HOTĂRÎRE Nr. 586 din 31 august 1994

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 11/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL ROMÂNIEI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL NR. 284 din 6 octombrie 1994
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 920 21/12/1998
ActulMODIFICAT DEHG 995 12/12/1995
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 920 21/12/1998
ActulMODIFICAT DEHG 995 12/12/1995

privind efectuarea recensământului general agricol



Guvernul României hotărăşte:  + 
Articolul 1În vederea cunoaşterii situaţiei veridice din agricultura sub aspectul structurilor economice şi sociale, al disparitatilor în profil geografic şi administrativ, al dotării cu echipament agricol şi al exploatării pământului, ca efect al procesului de privatizare, în perioada 2 – 16 decembrie 1996 se va efectua, pe întreg teritoriul tarii, recensământul general agricol.
 + 
Articolul 2La recensământul general agricol se înregistrează toate exploatatiile agricole, indiferent de titlul de proprietate şi de forma de organizare, care se afla pe teritoriul tarii. Exploatatia agricolă, în accepţiunea recensământului general agricol, este unitatea economică (societate comercială, societate agricolă, gospodărie sau alta forma consacrată de lege) care obţine produse agricole prin exploatarea pământului (indiferent de titlu cu care este deţinut terenul) şi/sau prin creşterea animalelor, pasarilor, albinelor etc. Tipurile de exploataţii şi modalităţile practice de cuprindere în cercetare se stabilesc prin instrucţiunile metodologice şi organizatorice aprobate de Comisia centrala pentru recensământul general agricol.
 + 
Articolul 3În scopul cunoaşterii aprofundate a unor aspecte din agricultura, cu ocazia recensământului general agricol se pot efectua cercetări selective pe esantioane reprezentative. Caracteristicile ce vor fi înregistrate în chestionarele cercetării selective vor fi aprobate, împreună cu formularele recensământului, de către Comisia centrala pentru recensământul general agricol.
 + 
Articolul 4În vederea testarii şi definitivării întregului instrumentar metodologic şi organizatoric de recensamint se va organiza în trimestrul I/1995 o ancheta-pilot (recensamint de proba) care va cuprinde cîte o localitate din fiecare judeţ şi din municipiul Bucureşti. Lista localităţilor va fi aprobată de către Comisia centrala pentru recensământul general agricol.
 + 
Articolul 5Programul de înregistrare a recensământului general agricol va asigura culegerea datelor privind: identificarea exploatatiei agricole şi statutul juridic al acesteia, terenurile în exploatare pe surse de provenienţă, suprafaţa cultivată, plantaţiile vitipomicole, aplicarea irigatiilor, fertilizarilor şi combaterii dăunătorilor, efectivele de animale şi păsări, tractoarele, utilajele şi maşinile agricole, construcţiile gospodăreşti, forta de muncă, vânzarea produselor agricole, diverse activităţi neagricole desfăşurate în cadrul exploatatiei şi altele. Concretizarea acestui program se va asigura prin formularele de înregistrare.
 + 
Articolul 6Înregistrarea datelor în formularele de recensamint se face în localitatea de reşedinţa a exploatatiei astfel: a) pentru exploatatiile individuale – de către recenzori, pe baza intervievarii şefului exploatatiei sau a unui membru adult al gospodăriei; b) pentru exploatatiile agricole cu statut de persoana juridică – prin autoinregistrare, sub îndrumarea directa a recenzorilor şefi care vor asigura difuzarea, verificarea completării şi primirea formularelor; c) pentru exploatatiile agricole aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului de Interne, Ministerului Justiţiei şi altor instituţii publice ce vor fi stabilite de comisia centrala – de către aparatul propriu al acestora, în conformitate cu prevederile prezentei hotărâri şi ale normelor specifice aprobate de Comisia centrala pentru recensământul general agricol; rezultatele înregistrărilor se transmit potrivit celor stabilite între părţi. Celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice vor lua măsuri pentru efectuarea recensământului general agricol în unităţile pe care le coordonează, potrivit prevederilor alin. 1 lit. b) şi precizărilor din instrucţiunile emise de Comisia centrala pentru recensământul general agricol.
 + 
Articolul 7Persoanele intervievate şi şefii exploataţiilor cu statut de persoana juridică au obligaţia de a furniza recenzorilor sau de a înscrie în formularele de recensamint informaţii corecte şi complete. Datele individuale înscrise în formularele de recensamint sunt confidenţiale şi nu pot fi utilizate decît în scopuri statistice.
 + 
