privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 784/1996 pentru aprobarea Normelor metodologice privind etichetarea produselor alimentare
În temeiul art. 6 lit. a) şi în aplicarea prevederilor art. 19 şi 20 din Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată, cu modificările ulterioare,Guvernul României hotărăşte: +
Articolul 1Hotărârea Guvernului nr. 784/1996 pentru aprobarea Normelor metodologice privind etichetarea produselor alimentare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 226 din 23 septembrie 1996, cu modificările ulterioare, se modifica şi se completează după cum urmează:1. În titlul şi în cuprinsul hotărârii, precum şi în cuprinsul normelor metodologice cuvintele produse alimentare se înlocuiesc cu cuvântul alimente.2. Articolul 2 va avea următorul cuprins:"Art. 2. – Nerespectarea prevederilor prezentei hotărâri reprezintă încălcarea art. 19 şi 20 din Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată, şi constituie contravenţie potrivit art. 46 lit. c), sanctionandu-se conform art. 47 coroborat cu art. 50 din aceeaşi ordonanţa.”3. Articolul 3 se abroga.4. Articolul 6 se abroga.5. După articolul 6 se introduce articolul 6^1 cu următorul cuprins:"Art. 6^1. – Etichetarea nutritionala a alimentelor va fi reglementată printr-un act normativ elaborat de Ministerul Sănătăţii.În cadrul reglementărilor privind alimentele, elaborate de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, se pot include prevederi suplimentare referitoare la etichetarea acestora." +
Articolul 2Anexa cuprinzând Normele metodologice privind etichetarea produselor alimentare se modifica şi se completează după cum urmează:1. Articolul 1 va avea următorul cuprins:"Art. 1. – Prezentele norme metodologice reglementează modul de etichetare a alimentelor destinate consumatorului final, precum şi restaurantelor, spitalelor, cantinelor şi altor unităţi de alimentaţie colectivă.Dispoziţiile prezentelor norme metodologice se aplică şi anumitor aspecte referitoare la publicitatea alimentelor."2. Articolul 2 va avea următorul cuprins:"Art. 2. – În sensul prezentelor norme metodologice termenii şi expresiile de mai jos se definesc după cum urmează:a) eticheta – orice material scris, imprimat, litografiat, gravat sau ilustrat, care conţine elemente de identificare a produsului şi care însoţeşte produsul sau este aderent la ambalajul acestuia; … b) aliment nepreambalat – aliment vrac care nu este supus operaţiunii de preambalare şi care, pentru vânzare, este măsurat sau cantarit în prezenta consumatorului; … c) lot – un ansamblu de unităţi de producţie sau de vânzare dintr-un aliment fabricat, prelucrat sau ambalat în condiţii identice; … d) data durabilitatii minimale – limita de timp stabilită de producător, în care alimentul îşi menţine caracteristicile specifice în condiţii de depozitare corespunzătoare." … 3. Articolul 5 va avea următorul cuprins:"Art. 5. – Informaţiile înscrise pe eticheta nu trebuie să induca în eroare consumatorii la achiziţionarea produselor, în privinta:a) caracteristicilor alimentului, a naturii, identităţii, proprietăţilor, compoziţiei, cantităţii, durabilitatii, originii sau provenientei, metodelor de fabricaţie sau de producţie; … b) atribuirii de efecte sau proprietăţi pe care produsele nu le poseda; … c) sugerarii ca alimentul are caracteristici speciale, atunci când în realitate toate produsele similare au astfel de caracteristici. … Etichetarea nu trebuie să atribuie proprietăţi medicale alimentelor sau să facă referiri la astfel de proprietăţi; sunt exceptate de la aceasta interdicţie apele minerale medicinale, destinate bolnavilor cu anumite afecţiuni, precum şi orice aliment testat şi avizat ca având proprietăţi medicale.Interdicţiile sau restricţiile prevăzute la alineatele precedente se aplică, de asemenea:a) la prezentarea alimentelor, în special în ceea ce priveşte forma, aspectul sau ambalarea acestora, materialul de ambalare utilizat, felul cum sunt aranjate, precum şi mediul în care produsele sunt expuse; … b) la publicitatea produselor." … 4. După articolul 5 se introduce articolul 5^1 cu următorul cuprins:"Art. 5^1. – Înscrisurile de pe eticheta nu trebuie să prezinte modificări – ştersături, înlocuiri sau adaugari -, care pot induce în eroare consumatorul. Se interzice reetichetarea alimentelor."5. Articolul 6 va avea următorul cuprins:"Art. 6. – Etichetele alimentelor preambalate trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu:1. denumirea produsului;2. numele şi adresa producătorului, ale ambalatorului sau ale distribuitorului. În cazul produselor din import se vor înscrie numele şi adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România;3. data durabilitatii minimale/termenul de valabilitate;4. cantitatea neta;5. condiţiile de depozitare şi de folosire, atunci când acestea necesita indicaţii speciale;6. locul de origine sau de provenienţă a produsului, dacă omiterea acestuia ar fi de natura sa creeze confuzii în gandirea consumatorilor;7. concentraţia alcoolică pentru băuturile la care aceasta este mai mare de 1,2 %;8. lista cuprinzând ingredientele folosite;9. cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente, conform art. 23^1;10. instrucţiuni de utilizare, atunci când lipsa acestora poate determina o utilizare necorespunzătoare a produselor.Menţiunile suplimentare de etichetare, pe grupe de produse, sunt prevăzute în anexa nr. 1a) la prezentele norme metodologice."6. Articolul 7 va avea următorul cuprins:"Art. 7. – Pentru alimentele preambalate menţiunile prevăzute la art. 6 se înscriu pe ambalaj sau pe o eticheta legată de acesta.Menţiunile prevăzute la art. 6 pot fi înscrise numai pe documentele de însoţire, atunci când alimentele preambalate sunt:– comercializate într-o formă intermediara celei de vânzare către consumatorul final şi care nu fac obiectul vânzării către unităţile de alimentaţie colectivă;– destinate aprovizionarii unităţilor de alimentaţie colectivă unde sunt supuse unor procese de prelucrare.În cazul produselor prevăzute la alin. 2, pe ambalajul exterior în care acestea sunt prezentate spre comercializare se înscriu elementele prevăzute la art. 6 pct. 1, 2 şi 3 şi, după caz, cele de la art. 13 alin. 5.La ambalajele din sticlă destinate reutilizarii, care sunt marcate într-un mod ce nu permite ştergerea, precum şi la ambalajele sau recipientele care nu au nici una dintre fete mai mare de 10 cmý eticheta poate conţine doar elementele prevăzute la art. 6 pct. 1, 3 şi 4.Menţiunile prevăzute la art. 6 pct. 1, 3, 4 şi 7 se înscriu în acelaşi camp vizual; sunt exceptate de la aceasta prevedere ambalajele sau recipientele care nu au nici una dintre fete mai mare de 10 cmý."7. Articolul 8 va avea următorul cuprins:"Art. 8. – Denumirea produsului trebuie să corespundă naturii, genului, speciei, sortului sau proprietăţilor alimentului ori materiilor prime utilizate în fabricaţie. Aceasta denumire este însoţită de informaţii descriptive şi, dacă este necesar, de informaţii referitoare la utilizare, suficient de clare pentru a permite cumpărătorului sa cunoască natura produsului şi sa îl deosebeasca de alte produse cu care ar putea fi confundat.Denumirea produsului trebuie să includă sau să fie însoţită de informaţii privind starea fizica a acestuia ori tratamentele specifice la care a fost supus, ca de exemplu: transformare în pulbere, refrigerare, congelare, afumare, concentrare, dacă omiterea unor astfel de informaţii ar putea crea confuzii în rândul consumatorilor.Marca de fabrica, marca comercială sau denumirile fanteziste nu pot înlocui denumirea produsului.Utilizarea de termeni, precum: «mod», «tip», «gen», împreună cu denumirea specifică, este interzisă.Produsele care au fost tratate cu radiatii ionizante trebuie să poarte inscriptionarea: «Tratat prin ionizare» sau «Tratat cu radiatii ionizante».Produsele la care, pentru conservare, se utilizează un gaz avizat sanitar se marcheaza cu indicaţia «Ambalat în atmosfera protectoare».8. Titlul secţiunii a III-a va avea următorul cuprins:"Cantitatea neta"9. Articolul 9 va avea următorul cuprins:"Art. 9. – Înscrierea cantităţii nete se face în unităţi de volum, pentru produsele lichide, şi în unităţi de masa, pentru celelalte produse, utilizându-se, după caz, litrul, centilitrul, mililitrul sau kilogramul, gramul.Prevederile privind indicarea cantităţii nete se aplică şi în cazul în care, prin reglementări specifice, se impune indicarea cantităţii nominale, minime sau medii."10. Articolul 10 va avea următorul cuprins:"Art. 10. – Indicarea cantităţii nete nu este obligatorie pentru:a) alimentele vândute cu bucata, la care numărarea se poate face cu usurinta din exteriorul produsului; în caz contrar, se indica numărul pe eticheta; … b) produsele care pot inregistra pierderi de volum sau de masa şi care sunt vândute la număr sau cantarite în prezenta