HOTĂRÂRE nr. 878 din 26 octombrie 1999

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 13/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 539 din 4 noiembrie 1999
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 827 21/09/2000
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 43 29/01/1999 ART. 4
ActulREFERIRE LAHG 43 29/01/1999 ART. 6
ActulREFERIRE LAOG (R) 9 07/08/1992 ART. 11
ART. 14REFERIRE LALEGE 161 22/10/1997
ART. 14REFERIRE LAOUG 33 24/06/1997
ART. 14REFERIRE LALEGE 13 24/02/1995
ART. 14REFERIRE LAOG 63 24/08/1994
ART. 15REFERIRE LALEGE 105 25/09/1996
ART. 19REFERIRE LAHG 677 30/09/1998 ART. 7
ART. 19REFERIRE LAHG 677 30/09/1998 ART. 8
ART. 23REFERIRE LALEGE 32 12/11/1968
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 827 21/09/2000
ART. 10REFERIT DEHG 827 21/09/2000

privind măsurile organizatorice pentru efectuarea recensamantului populaţiei şi al locuinţelor din România în anul 2001



În temeiul prevederilor art. 11 din Ordonanţa Guvernului nr. 9/1992 privind organizarea statisticii publice, republicată, cu modificările ulterioare, şi având în vedere prevederile art. 4 alin. (3) lit. a) şi ale art. 6 din Hotărârea Guvernului nr. 43/1999 privind efectuarea recensamantului populaţiei şi al locuinţelor din România,Guvernul României hotărăşte: + 
Articolul 1(1) Recensământul populaţiei şi al locuinţelor se va efectua pe întregul teritoriu al tarii în perioada 19-28 martie 2001.(2) Informaţiile care se înregistrează la recensământ vor avea drept moment de referinţa ora "0" din ziua de 19 martie 2001.
 + 
Articolul 2La recenzarea populaţiei se vor inregistra, pentru fiecare persoana, următoarele caracteristici:a) de identificare – numele, prenumele şi iniţială prenumelui tatălui;b) geografice – situaţia la recensământ (prezenta sau absenta), domiciliul sau reşedinţa, locul naşterii;c) sociodemografice – sexul, data naşterii, starea civilă, numărul copiilor născuţi vii, anul încheierii căsătoriei (pentru femeile aflate la prima căsătorie), cetăţenia, naţionalitatea, limba maternă, religia, instituţiile de învăţământ absolvite şi/sau instituţiile de învăţământ pe care le urmează;d) gradul de rudenie faţă de capul gospodăriei;e) economice – situaţia economică a persoanei, ocupaţia, statutul ocupational, locul de muncă principal, sectorul în care activează, timpul lucrat, modalitatea de transport la locul de muncă, durata somajului.
 + 
Articolul 3La recenzarea clădirilor şi a locuinţelor se vor inregistra următoarele caracteristici:a) pentru clădiri – destinaţia actuala a clădirii, anul construcţiei, materialul de construcţie al pereţilor exteriori, numărul locuinţelor din clădire;b) pentru locuinţe – titlul sub care este deţinută locuinta, numărul gospodariilor din locuinta, destinaţia locuinţei, tipul locuinţei, forma de proprietate, nivelul la care este situata locuinta, numărul şi suprafaţa camerelor de locuit, numărul şi suprafaţa camerelor utilizate în alte scopuri decât cel de locuit, dependintele: bucatarie, baie, grup sanitar, dotarea cu instalaţii de apa rece, apa calda, de canalizare, de energie electrica, combustibilul folosit pentru gătit, modul de încălzire a locuinţei, chiria lunară pentru locuinta închiriată.