Articolul 8Persoanele care efectuează înregistrarea formularelor de recensamint (recenzori), precum şi cele cu sarcini de îndrumare, coordonare şi control au obligaţia de a respecta întocmai prevederile prezentei hotărâri şi de a asigura păstrarea caracterului confidenţial al datelor înscrise în formularele de recensamint. În îndeplinirea sarcinilor care-i revin pe timpul efectuării recensământului general agricol, personalul prevăzut la alineatul precedent se bucura de protecţia acordată persoanelor care îndeplinesc funcţii ce implica exerciţiul autorităţii de stat, conform legii.
 + 
Articolul 9Pentru pregătirea, organizarea şi conducerea la nivel naţional a recensământului general agricol, în termen de 30 de zile de la publicarea prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României, se constituie Comisia centrala pentru recensământul general agricol, în componenta prevăzută în anexa nr. 1. Comisia centrala pentru recensământul general agricol are următoarele atribuţii: a) aproba planul general de organizare a recensământului general agricol, programul şi metodologia de înregistrare, prelucrare a datelor şi publicare a rezultatelor, precum şi programele anchetelor selective. b) aproba formularele de înregistrare şi instrucţiunile de completare a acestora; c) aproba clasificarile şi nomenclatoarele necesare înregistrării, prelucrării şi publicării datelor; d) organizează şi îndrumă operaţiunile de împărţire a teritoriului localităţilor în sectoare de recensamint; e) organizează acţiunea de recrutare şi instruire a întregului personal de recensamint; f) organizează acţiunile de popularizare a recensământului general agricol; g) organizează, în măsura în care considera necesar efectuarea unei anchete de control asupra modului de înregistrare la recensamint.
 + 
Articolul 10Pentru pregătirea, organizarea, conducerea şi efectuarea lucrărilor de recensamint la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, se constituie comisii de recensamint judeţene, a municipiului Bucureşti, a sectorului agricol Ilfov, municipale, ale sectoarelor municipiului Bucureşti, orăşeneşti şi comunale, în componenta prezentată în anexa nr. 2, care răspund de pregătirea şi efectuarea recensământului general agricol pe teritoriul în care îşi desfăşoară activitatea. Atribuţiile şi modul de funcţionare a comisiilor teritoriale se stabilesc de Comisia centrala pentru recensământul general agricol.
 + 
Articolul 11Direcţia de recensaminte din cadrul Comisiei Naţionale pentru Statistica va îndeplini funcţia de secretariat tehnic al Comisiei centrale pentru recensământul general agricol.
 + 
Articolul 12În perioada de organizare şi de efectuare a recensământului general agricol, comisiile de recensamint judeţene, a municipiului Bucureşti şi a sectorului agricol Ilfov vor avea secretariate tehnice care vor fi asigurate de direcţiile judeţene de statistica, respectiv de Direcţia generală de statistica a municipiului Bucureşti, cu participarea unor specialişti din direcţiile generale pentru agricultura şi alimentaţie judeţene, din prefecturi şi din consiliile judeţene.
 + 
Articolul 13Pentru efectuarea lucrărilor de pregătire, organizare, prelucrare a datelor şi publicarea rezultatelor recensământului general agricol, se suplimenteaza numărul de posturi ale Direcţiei de recensaminte din cadrul Comisiei Naţionale pentru Statistica cu 20 de posturi de specialitate pe o perioadă de 4 ani, începând de la data de 1 ianuarie 1995. La direcţiile de statistica şi la Direcţia generală de statistica a municipiului Bucureşti se suplimenteaza numărul de posturi cu 410 posturi de specialitate pe o durată de 20 de luni, în perioada care va fi stabilită de Comisia centrala pentru recensământul general agricol. Pot fi angajaţi şi specialişti pensionari cu experienta în statistica şi în recensaminte.
 + 
Articolul 14Personalul de înregistrare (recenzori, recenzori şefi) va fi recrutat din rindul specialiştilor agricoli, personalului didactic, funcţionarilor consiliilor locale, precum şi din rindul pensionarilor şi al altor persoane cu pregătire corespunzătoare.
 + 
Articolul 15Personalul de înregistrare (recenzori şi recenzori şefi), precum şi specialiştii cooptati în secretariatele tehnice vor primi, pentru activitatea depusa, o indemnizaţie calculată potrivit reglementărilor legale referitoare la drepturile persoanelor utilizate în calitate de colaboratori. Celelalte categorii de personal antrenate în lucrările de pregătire, efectuare şi prelucrare a datelor recensământului general agricol li se pot acorda prime în limita fondului alocat pentru anul în curs, în condiţiile legii.
 + 
