HOTĂRÂRE nr. 86 din 19 ianuarie 2006

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 20/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 129 din 10 februarie 2006
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 917 05/09/2012
ART. 14INTRAT IN VIGOAREHG 86 19/01/2006
ANEXA 5COMPLETAT DEHG 1258 17/10/2007
Actiuni induse de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulPUNE IN VIGOAREHG 86 19/01/2006 ART. 14
ART. 15ABROGA PEHG 27 17/01/2002
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulPUNE IN VIGOAREHG 86 19/01/2006 ART. 14
ActulREFERIRE LALEGE (R) 199 13/11/2000 ART. 7
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 108
ART. 5REFERIRE LAHG 482 01/04/2004
ART. 5REFERIRE LAHG 482 01/04/2004 ART. 3
ART. 12REFERIRE LALEGE 180 11/04/2002
ART. 12REFERIRE LAOG 2 12/07/2001
ART. 15ABROGA PEHG 27 17/01/2002
ANEXA 1REFERIRE LAHG 482 01/04/2004
ANEXA 2REFERIRE LAHG 482 01/04/2004
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 917 05/09/2012
ActulSE VA REPUBLICA IN BAZAHG 321 19/03/2008
ActulREFERIT DEHG 1587 08/11/2006
ActulREFERIT DECRITERII 08/11/2006
ART. 14INTRAT IN VIGOAREHG 86 19/01/2006
ANEXA 5COMPLETAT DEHG 1258 17/10/2007

privind stabilirea cerinţelor referitoare la etichetarea şi eficienta energetica pentru introducerea pe piaţa a maşinilor de spălat vase de uz casnic