 + 
Articolul 4(1) Înregistrarea în formularele de recensământ a informaţiilor prevăzute la art. 2 şi 3 se face,de regula, la domiciliul/reşedinţa persoanelor, de către recenzori, pe baza declaraţiei persoanelor cu capacitate deplina de exerciţiu. Pentru înregistrarea corecta a informaţiilor de identificare a persoanelor se vor prezenta actele de identitate, certificatele de naştere sau pasaportul pentru cetăţenii străini. Alte documente legale, care atesta validitatea informaţiilor referitoare la persoane şi la locuinţe vor fi consultate numai cu acordul persoanelor recenzate.(2) Pe toată perioada de recenzare, în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin personalul de recensământ şi membrii comisiilor de recensământ se vor identifica prin prezentarea legitimatiei care să le ateste calitatea.(3) Recenzorii vor completa informaţiile în formularele de recensământ cu majuscule, folosind pix cu pasta de culoare albastra sau neagra.(4) Persoanele prezente la domiciliu/reşedinţa vor fi înregistrate de către recenzorul sectorului de recensământ în care se afla amplasata locuinta, pe baza declaraţiilor acestora. Pentru incapabili înregistrarea se va face pe baza declaraţiilor celorlalţi membri ai gospodăriei, a persoanelor în a căror îngrijire se afla sau a reprezentanţilor legali ai acestora.(5) Persoanele absente temporar din gospodărie vor fi înregistrate la domiciliul lor, pe baza informaţiilor furnizate de celelalte persoane din gospodărie sau a informaţiilor care rezultă din evidentele oficiale existente pe plan local. Aceste persoane vor fi înregistrate şi în localitatea în care se afla prezente temporar în momentul de referinţa al recensamantului, pe baza declaraţiei şi a documentelor oficiale proprii.(6) Persoanele care, datorită unor situaţii excepţionale, nu au fost recenzate se vor prezenta, până în ultima zi a perioadei de înregistrare, la comisia de recensământ din localitatea în care se afla pentru a fi înregistrate.
 + 
Articolul 5Recenzarea persoanelor din unităţile Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului de Interne, Serviciului Roman de Informaţii şi ale Ministerului Justiţiei se face de către aceste instituţii publice în conformitate cu prevederile prezentei hotărâri şi ale normelor specifice elaborate de ele şi aprobate de către Comisia centrala pentru recensământul populaţiei şi al locuinţelor.
 + 
Articolul 6Recenzarea cetăţenilor români plecaţi în străinătate în cadrul misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi reprezentantelor comerciale din străinătate, precum şi a cetăţenilor români cu reşedinţa declarata în străinătate se va face de către Ministerul Afacerilor Externe prin formulare speciale, în conformitate cu prevederile prezentei hotărâri şi ale normelor speciale elaborate de Ministerul Afacerilor Externe şi aprobate de Comisia centrala pentru recensământul populaţiei şi al locuinţelor.
 + 
Articolul 7(1) Cetăţenii au obligaţia de a furniza recenzorilor informaţii corecte şi complete.(2) Datele şi informaţiile individuale înscrise în formularele de recensământ sunt strict confidenţiale şi sunt utilizate numai în scopuri statistice. Declaraţiile populaţiei, înregistrate la recensământ, nu vor fi utilizate pentru luarea unor decizii sau măsuri privind persoanele în cauza.
 + 
Articolul 8(1) Persoanele care efectuează înregistrarea în formularele de recensământ (recenzorii), precum şi cele cu sarcini de îndrumare, coordonare şi control au obligaţia de a respecta întocmai prevederile prezentei hotărâri şi instrucţiunile specifice aprobate de Comisia centrala pentru recensământul populaţiei şi al locuinţelor, precum şi de a asigura păstrarea caracterului confidenţial al datelor declarate de cetăţeni şi înscrise în formularele de recensământ.(2) În îndeplinirea sarcinilor care le revin pe timpul efectuării recensamantului persoanele prevăzute la alin. (1) se bucura de protecţia legii, fiind considerate ca îndeplinesc funcţii ce implica exerciţiul autorităţii de stat.
