HOTĂRÂRE nr. 9 din 12 februarie 2018

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 08/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: SENATUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 154 din 19 februarie 2018
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 13 07/02/2008
ActulREFERIRE LATRATAT 13/12/2007
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 148
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 67
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 67
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 148
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 76
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 76
 Nu exista acte care fac referire la acest act





În temeiul dispozițiilor art. 67,art. 148 alin. (2) și (3) din Constituția României, republicată, și Protocolului nr. 2 privind aplicarea principiilor subsidiarității și proporționalității, anexat Tratatului de la Lisabona, de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeană și a Tratatului de instituire a Comunității Europene, semnat la Lisabona la 13 decembrie 2007, ratificat prin Legea nr. 13/2008,în baza Raportului Comisiei pentru afaceri europene nr. LXII/30 din 1.02.2018,Senatul adoptă prezenta hotărâre. + 
Articolul 1Senatul României:1.Constată că propunerea de directivă:1.Este întemeiată pe articolul 91 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE): „norme comune aplicabile transporturilor internaționale, efectuate dinspre sau către teritoriul unui stat membru ori prin traversarea teritoriului unuia sau mai multor state membre“.2.Respectă principiul subsidiarității întrucât statele membre și UE partajează competențe în materie de transport, mediu și în dreptul contractelor de achiziții publice. Cu toate acestea, armonizarea sectorială a normelor privind achizițiile de pe piața internă este o competență a UE. Problemele legate de directivă în forma sa actuală nu pot fi abordate de statele membre acționând în mod unilateral, întrucât jurisdicția statului membru se oprește la frontierele naționale.3.Respectă principiul proporționalității întrucât propunerea nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivelor stabilite.4.Vizează toate practicile relevante în domeniul achizițiilor publice și oferă semnale de piață clare și pe termen lung, precum și că dispozițiile sunt simplificate și mai eficace. Scopul este de a spori contribuția sectorului transporturilor la reducerea emisiilor de CO_2 și a emisiilor de poluanți atmosferici și la competitivitate și creștere economică.5.Sprijină o mai bună aliniere și, așadar, un impact de piață mai mare al politicilor de achiziții publice ale statelor membre.6.Extinde domeniul de aplicare al directivei. Aceasta stabilește o definiție pentru vehicule ușoare nepoluante pe baza unui prag combinat pentru emisiile de CO_2 și de poluanți atmosferici.7.Permite, de asemenea, să se adopte un act delegat în temeiul prezentei directive pentru a adapta aceeași abordare pentru vehiculele grele odată cu adoptarea în UE, în viitor, a standardelor privind emisiile de CO_2 pentru vehiculele respective.8.Stabilește obiective minime în materie de achiziții la nivel de stat membru în conformitate cu definiția și, în cazul vehiculelor grele, pe bază de combustibili alternativi până la adoptarea actului delegat.9.Introduce un cadru de monitorizare și de raportare și renunță la metodologia pentru monitorizarea efectelor externe.2.Apreciază că:1.Propunerea de modificare este binevenită deoarece evaluările ex-post efectuate în 2015 având ca obiect Directiva 2009/33/CE privind promovarea unor vehicule rutiere nepoluante, eficiente din punct de vedere energetic, cunoscută ca Directiva privind vehiculele nepoluante (sau „directiva“), au arătat că directiva are deficiențe grave.2.Realizarea unor modalități de transport durabile este un obiectiv esențial al politicii comune în domeniul transporturilor, în special, în cadrul uniunii energetice și în domeniul creării de locuri de muncă, al creșterii economice și al investițiilor.
 + 
Articolul 2Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Această hotărâre a fost adoptată de Senat în ședința din 12 februarie 2018, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituția României, republicată.
p. PREȘEDINTELE SENATULUI,
ADRIAN ȚUȚUIANU
București, 12 februarie 2018.Nr. 9.––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x