiat de acest sprijin, în cadrul primei şi al celei de-a doua specializări, sa nu depăşească numărul anilor de studiu prevăzuţi ca durata de şcolarizare la specializarea de la care urmează sa beneficieze de bursa. 27. Studenţii de la învăţământul de zi cărora li se aplică prevederile Legii nr. 42/1990, republicată, pot beneficia de burse de merit sau burse de studiu, dacă îndeplinesc condiţiile de medie prevăzute. 28. În vederea acordării burselor, în fiecare inspectorat şcolar judeţean se constituie o comisie de acordare a burselor sociale, din care fac parte inspectorul general sau delegatul acestuia, ca preşedinte, secretarul şef, consilierul juridic, contabilul şef şi alţi membri desemnaţi de preşedintele comisiei. Comisia de la nivelul judeţului repartizează numărul de burse sociale pe unităţi de învăţământ, în conformitate cu prevederile prezentei hotărâri. 29. Pentru atribuirea nominală a bursei sociale, în fiecare unitate de învăţământ se constituie comisii de acordare a burselor sociale, din care fac parte directorul sau delegatul acestuia, ca preşedinte, secretarul şef (secretarul) şi alţi membri desemnaţi de către consiliul de administraţie. 30. Pentru obţinerea bursei sociale, elevii sau reprezentanţii legali ai acestora depun la comisia de atribuire a burselor sociale din unitatea de învăţământ, în termenul stabilit de aceasta, o cerere însoţită de acte doveditoare a dreptului de acordare a bursei sociale. 31. Pentru determinarea venitului mediu pe membru de familie se vor depune acte doveditoare la începutul fiecărui an şcolar sau trimestrial, dacă este cazul. La stabilirea venitului mediu pe membru de familie se iau în calcul toate veniturile realizate de familie, cu excepţia alocaţiei de stat pentru copii. 32. Bursele sociale se acordă pe perioada cursurilor şcolare, inclusiv pe timpul pregătirii şi sustinerii examenului de bacalaureat sau de diploma, în prima sesiune, pe perioada practicii în producţie, precum şi pe perioada vacantelor de iarna şi de primavara. 33. Bursele sociale se acordă, şi pe perioada vacantei de vara, elevilor care îndeplinesc condiţiile Legii nr. 42/1990, republicată, precum şi celor care îndeplinesc condiţiile prevăzute la pct. 14 lit. a), după cum urmează: a) celor care au promovat anul şcolar sau celor care la sfârşitul anului şcolar sunt corigenti la o singura disciplina de învăţământ şi au media anuală la purtare cel puţin 9 (noua); b) absolvenţilor clasei a VIII-a care fac dovada ca au reuşit la examenul de admitere în clasa a IX-a (anul I) la o unitate de învăţământ de stat, cursuri de zi; c) celor declaraţi repetenti din motive medicale. 34. Elevii bursieri nu primesc bursa pe perioada internării lor în spital, preventoriu sau sanatoriu, dacă este mai mare de 30 de zile. 35. Elevii aflaţi în situaţia de scutire medicală ambulatorie îşi menţin bursa cel mult 90 de zile de la data imbolnavirii. În cazul depăşirii acestui termen primesc bursa numai după data reluării activităţii. 36. Bursele sociale nu se acordă elevilor care repeta anul şcolar, cu excepţia situaţiilor în care repetarea a fost determinata de cauze medicale (au fost bolnavi şi în imposibilitatea de a frecventa cursurile cel puţin 60 de zile), celor care în trimestrul anterior au doua sau mai multe corigente sau depăşesc 10 (zece) absente nemotivate pe aceeaşi perioadă. De asemenea, elevii cărora li se scade nota la purtare sub 9 (noua) pierd dreptul la bursa pe trimestrul următor. 37. Bursele sociale pot fi retrase de către consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ, temporar sau definitiv, pentru situaţiile prevăzute la pct. 36. 38. Împotriva hotărârii comisiei de acordare a burselor din şcoala, solicitantul poate face contestaţie la inspectoratul şcolar în termen de 5 zile de la data afişării hotărârii. Contestaţiile se rezolva de inspectoratul şcolar în termen de cel mult 15 zile. Soluţia pronunţată de acesta rămâne definitivă. 39. Bursele sociale se acordă la începutul anului şcolar putindu-se revizui trimestrial, în situaţia apariţiei de noi cazuri care se pot încadra în condiţiile prevăzute la pct. 14 lit. a) şi c) şi dacă exista burse disponibile. 40. Cuantumurile burselor de merit, ale burselor de studiu şi ale burselor sociale sunt stabilite pentru o luna (28-31 zile). Calcularea cuantumului zilnic se face prin divizarea cuantumurilor lunare ale burselor pe numărul de zile calendaristice din luna respectiva.