cumpărătorului; … c) produsele a căror cantitate neta este mai mica de 5 grame sau de 5 mililitri; aceasta prevedere nu se aplică condimentelor şi plantelor aromatice." … 11. Alineatul al doilea al articolului 11 va avea următorul cuprins:"Prin mediu lichid se înţelege: apa, soluţii apoase de saruri, saramura, soluţii apoase de acizi alimentari, oţet, soluţii apoase de zahăr sau inlocuitori, sucuri de fructe sau de legume, în cazul fructelor şi legumelor din conserve."12. Articolul 12 va avea următorul cuprins:"Art. 12. – În cazul unui ambalaj în care sunt introduse doua sau mai multe produse de acelaşi fel şi în aceeaşi cantitate, ambalate individual, indicarea cantităţii nete se face prin menţionarea cantităţii nete conţinute de un ambalaj individual şi a numărului total al acestora.Aceste menţiuni nu sunt obligatorii atunci când numărul total de ambalaje individuale poate fi numărat cu usurinta din exterior şi atunci când cel puţin o indicaţie privind cantitatea neta individuală poate fi citită clar din exteriorul produsului.În cazul unui ambalaj în care sunt introduse doua sau mai multe produse ambalate individual, care nu sunt considerate unităţi de vânzare, indicarea cantităţii nete se face prin menţionarea cantităţii nete totale."13. Titlul secţiunii a IV-a va avea următorul conţinut:"Data durabilitatii minimale/termen de valabilitate, condiţii de păstrare, de conservare şi de folosire"14. Articolul 13 va avea următorul cuprins:"Art. 13. – Pe eticheta sau pe ambalajul produselor se înscrie de către producător data durabilitatii minimale, respectiv data până la care acestea îşi păstrează caracteristicile specifice în condiţii de depozitare corespunzătoare.Data se compune din indicarea clara a zilei, lunii şi anului, într-o formă cronologică necodificata.Data va fi precedată de menţiunea:– «A se consuma de preferinta înainte de…», dacă se indica ziua, luna şi anul; sau – «A se consuma de preferinta până la sfârşitul…», dacă se indica luna şi anul sau numai anul.În cazul alimentelor:– a căror durabilitate este mai mica de 3 luni, este suficient să se indice ziua şi luna;– a căror durabilitate este mai mare de 3 luni, dar mai mica de 18 luni, este suficient să se indice luna şi anul;– a căror durabilitate este mai mare de 18 luni, este suficient să se indice anul.Menţiunile sunt completate, după caz, cu indicarea condiţiilor de păstrare şi de conservare.Pentru produsele care au un grad ridicat de perisabilitate şi sunt susceptibile ca după un timp scurt să prezinte un pericol imediat pentru sănătatea consumatorului se înscrie de către producător termenul de valabilitate precedat de menţiunea «expira la data de…», indicandu-se, în ordine, ziua şi luna sau ziua, luna şi anul.Menţiunile sunt urmate de indicarea condiţiilor de păstrare şi conservare.Menţiunile prevăzute la alin. 1 şi 5 sunt însoţite fie de data, fie de indicarea locului în care aceasta este înscrisă pe eticheta sau pe ambalaj."15. Articolul 14 se abroga.16. Articolul 16 va avea următorul cuprins:"Art. 16. – Se exceptează de la indicarea datei durabilitatii minimale produsele menţionate în anexa nr. 1b) la prezentele norme metodologice."17. Titlul secţiunii a V-a va avea următorul cuprins:"Indicarea lotului"18. Articolul 17 va avea următorul cuprins:"Art. 17. – Alimentele nu pot fi comercializate, dacă nu sunt însoţite de o indicaţie care să permită identificarea lotului din care fac parte, de exemplu: seria lotului, data fabricaţiei, data imbutelierii sau a culegerii recoltei.Indicarea lotului nu este obligatorie pentru următoarele alimente sau în următoarele condiţii:a) produsele agricole care sunt vândute sau livrate de la producător la unităţi de depozitare temporară, condiţionare sau ambalare, dirijate către organizaţii de producători sau achiziţionate în vederea introducerii imediate într-un sistem de pregătire operationala sau de transformare; … b) atunci când, la locurile de vânzare, alimentele sunt ambalate la cererea consumatorului sau preambalate în vederea vânzării imediate; … c) pentru ambalajele a căror faţa mare are o suprafaţa mai mica de 10 cmý; … d) inghetata preambalata; în acest caz, indicarea lotului de fabricaţie se face pe ambalajul colectiv ce conţine inghetata preambalata; … e) atunci când data durabilitatii minimale sau termenul de valabilitate este indicat prin menţionarea clara şi necodificata cel puţin a zilei şi a lunii, în aceasta ordine. … Răspunderea în ceea ce priveşte indicarea lotului revine producătorului.Indicarea lotului este precedată de litera L, cu excepţia cazurilor în care aceasta se distinge cu claritate faţă de alte indicaţii de pe eticheta.