HOTĂRÂRE nr. 98 din 11 decembrie 2024

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 30/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: CAMERA DEPUTATILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 1253 din 12 decembrie 2024
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 373 18/12/2013
ActulREFERIRE LAHOTARARE 8 24/02/1994
ActulREFERIRE LAREGULAMENT (R) 24/02/1994 ART. 165
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 67
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 76
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 148
ART. 1REFERIRE LATRATAT 17/12/1994
 Nu exista acte care fac referire la acest act





În temeiul prevederilor art. 67 și ale art. 148 din Constituția României, republicată, ale Legii nr. 373/2013 privind cooperarea dintre Parlament și Guvern în domeniul afacerilor europene și ale art. 165-190 din Regulamentul Camerei Deputaților, aprobat prin Hotărârea Camerei Deputaților nr. 8/1994, republicat,Camera Deputaților adoptă prezenta hotărâre. + 
ARTICOL UNICLuând în considerare Opinia nr. 4c-22/554, adoptată de Comisia pentru afaceri europene în ședința din 8 octombrie 2024, Camera Deputaților:1.susține eforturile de modernizare a cadrului juridic și tehnic aferent Tratatului privind Carta energiei;2.recomandă analizarea periodică a evoluțiilor tehnologice, comerciale și sociale din Uniunea Europeană în domeniul energetic, în vederea pregătirii participării active la adaptarea tratatelor internaționale relevante, în conformitate cu valorile ce stau la baza construcției europene;3.subliniază că punerea în aplicare a dispozițiilor Tratatului privind Carta energiei și ale Protocolului privind eficiența energetică, în legătură cu aspectele conexe referitoare la mediu, necesită coordonarea cu obiectivele de dezvoltare durabilă ale Uniunii Europene, într-un mod care să se reflecte în consolidarea pieței unice și în politicile de dezvoltare industrială ale Uniunii;4.consideră că evoluția tehnologiei și a cadrului legislativ, precum și creșterea complexității strategiilor investiționale pe plan global impun întărirea capacității Uniunii Europene de a analiza respectarea legislației europene și conformitatea cu obiectivele sale de protecție a mediului și dezvoltare economico-socială în cazul investițiilor de către entități din țări terțe;5.recomandă analizarea noului peisaj al tehnologiilor din surse regenerabile, inclusiv cele aflate în etapa de cercetare științifică, relevant pentru domeniul de aplicare al Tratatului privind Carta energiei, în scopul identificării unor soluții emergente de obținere a energiei și impactului potențial al acestora asupra prevederilor tratatului, astfel încât să se dezvolte conduita anticipativă în legătură cu oportunitatea amendării tratatului;6.atrage atenția asupra faptului că punerea în aplicare a principiului reciprocității, conform căruia părțile contractante nu pot fi obligate să protejeze investițiile altor părți contractante, dacă aceste investiții au fost excluse de acestea din urmă, necesită o abordare cuprinzătoare, care să țină seama de existența modalităților de ocolire a respectării acestui principiu;7.recomandă înființarea unui grup de lucru interdisciplinar pentru a pune la dispoziția negociatorilor din partea Uniunii Europene un cadru legal și tehnic referitor la legătura dintre tranziția către o energie verde și cadrul investițional internațional.
Această hotărâre a fost adoptată de către Camera Deputaților în ședința din 11 decembrie 2024, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituția României, republicată.
PREȘEDINTELE CAMEREI DEPUTAȚILOR
VASILE-DANIEL SUCIU
București, 11 decembrie 2024.Nr. 98.

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x