HOTĂRÎRE Nr. 316 din 9 mai 1995

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 11/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL ROMÂNIEI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL NR. 95 din 19 mai 1995
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 1181 13/11/1996
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 1181 13/11/1996

referitoare la aprobarea Regulamentului privind organizarea examenelor pentru dobindirea calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat



Guvernul României hotărăşte: + 
Articolul UNICSe aprobă Regulamentul privind organizarea examenelor pentru dobindirea calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat, prevăzut în anexa la prezenta hotărâre.PRIM-MINISTRUNICOLAE VACAROIUContrasemnează:–––––Ministru de stat, ministrul finanţelor,Florin GeorgescuMinistrul învăţământului,Liviu Maior
 + 
Anexa 1REGULAMENTprivind organizarea examenelor pentru dobindirea calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat + 
Capitolul 1Organizarea examenelor + 
Articolul 1Examenele pentru dobindirea calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat se organizează de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi, denumit în continuare Corpul, potrivit prevederilor prezentului regulament.În fiecare an au loc doua sesiuni de examene, în trimestrele II şi IV, la datele stabilite de Consiliul superior al Corpului, valabile pentru toate comisiile de examinare.
 + 
Articolul 2Examenele pentru dobindirea calităţii de expert contabil se organizează pe centre teritoriale, cu aprobarea Consiliului superior al Corpului.Examenele pentru dobindirea calităţii de contabil autorizat se organizează de către consiliile filialelor, potrivit prezentului regulament, numai pentru candidaţii domiciliaţi în raza teritorială a filialei respective.
 + 
Articolul 3Comisiile de examinare sunt compuse din profesori în specialitatile Finanţe, Contabilitate şi Drept, reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor şi ai Ministerului Justiţiei, experţi contabili, şi se aproba de Biroul permanent al Consiliului superior al Corpului.
 + 
Articolul 4Subiectele de examen vor fi stabilite pe probele de examinare de către preşedintele comisiei permanente de resort din cadrul Consiliului superior al Corpului.Subiectele pentru proba scrisă vor fi în număr de cel puţin 10 pentru fiecare disciplina de examinare şi vor acoperi întreaga tematica publicată, care va fi actualizată la fiecare sesiune de examen.Acestea se predau în plicuri sigilate preşedinţilor comisiilor de examinare cu 48 ore înaintea începerii examenului. Alegerea subiectelor pentru proba scrisă se va face prin tragere la sorţi, în prezenta candidaţilor şi a întregii comisii de examinare. După încheierea examenelor subiectele se restituie preşedintelui secţiunii de resort din cadrul Consiliului superior al Corpului.
 + 
Capitolul 2Înscrierea candidaţilor + 
Articolul 5Pentru examenul de expert contabil, candidaţii care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 4 din Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994 depun la sediul Consiliului superior al Corpului cererea de înscriere, însoţită de:a) certificatul medical;b) copia autentificată de pe actul de studii din care să rezulte ca sunt licentiati în specialitatea Contabilitate şi Finanţe;c) copia autentificată de pe cartea de muncă;d) dovezi corespunzătoare din care să rezulte efectuarea practicii de cel puţin 3 ani în specialitate, cu menţionarea atribuţiilor profesionale îndeplinite în această perioadă;e) certificatul de cazier judiciar, eliberat cu cel mult 30 de zile înainte de data depunerii cererii de înscriere.
 + 
Articolul 6Pentru examenul de contabil autorizat, candidaţii care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 5 din Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994 depun la sediul Consiliului filialei în a cărui raza teritorială îşi au domiciliul cererea de înscriere, însoţită de:a) certificatul medical;b) copia autentificată de pe actul de studii. Îndeplinesc condiţia de studii licentiatii facultăţilor cu profil economic, absolvenţii liceelor comerciale, financiare, ai şcolilor tehnice de administraţie economică, ai liceelor economice şi de drept administrativ, ai altor şcoli şi licee cu pregătire de nivel mediu, ai şcolilor postliceale cu durata de 2 ani, în specialitatea Contabilitate sau Finanţe, precum şi absolvenţii altor forme legale de pregătire, în urma cărora s-a acordat calitatea de contabil sau lucrator în domeniul financiar-contabil şi pentru care în actele de absolvire se face menţiunea actului normativ (lege sau hotărâre a Guvernului) în baza căruia a fost organizată şcolarizarea;c) copia autentificată de pe cartea de muncă;d) dovada practicii de cel puţin 2 ani în specialitatea contabilitate pentru candidaţii cu studii economice superioare şi de cel puţin 4 ani pentru cei cu studii economice medii, cu menţionarea atribuţiilor profesionale îndeplinite în această perioadă.Se considera practica în specialitate activităţile desfăşurate în direcţiile cu profil economic din ministere şi celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, în instituţiile financiare, instituţiile de credit şi asigurări, în compartimentele financiar-contabilitate, precum şi activitatea de control financiar şi de învăţământ la disciplinele Contabilitate, Analiza financiară, indiferent de facultatea absolvită;e) certificatul de cazier judiciar eliberat cu cel mult 30 de zile înaintea prezentării la examen.
