privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Oficiului pentru controlul calităţii vinului şi băuturilor alcoolice
Guvernul României hotărăşte: Se aproba Regulamentul de organizare şi funcţionare a Oficiului pentru controlul calităţii vinului şi băuturilor alcoolice, prevăzut în anexa la prezenta hotărîre. PRIM-MINISTRUPETRE ROMAN +
Anexa 1REGULAMENTde organizare şi funcţionare a Oficiului pentru controlul calităţii vinului şi băuturilor alcoolice +
Capitolul 1Denumirea, forma juridică şi sediul1. Oficiul pentru controlul calităţii vinului şi băuturilor alcoolice funcţionează pe lîngă guvern ca organ central de specialitate, cu personalitate juridică, finanţat de la bugetul administraţiei centrale de stat, în calitate de ordonator principal de credite.2. Sediul oficiului este în municipiul Bucureşti, str. Povernei nr. 19-21, sectorul 1. +
Capitolul 2Obiectul de activitate şi atribuţiile1. Oficiul pentru controlul calităţii vinului şi băuturilor alcoolice este organul central de specialitate, de analiza şi control la nivel naţional, ce urmăreşte aplicarea normelor tehnice de respectare a prevederilor legale referitoare la asigurarea calităţii vinurilor, băuturilor alcoolice, distilatelor, materialelor folosite în tratamentele admise de lege, prin determinări organoleptice, fizico-chimice, microbiologice, potrivit metodologiei interne şi internaţionale în acest domeniu.2. Activitatea de analiza şi control se desfăşoară la nivel naţional, prin sondaj, pe bază de proceduri specifice, asupra agenţilor economici care produc, importa şi comercializează vinuri, produse pe bază de must şi vin, precum şi orice fel de băuturi alcoolice şi materii prime pentru prepararea acestora, în concordanta cu interesele naţionale şi cu reglementările adoptate pe plan internaţional.3. Atribuţiile oficiului sînt următoarele:3.1. Analizează, în laboratoare autorizate sau acreditate, proprii sau ale terţilor, probele ce formează obiectul sau de activitate, provenite de la agenţii economici din ţara sau din import, eliberînd buletine de analiza sau buletine de încercări, în următoarele cazuri:a) în urma activităţii proprii de control; … b) la cererea agenţilor economici şi la solicitarea consumatorilor; … c) la solicitarea organelor de stat autorizate (Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, Ministerul Economiei şi Finanţelor, Ministerul Sănătăţii, Poliţie, Procuratura, Comisia Naţionala pentru Standarde, Metrologie şi Calitate) sau a asociaţiilor pentru protecţia consumatorilor. … 3.2. Efectuează, la cerere, expertize şi contraexpertize tehnice, în caz de litigii între părţi, la toate produsele prevăzute în obiectul sau de activitate.3.3. Executa, la cerere, analize complete la mostrele de vinuri şi băuturi alcoolice ce urmează a fi expediate pentru prospectare la partenerii externi, la vinurile şi băuturile alcoolice ce le livreaza la export, precum şi la mostrele de vinuri şi băuturi alcoolice provenite din import.3.4. Efectuează, la cerere, analize complete la materii prime, vinuri, produse pe bază de must şi vin, rachiuri naturale şi industriale, materiale tehnologice, utilizînd metodele de determinare (organoleptice, fizico-chimice, microbiologice ect.) prevăzute în standardele de stat şi cele recomandate de Oficiul internaţional al viei şi vinului.3.5. Avizează pe baza analizelor organoleptice şi de laborator, din punct de vedere al încadrării în parametrii tehnici şi calitativi prevăzuţi în legislaţia viti-vinicolă interna, în normele tehnice de aplicare a acesteia şi în prevederile din standardele de stat şi internaţionale:a) importul de vinuri, produse pe bază de must şi vin, băuturi alcoolice şi materii prime pentru prepararea acestora, destinate comercializării, precum şi autorizaţiile de import pentru aceste produse; … b) exportul de vinuri şi produse pe bază de must şi vin; … c) exportul de alte băuturi alcoolice; … d) calitatea materialelor de uz oenologic provenite din ţara sau din import; … e) punerea în consum de noi sortimente de băuturi alcoolice sau materiale tehnologice. … 3.6. Previne comercializarea de vinuri şi băuturi alcoolice sau prestări de servicii în domeniul sau de activitate, care nu corespund cerinţelor consumatorilor sau pot afecta viaţa ori sănătatea acestora, prin omologarea produselor, numai dacă se încadrează în prevederile standardelor obligatorii