HOTĂRÎRE Nr. 1649 din 23 decembrie 1974

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 10/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: CONSILIUL DE MINISTRI
Publicat în: BULETINUL OFICIAL NR. 9 din 15 ianuarie 1975
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEDECRET 477 26/12/1983
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEDECRET 477 26/12/1983

pentru aprobarea Regulamentului corpului de paza militarizata



Consiliul de Miniştri al Republicii Socialiste România hotărăşte: + 
Articolul UNICSe aprobă Regulamentul corpului de paza militarizata, anexa la prezenta hotărîre.
 + 
Anexa 1REGULAMENTULcorpului de paza militarizata + 
Capitolul 1Dispoziţii generale + 
Articolul 1Paza obiectivelor importante pentru apărarea tarii, activitatea statului, economie, ştiinţa, tehnica, cultura şi arta, stabilite de comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti împreună cu organele centrale interesate, cu avizul de specialitate al Ministerului de Interne, se asigura prin paza militarizata.
 + 
Articolul 2Paza militarizata se executa de către corpuri de paza, detasamente şi grupe de paza independente, denumite în prezentul regulament unităţi de paza militarizata.
 + 
Articolul 3Unităţile de paza militarizata se înfiinţează, prin hotărîre, de către consiliile populare judeţene şi al municipiului Bucureşti.
 + 
Articolul 4Unităţile de paza militarizata se subordonează comitetelor executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti, iar în ceea ce priveşte îndeplinirea misiunilor de paza, şi organului Ministerului de Interne, care efectuează instruirea, îndrumarea şi controlul de specialitate al personalului de paza.
 + 
Capitolul 2Organizarea corpului de paza militarizata şi ierarhia personalului ce îl încadreazăA. Organizarea corpului de paza militarizata + 
Articolul 5La municipiul Bucureşti şi judeţele la care numărul personalului care efectuează paza militarizata este de peste 250 se constituie, pentru fiecare în parte, cîte un corp de paza.La judeţele la care numărul personalului care efectuează paza militarizata este sub 250 se constituie, după caz, pentru fiecare în parte, cîte un detasament sau grupa de paza independenta, în cadrul unei unităţi socialiste cu profil de prestări servicii, care are gestiune economică şi personalitate juridică, din subordinea comitetului executiv al consiliului popular judeţean.
 + 
Articolul 6Corpul de paza militarizata se constituie din cel puţin trei detasamente şi, în raport de numărul personalului care efectuează paza, poate fi de următoarele categorii:– categoria I: peste 1.500 posturi personal de paza;– categoria a II-a: 1.001-1.500 posturi personal de paza;– categoria a III-a: 501-1.000 posturi personal de paza;– categoria a IV-a: 251-500 posturi personal de paza.Detasamentul de paza militarizata este destinat să asigure nemijlocit paza obiectivelor şi a bunurilor încredinţate din una sau mai multe localităţi. El se constituie din cel puţin trei grupe şi poate fi de următoarele categorii:– categoria I: 151-250 posturi personal de paza;– categoria a II-a: 121-150 posturi personal de paza;– categoria a III-a: 81-120 posturi personal de paza.Grupa de paza militarizata este destinată să asigure nemijlocit paza unuia sau mai multor obiective dintr-o localitate şi poate fi de următoarele categorii:– categoria I: 51-80 posturi personal de paza;– categoria a II-a: 25-50 posturi personal de paza.
 + 
Articolul 7Detasamentele şi grupele de paza militarizata independente au aceeaşi organizare ca şi cele din compunerea corpului de paza.
 + 
Articolul 8Detasamentele şi grupele de paza din cadrul corpurilor de paza, precum şi grupele din cadrul detasamentelor sau grupelor de paza independente, sînt denumite în prezentul regulament subunitati de paza militarizata.
 + 
Articolul 9Compunerea unităţilor şi subunitatilor de paza militarizata se stabileşte în funcţie de misiuni, caracterul, destinaţia, dezvoltarea şi dispunerea obiectivelor pazite, precum şi de forţele şi mijloacele pe care le au la dispoziţie.
 + 
Articolul 10Corpul de paza militarizata este încadrat cu personal de conducere, de execuţie de specialitate, de paza şi funcţional.Personalul de conducere se compune din şeful corpului de paza, adjunctul şefului corpului de paza, şeful compartimentului instruire şi control şi şeful de detasament.Personalul de execuţie de specialitate se compune din instructorul principal şi instructor.Personalul de paza se compune din şeful de grupa, controlor poarta, paznic obiective speciale şi paznic.Personalul funcţional se compune din personalul compartimentelor financiar-contabilitate, planificare, organizarea muncii, retribuire, personal, aprovizionare, administrativ-secretariat. La judeţele la care sînt constituite detasamente sau grupe de paza independente asigurarea activităţii compartimentelor functionale se executa de unitatea socialistă în cadrul căreia funcţionează aceste unităţi de paza militarizata.