 + 
Articolul 7Acceptarea cererii de înscriere se face prin trecerea în catalogul examenului respectiv şi prin eliberarea unei legitimatii cu numele şi prenumele candidatului, necesară accesului acestuia în sala de examinare.
 + 
Capitolul 3Disciplinele de examen + 
Articolul 8Candidaţii la examenele pentru dobindirea calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat trebuie să posede cunoştinţe în domeniile: contabilitate generală; contabilitate de gestiune; informatizarea contabilităţii; audit contabil contractual şi legal (cenzorial) – practici şi proceduri; fiscalitate; gestiune financiară a unităţilor patrimoniale; expertiza contabila; drept (civil, penal, comercial, al muncii, fiscal); notiuni de matematica şi statistica financiară; discipline ale comportamentului (concepte de psihologie şi sociologie privind exprimarea şi comunicarea); gestiunea şi funcţiile ei.
 + 
Articolul 9Examenul consta în verificarea cunoştinţelor la disciplinele:a) Contabilitate, Fiscalitate şi Drept comercial, pentru dobindirea calităţii de contabil autorizat cu studii economice medii;b) Contabilitate, Fiscalitate, Drept comercial, Audit legal – verificarea şi certificarea bilanţului contabil şi control financiar, pentru dobindirea calităţii de contabil autorizat cu studii economice superioare;c) Contabilitate, Fiscalitate, Drept comercial, Audit legal – verificarea şi certificarea bilanţului contabil, control financiar şi expertiza contabila, pentru dobindirea calităţii de expert contabil.
 + 
Articolul 10Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi va stabili anual conţinutul general şi în variante, pe domenii de activitate, al tematicii fiecărei discipline şi o va aduce la cunoştinţa celor interesaţi prin publicare şi afişare la sediile filialelor.
 + 
Capitolul 4Probele examenelor + 
Articolul 11Verificarea nivelului de pregătire teoretică şi practica a candidaţilor se face prin examene scrise şi orale, diferenţiate pentru dobindirea calităţii de expert contabil şi a celei de contabil autorizat.
 + 
Articolul 12Pentru examenul de contabil autorizat cu studii economice medii, candidaţii trebuie să dovedească ca au nivelul de cunoştinţe teoretice şi practice necesare ţinerii contabilităţii financiare şi de gestiune, precum şi întocmirii bilanţului contabil.Probele sunt:A. Lucrare scrisă, cu o durată de 6 ore, necesare rezolvarii a trei subiecte teoretice şi a cinci subiecte practice.B. Susţinerea orala a unui raport scris privind atribuţiile îndeplinite şi lucrările efectuate în perioada practicii în specialitate; acest raport va permite comisiei sa aprecieze calitatea practicii în specialitatea efectuată şi aptitudinea candidatului de a se exprima tot atât de bine în scris, cît şi oral.C. Proba orala, constind în tragerea la sorţi a unui subiect şi rezolvarea lui în faţa comisiei; subiectele vor fi stabilite din disciplinele fundamentale cuprinse în programa publicată sau afişată anual, detailata şi actualizată.Pentru absolvenţii cu studii economice superioare în specialitatea Contabilitate, examenul de contabil autorizat va consta în susţinerea probei prevăzute la lit. B privind practica în specialitate.Pentru examenul de contabil autorizat cu studii economice superioare, în afară celor trei probe (A, B, C), prevăzute mai sus, vor fi susţinute în plus probe privind auditul legal (îndeplinirea atribuţiilor prevăzute pentru cenzorii societăţilor comerciale; verificarea şi certificarea bilanţului contabil).Fiecare dintre cele trei probe este notată de la 0 la 10. Pentru promovare, media notelor la cele trei probe trebuie să fie de minimum 6, iar notele la probele scrise (A şi B) sa nu fie mai mici de 5.