 + 
Articolul 9(1) Organizaţiile legal constituite care au ca scop apărarea drepturilor omului şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale membre ale Consiliului Minorităţilor Naţionale pot delega observatori pe lângă recenzori pe toată durata recensamantului. Delegarea observatorilor se va face conform Programului privind desfăşurarea acţiunilor şi lucrărilor de pregătire şi efectuare a recensamantului populaţiei şi al locuinţelor aprobat de către Comisia centrala pentru recensământul populaţiei şi al locuinţelor în perioada stabilită pentru recrutarea personalului de recensământ.(2) Listele cuprinzând observatorii se vor depune de către conducerea organizaţiilor menţionate la alin. (1) la comisiile de recensământ, pentru luarea în evidenta.(3) Observatorii acreditaţi pot sa participe la recenzarea persoanelor numai cu acordul capului gospodăriei şi nu vor putea inregistra prin nici un mijloc răspunsurile declarate de acestea.(4) Observatorii acreditaţi trebuie să respecte toate prevederile legale şi instrucţiunile privind păstrarea caracterului confidenţial al datelor personale declarate de cetăţeni şi înscrise în formularele de recensământ.
 + 
Articolul 10Pentru pregătirea, organizarea, conducerea şi efectuarea lucrărilor de recensământ la nivel teritorial se constituie comisii de recensământ judeţene, municipale, ale sectoarelor municipiului Bucureşti, orăşeneşti şi comunale, în componenta prevăzută în anexa nr. 1, care poarta răspunderea pentru efectuarea recensamantului pe teritoriul în care îşi desfăşoară activitatea.
 + 
Articolul 11Comisiile de recensământ judeţene, ale municipiilor cu peste 100.000 de locuitori şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti vor constitui secretariate tehnice. Componenta, atribuţiile şi perioada de funcţionare a acestora vor fi stabilite de către Comisia centrala pentru recensământul populaţiei şi al locuinţelor.
 + 
Articolul 12(1) Personalul de recensământ: recenzori, recenzori-şefi responsabili de circumscripţii urbane, precum şi personalul angajat la primării, care vor participa la întocmirea, verificarea şi actualizarea denumirii strazilor şi la numerotarea clădirilor, împărţirea localităţilor în sectoare, secţii şi circumscripţii de recensământ, vor fi selectaţi din rândul personalului didactic, al specialiştilor în economie, informatica şi în alte domenii, precum şi din rândul pensionarilor, studenţilor şi al altor persoane cu pregătire corespunzătoare.(2) Pentru efectuarea în bune condiţii a recensamantului şi pentru a nu se perturba procesul de învăţământ, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Comisia centrala pentru recensământul populaţiei şi al locuinţelor vor stabili, de comun acord, vacanta şcolară în perioada de efectuare a recensamantului.
 + 
Articolul 13(1) Personalul menţionat la art. 12 alin. (1), cat şi specialiştii din secretariatele tehnice vor fi scutiţi de toate sarcinile care le revin la unităţile unde sunt încadraţi şi vor beneficia de toate drepturile salariale, potrivit legii, pe întreaga perioadă de participare la lucrările de recensământ.(2) Persoanele menţionate la art. 12 alin. (1) vor primi pentru activitatea depusa, pe lângă drepturile salariale prevăzute la alin. (1), o indemnizaţie de până la un salariu mediu brut pe economie.(3) Indemnizaţia prevăzută la alin. (2) se acordă o singură dată.
