HOTĂRÎRE nr. 446 din 25 aprilie 1990

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 10/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 61 din 7 mai 1990
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 474 14/07/1999
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 474 14/07/1999

privind efectuarea de operaţiuni de încasări şi plati în valută, angajarea şi acordarea de credite în valută de către Banca pentru Agricultura şi Industrie Alimentara specifice profilului sau de activitate



Guvernul României hotărăşte: + 
Articolul 1Banca pentru Agricultura şi Industrie Alimentara este autorizata să efectueze în plus, faţă de atribuţiile sale prezente, operaţiuni de încasări şi plati privind activitatea de comerţ exterior, sa cumpere şi sa vinda în ţara şi în străinătate valute efective, efecte de comerţ, precum şi titluri şi obligaţiuni străine, sa încheie aranjamente de comerţ cu bănci şi instituţii străine. Banca poate deschide conturi în valută persoanelor fizice şi juridice şi sa administreze disponibilităţile în valută.
 + 
Articolul 2Banca pentru Agricultura şi Industrie Alimentara este autorizata sa angajeze şi sa acorde credite în valută pe termen scurt, mijlociu şi lung pentru activitatea de producţie, prelucrare, comercializare, prestări de servicii, precum şi pentru obiective sau acţiuni de investiţii, inclusiv pentru vărsăminte de capital în valută la constituirea societăţilor mixte.Creditele în valută se pot angaja de la bănci, societăţi financiare din străinătate, organisme bancare şi financiare internaţionale sau regionale sau de la alte persoane juridice sau fizice din ţara şi/sau străinătate, în care scop încheie convenţii, acorduri sau alte aranjamente de credite.
 + 
Articolul 3Creditele în valută se pot acorda unităţilor economice de stat, cooperatiste, societăţilor mixte, întreprinderilor particulare mici, asociaţiilor lucrative, producătorilor agricoli şi altor persoane juridice şi fizice.Aceste credite se acordă în condiţiile în care beneficiarii desfăşoară o activitate din care să rezulte venituri în valută, direct sau prin intermediul unei alte organizaţii economice sau comerciale, astfel încît să-şi poată rambursa ratele scadente din credite, dobînzile, comisioanele şi celelalte speze bancare aferente creditelor.
 + 
Articolul 4Banca pentru Agricultura şi Industrie Alimentara poate emite şi primi garanţii pentru credite sau alte angajamente de plată în valută. Pentru creditele acordate banca solicita beneficiarilor dovezi privind desfacerea la export a mărfurilor, precum şi garanţii corespunzătoare.Beneficiarii de credite au obligaţia să asigure, în valută, bunurile procurate cel puţin pînă la nivelul creditului acordat, asigurare care se cesioneaza în favoarea băncii.
 + 
Articolul 5Banca poate emite efecte de comerţ în valută şi accepta efecte de comerţ emise asupra sa; avalizeaza şi girează efecte de comerţ în valută emise de terţi; încheie aranjamente de corespondent cu bănci şi instituţii financiare străine.
 + 
Articolul 6La disponibilităţile în valută banca acorda dobînzile legale, iar pentru operaţiunile efectuate percepe comisioane şi speze bancare.La creditele acordate banca va percepe dobînzi şi comisioane în valută la un nivel care să-i permită acoperirea costurilor proprii de procurare şi administrare a fondurilor valutare şi obţinerea unui beneficiu.
 + 
Articolul 7Din beneficiile realizate în valută, banca îşi poate constitui fonduri proprii în valută şi provizioane de risc pentru eventuale credite care nu se pot rambursa.
 + 
Articolul 8Se autoriza Ministerul Economie Naţionale şi Ministerul Finanţelor sa doteze Banca pentru Agricultura şi Industrie Alimentara, din rezerva valutară, cu suma de 25 milioane dolari S.U.A., în vederea constituirii unui fond propriu în valută.PRIM-MINISTRUPETRE ROMAN ––––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x