 + 
Articolul 13Pentru dobindirea calităţii de expert contabil, examenul consta în trei probe scrise şi o proba orala, astfel:a) o proba care consta într-un caz practic de audit (5 ore);b) o proba care consta în raspunsuri la întrebări din contabilitate şi fiscalitate (3 ore);c) o proba care consta în raspunsuri la întrebări privind ansamblul materiilor cuprinse în programa destinată a aprecia calităţile de reflectie şi de redactare ale candidatului (4 ore).Fiecare dintre cele trei probe este notată de la 0 la 10. Pentru a fi admis la proba orala, media celor trei probe scrise, obţinută de candidat, trebuie să fie minimum 6, iar nota pentru fiecare proba sa nu fie mai mica de 5.Probele orale, notate de la 0 la 10, constau în:– un subiect din disciplinele: Contabilitate, Finanţe, Fiscalitate;– un subiect din disciplina juridică a programului;– un comentariu de text din reglementările de specialitate.Pentru promovare, media notelor la cele trei subiecte trebuie să fie de minimum 7. Candidatul care nu a obţinut nota de admitere la probele orale păstrează dreptul de a se prezenta la sesiunea următoare numai la probele orale.
 + 
Articolul 14Pentru absolvenţii cu studii superioare economice aprofundate în specialitatea Audit şi management contabil, calitatea de expert contabil se dobândeşte numai în susţinerea probei prevăzute la art. 13 lit. c).
 + 
Articolul 15Susţinerea probelor va fi notată de fiecare membru al comisiei, în borderoul de notare cuprinzând numele şi prenumele candidaţilor; fiecare nota şi medie obţinute se înscriu în catalogul examenului, de către secretarul comisiei, pe baza borderourilor de notare nominală ale membrilor comisiei.
 + 
Articolul 16Persoanele fizice străine care nu au domiciliul în România, dar care au calitatea de expert contabil sau contabil autorizat în ţara de origine şi care, potrivit convenţiilor bilaterale încheiate de România, pot exercita activitatea de expert contabil sau contabil autorizat pe teritoriul României, vor susţine în faţa unei comisii, desemnată de Consiliul superior al Corpului, un examen care are ca obiectiv verificarea cunoştinţelor de legislaţie românească în domeniul financiar-contabil, precum şi în domeniul organizării şi funcţionarii societăţilor comerciale.
 + 
Capitolul 5Stabilirea rezultatului examenelor + 
Articolul 17Secretariatul comisiilor de examinare de la sediile filialelor este asigurat de secretarul consiliului filialei, iar secretariatul comisiei de examinare a experţilor contabili, de către secretarul general al Corpului.
 + 
Articolul 18Pe baza notelor înscrise în catalogul examenului semnat de toţi membrii comisiei, preşedintele şi secretarul întocmesc procesul-verbal de stabilire a rezultatelor examenului.Procesul-verbal se afişează la sediul consiliilor filialelor sau al Consiliului superior al Corpului.
 + 
Articolul 19Împotriva rezultatului obţinut, candidatul poate face contestaţie în termen de 10 zile de la afişare, pe care o depune preşedintelui biroului permanent al filialei sau al Consiliului superior al Corpului, după caz.
 + 
Articolul 20În termen de 15 zile de la primirea contestaţiei, preşedinţii birourilor permanente analizează împreună cu secţiunile respective din cadrul consiliilor filialelor sau al Consiliului superior al Corpului, după caz, şi comunică răspunsul, prin scrisoare cu o confirmare de primire, contestatorului.
 + 
Articolul 21În termen de 30 de zile de la terminarea examenelor, secretarii comisiilor trimit, prin delegat, Consiliului superior al Corpului documentele sesiunii de examinare încheiate, cuprinzând: cererile de înscriere a candidaţilor, cu dovezile corespunzătoare; probele scrise; rapoartele şi memoriile scrise; borderourile de notare nominală ale fiecărui membru al comisiei de examinare; cataloagele examenelor; procesele-verbale de stabilire a rezultatelor examenelor respective.
 + 
Articolul 22Prezentul regulament se aplică de la data publicării lui în Monitorul Oficial al României.–––––––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x