şi prin supravegherea pe piaţa a calităţii acestora, potrivit legii.3.7. Organizează periodic instruiri cu specialiştii care îşi desfăşoară activitatea în laboratoarele de profil din ţara, pentru ridicarea nivelului profesional al acestora, în vederea obţinerii certificatelor de autorizare sau de acreditare.3.8. Emite autorizaţii de funcţionare a laboratoarelor de profil din ţara, în funcţie de dotarea lor cu aparatura specifică şi încadrarea acestora cu specialişti autorizaţi, luînd măsuri de retragere a autorizaţiilor atunci cînd constata abateri de la metodele de determinare prevăzute în standarde.3.9. Îndrumă şi controlează activitatea tehnica a laboratoarelor de profil din teritoriu, promovind practicile tehnologice şi metodele de analiza nou apărute, sau cele care s-au aplicat mai puţin în ţara noastră.3.10. Organizează, la cerere, cursuri de formare şi autorizare pentru aplicarea tratamentelor cu ferocianura de potasiu în vederea deferizarii vinurilor cu conţinut ridicat de Fe. Persoanele care au absolvit şi au obţinut rezultate corespunzătoare la aceste cursuri primesc autorizaţii care le conferă dreptul să aplice tratamentele respective.3.11. La cererea agenţilor economici şi a unor instituţii de stat, acorda consultaţii tehnice în domeniul sau de activitate, şi recomanda soluţii pentru problemele în care a fost solicitat.3.12. Participa la elaborarea, îmbunătăţirea, revizuirea şi avizarea standardelor de stat şi a altor reglementări în domeniul producerii vinurilor, produselor pe bază de must şi vin, precum şi a celorlalte băuturi alcoolice.3.13. Are relaţii de colaborare cu Institutul de cercetări pentru viticultura şi vinificaţie Valea Calugareasca, Institutul de cercetări alimentare, Laboratorul Larex, instituţiile de învăţămînt superior de profil şi alte organisme din domeniul sau de activitate.3.14. Participa la organizarea acţiunii pentru acordarea titlului de "degustator autorizat de vinuri".3.15. Sprijină şi participa la organizarea de manifestări naţionale şi internaţionale cu caracter vinicol (tîrguri, expoziţii, concursuri, consfatuiri, simpozioane, congrese etc.).3.16. Colaborează cu unităţi similare din alte tari în vederea asigurării schimbului de experienta, informaţii, publicaţii şi aparatura specifică. +
Capitolul 3Supravegherea calităţii vinului şi băuturilor alcoolice.Depistarea fraudelor şi falsificarilor1. Supravegherea calităţii vinurilor şi băuturilor alcoolice, precum şi a serviciilor în domeniu pentru prevenirea şi depistarea fraudelor şi falsificarilor, în special a celor ce pot afecta viaţa ori sănătatea oamenilor, se realizează de specialiştii anume desemnaţi din cadrul Comisiei Naţionale pentru Standarde, Metrologie şi Calitate şi Oficiului pentru controlul calităţii vinului şi băuturilor alcoolice, prin efectuarea de controale sau inspecţii periodice şi inopinate în locurile unde se produc, comercializează, incearca, conserva, ambaleaza, transporta, depozitează şi se utilizează vinurile şi băuturile alcoolice.2. Criteriile pentru efectuarea controlului calităţii vinului şi băuturilor alcoolice, prevenirea şi combaterea faptelor de natura a afecta viaţa ori sănătatea oamenilor, reprimarea fraudelor şi falsificarilor privind calitatea vinurilor şi băuturilor alcoolice, precum şi a serviciilor în domeniu, modul de recoltare şi sigilare a esantioanelor în vederea trimiterii lor pentru analiza, verificări şi încercări în laboratoarele acreditate sau autorizate de către Oficiul de stat pentru calitate, precum şi modul de întocmire a proceselor-verbale de constatare şi a altor documente aferente se stabilesc printr-o procedură specifică întocmită de Oficiul pentru controlul calităţii vinului şi băuturilor alcoolice pe baza metodologiei-cadru elaborata de Comisia Naţionala pentru Standarde, Metrologie şi Calitate.3. Contravaloarea mostrelor şi esantioanelor prelevate în cadrul acţiunii de supraveghere a calităţii se suporta de către producător, comerciant, importator sau prestator de servicii, după caz.Cheltuielile de încercare şi verificare a produselor şi serviciilor în laboratoarele acreditate sau autorizate se suporta de către agentul economic în culpa, dacă rezultatele nu sînt corespunzătoare şi, după caz, din bugetul Comisiei Naţionale pentru Standarde, Metrologie şi Calitate sau al Oficiului pentru controlul calităţii vinului şi băuturilor