 + 
Articolul 14(1) Prefectii, primării, consiliile judeţene şi consiliile locale ale municipiilor, oraşelor, comunelor şi sectoarelor municipiului Bucureşti vor asigura condiţiile tehnico-materiale necesare bunei desfăşurări a pregătirii, organizării şi efectuării recensamantului populaţiei şi al locuinţelor, potrivit acţiunilor care vor fi stabilite de către Comisia centrala pentru recensământul populaţiei şi al locuinţelor.(2) În acest scop, prefectul şi celelalte autorităţi ale administraţiei publice locale:a) constituie şi aproba, prin ordin al prefectului sau prin dispoziţie a primarului, după caz, componenta nominală a comisiilor teritoriale de recensământ şi a secretariatelor tehnice, în conformitate cu prevederile prezentei hotărâri şi ale instrucţiunilor Comisiei centrale pentru recensământul populaţiei şi al locuinţelor;b) asigura spaţiile, mobilierul şi mijloacele de telecomunicaţii necesare desfăşurării activităţii comisiilor de recensământ şi secretariatelor tehnice, depozitarii şi păstrării în condiţii corespunzătoare a materialelor de recensământ, precum şi alte mijloace necesare desfăşurării în bune condiţii a lucrărilor de recensământ;c) asigura verificarea şi actualizarea denumirii strazilor şi numerotarea clădirilor până la data de 30 iunie 2000. În perioada iulie 2000-aprilie 2001 autorităţile administraţiei publice locale nu vor mai efectua schimbări de denumiri de străzi şi renumerotari ale clădirilor;d) întocmesc listele cuprinzând strazile, clădirile, locuintele şi numărul persoanelor existente în locuinţe, precum şi materialele cartografice necesare delimitării unităţilor administrativ-teritoriale şi împărţirii acestora în sectoare şi circumscripţii de recensământ la termenele şi în conformitate cu instrucţiunile Comisiei centrale pentru recensământul populaţiei şi al locuinţelor; asigura, instruiesc şi coordonează activitatea personalului tehnic necesar acestor lucrări;e) efectuează, potrivit normelor stabilite de către Comisia centrala pentru recensământul populaţiei şi al locuinţelor, împărţirea localităţilor în sectoare, secţii şi circumscripţii de recensământ;f) asigura selectarea recenzorilor, recenzorilor-şefi şi a responsabililor de circumscripţie, precum şi spaţiile necesare desfăşurării instructajelor;g) asigura mijloacele de transport necesare pregătirii şi efectuării recensamantului la termenele şi pe duratele prevăzute în graficele elaborate de comisiile de recensământ. Cota de carburanţi necesară mijloacelor de transport utilizate în scopul recensamantului, potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 63/1994 privind actualizarea unor normative de cheltuieli pentru autorităţile şi instituţiile publice, aprobată şi modificată prin Legea nr. 13/1995, cu modificările ulterioare, şi ale Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 33/1997 privind competenţa stabilirii de către autorităţile administraţiei publice locale a normativelor proprii pentru dotarea cu autoturisme şi a consumului lunar de carburanţi, aprobată prin Legea nr. 161/1997, se suplimenteaza de către Comisia centrala pentru recensământul populaţiei şi al locuinţelor cu cantitatea prevăzută în bugetul recensamantului, prezentat în anexa nr. 2.
 + 
Articolul 15Pentru înregistrarea cu exactitate a numărului populaţiei pe localităţi, în funcţie de domiciliul/reşedinţa fiecărei persoane la data recensamantului, Ministerul de Interne va asigura, conform prevederilor Legii nr. 105/1996 privind evidenta populaţiei şi cartea de identitate, actualizarea cărţilor de imobil, înscrierea operativă în actele de identitate a menţiunii de schimbare a domiciliului/reşedinţei, inclusiv a modificărilor survenite în denumirile localităţilor şi strazilor, precum şi în numerotarea clădirilor, astfel încât fiecare persoana să poată fi recenzata corespunzător situaţiei reale la data recensamantului.
 + 
Articolul 16(1) În perioada 1-10 aprilie 2001 se organizează o ancheta de control pentru verificarea volumului şi calităţii informaţiilor înscrise în formularele de recensământ, care se va desfăşura cu anchetatori special selectaţi în acest scop, conform instrucţiunilor aprobate de către Comisia centrala pentru recensământul populaţiei şi al locuinţelor.(2) Personalul prevăzut la alin. (1) beneficiază de drepturile stipulate la art. 13.