În cazul alimentelor preambalate, indicarea lotului, conform alineatului precedent, se face pe ambalaj sau pe eticheta ataşată de acesta; în cazul alimentelor nepreambalate, aceasta indicaţie apare pe ambalajul de transport sau pe container ori, în lipsa acestora, pe documentele comerciale insotitoare."19. Partea introductivă a articolului 18 va avea următorul cuprins:"În sensul prezentelor norme metodologice, nu sunt considerate ingrediente următoarele:"20. Articolul 18 se completează cu alineatul 2 cu următorul cuprins:"Atunci când un ingredient al unui aliment este constituit din mai multe ingrediente, acestea sunt considerate ingrediente ale alimentului respectiv."21. Articolul 19 se abroga.22. Articolul 20 va avea următorul cuprins:"Art. 20. – Toate ingredientele trebuie să figureze pe ambalajele sau pe etichetele alimentelor preambalate, în ordinea descrescătoare a importantei lor cantitative, determinata în momentul introducerii în fabricaţie. Vitaminele şi mineralele adăugate în produse se menţionează în lista cuprinzând ingredientele.În cazul amestecurilor de fructe sau de legume, în care nici una dintre acestea nu predomina cantitativ într-un mod semnificativ, ingredientele se listeaza însoţite de expresia «În proporţie variabila».Prevederile alineatului precedent se aplică şi în cazul mixturilor de condimente sau de plante aromatice."23. Articolul 23 va avea următorul cuprins:"Art. 23. – Ingredientele care aparţin uneia dintre categoriile prevăzute în anexa nr. 1d) la prezentele norme metodologice se înscriu în lista cu denumirea categoriei, urmată de numele specific sau de codul numeric CE.În cazul unui ingredient care aparţine mai multor categorii se indica numai aceea corespunzătoare funcţiei sale principale în cadrul alimentului respectiv.Ingredientele care aparţin uneia dintre categoriile prezentate în anexa nr. 1e) la prezentele norme metodologice şi sunt constituente ale unui alt aliment pot fi indicate numai prin denumirea categoriei respective.Atunci când un ingredient conţine gluten, denumirile «amidon», respectiv «amidon modificat», prevăzute în anexele nr. 1e) şi 1d) la prezentele norme metodologice, se completează prin indicarea originii acestuia.Indicarea aromelor se face prin menţionarea termenului «aroma»/«arome» sau a unei denumiri specifice ori printr-o descriere a acestora.Termenul «aroma naturala» sau alta expresie cu semnificaţie echivalenta nu poate fi utilizata decât pentru aromele a căror componenta de aromatizare conţine substanţe sau preparate aromatizante, obţinute prin prelucrarea fizica, enzimatica sau microbiologica a materiilor prime de origine vegetala sau animala, neprelucrate sau care au fost supuse unor procese de prelucrare traditionale, inclusiv uscare, prajire şi fermentaţie."24. După articolul 23 se introduce articolul 23^1 care va avea următorul cuprins:"Art. 23^1. – Cantitatea unui ingredient sau a unei categorii de ingrediente, determinata la momentul introducerii acestora în fabricaţie, exprimată în procente, se declara în următoarele situaţii:– când ingredientul sau categoria de ingrediente respective apare în denumirea sub care alimentul este vândut;– când ingredientul sau categoria de ingrediente respective este accentuata la etichetare prin cuvinte, desene sau grafice;– când ingredientul sau categoria de ingrediente respective conferă caracteristici specifice alimentului şi îl diferentiaza de alte produse cu care ar putea fi confundat datorită denumirii sau aspectului.Aceste dispoziţii nu se aplică:a) ingredientelor sau categoriilor de ingrediente: … – a căror cantitate neta se înscrie pe eticheta, în conformitate cu art. 11;– ale căror cantităţi sunt deja stabilite pentru a fi înscrise pe etichete, prin reglementări specifice;– care sunt utilizate în cantităţi mici, în scop de aromatizare;– în cazul în care, deşi numele acestora apare în denumirea produsului, prin cantităţile utilizate nu imprima caracteristici specifice care să îl diferentieze de alte produse similare şi care să influenteze alegerea consumatorului;b) atunci când prin reglementări specifice se stabileşte în mod precis cantitatea unui ingredient sau a unei categorii de ingrediente, fără a impune indicarea acesteia pe eticheta; … c) în situaţiile prevăzute la art. 20 alin. 2 şi 3. … Prevederile primului alineat, prima şi a doua liniuţa, nu se aplică în cazul menţiunilor referitoare la adaosul de vitamine şi de minerale, atunci când acestea se supun etichetarii nutritionale.Cantitatea unui ingredient sau a unei categorii de ingrediente se înscrie în imediata vecinătate a denumirii produsului sau în lista, în continuarea denumirii ingredientului sau a categoriei de ingrediente.