 + 
Anexa 2AJUTOARELE SOCIALE ACORDATE STUDENŢILOR ŞI ELEVILOR,GRATUITATILE ŞI REDUCERILE DE TARIFE PENTRU TRIMITEREA STUDENŢILOR ÎN TABEREDE ODIHNA ŞI TRATAMENT, PRECUM ŞI PENTRU EXCURSIILE ORGANIZATE ÎN GRUP1. Ajutoarele sociale se acordă studenţilor pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte, pentru maternitate şi în caz de deces, după cum urmează: a) ajutorul pentru îmbrăcăminte se poate acorda studenţilor orfani, celor proveniţi din case de copii sau plasament familial şi celor care provin din familii cu venituri mici, tinindu-se seama şi de rezultatul din activitatea profesională şi ştiinţifică. Pentru a beneficia de ajutor pentru îmbrăcăminte este necesar ca studentul să prezinte adeverinte din care să rezulte venitul brut lunar pe membru de familie ca fiind de până la 25.000 lei. Ajutorul se acordă în numerar, în cuantum de maximum 30.000 lei. Un student poate beneficia de acest ajutor o singură dată în decursul unui an universitar. Studenţii orfani de ambii părinţi sau asistaţi ai caselor de copii pot beneficia în fiecare semestru de acest ajutor; b) ajutorul de maternitate se acordă pentru fiecare naştere, după cum urmează: – 15.000 lei pentru sarcina şi lehuzie; – 15.000 lei pentru procurarea rufariei fiecărui copil nou-născut. Ajutoarele se acordă studentelor ai căror soţi sunt studenţi sau efectuează stagiul militar şi studenţilor ale căror sotii nu realizează venituri; c) ajutorul în caz de deces se acordă pentru decesul unui membru al familiei studentului(ei) – soţ, sotie, copil, în următorul cuantum: – 45.000 lei în caz de deces al studentului(ei) necasatorit(a) sau căsătorit (a) cu sotie/soţ neincadrat(a) în munca; – 30.000 lei în caz de deces al sotiei/soţului, dacă decedatul(a) nu a fost încadrată(a) în munca, precum şi în cazul decesului copilului. 2. Plata ajutoarelor de orice fel se face în limita prevederilor bugetare, pe baza cererii aprobate de către biroul consiliului facultăţii din care face parte studentul şi, după caz, a următoarelor acte: – certificat medical şi copie după certificatul de naştere al copilului, pentru ajutor în caz de maternitate; – copie după certificatul de deces, în caz de deces; – adeverinte privind situaţia materială, certificate de către secretariatul facultăţii din care face parte studentul. 3. Studenţii de la specializările din profilul mine pot primi pe timpul studiilor suma de 40.000 lei, în doua etape, ajutor social şi îmbrăcăminte de uz personal. 4. Studenţii beneficiază de sprijin material pentru participarea la tabere de odihnă şi tratament în vacanta, gratuit sau cu reduceri de tarife şi la excursii organizate, după cum urmează: a) studenţii pot primi bilete de odihnă şi tratament în staţiuni climaterice în mod gratuit. Numărul biletelor ce pot fi distribuite va fi de până la 15% din numărul studenţilor şcolarizaţi la învăţământul de zi, fără taxa de studiu. Repartizarea pe unităţi de învăţământ se face de Ministerul Învăţământului, în funcţie de numărul studenţilor de la cursurile de zi, fără taxa de studiu, de profilul unităţii de învăţământ şi de situaţia socială a studenţilor. Repartizarea individuală a biletelor se face de către biroul consiliului facultăţii; b) pentru excursii organizate în grup în ţara şi în străinătate, studenţii pot beneficia de o reducere de până la 45% din costul acestora; reducerea nu va putea depăşi anual suma de 1.000 lei pe student, calculată la numărul total de studenţi la învăţământul de zi, fără taxa de studiu. Reducerile pentru fiecare acţiune se aproba de biroul consiliului facultăţii. Un student poate beneficia de bilet gratuit pentru trimitere în tabara şi de reducere a preţului excursiei o singură dată pe an, cu excepţia studenţilor orfani de ambii părinţi sau proveniţi din casele de copii ori plasament familial. 5. Elevii din învăţământul de stat, cursuri de zi, beneficiază de reducere de 50% a costului transportului urban şi interurban, pe bază de abonamente, cu trenul clasa a II-a, navele fluviale sau maritime, autobuzele unităţilor cu capital de stat. Elevii orfani de ambii părinţi, cei proveniţi din casele de copii ori plasament familial beneficiază de transport gratuit în vacante, iar în perioada cursurilor şcolare beneficiază de prevederile alin. 1. Transportul urban şi interurban pe bază de abonamente cu autobuzele unităţilor cu capital privat se decontează numai dacă traseul menţionat pe abonament nu funcţionează autobuze ale unităţilor cu capital de stat, în perioada cursurilor şcolare. 6. Elevii din învăţământul de stat, cursuri de zi, în vârsta de până la 16 ani, ale căror venituri brute lunare pe membru de familie nu depăşesc salariul minim brut pe ţara indexat, pot beneficia, pe baza documentelor doveditoare de venituri, de sprijin financiar pentru procurarea rechizitelor şcolare. Cuantumurile sprijinului financiar sunt următoarele: – pentru elevii din clasele I – a IV-a – 4.000 lei; – pentru elevii din clasele a V-a – a VIII-a – 5.000 lei; – pentru elevii din clasele a IX-a – a XI-a – 6.000 lei. ––––––––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x