 + 
Articolul 17Pentru prelucrarea datelor recensamantului Comisia Naţionala pentru Statistica şi direcţiile generale judeţene de statistica vor fi dotate cu echipamente ce urmează să fie achiziţionate conform bugetului recensamantului prevăzut în anexa nr. 2.
 + 
Articolul 18Prelucrarea şi publicarea rezultatelor definitive ale recensamantului se vor face de către Comisia Naţionala pentru Statistica pe baza planului şi calendarului, aprobate de către Comisia centrala pentru recensământul populaţiei şi al locuinţelor.
 + 
Articolul 19Pentru efectuarea lucrărilor de pregătire, organizare, înregistrare, prelucrare şi publicare a rezultatelor recensamantului populaţiei şi al locuinţelor se suplimenteaza numărul de posturi al Comisiei Naţionale pentru Statistica şi al unităţilor sale subordonate, peste numărul prevăzut la art. 7 alin. (2) şi la art. 8 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 677/1998 privind organizarea şi funcţionarea Comisiei Naţionale pentru Statistica, astfel:a) în anul 2000: – la Comisia Naţionala pentru Statistica: 3 salariaţi pe o perioadă de 12 luni fiecare, 18 salariaţi pe o perioadă de 6 luni fiecare;– la direcţiile generale judeţene de statistica: 2 salariaţi pe o perioadă de 12 luni fiecare;b) în anul 2001: – la Comisia Naţionala pentru Statistica: 21 de salariaţi pe o perioadă de 12 luni fiecare;– la direcţiile generale judeţene de statistica: 6 salariaţi pe o perioadă de 12 luni fiecare, 20 de salariaţi pe o perioadă de 10 luni fiecare.
 + 
Articolul 20(1) Fondurile necesare pregătirii, organizării şi efectuării recensamantului, prelucrării datelor şi publicării rezultatelor, prezentate în anexa nr. 2, se includ anual în bugetul Comisiei Naţionale pentru Statistica.(2) Ministerul Finanţelor va introduce modificările corespunzătoare în bugetele anuale ale Comisiei Naţionale pentru Statistica, potrivit alin. (1).
 + 
Articolul 21Pentru asigurarea în bune condiţii a activităţilor de pregătire, organizare şi efectuare a recensamantului populaţiei şi al locuinţelor se suplimenteaza parcul auto al Comisiei Naţionale pentru Statistica cu un autoturism de oraş şi cu un microbuz.
 + 
Articolul 22Încălcarea prevederilor prezentei hotărâri atrage, după caz, răspunderea disciplinară, materială, civilă, contravenţională sau penală a celor vinovaţi.
 + 
Articolul 23(1) Constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni:a) împiedicarea persoanelor implicate în acţiunea de recensământ de a efectua înregistrarea şi controlul datelor ce fac obiectul recensamantului, cu respectarea prevederilor prezentei hotărâri, sau a desfăşurării, în orice mod, a lucrărilor recensamantului;b) refuzul de a furniza organelor de recensământ informaţiile prevăzute în formularele de înregistrare sau furnizarea de date eronate, precum şi neprezentarea, la comisia de recensământ, a persoanelor prevăzute la art. 4 alin. (6);c) nerespectarea de către personalul însărcinat cu efectuarea recensamantului a dispoziţiilor legale şi a instrucţiunilor privind modul de înregistrare a populaţiei şi de păstrare a caracterului confidenţial al datelor personale declarate de cetăţeni şi înscrise în formularele de recensământ;d) nerespectarea de către personalul care asigura prelucrarea datelor recensamantului a caracterului confidenţial al datelor şi informaţiilor individuale declarate de populaţie la recensământ;e) nerespectarea de către personalul menţionat la art. 9 alin. (1) a caracterului confidenţial al datelor şi informaţiilor individuale declarate de populaţie la recensământ.(2) Pentru faptele prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b) cuantumul amenzii este cuprins între 200.000 lei şi 2.000.000 lei, iar pentru faptele prevăzute la alin. (1) lit. c), d) şi e) cuantumul amenzii este cuprins între 500.000 lei şi 3.000.000 lei.(3) Constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzii se fac de către primar sau de persoane anume împuternicite de către Comisia centrala sau de comisiile judeţene şi a municipiului Bucureşti pentru recensământul populaţiei şi al locuinţelor.(4) Contravenţiilor prevăzute în prezentul articol le sunt aplicabile dispoziţiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu modificările ulterioare.