B. Ierarhia personalului de conducere, de execuţie de specialitate şi de paza militarizata  + 
Articolul 11În cadrul unităţilor de paza militarizata ierarhia personalului de conducere, de execuţie de specialitate şi de paza se stabileşte după cum urmează:– şeful corpului de paza;– adjunctul şefului corpului de paza;– şeful compartimentului instruire şi control;– şeful detasamentului de paza;– instructorul principal;– instructor;– şeful grupei de paza;– paznic (paznic obiective speciale, controlor poarta).
 + 
Capitolul 3Condiţii de încadrare a personalului unităţilor de paza militarizata + 
Articolul 12Pot fi încadraţi ca personal de conducere, de execuţie de specialitate şi de paza bărbaţi, cetăţeni români, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:a) au vîrsta între 21-55 ani;b) au satisfăcut serviciul militar;c) au aptitudini fizice corespunzătoare pentru executarea atribuţiilor de paza;d) sînt cunoscuţi ca persoane corecte şi cu o buna conduita cetateneasca;e) au avizul organului local al militiei.Pentru controlul accesului în unităţile socialiste, în funcţie de nevoi, pot fi încadrate în unităţile de paza militarizata şi femei care îndeplinesc condiţiile prevăzute la alineatul precedent, cu excepţia prevederii de la lit. b).Pot fi încadrate ca personal de conducere, de execuţie de specialitate şi de paza persoanele care au vîrsta între 55-60 ani, dacă au fost transferate din alte sisteme de paza ori sînt ofiţeri sau subofiteri în rezerva şi îndeplinesc celelalte condiţii prevăzute în alin. 1.Nu pot fi încadrate ca personal de conducere, de execuţie de specialitate şi de paza persoanele care au savirsit una dintre infracţiunile împotriva securităţii statului, a avutului obştesc sau a avutului personal ori una dintre infracţiunile pentru care, potrivit legii, nu pot ocupa funcţia de gestionar.În cazul retragerii avizului de către organele de militie, personalul de conducere, de execuţie de specialitate şi cel de paza va fi îndepărtat din cadrul unităţilor de paza militarizata, ca fiind necorespunzător, în condiţiile prevăzute de Codul muncii.Şeful corpului de paza, adjunctul acestuia, personalul compartimentului de instruire şi control, şeful de detasament şi şeful de grupa trebuie să îndeplinească, în afară de condiţiile prevăzute la alin. 1, şi condiţiile de studii şi stagiu stabilite prin dispoziţiile legale.Încadrarea personalului funcţional din cadrul unităţilor de paza militarizata se face potrivit prevederilor legale.
 + 
Articolul 13Şeful corpului de paza, adjunctul acestuia, precum şi şeful detasamentului sau grupei de paza independenta, se numesc în funcţie de către comitetul executiv al consiliului popular judeţean sau al municipiului Bucureşti, cu avizul şefului inspectoratului judeţean sau al municipiului Bucureşti al Ministerului de Interne.Personalul compartimentului de instruire şi control şi şeful de detasament se numesc în funcţie de către şeful corpului de paza, cu avizul militiei judeţene sau a municipiului Bucureşti. La judeţul în care s-a constituit detasament de paza independent, instructorul se numeşte de conducătorul unităţii socialiste în cadrul căreia funcţionează detasamentul, cu avizul militiei judeţene.Şeful grupei de paza şi paznicul se numesc în funcţie, după caz, de şeful corpului de paza sau conducătorul unităţii socialiste în cadrul căreia funcţionează unitatea de paza, cu avizul organului local al militiei.Persoanele prevăzute în alin. 1 şi 2 vor fi selecţionate, de preferinta, din rindul ofiţerilor în rezerva.
 + 
Articolul 14La numirea în funcţie, personalul de conducere, de execuţie de specialitate şi cel de paza depune jurămîntul prevăzut de lege.