alcoolice, dacă rezultatele sînt corespunzătoare calitativ.Toate prestaţiile de servicii solicitate de către agenţii economici se efectuează contra cost.4. Mostrele destinate analizelor la laborator se recolteaza în 3 exemplare care se sigileaza, din care una rămîne la furnizor, una se utilizează pentru analize, iar una se retine la oficiu reprezentind contramostra.Volumul unei mostre prelevate pentru analize complete de laborator este variabil în funcţie de produs, de tipul ambalajului în care este îmbuteliat acesta, dar fără să depăşească 1.000 ml fiecare.Mostrele vor fi însoţite de avize de expediţie. Pe baza analizelor de laborator efectuate, Oficiul pentru controlul calităţii vinului şi băuturilor alcoolice emite buletine de analiza a căror valabilitate este în funcţie de durata termenului de garanţie al produsului respectiv, potrivit normelor tehnice în vigoare.5. În buletinele de analiza se va specifică costul în lei sau în valută, după caz, al determinarilor efectuate conform tarifelor stabilite în condiţiile legii.Rezultatele analizelor şi reclamatiilor, întemeiate, ale consumatorilor şi beneficiarilor vor fi aduse la cunoştinţa agenţilor economici interesaţi şi a consumatorilor. +
Capitolul 4Drepturile, obligaţiile şi răspunderile oficiului1. Oficiul pentru controlul calităţii vinului şi băuturilor alcoolice îşi desfăşoară activitatea pe baza regulamentului de organizare şi funcţionare şi a unor metodologii şi proceduri proprii elaborate în concordanta cu prevederile Hotărîrii Guvernului nr. 545/1991 privind supravegherea calităţii produselor şi serviciilor în scopul prevenirii şi combaterii faptelor care pot afecta viaţa sau sănătatea oamenilor ori calitatea mediului înconjurător.2. Personalul care executa aceste activităţi specifice, trebuie să aibă o ţinuta morala ireprosabila, să fie intransigent şi incoruptibil şi va răspunde de realitatea datelor înscrise în documentele încheiate şi de păstrarea secretului profesional în legătură cu aspectele tehnico-economice şi comerciale de care ia cunoştinţa în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu.3. În cazul constatării unor abateri de la caracteristicile calitative ale vinului şi băuturilor alcoolice, declarate sau garantate de producător sau prestator, care pot afecta viaţa sau sănătatea oamenilor, organul de supraveghere a calităţii din cadrul Oficiului pentru controlul calităţii vinului şi băuturilor alcoolice va dispune încetarea vinzarii şi depozitarea separată, analizarea cauzelor care au condus la abaterilor constatate, măsuri de remediere a acestora şi, după caz, oprirea producţiei.De asemenea, pentru vinul şi băuturile alcoolice provenite din import, la care s-au constatat deficiente calitative, se va dispune sistarea vinzarii şi anunţarea importatorului, în vederea remedierii acestora şi, după caz, oprirea livrărilor.4. În situaţia constatării la vînzare a unor vinuri şi băuturi alcoolice falsificate sau interzise consumului, dăunătoare sănătăţii sau inselaciunii privind calitatea produselor sus-menţionate, precum şi a serviciilor în domeniu, organul de constatare din cadrul Oficiului pentru controlul calităţii vinului şi băuturilor alcoolice va dispune oprirea comercializării acestora, fiind obligat sa sesizeze de îndată pe procuror sau organul de cercetare penală, luînd măsuri sa nu dispara urmele infracţiunii, corpurile delicte şi orice mijloace de proba. Organul constatator va proceda în acelaşi mod şi cu privire la constatările avute în vedere la punctul 3.5. În scopul protecţiei consumatorilor, organele de supraveghere a calităţii vinului şi băuturilor alcoolice au dreptul sa pătrundă în locurile în care se produc, depozitează, transporta sau se comercializează produsele sus-menţionate şi serviciile în domeniu, în cazul în care se constată că acestea afectează viaţa ori sănătatea oamenilor.6. Organele de supraveghere a calităţii vinului şi băuturilor alcoolice, precum şi a serviciilor în domeniu vor colabora cu asociaţiile pentru protecţia consumatorilor, în scopul prevenirii şi depistarii cazurilor de frauda sau falsificare a calităţii acestor produse şi serviciilor şi vor aduce la cunoştinţa consumatorilor, prin intermediul mass-mediei, abaterile constatate.7. Oficiul pentru controlul calităţii vinului şi băuturilor alcoolice răspunde pentru recoltarea corecta a mostrelor, în situaţia cînd