 + 
Articolul 24Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.PRIM-MINISTRURADU VASILEContrasemnează:–––––Ministrul munciişi protecţiei sociale,Alexandru Athanasiup. PreşedinteleComisiei Naţionale pentru Statistica,Constantin ChircaMinistrul lucrărilor publiceşi amenajării teritoriului,Nicolae NoicaMinistrul finanţelor,Decebal Traian Remesp. Ministrul educaţiei naţionale,Mircea Fronescu,secretar de statMinistrul sănătăţii,Hajdu GaborMinistru de stat,ministrul apărării naţionale,Victor Babiucp. Ministru de interne,Liviu Popescu,secretar de statMinistrul afacerilor externe,Andrei PlesuSecretar de stat,şeful Departamentuluipentru Administraţie Publică Locală,Vlad RoscaMinistru delegatpe lângă primul-ministrupentru minorităţi naţionale,Eckstein Kovacs PeterSecretariatul de Stat pentru CulteNicolae I. Branzea,secretar de statMinistrul culturii,Ion Caramitru
 + 
Anexa 1COMPONENTAcomisiilor judeţene, a municipiului Bucureşti, municipale, ale sectoarelor municipiului Bucureşti, orăşeneşti şi comunale pentru recensământul populaţiei şi al locuinţelor            A. Comisia judeteana şi a municipiului Bucureşti:  Preşedinte: – subprefectul judeţului, subprefectul                        municipiului Bucureşti  Vicepreşedinţi: – secretarul general al prefecturii                      – directorul general al direcţiei generale judeţene                        de statistica, respectiv a municipiului Bucureşti                      – directorul Direcţiei urbanism şi amenajarea                        teritoriului  Secretar: – directorul direcţiei generale judeţene                        de statistica, directorul general                        adjunct al Direcţiei generale de statistica a                        municipiului Bucureşti  Membri: – adjunctul şefului inspectoratului judeţean de                        poliţie, adjunctul directorului general al                        Direcţiei generale de poliţie a municipiului                        Bucureşti                      – inspectorul general adjunct al Inspectoratului şcolar                      – directorul Direcţiei sanitare                      – directorul Direcţiei de muncă şi protecţie socială                      – câte un specialist din administraţia                        publică locală, cultura, învăţământ, sănătate,                        urbanizare         B. Comisia municipala, oraseneasca şi a sectorului municipiului            Bucureşti:  Preşedinte: – viceprimar al municipiului, oraşului, sectorului  Vicepreşedinte: – secretarul municipiului, oraşului, sectorului  Secretar: – şeful oficiului/compartimentului de stare civilă  Membri: – adjunctul şefului poliţiei                      – inspectorul şcolar general adjunct                      – şeful compartimentului pentru administrarea fondului                        locativ din cadrul primăriei                      – şeful secţiei sanitare a municipiului, oraşului,                        sectorului                      – câte un specialist din administraţia publică locală,                        învăţământ, sănătate, urbanizare         C. Comisia comunală:  Preşedinte: – primarul comunei  Secretar: – secretarul comunei  Membri: – directorul unei şcoli din satul reşedinţa de comuna                      – referentul cu starea civilă din primărie                      – şeful postului de poliţie                      – şeful circumscripţiei medicale.    ANEXA 2                BUGETULrecensamantului populaţiei şi al locuinţelor în anul 2001

