În temeiul art. 108 din Constituția României, republicată, și ale art. 2 alin. (2) și art. 3 alin. (4) din Legea nr. 141/2015 privind arborarea și folosirea de către unitățile administrativ-teritoriale a steagurilor proprii, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. +
ARTICOL UNIC(1)Se aprobă modelul steagului comunei Jegălia, județul Călărași, prevăzut în anexa nr. 1.(2)Descrierea și semnificațiile elementelor însumate ale modelului steagului comunei Jegălia, județul Călărași, sunt prevăzute în anexa nr. 2.(3)Anexele nr. 1 și 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
PRIM-MINISTRU
MIHAI TUDOSE
Contrasemnează:
p. Viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale,
administrației publice și fondurilor europene,
Sirma Caraman,
secretar de statBucurești, 20 decembrie 2017.Nr. 939. +
Anexa nr. 1
+
Anexa nr. 2
DESCRIEREA ȘI SEMNIFICAȚIILE
elementelor însumate ale modelului steagului comunei Jegălia, județul CălărașiDescrierea steaguluiPotrivit anexei nr. 1, modelul steagului comunei Jegălia este format dintr-o pânză dreptunghiulară cu proporția între lățimea și lungimea steagului de 2/3, format din trei fâșii dispuse orizontal în următoarea succesiune a culorilor: albastru, alb, verde. În partea de sus, pe fâșia de culoare albastră este inscripționat statutul localității „Comuna Jegălia“, cu litere albe, iar jos, pe fâșia de culoare verde, „Județul Călărași“, tot cu litere albe. În centrul steagului, pe fâșia de culoare albă este imprimată stema localității. Steagul se fixează pe hampă în partea stângă, pe lățime.Semnificațiile elementelor și ale culorilor steaguluiDescrierea stemeiStema comunei Jegălia se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat și despicat în șef.În partea superioară, în dreapta, în câmp argintiu, se află o salcie verde dezrădăcinată. În partea superioară, în stânga, în câmp verde, se află un știulete de porumb și un spic de grâu, care se întretaie în partea de jos, având între ele o floarea-soarelui așezată în pal, totul de aur.În vârful scutului, în câmp albastru, se află un brâu undat, având deasupra un pește ondulat, poziționat în pal, totul de argint.Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.Semnificațiile elementelor însumateSalcia și peștele reprezintă bogăția silvică și piscicolă a zonei.Știuletele de porumb, spicul de grâu și floarea-soarelui simbolizează ocupația de bază a locuitorilor, agricultura, iar cele 3 plante erbacee indică numărul satelor componente ale comunei.Brâul undat evocă hidrografia localității.Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.Culoarea albă transmite puritate, curățenie și neutralitate.Culoarea albastră (sau azur) reprezintă apa, dar și aerul, cel mai nobil element după foc și simbolizează blândețea, frumusețea, noblețea și buna credință.Culoarea verde simbolizează onoare, rațiune, tinerețe, prospețime, regenerare, libertate și sănătate.