 + 
Capitolul 4Atribuţiile principale ale personalului unităţilor de paza militarizataA. Atribuţiile personalului de conducere + 
Articolul 15Şeful corpului de paza este şeful direct al întregului personal al corpului de paza. El organizează, planifica, conduce şi răspunde de întreaga activitate a corpului de paza militarizata şi are următoarele atribuţii:– sa cunoască şi să aplice întocmai prevederile legale ce reglementează activitatea de paza;– răspunde de pregătirea profesională, militară şi politico-ideologica a personalului din subordine;– răspunde de aprovizionarea, starea tehnica şi întreţinerea armamentului şi muniţiei, a echipamentului şi altor materiale din dotarea corpului de paza, precum şi de activitatea financiară şi gospodareasca;– încheie contractele de executare a pazei cu unităţile socialiste şi urmăreşte îndeplinirea întocmai a prevederilor acestora;– conduce activitatea ce revine corpului de paza în întocmirea planurilor de paza a obiectivelor;– studiază şi propune conducerilor unităţilor socialiste beneficiare de paza introducerea mijloacelor tehnice de paza şi alarmare, în raport de specificul şi particularităţile fiecărui obiectiv;– conlucreaza cu conducerile unităţilor socialiste beneficiare de paza şi urmăreşte rezolvarea divergentelor privind respectarea clauzelor contractuale;– asigura executarea dispoziţiilor date de organul militiei judeţene sau al municipiului Bucureşti, cu privire la instruirea personalului şi efectuarea pazei;– coordonează şi conduce activitatea de control a detasamentelor şi grupelor de paza, precum şi modul în care compartimentele din cadrul corpului îşi îndeplinesc atribuţiile ce le revin;– asigura informarea operativă a comitetului executiv al consiliului popular în subordinea căruia funcţionează, precum şi a organelor militiei judeţene sau a municipiului Bucureşti, despre evenimentele deosebite ce au avut loc în activitatea de paza;– asigura ordinea interioară şi disciplina în cadrul corpului de paza şi al subunitatilor acestuia;– analizează, periodic, executarea activităţii de paza şi starea disciplinară a întregului personal.Atribuţiile prevăzute în alineatul precedent revin, în mod corespunzător, şefului detasamentului sau grupei independente.
 + 
Articolul 16Adjunctul şefului corpului de paza este inlocuitorul şefului corpului de paza la conducerea unităţii şi îndeplineşte atribuţiile date de acesta.
 + 
Articolul 17Şeful compartimentului instruire şi control are următoarele atribuţii:– întocmeşte, pe baza dispoziţiilor şefului corpului de paza sau ale adjunctului acestuia, planul de pregătire profesională şi militară a personalului corpului de paza;– inmineaza, la timp, sefilor de detasamente şi grupe de paza documentele de pregătire profesională şi militară, urmăreşte şi tine evidenta acesteia, precum şi a rezultatelor obţinute de detasamentele şi grupele de paza;– analizează periodic rezultatele obţinute în pregătirea profesională şi militară şi face propuneri pentru îmbunătăţirea procesului de instruire a personalului corpului de paza;– întocmeşte şi prezintă spre aprobare adjunctului şefului corpului de paza ordinele de serviciu pentru portul armamentului de către personalul de paza şi tine evidenta acestora;– sesizează, de îndată, pe şefii ierarhici şi organele militiei despre cazurile de pierdere, deteriorare sau distrugere de armament şi munitie;– instruieste personalul de paza cu privire la cunoaşterea şi aplicarea măsurilor de protecţia muncii;– controlează modul de executare a serviciului de paza de către şefii de detasamente şi personalul de paza;– întocmeşte raportul zilnic de evenimente;– stabileşte atribuţiile ce revin instructorului principal şi instructorului.
 + 
Articolul 18Şeful detasamentului de paza este şeful direct al întregului personal din subordinea sa şi răspunde de asigurarea securităţii obiectivelor şi a bunurilor ce i-au fost încredinţate pentru paza, de starea de pregătire profesională şi militară, de educarea şi disciplina personalului, de starea tehnica, întreţinerea şi păstrarea în deplina siguranţa a armamentului şi muniţiei din dotarea detasamentului. El are următoarele atribuţii:– asigura cunoaşterea şi aplicarea întocmai de către personalul din subordine a prevederilor legale care reglementează activitatea de paza;– participa la întocmirea planurilor de paza ale obiectivelor ce se asigura cu efectivele din subordine;– organizează şi conduce activitatea de paza de la obiectivele încredinţate şi controlează modul de executare a serviciului de paza;– sa cunoască permanent situaţia din obiectivele la care se executa paza, imprejmuirile acestora, căile de acces, perimetrele şi punctele vulnerabile patrunderii în interior, precum şi situaţia din zona obiectivelor;– propune sefilor ierarhici şi conducerii unităţii socialiste măsuri pentru perfecţionarea dispozitivelor de paza a obiectivului;– stabileşte, împreună cu conducerea unităţii socialiste şi organul local al militiei, necesarul de mijloace tehnice de paza şi alarmare, în vederea creşterii eficacitatii pazei;– raportează, de îndată, şefului corpului de paza sau adjunctului acestuia şi informează conducerea unităţii socialiste şi organul local al militiei despre evenimentele înregistrate în activitatea de paza;– executa pregătirea profesională şi militară cu personalul de paza, conform tematicii primite de la corpul de paza;– instruieste şefii de grupe şi verifica prin sondaj modul de pregătire a paznicilor;– tine evidenta nominală a personalului din subordine şi situaţia zilnica a raspindirilor;– tine evidenta armamentului şi a muniţiei din dotarea subunitatii pe care o conduce şi se îngrijeşte de păstrarea, întreţinerea şi depozitarea acestora;– asigura şi urmăreşte respectarea regulilor portului uniformei de către personalul din subordine;– planifica şi supune spre aprobare corpului de paza concediile de odihnă ale personalului din subordine;– propune măsuri de recompensare sau sancţionare a personalului din subordine.Atribuţiile prevăzute la art. 15, completate cu cele din prezentul articol, revin, în mod corespunzător, şefului detasamentului şi grupei de paza independente.
