HOTĂRÎRE nr. 633 din 9 septembrie 1991

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 10/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 152 din 2 iulie 1992
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 149 12/04/1993
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LALEGE 15 07/08/1990
ART. 3REFERIRE LAHG 945 11/08/1990
ANEXA 2REFERIRE LALEGE 15 07/08/1990
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 149 12/04/1993

privind înfiinţarea Regiei Autonome "Pelendava" Craiova şi regularizarea unor operaţiuni financiare



Guvernul României hotărăşte: + 
Articolul 1Pe data prezentei hotărîri se înfiinţează Regia Autonomă "Pelendava", cu sediul în municipiul Craiova, str. Mihail Kogălniceanu nr. 17, judeţul Dolj, care funcţionează, în conformitate cu prevederile Legii nr. 15/1990, ca unitate cu personalitate juridică pe bază de gestiune economică şi autonomie financiară.
 + 
Articolul 2Obiectul de activitate al Regiei Autonome "Pelendava" îl constituie:– producerea, industrializarea şi comercializarea produselor agrozootehnice;– executarea de lucrări cu caracter industrial, activitate de reparaţii auto şi service;– desfăşurarea unor activităţi specifice de alimentaţie publică şi turism;– efectuarea operaţiunilor de import-export specifice activităţii pe care o desfăşoară.
 + 
Articolul 3Patrimoniul Regiei Autonome "Pelendava" este de 170,055 milioane lei, stabilit pe baza bilanţului contabil încheiat la 30 iunie 1991, fiind format din activul şi pasivul Întreprinderii Agroindustriale, de Producţie şi Prestări de Servicii Craiova, care îşi încetează activitatea. Valoarea patrimoniului urmează să fie corectată, după finalizarea operaţiunii de reevaluare, potrivit prevederilor Hotărîrii Guvernului României nr. 945/1990.Subunitatile şi activităţile care intră în componenta Regiei Autonome "Pelendava" sînt cuprinse în anexa nr. 1.
 + 
Articolul 4Regia Autonomă "Pelendava" foloseşte în mod autonom bunurile pe care le are în patrimoniu, acoperindu-şi din veniturile proprii toate cheltuielile, inclusiv dobinzile, amortizarea investiţiilor, rambursarea creditelor şi obţinerea de profit.
 + 
Articolul 5Conducerea Regiei Autonome "Pelendava" este asigurata de consiliul de administraţie, constituit potrivit legii, format din 7 persoane, din care una va fi un reprezentant al Serviciului Roman de Informaţii şi respectiv al Ministerului Economiei şi Finanţelor, precum şi alţi specialişti, potrivit legii. Preşedintele consiliului de administraţie este directorul general al regiei, care se numeşte de către acesta cu acordul ministerului de resort.Structura organizatorică şi funcţională a Regiei Autonome "Pelendava" se stabileşte de consiliul de administraţie al acesteia.
 + 
Articolul 6Personalul încadrat la Întreprinderea Agroindustriala, de Producţie şi Prestări de Servicii Craiova trece la Regia Autonomă "Pelendava".
 + 
Articolul 7Se aprobă compensarea parţială a datoriei, în suma de 10.000 mii lei, reprezentind împrumuturi primite din bugetul fostului p.c.r., cu suma de 7.173 mii lei ce se cuvine Întreprinderii Agroindustriale, de Producţie şi Prestări de Servicii Craiova drept diferenţe de preţ la produsele agroalimentare livrate la fondul de stat, în anul 1990 şi trim. I 1991.
 + 
Articolul 8Se aprobă regulamentul de organizare şi funcţionare al Regiei Autonome "Pelendava", prevăzut în anexa nr. 2.Serviciul Roman de Informaţii îndeplineşte atribuţiile ministerului de resort pentru Regia Autonomă "Pelendava" Craiova.
 + 
Articolul 9Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta hotărîre.
