HOTĂRÎRE nr. 472 din 6 iulie 1991

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 10/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERN
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 160 din 27 iulie 1991
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 726 14/10/1991
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 10ABROGA PEHG 393 11/06/1991
ART. 10ABROGA PEHG 6 10/01/1991
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 10ABROGA PEHG 393 11/06/1991
ART. 10ABROGA PEHG 6 10/01/1991
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEDECIZIE 19 08/04/1993
ActulABROGAT DEHG 726 14/10/1991

privind regimul de import şi export



Guvernul României hotărăşte:  + 
Articolul 1Importul mărfurilor este liberalizat, fiind supus licenţelor de import automate numai pentru scopuri statistice.Fac excepţie importurile din fondul valutar al statului, importurile în cadrul operaţiunilor legate, de cliring, de barter şi de recuperare a creanţelor, importurilor pentru livrările de instalaţii complexe şi lucrările de construcţii-montaj, importurile rezultind din înţelegerile guvernamentale, precum şi cele permise prevăzute în anexa la prezenta hotărîre.
 + 
Articolul 2Ministerul Economiei şi Finanţelor, la propunerea Ministerului Comerţului şi Turismului, poate institui suprataxe vamale de import, cu caracter temporar, în cazul în care anumite importuri pot prejudicia grav producţia interna a unor produse. Aceste suprataxe se vor aplica pînă la eliminarea influentelor negative rezultate din importuri, avute în vedere la instituirea lor.Instituirea suprataxelor vamale se face la cererea fundamentală a agenţilor economici ori a asociaţilor de agenţi economici interesate.
 + 
Articolul 3Ministerul Comerţului şi Turismului, la cererea Băncii Naţionale a României, poate institui restrictii cantitative la import cînd apare riscul iminent al unui dezechilibru al balanţei de plati externe sau în scopul creării unor rezerve valutare normale, cu respectarea procedurii stabilite prin Acordul general pentru tarife vamale şi comerţ (G.A.T.T.).
 + 
Articolul 4Exportul mărfurilor este liberalizat, fiind supus licenţelor de export automate numai pentru scopuri statistice.Fac excepţie exportul mărfurilor contingentate sau supuse unor restrictii cantitative în ţările de destinaţie, exportul în cadrul operaţiunilor legate, de cliring şi de barter, livrările de instalaţii complexe, lucrările de construcţii-montaj şi aprovizionarile de nave străine, exportul de licenţe şi know-how, exporturile pe credit aprobate de Guvernul României, precum şi cele permise prevăzute în anexa la prezenta hotărîre.
 + 
Articolul 5Ministerul Comerţului şi Turismului stabileşte contingentele de export, precum şi lista mărfurilor neadmise temporar la export, în scopul protejării resurselor necesare realizării producţiei interne şi pentru asigurarea consumului populaţiei.
 + 
Articolul 6În cazul în care, ca urmare a evoluţiei exportului, apare riscul de prejudiciere a realizării producţiei interne sau al neasigurarii consumului populaţiei, la propunerea fundamentală a agenţilor economici sau asociaţilor de agenţi economici, Ministerul Comerţului şi Turismului poate institui noi contingente sau restrictii la export.
 + 
Articolul 7Eliberarea licenţelor de export sau import, precum şi administrarea contingentelor se realizează de către Ministerul Comerţului şi Turismului prin Departamentul comerţului exterior.La eliberarea licenţelor, Departamentul comerţului exterior poate solicita exportatorilor de mărfuri produse de alţi agenţi economici o atestare din care să rezulte ca aceştia vor pune la dispoziţia solicitantului marfa, în cantitatea înscrisă în cerere.Ministerul Comerţului şi Turismului stabileşte şi controlează regimul importului de mărfuri care vizează sănătatea publică şi protecţia mediului înconjurător, precum şi al exportului de mărfuri subvenţionate de stat în lei şi/sau valuta.
 + 
Articolul 8Licentele de export sau import se vor elibera în termen maximum 10 zile de la înregistrarea cererii de licenţă.Licentele de export sau import pentru mărfurile contingentate se eliberează cu valabilitate limitată, pentru a evita blocarea contingentelor de către agenţii economici care nu realizează operaţiunile respective.
 + 
Articolul 9Respingerea cererilor de licenţe de export sau import se face motivat. În cazul în care temeiul respingerii nu se încadrează între cele lăsate, potrivit legii, la aprecierea Ministerului Comerţului şi Turismului, persoana nemultumita poate acţiona în conformitate cu dispoziţiile Legii privind contenciosul administrativ.
 + 
Articolul 10Prezenta hotărîre se aplică începînd cu data de 6 iulie 1991.Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărîri se abroga Hotărîrea Guvernului României nr. 6/1991 şi orice alte dispoziţii contrare. PRIM-MINISTRUPETRE ROMAN
 + 
Anexa 1LISTAmărfurilor prohibite şi a celor supuse regimului de control al exporturilor şi importurilor în conformitate cu angajamentele internaţionale asumate de Româniaa) La import 1. Arme, muniţii, cu excepţia celor autorizate de lege.2.*) Echipamente, instalaţii componente şi tehnologii, care ar putea servi la producţia de arme nucleare, chimice, biologice sau de rachete purtătoare aferente.3.*) Materiale şi produse radioactive, chimice şi biologice, care ar putea servi la producţia de arme nucleare, chimice sau biologice.4. Produse explozibile şi toxice, cu excepţia celor autorizate de lege.5. Substanţe stupefiante şi psihotrope, cu excepţia celor autorizate de lege.6. Echipament militar, cu excepţia celui autorizat de lege.7. Medicamente, aparatura medicală şi materiale tehnico-sanitare neautorizate sau neavizate de Ministerul Sănătăţii.8. Înscrisuri, tiparituri şi imprimari de orice fel, care nu sînt admise de lege.9. Alte produse care nu sînt admise prin reglementări legale în vigoare, neomologate sau în curs de omologare. b) La export 1. Arme, muniţii, cu excepţia celor autorizate de lege.2.*) Echipamente, instalaţii componente şi tehnologii, care ar putea servi la producţia de arme nucleare, chimice, biologice sau de rachete purtătoare aferente.3.*) Materiale şi produse radioactive, chimice şi biologice, care ar putea servi la producţia de arme nucleare, chimice sau biologice.4. Produse explozibile şi toxice, cu excepţia celor autorizate de lege.5. Substanţe stupefiante şi psihotrope, cu excepţia celor autorizate de lege.6. Echipament militar, cu excepţia celui autorizat de lege.7. Medicamente, aparatura medicală şi materiale tehnico-sanitare neautorizate sau neavizate de Ministerul Sănătăţii.8. Bunuri care fac parte din patrimoniul cultural – naţional, cu excepţia celor care, potrivit legii, au primit autorizarea de a fi scoase din ţara temporar.9. Metale preţioase, pietre preţioase şi obiecte confectionate din acestea, cu excepţia celor a căror scoatere din ţara este permisă potrivit legii. Notă *) Mărfuri supuse regimului de control al exporturilor şi importurilor, pentru care ministerele competente se vor sesiza şi consulta reciproc asupra cererilor de export şi import de asemenea produse, care să asigure respectarea obligaţiilor internaţionale asumate de România în domeniul neproliferarii armelor de distrugere în masa şi al rachetelor purtătoare aferente.––––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x