HOTĂRÎRE nr. 524 din 26 iulie 1991

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 10/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERN
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 174 din 26 august 1991
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 5ABROGAT DEHG 314 09/06/1992
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEORDIN 698 09/09/2001
ActulREFERIT DEMETODOLOGIE 09/09/2001
ART. 5ABROGAT DEHG 314 09/06/1992

privind drepturile unor categorii de personal încadrat în unităţi sanitare



Guvernul României hotărăşte:  + 
Articolul 1Medicii şi farmaciştii, pe perioada cît ocupa funcţii eligibile sau alte funcţii în Parlament, prefecturi, primării, ministere şi alte organe ale administraţiei de stat centrale sau locale, precum şi în alte unităţi bugetare, îşi păstrează gradele profesionale şi vechimea în munca sanitară şi în specialitate şi pot sa lucreze în unităţi sanitare pînă la 50% din timpul normal de lucru, în cadrul normei de baza unde sînt salarizaţi.Personalul prevăzut la alin. 1 îşi păstrează, pe toată perioada respectiva, postul avut în reţeaua sanitară putind participa la concursurile organizate pentru promovarea în funcţie sau acordarea de grade profesionale sanitare.
 + 
Articolul 2În vederea creării unor condiţii corespunzătoare de muncă şi viaţa, precum şi pentru stimularea stabilitatii în mediul rural, personalul din unităţile sanitare beneficiază, în incinta unităţilor sanitare, de spaţiu locativ gratuit, după cum urmează:a) medicii, farmaciştii şi personalul sanitar mediu încadrat în dispensare medicale, farmacii şi puncte farmaceutice situate în mediul rural;b) medicii interni şi secundari, pe perioada stagiului respectiv;c) personalul încadrat în unităţile sanitare de psihiatrie din mediul rural, precum şi din unităţile sanitare de tuberculoza izolate, din mediul rural;d) personalul încadrat la Spitalul Tichilesti (leprozerie).Repartizarea spaţiului locativ personalului îndreptăţit, în limita spaţiului disponibil din unitatea sanitară, se face de consiliul de administraţie din unitatea sanitară cu personalitate juridică.În cazul cînd în incinta unităţii nu exista spaţiu locativ suficient, dreptul la locuinta nu se compensează în bani, primăriile avînd obligaţia, în acest caz, să asigure locuintele necesare personalului sanitar respectiv, chiria fiind suportată de acest personal.
 + 
Articolul 3Unităţile sanitare cu paturi sînt obligate sa servească masa în mod gratuit personalului sanitar cu pregătire superioară, inclusiv medicilor secundari şi interni, pe timpul efectuării garzilor, la nivelul costului alocaţiei de hrana stabilite pentru unitatea sau secţia unde se desfăşoară garda.Personalul din unităţile sanitare izolate, nominalizate de Ministerul Sănătăţii, poate lua masa în unităţile respective, plătind 50% din alocaţia de hrana. În unităţile sanitare cu paturi pot lua masa, în limita posibilităţilor, salariaţii unităţilor respective şi membrii lor de familie, plătind integral alocaţia de hrana. În aceleaşi condiţii poate lua masa personalul detaşat, precum şi cel aflat în delegare, în stagiul de internat sau la cursuri de perfecţionare şi specializare.
 + 
Articolul 4Pentru asigurarea funcţionarii dispensarelor medicale şi farmaciilor în mediul rural, primăriile vor pune la dispoziţie localuri corespunzătoare, cît mai aproape de populaţia deservita.Personalul sanitar de la dispensarele medicale din mediul rural beneficiază de transport gratuit pentru deplasarile efectuate în interesul serviciului.
 + 
Articolul 5Începînd cu data de 1 august 1991 se acordă medicilor din unităţile sanitare un spor la salariul lunar de 1.300 lei brut pentru specificul responsabilităţii medicului, cu acoperire din veniturile proprii realizate.Condiţiile de acordare a sporului se stabilesc de Ministerul Sănătăţii, cu acordul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.
 + 
Articolul 6Prezenta hotărîre se aplică începînd cu data de 1 aprilie 1991.
 + 
Articolul 7Hotărîrea Consiliului de Miniştri nr. 2853 din 19 decembrie 1955 – nepublicata – privind dreptul personalului unităţilor sanitare de a lua masa la cantina care deserveşte bolnavii, Hotărîrea Consiliului de Miniştri nr. 362/12.06. 1964 – nepublicata – privind drepturile personalului sanitar detaşat în staţiunile Mamaia şi Eforie Nord în vederea asigurării asistenţei sanitare a turistilor străini, precum şi orice alta dispoziţie contrară prezentei hotărîri se abroga. PRIM-MINISTRUPETRE ROMAN––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x