  I. Cheltuieli de personal  
  1. Indemnizaţii/cheltuieli pentru personalul participant la recensământ  
    – mii lei –
  Indemnizaţiile recenzorilor pentru ancheta-pilot 150.400
  Indemnizaţiile recenzorilor pentru ancheta de control 800.000
  Indemnizaţiile personalului pentru sectorizare 11.520.000
  Cheltuieli pentru personalul angajat suplimentar la Comisia Naţională pentru Statistică în anul 2000 763.899
  Cheltuieli pentru personalul angajat suplimentar la Comisia Naţională pentru Statistică în anul 2001 1.328.723
  Cheltuieli pentru personalul angajat suplimentar la direcţiile generale judeţene de statistică în anul 2000 7.751.473
  Cheltuieli pentru personalul angajat suplimentar la direcţiile generale judeţene de statistică în anul 2001 55.955.045
  Indemnizaţii pentru specialiştii cooptaţi 902.400
  Indemnizaţii pentru recenzori şi recenzorii-şefi 195.200.000
  Indemnizaţii pentru personalul de pază şi securitate a materialelor de recensământ 235.000
  TOTAL 1: 274.606.940
  2. Cheltuieli de deplasare, diurnă şi transport  
  Cercetare, documentare 648.000
  Ancheta-pilot 105.665
  Ancheta de control 123.503
  Recensământul propriu-zis 84.578.364
  TOTAL 2: 85.455.532
  TOTAL CHELTUIELI DE PERSONAL (1+2): 360.062.472
  II. Cheltuieli materiale şi servicii  
  1. Ancheta-pilot (recensământ de probă)  
  Cheltuieli pentru prelucrare 127.350
  Cheltuieli pentru telefon 20.868
  Hârtie şi tipărirea formularelor de recensământ 8.800
  Cheltuieli pentru energie 30.240
  TOTAL 1: 187.258
  2. Ancheta de control  
  Cheltuieli pentru prelucrare 69.600
  Cheltuieli pentru telefon 20.868
  Hârtie şi tipărirea formularelor de recensământ 11.350
  Cheltuieli pentru energie 181.124
  TOTAL 2: 282.942
  3. Sectorizare  
  Materiale cartografice 13.000.000
  Cheltuieli pentru poştă, telefon, fax 1.230.000
  TOTAL 3: 14.230.000
  4. Efectuarea recensământului propriu-zis  
  Hârtie şi tipărirea formularelor pentru recensământ 70.000.000
  Hârtie şi tipărirea publicaţiilor 400.000
  Închirieri de localuri pentru instruiri 705.000
  Carburanţi, lubrifianţi 1.484.185
  Întreţinere, reparaţii curente la parcul auto 26.000.000
  Cheltuieli pentru poştă, telefon, fax în anul 2000 2.384.035
  Cheltuieli pentru poştă, telefon, fax în anul 2001 600.000
  Cheltuieli pentru popularizare 1.355.000
  Cheltuieli administrativ-gospodăreşti 853.900
  Cheltuieli pentru prelucrare 1.221.500
  Cheltuieli pentru energie 2.072.700
  Cheltuieli cu materiale consumabile 223.720
  Cheltuieli neprevăzute 1.000.000
  TOTAL 4: 108.300.040
  TOTAL CHELTUIELI MATERIALE ŞI SERVICII (1+2+3+4): 123.000.240
  III. Cheltuieli de capital  
  Investiţii ale Comisiei Naţionale pentru Statistică şi ale direcţiilor generale judeţene de statistică 15.719.000
  TOTAL CHELTUIELI DE CAPITAL: 15.719.000
  TOTAL (I+II+III): 498.781.7

––––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x