În cazul alimentelor care au pierdut din umiditate ca urmare a unor tratamente termice sau a altor tipuri de tratamente la care au fost supuse, cantitatea indicată a unui ingredient sau a categoriei de ingrediente, exprimată în procente, se raportează la produsul finit.Atunci când cantitatea unui ingredient sau a unei categorii de ingrediente depăşeşte 100%, exprimarea procentuală se înlocuieşte cu cea a cantităţii ingredientului/ingredientelor utilizate la obţinerea a 100 g de produs finit.Cantitatea ingredientelor volatile se indica în procente, corespunzător cantităţii din produsul finit.Cantitatea de ingrediente, utilizata în forma concentrata sau deshidratata şi reconstituita pe parcursul procesului de fabricaţie, se indica în procente, corespunzător cantităţii dinaintea concentrarii sau deshidratarii.În cazul alimentelor concentrate sau deshidratate, care urmează să fie reconstituite prin adăugarea apei, cantitatea de ingrediente se indica, în procente, corespunzător cantităţii din produsul reconstituit.Prevederile acestui articol nu exclud aplicarea reglementărilor referitoare la etichetarea nutritionala."25. Articolul 25 va avea următorul cuprins:"Art. 25. – Un ingredient compus se poate înscrie în lista cuprinzând ingredientele cu denumirea proprie sub care figurează în normele sanitare în vigoare, urmată de enumerarea propriilor ingrediente.Aceasta enumerare nu este obligatorie:– în cazul în care ingredientul compus reprezintă mai puţin de 25% din produsul finit; aceasta prevedere nu se aplică în cazul aditivilor;– în cazul în care ingredientul compus este un aliment şi face parte din categoria ingredientelor cuprinse în anexa nr. 1c) la prezentele norme metodologice."26. Articolul 27 se completează cu alineatul 2 cu următorul cuprins:"În cazul alimentelor concentrate sau deshidratate, care urmează să fie reconstituite prin adăugarea apei, ingredientele pot fi listate în ordinea proportiilor din produsul reconstituit, cu condiţia ca lista cuprinzând ingredientele să fie însoţită de o menţiune, precum: «Ingrediente ale produsului reconstituit»."27. Articolul 29 se completează cu alineatul 2 cu următorul cuprins:"Toleranţele pozitive şi negative, exprimate în valoare absolută, permise la indicarea concentratiei alcoolice, raportată în procente de volum, vor fi următoarele: 1. a) bere cu concentraţia alcoolică ce nu depăşeşte 5,5% b) băuturi obţinute din struguri şi incluse în subcapitolul 2207.20.00 din Tariful vamal de import al României 0,5% vol. 2. a) bere cu concentraţia alcoolică ce depăşeşte 5,5 % b) băuturi obţinute din struguri şi incluse în subcapitolul 2207.10.00 din Tariful vamal de import al României c) diverse tipuri de cidru, cidru din pere, vinuri din fructe şi alte sortimente de vinuri obţinute din fructe, altele decât struguri, fie ca sunt spumoase sau spumante 1% vol. d) băuturi pe bază de miere fermentată 3. băuturi ce conţin fructe macerate sau părţi de plante 1,5% vol. 4. alte băuturi 0,3% vol.Toleranţele stabilite la alin. 1 pct. 1-4 nu exclud aplicarea tolerantelor ce deriva din metoda de analiza utilizata la determinarea concentratiei alcoolice."28. Articolul 30 se abroga.29. Articolul 31 va avea următorul cuprins:"Art. 31. – Orice aliment nepreambalat, prezentat spre comercializare consumatorilor ori unităţilor de alimentaţie colectivă, trebuie să aibă înscrisă denumirea conform prevederilor art. 8 şi data durabilitatii minimale/termenul de valabilitate. Înscrierea se face pe produs pe un afis, anunţ sau în orice alta forma fără risc de confuzie.Se exceptează de la indicarea durabilitatii minimale produsele alimentare cuprinse în anexa nr. 1b) la prezentele norme metodologice."30. Articolul 32 se abroga. +