B. Atribuţiile personalului de paza + 
Articolul 19Şeful grupei de paza este şeful direct şi nemijlocit al personalului din grupa şi răspunde de asigurarea pazei obiectivelor ce i-au fost încredinţate. El are următoarele atribuţii:– asigura cunoaşterea şi aplicarea întocmai de către personalul din subordine a prevederilor legale care reglementează activitatea de paza;– sa cunoască planurile de paza ale obiectivelor, dispunerea posturilor de paza, consemnele acestora şi mijloacele tehnice de paza şi alarmare;– controlează prezenta şi ţinuta paznicilor, înainte de intrare şi în timpul executării serviciului de paza, luînd măsurile ce se impun;– repartizează paznicii pe posturi şi îi instruieste înainte de intrarea în serviciu;– introduce în post paznicii care pentru prima oara efectuează paza în acel post şi asista, atunci cînd este necesar, la primirea şi predarea posturilor de paza;– controlează, după graficul stabilit de şeful detasamentului, executarea serviciului de către paznici, ajutindu-i în rezolvarea situaţiilor care se ivesc în activitatea de paza şi raportează ierarhic despre neregulile constatate;– preda şi primeşte armamentul paznicilor la intrarea şi ieşirea din posturi a acestora;– verifica ceasurile cu diagrame noi de pontaj la intrarea şi ieşirea din serviciu a paznicilor, consemnind în registru cele constatate;– verifica, în timpul executării serviciului, starea şi funcţionarea mijloacelor tehnice de paza şi alarmare, a imprejmuirilor şi a iluminatului de securitate, iar atunci cînd constata nereguli, împreună cu personalul de serviciu al unităţii socialiste, ia măsuri de inlaturare a lor, dacă este posibil; informează conducerea unităţii socialiste şi raportează despre aceasta pe cale ierarhica;– repartizează paznicilor echipamentul de protecţie şi celelalte materiale, precum şi documentele necesare executării serviciului de paza;– asigura păstrarea şi întreţinerea în stare de funcţionare a armamentului şi muniţiei din dotarea grupei;– propune recompensarea şi sancţionarea paznicilor din subordine;– raportează ierarhic toate evenimentele privind modul de executare a activităţii de paza ce au avut loc în perimetrul sau zona obiectivelor pazite.Şeful de grupa trebuie să fie exemplu de pregătire, disciplina şi corectitudine; sa dea dovadă de vigilenta şi de orientare în toate împrejurările.
 + 
Articolul 20Paznicul este subordonat nemijlocit şefului de grupa şi are următoarele obligaţii:– sa cunoască şi să respecte întocmai consemnul de paza;– să execute paza sectorului şi bunurilor încredinţate prin consemn, neprecupetind nici un efort pentru asigurarea apărării acestora;– să se prezinte la serviciu în condiţii corespunzătoare pentru îndeplinirea îndatoririlor ce îi revin, sa nu introducă în unitate şi sa nu consume băuturi alcoolice în timpul serviciului;– sa nu părăsească postul încredinţat decît numai în situaţia cînd da concursul paznicilor din posturile invecinate ori organelor Ministerului de Interne pentru îndeplinirea misiunilor acestora; părăsirea postului se face numai după ce a luat măsuri de asigurare a pazei postului sau;– să permită accesul în obiectiv numai în conformitate cu dispoziţiile legale, să execute controlul la intrarea şi ieşirea din incinta unităţii socialiste a persoanelor, mijloacelor de transport, materialelor şi altor bunuri, aplicind pe actele de însoţire ştampila "executat controlul de poarta";– anunta, de îndată, conducerea unităţii socialiste atunci cînd găseşte documente ce constituie secret de stat sau de serviciu, neasigurate, deţinute sau transportate fără respectarea prevederilor legale;– legitimează şi opreşte persoanele cu privire la care exista date sau indicii ca au savirsit infracţiuni ori alte fapte ilicite în obiectivul pazit, iar în cazul infracţiunilor flagrante, opreşte şi preda organelor de militie pe făptuitor, solicitînd, la nevoie, sprijin personalului unităţii socialiste, celorlalţi paznici sau oricărei persoane; ridica bunurile care fac obiectul infracţiunilor sau altor fapte ilicite şi le preda organelor de militie ori, după caz, ia măsuri pentru conservarea sau paza lor;– sa nu permită accesul persoanelor aflate sub influenţa alcoolului în obiectivul pazit;– sa ia măsurile ce decurg din consemnul de paza, atunci cînd situaţia impune, pentru salvarea persoanelor şi bunurilor, ca urmare a producerii de avarii, explozii, incendii, calamitati etc. şi sa anunţe, de îndată, conducerea unităţii socialiste, organul local al Ministerului de Interne şi şefii săi ierarhici;– în timpul serviciului, sa poarte regulamentar uniforma şi armamentul cu care este dotat; pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu, paznicul inarmat poate face uz de arma în cazurile şi condiţiile prevăzute de lege;– sa anunţe subunitatea din care face parte cu cel puţin 4 ore înainte de intrarea în serviciu în cazul cînd, din motive temeinice, nu se poate prezenta la serviciu.Paznicul trebuie să fie vigilent, sa păstreze cu stricteţe secretul de stat şi de serviciu, să aibă o atitudine corecta faţă de cetăţeni, să fie disciplinat şi respectuos cu şefii săi în raporturile de serviciu.
