HOTĂRÎRE Nr. 604 din 1 iunie 1974

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 10/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: CONSILIUL DE MINISTRI
Publicat în: BULETINUL OFICIAL NR. 108 din 1 august 1974
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 15REFERIRE LALEGE 32 12/11/1968
ART. 16REFERIRE LAHOTARARE 2509 31/12/1969
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind unele măsuri referitoare la proiectarea, construcţia, organizarea şi exploatarea depozitelor de materii explozive de stoc, aparţinînd întreprinderilor producătoare de muniţii şi armament, din subordinea Ministerului Industriei Construcţiilor de Maşini-Unelte şi Electrotehnicii



 + 
Articolul 1Ministerul Industriei Construcţiilor de Maşini-Unelte şi Electrotehnicii va emite, de acord cu Ministerul Apărării Naţionale, norme privind proiectarea, construcţia, organizarea şi exploatarea depozitelor de materii explozive de stoc.Normele prevăzute la alineatul precedent se vor emite în termen de 90 de zile de la data prezentei hotărîri şi sînt obligatorii la proiectarea, construcţia, organizarea şi exploatarea depozitelor de materii explozive de stoc.
 + 
Articolul 2Capacitatea admisă pentru depozitele de materii explozive de stoc va fi de pînă la 5.000 tone de materii explozive, socotite fără ambalaje.
 + 
Articolul 3Amplasarea depozitelor de materii explozive de stoc se face cu avizul Ministerului Apărării Naţionale.
 + 
Articolul 4Limitele zonei de siguranţă ale depozitelor de materii explozive de stoc se vor stabili de beneficiar şi proiectant împreună cu organele locale ale administraţiei de stat şi vor fi marcate cu indicatoare.Condiţiile de folosire a terenului pentru lucrările agricole din zona de siguranţă vor fi stabilite de beneficiarul depozitului de materii explozive de stoc, împreună cu organele locale ale administraţiei de stat.
 + 
Articolul 5Traversarea peste teritoriul depozitelor de materii explozive de stoc, cu linii electrice de înaltă tensiune sau cu funiculare, este interzisă.
 + 
Articolul 6Încărcarea, transportul şi descărcarea materiilor explozive în timpul nopţii sînt interzise.De la aceasta prevedere face excepţie numai transportul pe cale ferată sau pe apa.
 + 
Articolul 7În cazul cînd vehiculele ce transporta materii explozive ajung pe timpul nopţii în apropierea unei localităţi, responsabilul transportului va anunta organul local al militiei şi acesta va lua măsuri de intarire a pazei.
 + 
Articolul 8Vagoanele de cale ferată, în care se transporta materii explozive, sosite în statia terminus în timpul nopţii, vor fi scoase din incinta statiei şi trase pe linia de garaj a depozitului de materii explozive de stoc unde se vor preda beneficiarului, care va lua măsuri de asigurare a pazei lor pînă la începutul zilei.
 + 
Articolul 9Paza şi apărarea depozitului se organizează şi se executa atît ziua, cît şi noaptea, de către subunitati speciale de paza şi apărare din cadrul Ministerului de Interne, care au posturi de santinela instalate în zona de apărare a depozitului şi în teritoriul administrativ al acestuia.
 + 
Articolul 10Depozitele de materii explozive de stoc vor fi dotate cu maşini, utilaje şi substanţe de stingere a incendiilor, stabilite de proiectant în colaborare cu organele Ministerului de Interne.
 + 
Articolul 11În termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a normelor prevăzute la art. 1, depozitele existente de materii explozive de stoc vor fi verificate în ceea ce priveşte condiţiile de funcţionare, de comisii formate din reprezentanţi ai Ministerului Industriei Construcţiilor de Maşini-Unelte şi Electrotehnicii şi ai Ministerului Apărării Naţionale. Aceste comisii vor stabili măsurile speciale pentru funcţionarea depozitelor respective.
 + 
Articolul 12Nerespectarea prevederilor cuprinse în prezenta hotărîre, dacă faptele nu sînt săvîrşite în astfel de condiţii încît, potrivit legii penale, sînt considerate infracţiuni, constituie contravenţie şi se sancţionează după cum urmează:a) cu amendă de la 600 lei la 1.200 lei, contravenţiile la prevederile de la art. 7 şi 8;b) cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, contravenţiile la prevederile de la art. 6;c) cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei, contravenţiile la prevederile de la art. 4.
 + 
Articolul 13Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute în prezenta hotărîre se fac de persoane din organele de control ale Ministerului Industriei Construcţiilor de Maşini-Unelte şi Electrotehnicii sau din centrala industriala în subordinea căreia funcţionează întreprinderile care au depozite de materii explozive de stoc, precum şi de alte persoane împuternicite în acest scop.
 + 
Articolul 14Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi aplicare a sancţiunii se poate face plîngere în termen de 15 zile de la data comunicării.Plîngerea se soluţionează de judecătoria în a carei raza teritorială a fost săvîrşită contravenţia.
 + 
Articolul 15În măsura în care prezenta hotărîre nu dispune, contravenţiilor prevăzute la art. 12 le sînt aplicabile dispoziţiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor.
 + 
Articolul 16Prevederile din Hotărîrea Consiliului de Miniştri nr. 2509/1969 privind regimul materiilor explozive în economie şi pentru stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la acest regim nu se aplică în cazul depozitelor de materii explozive de stoc, aparţinînd întreprinderilor producătoare de muniţii şi armament, din subordinea Ministerului Industriei Construcţiilor de Maşini-Unelte şi Electrotehnicii.–––––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x