Articolul 3Anexele nr. 1a)-1e) la normele metodologice se modifica şi se completează după cum urmează:1. Partea introductivă a anexei nr. 1a) va avea următorul cuprins:"Prevederile art. 6 pct. 1-10 (etichetarea alimentelor preambalate) vor fi completate cu menţiunile specifice fiecărei grupe de produse, după cum urmează:"2. Litera c) a punctului 1 din anexa nr. 1a) va avea următorul cuprins:"c) pentru laptele pasteurizat se va menţiona «A se păstra la temperatura de 2-4°C»;"3. Punctul 2 din anexa nr. 1a) va avea următorul cuprins:"2. Sortimente de lapte concentrat sau praf:a) în cazul produselor: lapte concentrat neindulcit, lapte concentrat indulcit, lapte normalizat concentrat neindulcit, lapte normalizat concentrat indulcit, lapte smantanit concentrat indulcit, lapte smantanit concentrat neindulcit: … – menţiunea «încălzit la temperatura ultrainalta (UHT)» sau «tratat la temperatura ultrainalta» – dacă acestea au fost supuse la un astfel de tratament şi ambalate aseptic;– conţinutul de grasime, exprimat în procente;– conţinutul de substanţa uscata, exprimat în procente;– recomandări privind modul de utilizare şi condiţiile de dilutie;b) în cazul sortimentelor de lapte praf: … – menţiunea «produs instant» – pentru produsele cu solubilitate instantanee;– conţinutul de grasime, exprimat în procente;– conţinutul de substanţa uscata, exprimat în procente;– recomandări privind metoda de reconstituire şi diluare, precum şi conţinutul în grasime al produsului astfel reconstituit."4. Punctul 3 din anexa nr. 1a) va avea următorul cuprins:"3. Iaurt, smantanaConţinutul de grasime, exprimat în procente pentru fiecare tip de produs."5. Litera b) a punctului 4 din anexa nr. 1a) va avea următorul cuprins:"b) procedeul de tratament termic la care au fost supuse materiile prime sau produsele finite (pasteurizare, topire, afumare);"6. Ultima liniuţa a literei c) a punctului 7 din anexa nr. 1a) va avea următorul cuprins:"- produs pe bază de peste …, cu specificarea speciei şi a tratamentului termic la care a fost supus (pasteurizare, sterilizare, prajire, afumare)."7. Litera c) a punctului 7 din anexa nr. 1a) se completează cu o liniuţa cu următorul cuprins:"- produs sterilizat."8. Punctul 7 din anexa nr. 1a) se completează cu litera k) cu următorul cuprins:"k) carnea şi organele, provenite din producţia interna prin taierea în abator a animalelor, a pasarilor sau a altor specii de animale, poarta marca de sănătate."9. Litera d) a punctului 9 din anexa nr. 1a) se abroga.10. Punctul 10 din anexa nr. 1a) va avea următorul cuprins:"10. Sucuri de fructe, nectar de fructe, sirop de fructe:a) în cazul produselor conţinând mai mult de 2 g dioxid de carbon/l: o menţiune precum «conţine gaz carbonic»; … b) menţionarea fructelor în ordinea descrescătoare a proportiei acestora în produs; … c) în cazul sucurilor şi nectarurilor obţinute din concentrate se menţionează «obţinut din concentrat de x», în care x reprezintă numele fructului; aceasta menţiune va figura în imediata apropiere a denumirii produsului; … d) în cazul sucurilor şi nectarurilor cu pulpa în conţinut, se menţionează «cu pulpa»; … e) în cazul nectarurilor se menţionează conţinutul minim de fructe x% în imediata apropiere a denumirii produsului, în care x reprezintă procentul minim de fruct din produsul finit; … f) în cazul în care nectarul de fructe conţine miere, menţiunea «conţine miere» trebuie să figureze în imediata apropiere a denumirii produsului; … g) în cazul sucurilor şi nectarurilor la care s-a adăugat zahăr ca indulcitor, denumirea produsului se completează cu o menţiune precum «indulcit« sau «cu adaos de zahăr», urmată de indicarea cantităţii maxime de zahăr adăugate; … h) în cazul sucurilor de fructe diluate se menţionează, în imediata apropiere a denumirii produsului, conţinutul minim de suc de fructe, pireu de fructe sau amestec din aceste componente." … 11. Punctul 11 din anexa nr. 1a) va avea următorul cuprins:"11. Băuturi răcoritoare:a) dacă se utilizează mai multe sucuri de fructe sau arome, acestea vor fi menţionate în ordinea descrescătoare a concentratiilor lor; … b) dacă proporţia sucului de fructe este egala sau mai mare de 4%, se menţionează denumirea fructului («… suc de lamaie», «… suc de portocale»), iar dacă proporţia din sucul de fructe este mai mica de 4%, se menţionează «… cu aroma de…»; … c) în cazul produselor cu conţinut mai mare de 30 mg cafeina/l, o menţiune precum: «conţine cafeina»; în cazul băuturilor ce conţin de regula cafeina şi concentraţia este mai mica de 1 mg/l se indica «fără cafeina»; … d) în cazul băuturilor conţinând mai mult de 2 g dioxid de carbon/l, o menţiune precum «conţine gaz carbonic»; … e) menţionarea