C. Atribuţiile personalului funcţional + 
Articolul 21Atribuţiile personalului funcţional sînt cele prevăzute de dispoziţiile legale.
 + 
Capitolul 5Organizarea şi executarea serviciului de paza militarizata + 
Articolul 22În vederea organizării pazei la unităţile socialiste se executa recunoaşterea obiectivelor, la care participa şeful corpului de paza sau adjunctul sau, ori un delegat al corpului de paza şi reprezentantul unităţii socialiste care urmează sa beneficieze de paza militarizata.La recunoaştere se stabilesc: întinderea, perimetrul şi imprejmuirea obiectivului, punctele, sectoarele principale şi căile de acces, precum şi dispozitivul de paza, numărul şi dispunerea posturilor de paza, amenajările şi mijloacele tehnice de paza şi alarmare.
 + 
Articolul 23Pe baza datelor rezultate la recunoaştere, conducerea unităţii socialiste, delegatul unităţii de paza militarizata şi reprezentantul organului local al militiei întocmesc planul de paza.Planul de paza cuprinde: numărul de posturi şi dispunerea acestora, efectivul de paznici şi alte forte care concura la paza, amenajările, instalaţiile şi mijloacele tehnice de paza şi alarmare, consemnul posturilor, căile de acces, modul de efectuare a controlului accesului şi circulaţiei în obiectiv, legătură şi cooperarea cu alte organe cu sarcini de paza şi securitate a obiectivelor şi bunurilor.
 + 
Articolul 24Contractul de executare a pazei se încheie pe baza planului de paza între unitatea de paza militarizata şi unitatea socialistă beneficiara.
 + 
Articolul 25Paza se executa pe baza planului de paza în perimetrul obiectivelor, la căile de acces şi la punctele importante din interior, prin posturi fixe sau mobile care funcţionează cu unu sau mai multe schimburi.
 + 
Articolul 26Postul de paza reprezintă tot ceea ce i se încredinţează unui paznic pentru paza, precum şi locul sau porţiunea de teren în care acesta îşi îndeplineşte obligaţiile ce decurg din consemnul postului.Postul fix reprezintă tot ceea ce i se încredinţează paznicului pentru paza în porţiunea de teren pe care este situat un obiectiv sau o parte din acesta şi care poate fi supravegheat dintr-un anumit loc stabilit prin consemn.Postul mobil reprezintă tot ceea ce i se încredinţează unui paznic pentru paza într-un sector de teren ce trebuie pazit prin deplasarea paznicului de la un loc la altul, în perimetrul obiectivului. Itinerarul reprezintă traseul pe care se deplaseaza paznicul pentru îndeplinirea serviciului de paza, stabilit prin consemn. Teritoriul posturilor de paza şi itinerarele de deplasare se stabilesc prin planul de paza al unităţilor socialiste beneficiare de paza.
 + 
Articolul 27Serviciul de paza se organizează zilnic de către şeful de detasament sau grupa, pe schimburi, în raport de prevederile planului de paza.Înainte de intrarea în serviciul de paza şeful de detasament sau de grupa instruieste personalul de paza, în timp util, cu privire la atribuţiile ce îi revin şi situaţia operativă din obiectivele cărora le asigura paza.
 + 
Articolul 28După executarea instructajului şeful de grupa distribuie paznicilor, sub semnatura, armamentul, munitia, lanterna, fluierul, ceasul de control şi documentele postului, verifica ţinuta şi starea sănătăţii şi nu permite intrarea în serviciul de paza a celor bolnavi sau care se găsesc sub influenţa băuturilor alcoolice.Încărcarea armamentului se executa în locuri anume stabilite, la comanda şi sub supravegherea şefului de detasament sau de grupa.
 + 
Articolul 29La intrarea în post paznicul controlează mijloacele de asigurare a obiectivului, iar constatările le consemnează în carnetul de primire-predare a serviciului. Neregulile constatate sînt raportate, de îndată, şefului de grupa sau de detasament.
 + 
Articolul 30În timpul executării serviciului de paza, paznicul acorda sau solicita ajutorul necesar, în caz de nevoie, paznicilor din posturile invecinate ori agenţilor de ordine ai militiei, folosind în acest scop semnalul cu fluierul.Semnalele folosite cu fluierul sînt:– doua fluieraturi scurte, în cazul cînd se impune oprirea unei persoane sau a unui mijloc de transport şi înseamnă "OPREŞTE";– trei fluieraturi lungi, în cazul în care se solicita sprijin şi înseamnă "AJUTOR".