aceasta operaţiune se executa de către personalul propriu, împuternicit cu supravegherea calităţii şi de păstrarea corespunzătoare a contramostrelor, pînă la expirarea duratei termenului de garanţie a produsului respectiv.8. Răspunde de exactitatea datelor înscrise în buletinele de analiza emise, de modul de completare, interpretare a rezultatelor obţinute, de concluziile şi recomandările efectuate.9. Oficiul pentru controlul calităţii vinului şi băuturilor alcoolice va prezenta, ori de cîte ori situaţia o va impune, propuneri organelor în drept, pentru reactualizarea tarifelor privind costul serviciilor prestate, potrivit legii.10. Veniturile ce vor fi realizate de Oficiul pentru controlul calităţii vinului şi băuturilor alcoolice vor fi vărsate la bugetul administraţiei centrale de stat.11. Oficiul pentru controlul calităţii vinului şi băuturilor alcoolice întocmeşte buget de venituri şi cheltuieli şi bilanţ contabil. +
Capitolul 5Structura organizatorică şi conducerea oficiului1. Oficiul pentru controlul calităţii vinului şi băuturilor alcoolice funcţionează în baza structurii organizatorice prezentată în anexa*) şi a statului de funcţii aprobat de către Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Economiei şi Finanţelor, avînd un număr de 45 posturi, din care 15 specialişti de profil, fondurile necesare asigurindu-se anual din bugetul administraţiei centrale de stat.2. În perioadele cu volum mare de activitate, Oficiul pentru controlul calităţii vinului şi băuturilor alcoolice poate coopta colaboratori externi, iar numărul acestora se va stabili anual în funcţie de volumul de operaţiuni ce urmează a fi executate şi de creditele bugetare acordate.3. Activitatea oficiului este condusă de un consiliu de administraţie şi de inspectorul de stat şef.Consiliul de administraţie este format din 7 persoane, după cum urmează:– inspectorul de stat şef;– inspectorul de stat şef-adjunct;– directorul economic;– şeful serviciului inspecţie de specialitate;– şeful serviciului organizare;– şeful serviciului omologări;– consilierul juridic.4. Consiliul de administraţie are următoarele atribuţii:a) organizează, conduce şi controlează întreaga activitate a oficiului ce decurge din obiectul sau de activitate; … b) analizează raportul anual de activitate, bugetul şi bilanţul contabil al oficiului; … c) hotărăşte asupra modalităţilor de realizare a sarcinilor ce revin oficiului; … d) face propuneri pentru stabilirea de tarife şi preţuri la analizele şi prestaţiile de servicii efectuate, precum şi pentru modificarea acestora. … Consiliul de administraţie se întruneşte lunar sau ori de cîte ori este nevoie, la convocarea inspectorului de stat şef.5. Inspectorul de stat şef este asimilat cu funcţia de subsecretar de stat, iar inspectorul de stat şef-adjunct este asimilat cu funcţia de consilier de stat, fiind numiţi prin decizie a primului-ministru.Conducerea operativă a oficiului este asigurata de inspectorul de stat şef, ajutat de inspectorul de stat şef-adjunct şi directorul economic.În asigurarea conducerii operative, inspectorul de stat şef exercita următoarele atribuţii:a) conduce întreaga activitate a oficiului, asigurind executarea hotărîrilor consiliului de administraţie, cu respectarea legislaţiei în vigoare; … b) urmăreşte creşterea eficientei activităţii oficiului, îmbunătăţirea nivelului tehnic şi calitativ al analizelor şi prestaţiilor efectuate; … c) asigura exercitarea controlului şi buna desfăşurare a activităţii economico-financiare a oficiului; … d) angajează şi concediază personalul şi îi aplica sancţiunile disciplinare, cu respectarea prevederilor legii; … e) emite ordine şi instrucţiuni, în condiţiile prevăzute de lege; … f) reprezintă oficiul în relaţiile cu guvernul, cu celelalte ministere, alte organe de stat şi organizaţii din ţara, cu organisme similare din alte tari, precum şi în faţa organelor jurisdicţionale; … g) prezintă spre examinare consiliului de administraţie proiectul de program de activitate şi proiectul de buget pentru anul următor iar, în termen de 30 de zile de la încheierea exerciţiului financiar, prezintă spre aprobare raportul de activitate şi bilanţul contabil pe anul precedent; … h) conduce şedinţele consiliului de administraţie; … i) angajează oficiul pentru toate operaţiunile patrimoniale, cu respectarea prevederilor legii. … 6. Oficiul pentru controlul calităţii vinului şi băuturilor alcoolice funcţionează pe lîngă guvern ca organ central de specialitate şi are nivelul de salarizare corespunzător celui prevăzut pentru ministere, celelalte organe centrale şi alte instituţii asimilate acestora.7. Oficiul pentru controlul calităţii vinului şi băuturilor alcoolice are relaţii de colaborare cu Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, alte ministere şi organe centrale, în realizarea atribuţiilor tehnice ce-i revin. +