originii apei minerale atunci când aceasta este folosită la prepararea produselor." … 12. Litera a) a punctului 12 din anexa nr. 1a) se abroga.13. Litera a) a punctului 13 din anexa nr. 1a) se abroga.14. După litera c) a punctului 13 din anexa nr. 1a) se introduc literele c)^1 şi c)^2 , cu următorul cuprins:"c)^1 menţiunea «fruct utilizat: … g pentru 100 g, produs finit»;c)^2 menţiunea «zahar total: … g pentru 100 g», cifra indicată reprezentând valoarea refractometrica a produsului finit, determinata la 20° C, admiţându-se o toleranta de ±3%."15. Punctul 14 din anexa nr. 1a) va avea următorul cuprins:"14. Ciocolata şi produse din ciocolata:a) se menţionează în mod obligatoriu conţinutul de cacao substanţa uscata, exprimat în procente, astfel: «cacao… % minim»; … b) în cazul ciocolatei umplute se menţionează produsul de umplutura; … c) se exceptează de la indicarea conţinutului net produsele din ciocolata preambalate, cu o greutate mai mica de 50 g; aceasta excepţie nu se aplică produselor cu o greutate neta mai mica de 50 g fiecare, atunci când sunt prezentate într-un ambalaj conţinând doua sau mai multe astfel de produse, dacă conţinutul net total, inclusiv ambalajul, este egal sau mai mare de 50 g; în cazul produselor din ciocolata turnate şi goale în interior, aceasta indicaţie poate fi înlocuită cu conţinutul net minim; … d) o menţiune privind adaosul de cafea sau de băuturi spirtoase, atunci când acesta depăşeşte 1% din masa produsului." … 16. Litera b) a punctului 15 din anexa nr. 1a) se abroga.17. Litera c) a punctului 15 din anexa nr. 1a) va avea următorul cuprins:"c) în cazul în care conţinutul de cafeina este sub 0,1% raportat la substanţa uscata, se înscrie menţiunea «cafea decafeinizata»."18. Punctul 18 din anexa nr. 1a) va avea următorul cuprins:"18. Vin şi produse pe bază de vin Etichetarea vinurilor şi produselor pe bază de vin se face în conformitate cu prevederile Legii viei şi vinului nr. 67/1997."19. Litera a) a punctului 19 din anexa nr. 1a) se abroga.20. Punctul 20 din anexa nr. 1a) va avea următorul cuprins:"20. Oţet de fermentaţie:a) conţinutul în acid, exprimat în grame acid acetic la litrul de produs, minim; … b) înscrierea pe eticheta a denumirii «oţet» sau «esenta de oţet» pentru produsele obţinute din alte materii prime decât acidul acetic de fermentaţie este interzisă." … 21. Punctul 21 din anexa nr. 1a) va avea următorul cuprins:"21. Ape imbuteliate, altele decât apa minerala şi apa de izvor:a) se inscriptioneaza cu denumirea «apa gazoasa» sau «apa carbogazoasa» apa potabilă la care s-a adăugat dioxid de carbon alimentar; … b) se inscriptioneaza cu denumirea «apa mineralizata artificial» apa potabilă la care s-au adăugat saruri minerale. Acestea se înscriu în lista cuprinzând ingredientele în ordinea descrescătoare a importantei lor cantitative în momentul introducerii în fabricaţie. … În cazul în care produsul conţine dioxid de carbon alimentar menţiunea «conţine gaz carbonic» se înscrie în imediata apropiere a denumirii acestuia.Cele trei cuvinte «apa mineralizata artificial» se înscriu, unele lângă altele, cu caractere de aceeaşi mărime şi cu aceeaşi culoare.În cazurile menţionate la lit. a) şi b) eticheta nu va conţine referiri, semne sau figuri care să creeze confuzii de orice fel cu apa minerala naturala, sa induca în eroare consumatorul asupra localizarii geografice a apei, sa îi atribuie apei efecte sau recomandări terapeutice ori să facă precizări asupra compoziţiei chimice a acesteia."22. Punctul 22 din anexa nr. 1a) va avea următorul cuprins:"22. Informaţiile pe care alimentele preambalate trebuie să le conţină pe ambalaj se completează, după caz, cu:a) în cazul alimentelor congelate se menţionează «produs congelat» şi «A nu se recongela după decongelare»; … b) în cazul alimentelor ce conţin unul sau mai mulţi indulcitori, se menţionează «cu indulcitor(i)»; aceasta menţiune însoţeşte denumirea produsului; … c) în cazul folosirii ca indulcitor a aspartamului se menţionează «conţine fenilalanina»; în cazul folosirii atât a zahărului (zaharuri), cat şi a unuia sau mai multor indulcitori se menţionează «cu zahăr [zaharuri şi indulcitor(i)]», care însoţeşte denumirea produsului; … d) o menţiune cu rol de avertizare, precum: «Poate avea efect laxativ în caz de consum excesiv» pentru alimentele ce conţin mai mult de 10% polioli sau «Nu se recomanda persoanelor diabetice»; … e) menţionarea recomandarii