 + 
Articolul 31Pe timpul executării serviciului, paznicului îi este interzis:– sa încredinţeze arma oricărei persoane;– sa întreprindă acţiuni care nu au legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu;– sa poarte discuţii cu cetăţenii, în afară de cele impuse de natura serviciului;– sa doarma sau sa încredinţeze paza postului unei alte persoane;– sa părăsească postul înainte de a fi schimbat, atunci cînd serviciul de paza se executa pe mai multe schimburi, sau înainte de ora stabilită prin consemn.
 + 
Articolul 32La ieşirea din post paznicul comunică, după caz, paznicului care ia în primire postul sau reprezentantului unităţii socialiste evenimentele ce au avut loc, făcînd menţiuni despre aceasta în carnetul de primire-predare a serviciului.
 + 
Articolul 33După ieşirea din post paznicul se prezintă la sediul grupei sau detasamentului pentru predarea armamentului, documentelor şi materialelor aflate asupra sa pentru executarea serviciului de paza. Descărcarea armamentului se executa la ordinul şi sub supravegherea şefului de grupa ori detasament.După predarea armamentului şi a celorlalte mijloace din dotare, paznicul raportează şefului de grupa sau de detasament evenimentele petrecute în timpul serviciului sau.
 + 
Capitolul 6Îndrumarea şi controlul unităţilor de paza militarizata şi a executării serviciului de paza + 
Articolul 34Îndrumarea şi controlul unităţilor de paza şi al executării serviciului de paza se efectuează de către şeful corpului de paza, adjunctul acestuia, şeful de detasament şi şeful de grupa.Unităţile şi subunitatile de paza şi modul de executare a serviciului de paza pot fi controlate şi de către:– organele militiei, potrivit competentei teritoriale a acestora;– persoanele împuternicite de comitetul executiv al consiliului popular judeţean sau al municipiului Bucureşti;– persoanele împuternicite de şeful unităţii de paza.Conducerea unităţilor socialiste beneficiare de paza controlează modul în care sînt respectate clauzele prevăzute în contractele de prestare a pazei, încheiate cu unităţile de paza militarizata.
 + 
Articolul 35Persoanele care efectuează controlul unităţilor de paza vor prezenta celor pe care-i controlează, după caz, legitimatia de serviciu sau împuternicirea organului competent şi actul de identitate. Aceste persoane vor fi însoţite de un reprezentant al unităţii controlate.Controlul executării serviciului de paza la obiective de către persoanele împuternicite de comitetul executiv al consiliului popular judeţean sau al municipiului Bucureşti se va efectua numai în prezenta şefului de grupa (detasament), iar în lipsa acestuia, a reprezentantului unităţii socialiste beneficiare de paza.Personalul de paza controlat în timpul executării atribuţiilor de serviciu, după ce a verificat identitatea şi calitatea persoanelor care efectuează controlul, raportează, folosind formula:"Tovarase …….., în timpul serviciului meu nu s-a intimplat nimic (dacă s-a intimplat, raportează evenimentul). Sînt paznicul de serviciu ……….".
 + 
Articolul 36Rezultatul controlului executării serviciului de paza la obiective se consemnează în registrul unic al unităţii socialiste beneficiare de paza, iar constatările care privesc executarea serviciului de către paznici se înscriu în carnetul postului.
 + 
Articolul 37Zilnic, şeful de detasament sau de grupa verifica constatările consemnate în carnetul postului şi, după caz, ia măsuri pentru înlăturarea neajunsurilor ori raportează pe cale ierarhica.
 + 
Articolul 38Este interzis a controla modul de îndeplinire a serviciului de către paznici prin apropierea în ascuns, prin încercări de a-i lua arma sau prin alte procedee care pot provoca accidente.
 + 
Capitolul 7Dotarea, evidenta şi păstrarea armamentului şi muniţiei + 
Articolul 39Personalul de paza se doteaza cu armament (pistoale sau pusti) şi munitia necesară în raport de misiunea pe care o are de îndeplinit, conform avizului dat de organul militiei judeţene sau a municipiului Bucureşti.Paznicii inarmati cu pistoale vor avea asupra lor, în timpul serviciului, cîte 12 cartuse în doua încărcătoare, iar cei dotati cu pusti, cîte 10 cartuse.Armamentul şi munitia se asigura de Ministerul de Interne, iar contravaloarea muniţiilor, pieselor de schimb, accesoriilor, materialelor de întreţinere şi de tragere va fi suportată de unităţile de paza militarizata.
 + 
Articolul 40În timpul serviciului pistolul se poarta în toc, pe centura, iar pusca la umar sau la picior.
 + 
Articolul 41Armamentul se poarta de către personalul de paza pentru îndeplinirea îndatoririlor ce-i revin în baza ordinului de serviciu emis de conducerea unităţii de paza militarizata, care cuprinde: numele de familie şi prenumele paznicului, funcţia, seria şi numărul buletinului de identitate, felul, seria şi numărul armei, cantitatea de munitie, data emiterii şi valabilitatea.