Articolul 16Prefectii, primării, consiliile judeţene şi consiliile locale vor asigura condiţiile tehnico-materiale necesare bunei desfăşurări a pregătirii, organizării şi efectuării recensământului general agricol, potrivit acţiunilor ce vor fi stabilite de Comisia centrala pentru recensământul general agricol prin planul general de organizare. În acest scop, aceste autorităţi: a) constituie şi aproba prin ordin sau dispoziţie, după caz, componenta nominală a comisiilor teritoriale de recensamint şi a secretariatelor tehnice în conformitate cu prevederile prezentei hotărâri şi ale instrucţiunilor Comisiei centrale pentru recensământul general agricol; b) asigura spaţiile, mobilierul şi mijloacele de telecomunicaţii necesare desfăşurării activităţii comisiilor de recensamint şi secretariatelor tehnice, depozitarii şi păstrării în condiţii corespunzătoare a materialelor de recensamint, precum şi alte mijloace necesare desfăşurării în condiţii bune a lucrărilor de recensamint; c) verifica şi iau măsuri pentru ţinerea la zi a registrului agricol, în conformitate cu reglementările în vigoare; d) întocmesc listele exploataţiilor agricole, având la baza materialele cartografice utilizate la recensământul populaţiei şi locuinţelor, actualizate, precum şi registrul agricol, în vederea delimitării localităţilor şi împărţirii acestora în sectoare de recensamint, la termenele şi în conformitate cu instrucţiunile Comisiei pentru recensământul general agricol; e) efectuează potrivit normelor stabilite de Comisia centrala pentru recensământul general agricol, împărţirea localităţilor în sectoare şi circumscripţii de recensamint; f) organizează recrutarea recenzorilor şi recenzorilor şefi şi asigura din fondurile pentru recensamint transportul şi cazarea acestora la centralele de instruire; g) asigura spaţiile necesare instructajului la centrele de instruire; h) asigura mijloacele de transport necesare pregătirii şi efectuării recensământului general agricol, la termenele şi pe duratele prevăzute în graficele elaborate de comisiile de recensamint. Cota de carburanţi necesară acestor mijloace de transport stabilită conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 487/1991, se suplimenteaza cu cantitatea repartizata de Comisia centrala pentru recensământul general agricol.
 + 
Articolul 17Fondurile necesare pregătirii, organizării şi efectuării recensământului general agricol, prelucrării datelor şi publicării rezultatelor – cu excepţia celor prevăzute la art. 16 alin. 2 lit. b), d), e), g) şi h) – se includ, la propunerea ordonatorului principal de credite, respectiv Comisia Naţionala pentru Statistica, în bugetul acestuia şi se aproba prin legea bugetului de stat.
 + 
Articolul 18Prelucrarea datelor recensământului general agricol se va efectua de către Comisia Naţionala pentru Statistica şi direcţiile judeţene de statistica.
 + 
Articolul 19Publicarea rezultatelor preliminare şi definitive ale recensământului general agricol se va face de către Comisia Naţionala pentru Statistica, pe baza planului şi la termenele aprobate de Comisia centrala pentru recensământul general agricol.
 + 
Articolul 20Încălcarea prevederilor prezentei hotărâri atrage, după caz, răspunderea disciplinară, materială, civilă, contravenţională sau penală a celor vinovaţi.
 + 
Articolul 21Constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni, şi se sancţionează cu amendă de la 50.000 lei la 200.000 lei: a) împiedicarea în orice mod a desfăşurării lucrărilor recensământului general agricol; b) refuza de a furniza personalului şi organelor de recensamint general agricol informaţiile prevăzute în formularele de înregistrare, precum şi furnizarea de date eronate; c) refuzul completării formularelor de înregistrare şi predării lor organelor de recensamint general agricol, de către exploatatiile agricole pentru care este prevăzut în instrucţiunile de recensamint procedeul autoinregistrarii; d) nerespectarea, de către personalul însărcinat cu organizarea şi efectuarea recensământului general agricol, a dispoziţiilor legale şi a instrucţiunilor privind modul de înregistrare a exploataţiilor şi de păstrare a caracterului confidenţial al datelor declarate şi înscrise în formularele de recensamint. Constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzii se fac de către primar sau de către persoane anume împuternicite de Comisia centrala sau de către comisiile judeţene şi a municipiului Bucureşti pentru recensământul general agricol.
 + 
Articolul 22Dispoziţiile privind contravenţiile prevăzute în art. 21 se completează cu cele ale Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu modificările ulterioare.
 + 
Articolul 23Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrală din prezenta hotărâre. PRIM-MINISTRUNICOLAE VACAROIUContrasemnează:–––––-Ministrul agriculturii şi alimentaţiei,Valeriu TabaraSecretar de stat, şeful Departamentuluipentru Administraţie Publică Locală,Octav CozmancaPreşedintele Comisiei Naţionalepentru Statistica,Alexandru Radocea
 + 
Anexa 1COMPONENTAComisiei centrale pentru recensământul general agricol

