HOTĂRÎRE nr. 6 din 10 ianuarie 1991

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 10/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERN
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 7 din 15 ianuarie 1991
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 472 06/07/1991
ANEXA 1ABROGAT PARTIAL DEHG 393 11/06/1991
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEDECIZIE 19 08/04/1993
ActulABROGAT DEHG 472 06/07/1991
ANEXA 1ABROGAT PARTIAL DEHG 393 11/06/1991

privind regimul de export şi de import



Guvernul României hotărăşte:  + 
Articolul 1Exportul mărfurilor este liberalizat, fiind supus licenţelor de export automate, în scop statistic.
 + 
Articolul 2Ministerul Comerţului şi Turismului, de comun acord cu ministerele interesate, va stabili lista mărfurilor supuse licenţelor de export care necesita avizul ministerelor de resort, precum şi lista mărfurilor supuse contingentelor de export, în scopul protejării resurselor necesare realizării producţiei interne, precum şi pentru asigurarea produselor necesare consumului populaţiei.
 + 
Articolul 3Importul mărfurilor este liberalizat, fiind supus licenţelor de import automate, în scop statistic.
 + 
Articolul 4Ministerul Finanţelor, la propunerea Ministerului Comerţului şi Turismului, poate institui suprataxe vamale de import, cu caracter temporar, în cazul în care anumite importuri pot prejudicia grav producţia interna de anumite produse. Aceste suprataxe se vor aplica pînă la eliminarea influentelor negative rezultate din importuri avute în vedere la instituirea lor.Instituirea suprataxelor vamale se face la cererea, temeinic fundamentată, a ministerelor sau a agenţilor economici ori a asociaţiilor de agenţi economici interesate.
 + 
Articolul 5Ministerul Comerţului şi Turismului, de comun acord cu ministerele interesate, poate institui restrictii cantitative la import, în următoarele cazuri:a) cînd apare riscul iminent al unui dezechilibru al balanţei de plati externe, iar mărfurile al căror import este urmărit se pot procura din ţara în condiţii competitive;b) în scopul creării unor rezerve valutare normale, cu respectarea procedurii stabilite prin Acordul general pentru tarife şi comerţ (G.A.T.T.).
 + 
Articolul 6Mărfurile prevăzute în anexa la prezenta hotărîre sînt prohibite la import şi, respectiv, la export.
 + 
Articolul 7Eliberarea licenţelor de import sau export, precum şi administrarea contingentelor, se realizează de către Ministerul Comerţului şi Turismului prin Departamentul comerţului exterior.Cererile pentru eliberarea licenţelor de export se prezintă, în mod obligatoriu, la Ministerul Comerţului şi Turismului însoţite de o atestare a producătorului mărfii, din care să rezulte ca va pune la dispoziţia solicitantului marfa, în cantitatea înscrisă în cerere.Cererile pentru eliberarea licenţelor de import, în cazul importurilor care se realizează din fondul valutar de stat, se avizează de ministerul titular al fondului valutar, cu privire la existenta disponibilităţilor de plată necesare.Pentru mărfurile la care au fost introduse restrictii cantitative la export sau import, Ministerul Comerţului şi Turismului poate cere, după caz, ministerelor de resort, avize care trebuie formulate în termen de cel mult 5 zile de la înregistrare.
 + 
Articolul 8Licentele de export sau import se vor elibera în termen de maximum 10 zile de la înregistrarea cererii de licenţă, cu excepţia celor avînd ca obiect operaţiuni comerciale cu mărfuri supuse unor restrictii cantitative şi pentru care au fost solicitate avize din partea ministerelor de resort potrivit art. 7, caz în care termenul de eliberare este de maximum 15 zile de la înregistrarea cererii.
 + 
Articolul 9Licentele de export sau import pentru mărfurile contingentate se eliberează cu valabilitate limitată, pentru a evita blocarea contingentelor de către agenţii economici care nu realizează operaţiunile respective.
 + 
Articolul 10Restricţiile la export şi import, care se pot institui în baza prezentei hotărîri, se dau publicităţii cu cel puţin 30 de zile înainte de aplicarea lor.
 + 
Articolul 11Respingerea cererilor pentru licenţe de export sau import se face motivat. În cazul în care temeiul respingerii nu se încadrează între acelea lăsate potrivit legii la aprecierea Ministerului Comerţului şi Turismului, persoana nemultumita poate acţiona în conformitate cu dispoziţiile Legii privind contenciosul administrativ.
 + 
Articolul 12Prezenta hotărîre se aplică începînd cu data de 1 ianuarie 1991. PRIM-MINISTRUPETRE ROMAN
 + 
Anexa 1LISTAmărfurilor prohibite la import şi export a) La import 1. Arme, muniţii, cu excepţia celor autorizate de lege;2. Echipamente, instalaţii componente şi tehnologii, care ar putea servi la producţia de arme nucleare, chimice, biologice sau de rachete purtătoare aferente, asa cum rezultă ele din angajamentele internaţionale ale României privind neproliferarea armelor respective;3. Materiale şi produse radioactive, chimice şi biologice, care ar putea servi la producţia de arme nucleare, chimice sau biologice, asa cum rezultă ele din angajamentele internaţionale ale României privind neproliferarea armelor respective;4. Produse explozibile şi toxice, cu excepţia celor autorizate de lege;5. Droguri şi narcotice, cu excepţia celor autorizate de lege;6. Echipament militar, cu excepţia celui autorizat de lege;7. Medicamente, aparatura medicală şi materiale tehnico-sanitare neautorizate sau neavizate de Ministerul Sănătăţii;8. Înscrisuri, tiparituri şi imprimari de orice fel, care nu sînt admise de lege;9. Alte produse care nu sînt admise prin reglementările legale în vigoare. b) La export 1. Arme, muniţii, cu excepţia celor autorizate de lege;2. Echipamente, instalaţii componente şI tehnologii, care ar putea servi la producţia de arme nucleare, chimice, biologice sau de rachete purtătoare aferente, asa cum rezultă ele din angajamentele internaţionale ale României privind neproliferarea armelor respective;3. Materiale şi produse radioactive, chimice şi biologice, care ar putea servi la producţia de arme nucleare, chimice sau biologice, asa cum rezultă ele din angajamentele internaţionale ale României privind neproliferarea armelor respective;4. Produse explozibile şi toxice, cu excepţia celor autorizate de lege;5. Droguri şi narcotice, cu excepţia celor autorizate de lege;6. Echipament militar, cu excepţia celui autorizat de lege;7. Medicamente, aparatura medicală şi materiale tehnico-sanitare neautorizate sau neavizate de Ministerul Sănătăţii;8. Bunuri care fac parte din patrimoniul cultural naţional, cu excepţia celor care, potrivit legii, au primit autorizarea de a fi scoase din ţara temporar;9. Metale preţioase, pietre preţioase şi obiecte confectionate din acestea, cu excepţia celor a căror scoatere din ţara este permisă potrivit legii;10. Timbre filatelice, cu excepţia celor care fac obiectul schimburilor prin unităţile autorizate sau sînt destinate expoziţiilor internaţionale. ––––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x