 + 
Articolul 10Orice dispoziţii contrare prevederilor prezentei hotărîri se abroga.PRIM-MINISTRUPETRE ROMAN
 + 
Anexa 1LISTAsubunitatilor din componenta Regiei Autonome "Pelendava" Craiova1. Subunitatea de producţie agricolă şi industriala Craiova, cu sediul în Craiova, soseaua Caracal km 8, judeţul Dolj, avînd în componenta:– Ferma de producţie vegetala cu terenuri în suprafaţa de 1.057 ha;– Ferma zootehnica de vaci elita;– Ferma zootehnica de creştere şi ingrasare a porcilor;– Ferma zootehnica mixtă (vaci pentru lapte şi taurine la ingrasat);– Sectorul de producţie alimentara;– Sectorul de producţie industriala (vinificaţie, distilerie, producere furaje combinate, prelucrare şi confectionare produse artizanale);– Sectorul mecanizare;– Sectorul pomicol, viticol şi dendrologic.2. Subunitatea de producţie industriala şi prestaţii servicii auto, cu sediul în str. Brîncuşi nr. 3, Craiova judeţul Dolj:– Atelierul de producţie industriala, prelucrari mecanice şi confecţii metalice;– Atelierul de întreţinere şi reparaţii auto;– Sectorul garaje auto.3. Unitatea de cazare, turism, cantine şi alimentaţie publică, cu sediul în str. 7 Noiembrie nr. 11, Craiova, judeţul Dolj:– Hotelul "Parc" şi casa de oaspeti;– Restaurantul "Parc" şi bufetul de incinta;– grup gospodăresc şi cantine – str. Mihai Viteazul nr. 4, Craiova.4. Imobile situate în afară perimetrului unităţilor:– imobilul situat în str. Mihail Kogălniceanu nr. 17, Craiova, cu trei corpuri, unul cu acces în str. Karl Marx;– imobilul situat în str. Mihai Viteazul nr. 14-16, Craiova (casa de oaspeti "Jianu")'– imobilul situat în str. Bujorului nr. 12, Craiova;– imobilul situat în str. Brestii nr. 97, Craiova (patru corpuri).5. Subunitatea cu inventarul şi terenurile din Bratovoesti – Rojiste.
 + 
Anexa 2REGULAMENTde organizare şi funcţionare al Regiei Autonome "Pelendava" + 
Capitolul 1Denumirea, forma juridică, sediul şi patrimoniul + 
Articolul 1Regia Autonomă "Pelendava", denumita în prezentul regulament regia, este agent economic cu capital de stat.
 + 
Articolul 2Regia este persoana juridică română şi funcţionează pe bază de gestiune economică şi autonomie financiară, desfasurindu-şi activitatea în conformitate cu legile în vigoare şi cu prezentul regulament.
 + 
Articolul 3Sediul regiei este în România, municipiul Craiova, str. Mihail Kogălniceanu nr. 17. Sediul regiei poate fi schimbat în alt loc din România, pe baza hotărîrii consiliului de administraţie.
 + 
Articolul 4Patrimoniul regiei este de 170,055 milioane lei, stabilit pe baza bilanţului contabil încheiat la 30 iunie 1991 de Întreprinderea Agroindustriala, de Producţie şi Prestări de Servicii Craiova, reprezentind fondurile fixe şi mijloacele circulante existente în unităţile componente la acea data.Regia are în componenta sa următoarele categorii de unităţi fără personalitate juridică:– Subunitatea Agroindustriala Craiova;– Complexul hotelier şi de alimentaţie publică din Craiova;– Subunitatea de reparaţii auto, producţie industriala şi prestări de servicii;– Subunitatea cu întregul inventar şi terenurile aferente din comuna Bratovoesti – Rojiştea.
 + 
Capitolul 2Obiectul de activitate al regiei + 
Articolul 5Obiectul de activitate al regiei îl constituie:– producerea, industrializarea şi comercializarea produselor agrozootehnice;– executarea de lucrări cu caracter industrial, activitate de reparaţii auto şi service;– desfăşurarea unor activităţi specifice de alimentaţie publică şi turism;– efectuarea operaţiunilor de import-export specifice activităţii pe care o desfăşoară.