  Preşedinte – ministrul agriculturii şi alimentaţiei
  Vicepreşedinţi: – preşedintele Comisiei Naţionale pentru Statistică
    – şeful Departamentului pentru Administraţie Publică Locală
  Secretar – vicepreşedintele Comisiei Naţionale pentru Statistică
  Membri: – secretar de stat la Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei
    – preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice
    – secretar de stat la Ministerul Finanţelor
    – preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Particulari
    – secretar de stat la Ministerul Învăţământului
    – comandantul Comandamentului Logistic din Ministerul Apărării Naţionale
    – secretar de stat la Ministerul de Interne
    – secretar de stat la Ministerul Justiţiei
    – şeful Secretariatului de Stat pentru Culte.

 + 
Anexa 2COMPONENTAcomisiilor judeţene, a municipiului Bucureşti, municipale, ale sectoarelor municipiului Bucureşti, orăşeneşti şi comunale pentru recensământul general agricol I. Comisia judeteana

  Preşedinte – prefectul judeţului
  Vicepreşedinţi: – preşedintele consiliului judeţean
    – directorul direcţiei judeţene de statistică
    – directorul general al direcţiei generale judeţene pentru agricultură şi alimentaţie
  Secretar – directorul adjunct al direcţiei judeţene de statistică
  Membri: – directorul general al prefecturii
    – secretarul consiliului judeţean
    – director în direcţia generală judeţeană pentru agricultură şi alimentaţie
    – directorul general al direcţiei generale judeţene a finanţelor publice şi controlului financiar de stat
    – inspectorul general al inspectoratului şcolar judeţean
    – directorul oficiului judeţean de cadastru şi organizare a teritoriului
    – directorul oficiului judeţean de reproducţie şi selecţie a animalelor
    – directorul direcţiei judeţene sanitar-veterinare
    – preşedintele uniunii judeţene a producătorilor agricoli particulari
    – adjunct al şefului inspectoratului judeţean de poliţie.

II. Municipiul Bucureşti 1. Comisia municipala

  Preşedinte – prefectul municipiului Bucureşti şi sectorului agricol Ilfov
  Vicepreşedinţi: – secretarul Consiliului Local al Municipiului Bucureşti
    – directorul general al Direcţiei generale de statistică a municipiului Bucureşti
    – directorul general al Direcţiei generale pentru agricultură şi alimentaţie a municipiului Bucureşti
  Secretar – director general adjunct în Direcţia generală de statistică a municipiului Bucureşti
  Membri: – director în Direcţia generală pentru agricultură şi alimentaţie a municipiului Bucureşti
    – directorul general al Direcţiei generale a finanţelor publice şi controlului financiar de stat a municipiului Bucureşti
    – inspectorul general al Inspectoratului şcolar al municipiului Bucureşti
    – directorul Oficiului de cadastru şi organizare a teritoriului al municipiului Bucureşti
    – directorul Oficiului de reproducţie şi selecţie a animalelor al municipiului Bucureşti
    – directorul Direcţiei sanitar-veterinare a municipiului Bucureşti
    – adjunct al directorului general al Direcţiei generale de poliţie a municipiului Bucureşti

2. Comisia sectorului agricol Ilfov

  Preşedinte – subprefectul municipiului Bucureşti şi sectorului agricol Ilfov
  Vicepreşedinţi: – preşedintele Consiliului Local al Sectorului Agricol Ilfov
    – secretarul Consiliului Local al Sectorului Agricol Ilfov
  Secretar – şeful Biroului de statistică al sectorului agricol Ilfov
  Membri: – director în Direcţia generală pentru agricultură şi alimentaţie a municipiului Bucureşti
    – directorul Administraţiei financiare a sectorului agricol Ilfov
    – adjunct al şefului Poliţiei sectorului agricol Ilfov
    – 2-3 specialişti agricoli.

3. Comisia sectorului din municipiul Bucureşti

  Preşedinte – primarul sectorului
  Vicepreşedinte – secretarul consiliului local al sectorului
  Secretar – şeful serviciului statistic al sectorului
  Membri: – directorul administraţiei financiare a sectorului
    – şeful biroului/compartimentului agricol (registrul agricol) al sectorului
    – 2-3 specialişti agricoli.

III. Comisia municipala/oraseneasca

  Preşedinte – primarul municipiului/oraşului
  Vicepreşedinte – secretarul consiliului local al municipiului/oraşului
  Membri: – şeful biroului/compartimentului agricol al municipiului/oraşului
    – şeful administraţiei financiare a municipiului/şeful circumscripţiei financiare a oraşului
    – medicul circumscripţiei sanitar-veterinare a municipiului/oraşului
    – 2-3 specialişti agricoli.

IV. Comisia comunală

  Preşedinte – primarul comunei
  Vicepreşedinte – secretarul consiliului local comunal
  Membri: – agentul agricol/funcţionarul cu ţinerea registrului agricol
    – statisticianul
    – medicul circumscripţiei sanitar-veterinare
    – preşedintele unei societăţi agricole/asociaţii familiale a producătorilor individuali
    – 2-3 specialişti agricoli.

––––––––––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x