 + 
Articolul 42Armamentul din dotarea unităţilor de paza militarizata se tine în fisete metalice păstrate în încăperi, asigurate cu încuietori, gratii şi grile la uşi şi ferestre, sub paza.
 + 
Articolul 43După fiecare tragere de instrucţie şi la ieşirea din post, personalul de paza este obligat să-şi curete armamentul sub conducerea şefului de grupa sau de detasament.
 + 
Capitolul 8Recompense şi sancţiuni + 
Articolul 44Pentru rezultatele obţinute în activitatea de paza şi apărare a avutiei naţionale şi pentru contribuţia adusă la prevenirea şi descoperirea infracţiunilor şi a altor fapte ilicite, incendiilor, distrugerilor sau degradărilor se pot acorda personalului de paza, de execuţie de specialitate şi celui de conducere din unităţile de paza militarizata următoarele recompense:a) multumiri comunicate verbal sau prin ordin în faţa adunării personalului;b) citarea prin ordin pe unitatea de paza militarizata;c) acordarea insignei "Pentru merite în serviciul de paza";e) acordarea de ordine sau medalii ale Republicii Socialiste România.
 + 
Articolul 45Recompensele prevăzute la art. 44 se pot acorda de către:– şeful grupei sau detasamentului, pentru recompensa prevăzută la lit. a);– şeful corpului de paza, pentru recompensele prevăzute la lit. a)-c). La judeţele la care nu sînt constituite corpuri de paza, aceste recompense se acordă de către conducătorul unităţii socialiste, la propunerea şefului unităţii de paza militarizata;– preşedintele comitetului executiv al consiliului popular judeţean sau al municipiului Bucureşti, pentru recompensele prevăzute la lit. a)-d).Acordarea de ordine sau medalii se face la propunerea preşedintelui comitetului executiv al consiliului popular judeţean sau al municipiului Bucureşti.
 + 
Articolul 46Pentru neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu şi pentru săvîrşirea de abateri în timpul sau în legătură cu serviciul, personalului de paza, de execuţie de specialitate şi celui de conducere din unităţile de paza militarizata i se pot aplica următoarele sancţiuni:a) mustrare comunicată verbal sau prin ordin în faţa adunării personalului;b) mustrare scrisă cu avertisment;c) avertisment că nu corespunde pe deplin funcţiei pe care o ocupa;d) retragerea insignei "Pentru merite în serviciul de paza";e) retragerea uneia sau mai multor gradatii sau clase de retribuire pe o perioadă de 1-3 luni sau, în cazul celor încadraţi la nivelul de baza, diminuarea retributiei cu 5-10% pe aceeaşi perioadă;f) reducerea retributiei şi a indemnizaţiei de conducere pe durata de 1-3 luni, cu 5-10%;g) retrogradarea în funcţie sau în clasa de retribuire, în cadrul aceleiaşi profesii, pe durata de 1-3 luni;h) desfacerea contractului de muncă, în condiţiile prevăzute de Codul muncii.
 + 
Articolul 47Sancţiunile prevăzute la art. 46 se aplică de către:– şeful grupei, pentru sancţiunea prevăzută la lit. a);– şeful detasamentului, pentru sancţiunile prevăzute la lit. a) şi b);– şeful corpului de paza, pentru sancţiunile prevăzute la lit. a)-c) şi e)-h). La judeţele la care nu sînt constituite corpuri de paza militarizata, aceste sancţiuni se aplică de către conducătorul unităţii socialiste, la propunerea şefului unităţii de paza militarizata;– preşedintele comitetului executiv al consiliului popular judeţean sau al municipiului Bucureşti, pentru sancţiunile prevăzute la lit. a)-h).
 + 
Articolul 48Procedura de aplicare a sancţiunilor şi căile de atac sînt cele prevăzute de legislaţia muncii.
 + 
Articolul 49Neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu de către personalul unităţilor de paza militarizata atrage, după caz, răspunderea materială, contravenţională sau penală.
 + 
Capitolul 9Dispoziţii finale şi tranzitorii + 
Articolul 50Uniforma personalului de conducere, de execuţie de specialitate şi a celui de paza este cea prevăzută în Hotărîrea Consiliului de Miniştri nr. 295/1973 pentru aprobarea Regulamentului privind descrierea, portul uniformei şi însemnelor distinctive ale personalului de paza care asigura paza proprie a organizaţiilor socialiste şi însemnelor distinctive ale paznicilor obşteşti şi de cimp, precum şi baremul de acordare a uniformei.Personalul de conducere, de execuţie de specialitate şi cel de paza poarta însemnele distinctive prevăzute în anexa nr. 1 la prezentul regulament.Însemnele distinctive se poarta pe petlitele de la uniforma.