Capitolul 6Dispoziţii finale şi tranzitorii1. Oficiul pentru controlul calităţii vinului şi băuturilor alcoolice de pe lîngă guvern este împuternicit pentru urmărirea aplicării politicii statului privind asigurarea şi controlul calităţii vinului şi băuturilor alcoolice la nivel naţional, în condiţiilor prevăzute de lege, potrivit metodologiei interne şi internaţionale.De asemenea, Oficiul pentru controlul calităţii vinului şi băuturilor alcoolice se împuterniceşte ca organism naţional de specialitate pentru organizarea şi coordonarea activităţii de autorizare a laboratoarelor de profil din teritoriu şi a experţilor care desfăşoară activităţi în domeniul calităţii acestor produse.Totodată, Oficiul pentru controlul calităţii vinului şi băuturilor alcoolice ca organism naţional de specialitate neutru, independent de furnizor şi beneficiar, se împuterniceşte pentru organizarea şi coordonarea comisiei de omologare a produselor din domeniul sau de activitate.2. Oficiul pentru controlul calităţii vinului şi băuturilor alcoolice are dreptul de a elabora norme, instrucţiuni şi publicaţii privind practicile tehnologice şi metodele de analiza nou apărute sau cele care s-au aplicat mai puţin în ţara noastră.3. Oficiul pentru controlul calităţii vinului şi băuturilor alcoolice este recunoscut pe plan internaţional ca organism naţional de specialitate de către Oficiul internaţional al viei şi vinului şi este agreat şi de Comunitatea Economică Europeană, unde are specimene de semnături pentru certificarea calităţii vinurilor şi băuturilor alcoolice ce se livreaza la export şi a celor provenite din import, precum şi pentru recunoaşterea denumirii de origine.4. Oficiul pentru controlul calităţii vinului şi băuturilor alcoolice este autorizat sa perceapă taxe şi tarife în lei sau valuta, stabilite şi aprobate în condiţiile legii, pentru activitatea de eliberare a buletinelor de analiza, buletinelor de încercări, de omologare, autorizare, avizare, efectuarea de expertize şi contraexpertize, verificarea unor loturi de produse, difuzarea de materiale documentare de orientare, acordarea de asistenţa tehnica, organizarea de instruiri de formare şi perfecţionare a personalului care lucrează în laboratoarele de profil din teritoriu, precum şi pentru alte activităţi prestate în domeniu.5. Unităţile producătoare sau prestatoare, laboratoarele de încercări şi specialiştii care considera nejustificat refuzul, după caz, al omologării ori autorizării sau retragerea acestora, se pot adresa Comisiei Naţionale pentru Standarde, Metrologie şi Calitate care va soluţiona contestaţia în termen de 30 de zile de la data înregistrării.6. Urmărirea aplicării prevederilor Hotărîrii Guvernului nr. 545/1991 se realizează de către organele Comisiei Naţionale pentru Standarde, Metrologie şi Calitate, în cooperare cu organele de specialitate ale Oficiului pentru controlul calităţii vinului şi băuturilor alcoolice, pentru produsele din domeniul de activitate a acestuia.7. Constatarea contravenţiilor prevăzute în art. 19 din Hotărîrea Guvernului nr. 545/1991 şi aplicarea sancţiunilor se face, potrivit legii, de către persoane cu atribuţii de control din cadrul Comisiei Naţionale pentru Standarde, Metrologie şi Calitate şi Oficiului pentru controlul calităţii vinului şi băuturilor alcoolice, pentru produsele din domeniul de activitate a acestuia.8. Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii, plîngerea se va depune şi soluţiona în conformitate cu prevederile Legii nr. 32/1968.9. Organele de supraveghere a calităţii vinului şi băuturilor alcoolice conlucreaza, în timpul exercitării atribuţiilor lor, cu organele Ministerului de Interne şi Gărzii Financiare.10. Prevederile prezentului regulament se completează cu dispoziţiile legale din domeniul supravegherii calităţii produselor şi serviciilor. Notă …
*) Anexa se comunică celor interesaţi.–––––––