Institutului de Nutriţie şi Boli Metabolice privind segmentul de consumatori căruia i se adresează, cu indicarea efectelor secundare ce pot aparea în cazul consumului exagerat al produselor realizate cu indulcitori; … f) o menţiune specială referitoare la alimentele pentru sugari şi copii de vârsta mica (între 1 şi 3 ani). … Menţiunile prevăzute la lit. b) şi c) nu se supun prevederilor primei şi celei de-a doua liniute ale art. 23 1 din normele metodologice."23. Titlul anexei nr. 1b) va avea următorul cuprins:"Lista cuprinzând produsele alimentare scutite de indicarea datei durabilitatii minimale "24. Punctele 2 şi 9 din anexa nr. 1b) vor avea următorul cuprins:"2. Băuturile conţinând 10% sau mai mult în volume alcool"…………………………………………………………"9. Portii individuale de inghetata nepreambalata."25. După punctul 9 din anexa nr. 1b) se introduc punctele 10 şi 11, cu următorul cuprins:"10. Vinuri, vinuri spumoase, vinuri spumante, vinuri licoroase, vinuri aromatizate şi produse similare obţinute din fructe, altele decât struguri 11. Băuturi nealcoolice, sucuri de fructe, nectaruri din fructe şi băuturi alcoolice în recipiente mai mari de 5 l, destinate consumului colectiv"26. Punctele 4 şi 5 din anexa nr. 1c) vor avea următorul cuprins:"4. Branza, untul, laptele şi smantana fermentată, în măsura în care nu au suferit decât adaugari de produse lactate, enzime şi culturi de microorganisme necesare fabricării sau de sare în cazul branzeturilor, altele decât cea proaspăta sau topita.5. Produsul constituit dintr-un singur ingredient, atunci când:– denumirea acestuia este identică cu cea a ingredientului; sau– denumirea permite identificarea clara a naturii ingredientului."27. Punctul 6 din anexa nr. 1c) se abroga.28. Titlul anexei nr. 1d) va avea următorul cuprins:"Lista cuprinzând ingredientele care trebuie să fie înscrise cu denumirea categoriei lor, urmată de numele specific sau de codul numeric CE"29. Punctele 7, 14, 16, 18 şi 20 din anexa nr. 1d) vor avea următorul cuprins:"7. Amidon modificat*)""14. Emulsificator""16. Gaz de expandare""18. Saruri de topire**)""20. Potentiator de aroma"––––Notă …
*) Indicarea numelui specific sau a codului numeric nu e obligatorie.Notă …
**) Se indica numai în cazul branzeturilor topite şi al produselor pe bază de branza topita."30. După punctul 20 din anexa nr. 1d) se introduc punctele 21 şi 22 cu următorul cuprins:"21. Agent de intarire22. Agent de încărcare."31. Titlul anexei nr. 1e) va avea următorul cuprins:"Lista cuprinzând categoriile de ingrediente pentru care numele specific poate fi înlocuit cu denumirea categoriei"32. În anexa nr. 1e) cuvintele denumire simplificata se înlocuiesc cu cuvântul denumire.33. Primele doua poziţii din anexa nr. 1e) vor avea următorul cuprins: "Uleiuri rafinate, «Ulei» urmat de: altele decât uleiul – menţiunea «vegetal» sau «animal», de masline după caz; sau – indicarea originii sale specifice vegetale sau animale; – menţiunea «hidrogenat» trebuie să însoţească indicarea unui ulei hidrogenat Grăsimi rafinate «Grăsimi» urmat de: – menţiunea «vegetale» sau «animale», după caz; sau – indicarea originii sale specifice vegetale sau animale; – menţiunea «hidrogenat» trebuie sa însoţească indicarea unei grăsimi hidrogenate."34. Ultimele doua poziţii din anexa nr. 1e) vor avea următorul cuprins:"Dextroza anhidra sau monohidrata «dextroza»Unt de cacao rafinat sau presat «unt de cacao»"35. Anexa nr. 1e) se completează cu o poziţie cu următorul cuprins:"Pesmet de orice origine «pesmet»" +
Articolul 4În termen de 360 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri Ministerul Sănătăţii va elabora actul normativ prevăzut la art. 6^1 alin. 1 din Hotărârea Guvernului nr. 784/1996. +
Articolul 5Prezenta hotărâre intră în vigoare la 180 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României, Partea I. La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri orice alte dispoziţii contrare se abroga. +
Articolul 6Hotărârea Guvernului nr. 784/1996, cu modificările ulterioare şi cu cele aduse prin prezenta hotărâre, va fi republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o noua numerotare.PRIM-MINISTRURADU VASILEContrasemnează:–––––Oficiul pentru ProtecţiaConsumatorilorEliade Mihailescu,director generalp. Ministrul agriculturii şialimentaţiei,Ştefan Pete,secretar de statMinistrul sănătăţii,Hajdu Gaborp. Ministrul industriei şicomerţului,Nicolae Staiculescu,secretar de stat–––––