 + 
Articolul 51În scopul stimulării personalului de conducere, de execuţie de specialitate şi celui de paza militarizata se instituie insigna "Pentru merite în serviciul de paza".Insigna se acordă celor care au dat dovada de un înalt simt de răspundere în paza şi apărarea avutiei naţionale, în prevenirea şi descoperirea infracţiunilor şi a altor fapte ilicite, au avut o comportare corecta şi demna şi şi-au îndeplinit în mod exemplar îndatoririle de serviciu.Descrierea şi portul insignei, conţinutul brevetului, cazurile în care ea poate fi retrasă şi evidenta celor distinşi sînt prevăzute în anexa nr. 2 la prezentul regulament.
 + 
Articolul 52La instruirea personalului de execuţie de specialitate şi a celui de paza se aplică şi prevederile regulamentelor militare generale.
 + 
Articolul 53Drepturile şi îndatoririle personalului din corpul de paza militarizata, prevăzute în prezentul regulament, se completează cu cele prevăzute în legislaţia muncii.
 + 
Anexa 1–––la regulament–––––ÎNSEMNELE DISTINCTIVE ALE PERSONALULUI UNITĂŢILOR DE PAZA MILITARIZATADescrierea însemnelor personalului unităţilor de paza militarizataÎnsemnele personalului unităţilor de paza militarizata în raport de ierarhia prevăzută în regulament au următoarele forme şi marimi:1. Şeful corpului de paza – doua stele cu cinci colturi, din metal galben, cu diametrul de 22 mm, aşezate pe mediana laturilor la distanta egala de laturile petlitei.2. Adjunct şef corp paza – o stea cu cinci colturi, din metal galben, cu diametrul de 22 mm, asezata pe mediana laturilor la distanta egala de laturile petlitei.3. Şeful compartimentului instruire şi control – trei stele cu cinci colturi, din metal galben, cu diametrul de 14 mm, aşezate pe mediana laturilor la distanta egala între ele şi laturile petlitei.4. Instructor principal – doua stele cu cinci colturi, din metal galben, cu diametrul de 14 mm, aşezate pe mediana laturilor la distanta egala de laturile petlitei.5. Instructor – o stea cu cinci colturi, din metal galben, cu diametrul de 14 mm, asezata pe mediana laturilor la distanta egala de laturile petlitei.6. Şeful detasamentului – trei trese din metal galben, cu lăţimea de 5 mm fiecare, aşezate paralel cu laturile mici ale petlitei, la distanta egala între ele şi laturile petlitei.7. Şeful grupei independente – doua trese din metal galben, cu lăţimea de 5 mm fiecare, aşezate paralel cu laturile mici ale petlitei, la distanţe egale între ele şi laturile petlitei.8. Şeful grupei – o tresa din metal galben, cu lăţimea de 5 mm, asezata paralel cu laturile mici ale petlitei la distanta egala de acestea.9. Paznic – litera P din metal galben, de 20 mm lungime şi 12 mm înălţime, asezata la mijlocul petlitei.
 + 
Anexa 2–––la regulament–––––INSIGNA"Pentru merite în serviciul de paza"1. Insigna "Pentru merite în serviciul de paza" are forma de cerc cu diametrul de 4 cm, este din metal galben cu un chenar alb. În chenar, în partea de sus, este scris cu litere aurii "Pentru merite în serviciul de paza", iar în partea de jos, pe un fond roşu, sînt doua frunze de lauri aurii prinse de o stea roşie în cinci colturi. În interiorul chenarului sînt repartizate: o sonda petrolifera, un baraj de hidrocentrala electrica, o fabrica, blocuri în construcţie, trei brazi şi doua virfuri de dealuri proiectate pe un fond albastru.2. Brevetul de purtător al insignei "Pentru merite în serviciul de paza" are următorul cuprins:– pe prima pagina: brevetul "Pentru merite în serviciul de paza";– pe pagina a doua este imprimata insigna;– pe pagina a treia este scris: comitetul executiv al consiliului popular al judeţului sau al municipiului Bucureşti acorda insigna "Pentru merite în serviciul de paza" tov. …………………….. pentru rezultatele obţinute în apărarea proprietăţii socialiste şi executarea serviciului de paza; semnatura preşedintelui comitetului executiv al consiliului popular al judeţului sau al municipiului Bucureşti; numărul brevetului şi data emiterii.3. Insigna se poarta la uniforma, la 1 cm deasupra buzunarului drept al vestonului.4. Insigna şi brevetul de purtător al insignei se retrag cu aprobarea preşedintelui comitetului executiv al consiliului popular al judeţului sau al municipiului Bucureşti, la propunerea şefului unităţii de paza militarizata, în următoarele cazuri:a) cînd se constată că purtatorul insignei a comis abateri disciplinare;b) cînd a fost condamnat la o pedeapsă privativă de libertate.5. Evidenta celor distinşi cu insigna "Pentru merite în serviciul de paza" se tine de către unităţile de paza militarizata.–––––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x