 + 
Capitolul 3Atribuţiile regiei + 
Articolul 6În realizarea obiectivului de activitate, exercita următoarele atribuţii principale:– asigura programarea şi urmărirea realizării producţiei vegetale destinate bazei furajere a unităţii agroindustriale;– coordonează activitatea de selecţie, reproducţie, creştere şi ingrasare a animalelor în fermele zootehnice;– conduce procesele tehnologice şi de muncă, în scopul utilizării cît mai rationale şi depline a spaţiilor şi mijloacelor de producţie, precum şi personalului;– urmăreşte şi verifica modul de realizare a lucrărilor de investiţii în vederea retehnologizării capacităţilor de producţie şi asigura punerea în funcţiune la termen a noilor utilaje şi instalaţii cu randamente sporite;– asigura utilizarea completa şi cu eficienta maxima a spaţiilor de cazare şi de alimentaţie publică;– în măsurile necesare pentru încheierea contractelor privind aprovizionarea tehnico-materială şi pentru desfacerea producţiei realizate şi urmăreşte îndeplinirea integrală şi la termen a obligaţiilor asumate prin contracte faţă de agenţii economici sau faţă de terţi;– asigura respectarea disciplinei muncii, a atribuţiilor de serviciu şi a celorlalte drepturi şi obligaţii ale salariaţilor regiei;– elaborează documentaţiile necesare pentru obţinerea de credite bancare şi a altor surse de finanţare, inclusiv pentru necesităţile de fonduri valutare;– stabileşte strategia necesară şi măsurile ce se impun pentru maximizarea profitului regiei, în măsurile de constituire a fondurilor de rezerva, de dezvoltare şi a celorlalte fonduri prevăzute de lege, inclusiv pentru stimularea, cointeresarea şi protecţia socială a salariaţilor acesteia;– organizează selecţionarea, pregătirea profesională, angajarea şi promovarea salariaţilor;– urmăreşte şi răspunde de aplicarea măsurilor pentru protecţia mediului înconjurător, precum şi pentru protecţia şi securitatea muncii;– ia măsurile ce se impun pentru îndeplinirea tuturor obligaţiilor ce revin regiei faţă de bugetul administraţiei centrale de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat;– stabileşte relaţii în domeniul sau de activitate cu alte regii autonome, cu societăţi comerciale, precum şi cu persoane juridice sau fizice, române, pentru realizarea în comun de activităţi productive şi de comercializare, pe baze contractuale;– iniţiază acţiuni de cooperare tehnico-economică, ştiinţifică cu agenţii economici şi firme din ţara şi străinătate;– organizează activitatea economico-financiară, sistemul de contabilitate şi de control financiar şi inventarierea patrimoniului de care dispune;– întocmeşte bugetul de venituri şi cheltuieli anual, bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi, după modelele stabilite de Ministerul Economiei şi Finanţelor.Bilanţul contabil anual şi contul de profit şi pierderi se aproba de Ministerul Economiei şi Finanţelor şi se publică în Monitorul Oficial al României.
 + 
Capitolul 4Structura organizatorică + 
Articolul 7Regia este condusă de un consiliu de administraţie compus din 7 persoane, din care una este directorul general.Consiliul de administraţie se numeşte prin ordin al directorului Serviciului Roman de Informaţii şi are următoarea componenta:– directorul general, care îndeplineşte şi funcţia de preşedinte;– un reprezentant al Ministerului Economiei şi Finanţelor;– un reprezentant al Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei;– ingineri, economişti, jurişti, tehnicieni şi alţi specialişti în domeniul de activitate al regiei.
 + 
Articolul 8Consiliul de administraţie îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu propriul sau regulament de organizare şi funcţionare pe care îl adopta. Aceasta hotărăşte în toate problemele privind activitatea regiei, cu excepţia celor care, potrivit legii, sînt date în competenţa altor organe.
 + 
Articolul 9Atribuţiile consiliului de administraţie al regiei sînt următoarele:– stabileşte structura organizatorică, funcţională şi numărul de personal al regiei şi unităţilor din structura acesteia;– aproba înfiinţarea sau desfiinţarea unor unităţi din componenta regiei;– se pronunţa asupra necesităţii şi oportunităţii investiţiilor noi şi dezvoltarilor la capacitatile existente, hotarind asupra surselor proprii de funcţionare şi creditelor bancare;– propune, potrivit reglementărilor legale, investiţiile a căror aprobare este în competenţa altor organe;– aproba programul de activitate şi bugetul de venituri şi cheltuieli al regiei;– examinează bilanţul şi contul de profit şi pierderi;– hotărăşte asupra contractării împrumuturilor bancare şi a cererilor de subvenţii, potrivit legii;– elaborează regulamentul de organizare şi funcţionare al regiei;– aproba asocierea, potrivit legii, cu persoane fizice sau juridice din ţara sau din străinătate.
 + 
Articolul 10Consiliul de administraţie se întruneşte lunar şi ori de cîte ori este nevoie pentru buna desfăşurare a activităţii regiei, pe baza convocării făcute de directorul general.
 + 
Capitolul 5Relaţiile regiei + 
Articolul 11Relaţiile comerciale ale regiei cu alţi agenţi economici, precum şi cu statul se desfăşoară pe baza contractuală.
 + 
Articolul 12Prezentul regulament se completează cu dispoziţiile Legii nr. 15/1990 şi cu celelalte reglementări în vigoare, care se referă la activitatea regiilor autonome.–––––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x