HOTĂRÎRE nr. 569 din 20 august 1991

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 10/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERN
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 183 din 12 septembrie 1991
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 233 20/02/2004
ART. 2MODIFICAT DEHG 83 26/02/1993
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 233 20/02/2004
ART. 2MODIFICAT DEHG 83 26/02/1993

pentru stabilirea şi sancţionarea unor contravenţii la Regulamentul cu privire la operaţiunile cu numerar



Guvernul României hotărăşte:  + 
Articolul 1Constituie contravenţii la Regulamentul cu privire la operaţiunile cu numerar, emis de Banca Naţionala a României, următoarele fapte:a) efectuarea de plati şi încasări în numerar, între persoane juridice, peste limita legal stabilită;b) refuzul persoanelor juridice de a accepta documente de plată fără numerar, valabil întocmite;c) nedepunerea sau depunerea cu întîrziere a sumelor în numerar, care depăşesc limita stabilită între titularul de cont şi banca, ce poate fi păstrată în casieria proprie de pe o zi pe alta;d) refuzul persoanelor juridice de a pune la dispoziţia băncii documentele necesare verificării modului de efectuare a operaţiunilor cu numerar.
 + 
Articolul 2Contravenţiile prevăzute la art. 1 se sancţionează după cum urmează:a) cu o amenda de 10.000 lei, care se aplică atît plătitorului, cît şi incasatorului, pentru contravenţia prevăzută la art. 1 lit. a);b) cu amendă de 10.000 lei pentru contravenţiile prevăzute la art. 1 lit. b) şi d);c) cu amendă reprezentind 1 % pe zi calendaristică, fără a depăşi 10.000 lei, pentru contravenţia prevăzută la art. 1 lit. c). Amenda se aplică începînd cu prima zi lucrătoare cînd suma trebuia depusa.
 + 
Articolul 3În caz de abateri repetate, societăţile bancare vor proceda la închiderea contului persoanei juridice respective.
 + 
Articolul 4Sancţiunile prevăzute se aplică persoanelor juridice care au savirsit contravenţia şi vor fi imputate de acestea persoanelor fizice vinovate.
 + 
Articolul 5Constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 1 şi aplicarea sancţiunilor prevăzute la art. 2 se face, prin proces-verbal, de persoane împuternicite de Banca Naţionala a României, societăţile bancare sau Ministerul Economiei şi Finanţelor, după caz.
 + 
Articolul 6Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei se poate face plîngere, în termen de 15 zile de la data comunicării acestuia.Plîngerea, însoţită de copia procesului-verbal de constatare a contravenţiei, se va depune la organul din care face parte agentul constatator.
 + 
Articolul 7Soluţionarea plingerii se va face de organele de drept, potrivit dispoziţiilor Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor. PRIM-MINISTRUPETRE ROMAN–––––––––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x