În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 7 alin. (2) din Legea nr. 199/2000 privind utilizarea eficienta a energiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,Guvernul României adopta prezenta hotărâre. + 
Articolul 1(1) Prezenta hotărâre stabileşte cerinţele referitoare la etichetarea şi eficienta energetica pentru introducerea pe piaţa a maşinilor de spălat vase de uz casnic, alimentate exclusiv de la reţeaua de distribuţie a energiei electrice de joasa tensiune.(2) Prezenta hotărâre se aplică maşinilor de spălat vase de uz casnic, inclusiv pentru situaţia când acestea sunt comercializate pentru alte utilizări decât cele casnice.
 + 
Articolul 2Prevederile prezentei hotărâri nu se aplică maşinilor de spălat vase de uz casnic care sunt alimentate de la alte surse de energie.
 + 
Articolul 3(1) În cazul maşinilor de spălat vase de uz casnic care fac obiectul unui contract de furnizare la distanta, încheiat în condiţiile legii, adică acelea care sunt oferite la vânzare, închiriere sau vânzare în rate printr-o comunicare scrisă, cum ar fi catalog comandat prin posta, şi care implica faptul ca potenţialul cumpărător nu poate vedea fizic masina de spălat vase de uz casnic distribuita, oferta de comercializare trebuie să fie însoţită de informaţii referitoare la caracteristicile tehnice ale masinii de spălat vase de uz casnic, prevăzute în anexa nr. 3.(2) Informaţiile prevăzute la alin. (1) sunt puse la dispoziţie potenţialului cumpărător anterior achiziţionării masinii de spălat vase de uz casnic.
 + 
Articolul 4Pentru aplicarea prezentei hotărâri, termenii şi expresiile de mai jos semnifica după cum urmează:a) furnizor – producătorul ori reprezentantul sau autorizat stabilit pe teritoriul României sau pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene ori persoana responsabilă cu introducerea pe piaţa a masinii de spălat vase de uz casnic;b) distribuitor – operator economic care vinde en detail sau orice alt operator economic care vinde, închiriază, vinde în rate ori expune maşini de spălat vase de uz casnic, în vederea comercializării către utilizatorul final;c) fişa – un tabel standard cu informaţii tehnice privind masina de spălat vase de uz casnic;d) alte resurse esenţiale – apa, chimicale sau orice alte substanţe consumate de masina de spălat vase de uz casnic pentru funcţionarea normală a acesteia;e) informaţii suplimentare – alte informaţii privind performanta masinii de spălat vase de uz casnic, care se referă sau care servesc la evaluarea consumului de energie ori de alte resurse esenţiale.
 + 
Articolul 5(1) Se admite introducerea pe piaţa numai a maşinilor de spălat vase de uz casnic care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:a) au aplicată într-un loc vizibil, în exterior, pe partea frontala sau de sus a masinii de spălat vase de uz casnic, o eticheta care cuprinde informaţii referitoare la consumul de energie electrica, alte forme de energie şi alte resurse esenţiale, precum şi informaţii suplimentare conform prevederilor anexei nr. 1;b) sunt însoţite de o fişa ale carei conţinut şi format sunt prevăzute în anexa nr. 2.(2) Informaţiile prevăzute de prezenta hotărâre sunt stabilite prin măsurători efectuate în conformitate cu standardele europene armonizate ale căror numere de referinţa au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, adoptate ca standarde române sau ca standarde naţionale ale statelor membre ale Uniunii Europene şi pentru care numerele de referinţa sunt publicate.(3) Lista standardelor române care adopta standardele europene armonizate se aproba şi se actualizează periodic prin ordin al ministrului economiei şi comerţului şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.(4) Informaţiile referitoare la nivelul de zgomot, prevăzute de prezenta hotărâre, sunt făcute publice în conformitate cu prevederile art. 3 din Hotărârea Guvernului nr. 482/2004 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţa a aparatelor electrocasnice în funcţie de nivelul zgomotului transmis prin aer. Nivelul de zgomot este măsurat în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 482/2004.(5) Clasa de eficienta energetica a unei maşini de spălat vase de uz casnic, clasa de eficienta a spalarii şi clasa de eficienta a uscarii se determina conform prevederilor anexei nr. 4.(6) Prevederile alin. (1) nu se aplică plăcuţelor indicatoare sau echivalentelor acestora, fixate pe masina de spălat vase de uz casnic pentru scopuri de securitate a utilizatorului.(7) Echivalentele în limbile comunitare pentru termenii utilizaţi pe eticheta şi în fişa sunt prevăzute în anexa nr. 5.
 + 
Articolul 6Sunt exceptate de la prevederile art. 5 alin. (1):a) maşinile de spălat vase de uz casnic a căror producţie a încetat înainte de data intrării în vigoare a prezentei hotărâri;b) maşinile de spălat vase de uz casnic second-hand.
 + 
Articolul 7(1) Furnizorul răspunde pentru furnizarea etichetei şi a fisei şi pentru corectitudinea informaţiilor înscrise în acestea.(2) Consimţământul furnizorului pentru publicarea informaţiilor înscrise pe eticheta sau în fişa este prezumat.(3) Obligaţia de aplicare a etichetei revine distribuitorului. Furnizorul are obligaţia sa transmită gratuit distribuitorului etichetele necesare. În acest sens, alegerea sistemului de livrare a etichetelor rămâne la latitudinea furnizorului. Totuşi, în cazul în care distribuitorul solicita transmiterea etichetelor, furnizorii trebuie să asigure livrarea imediata a acestora.(4) Informaţiile înscrise pe eticheta sunt redate în limba română, fără a exclude posibilitatea furnizarii lor şi într-o limbă de circulaţie internationala.(5) Se interzice aplicarea de alte etichete, mărci, simboluri, inscripţii referitoare la consumul de energie, care nu corespund cerinţelor prezentei hotărâri, dacă exista posibilitatea inducerii în eroare sau a confuziei, cu excepţia etichetelor ecologice comunitare ori naţionale.
 + 
Articolul 8(1) Furnizorul întocmeşte documentaţia tehnica ce atesta conformitatea maşinilor de spălat vase de uz casnic cu cerinţele prezentei hotărâri şi care permite evaluarea exactitatii informaţiilor de pe eticheta şi din fişa.(2) Documentaţia prevăzută la alin. (1) conţine:a) denumirea şi sediul furnizorului;b) descrierea generală a masinii de spălat vase de uz casnic, care să permită identificarea fără echivoc a acesteia;c) informaţii, inclusiv desene relevante, privind principalele caracteristici de proiectare ale modelului, în special cele care afectează, în mod esenţial, consumul de energie;d) rapoarte privind testele de măsurare a performantelor, efectuate în conformitate cu procedurile de încercare cuprinse în standardele prevăzute la art. 5 alin. (2);e) instrucţiuni de utilizare.(3) Furnizorul păstrează documentaţia prevăzută la alin. (1) timp de 5 ani de la data fabricării ultimei maşini de spălat vase de uz casnic din seria respectiva de fabricaţie.(4) Furnizorul prezintă spre examinare organelor de control abilitate documentaţia prevăzută la alin. (1).
 + 
Articolul 9Nu poate fi interzisă sau restrânsă introducerea pe piaţa a maşinilor de spălat vase de uz casnic care sunt conforme cu prevederile prezentei hotărâri.
 + 
Articolul 10(1) Organele de control abilitate considera ca etichetele şi fişele sunt conforme cu prevederile prezentei hotărâri în lipsa elementelor care demonstreaza contrariul.(2) Organele de control abilitate pot solicita furnizorilor sa pună la dispoziţie documentele cu privire la exactitatea informaţiilor cuprinse în eticheta sau în fişa numai dacă au motive sa creadă ca acestea sunt incorecte.
 + 
Articolul 11(1) Constituie contravenţii următoarele fapte:a) nerespectarea prevederilor art. 5 alin. (1) şi ale art. 7 alin. (1);b) nerespectarea prevederilor art. 5 alin. (2);c) nerespectarea prevederilor art. 7 alin. (3) şi (5);d) nerespectarea prevederilor art. 8.(2) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) se sancţionează după cum urmează:a) cu amendă de la 200 lei (RON) la 2.000 lei (RON), cele prevăzute la lit. a);b) cu amendă de la 300 lei (RON) la 1.000 lei (RON), cele prevăzute la lit. b);c) cu amendă de la 500 lei (RON) la 3.000 lei (RON), cele prevăzute la lit. c);d) cu amendă de la 800 lei (RON) la 1.500 lei (RON), cele prevăzute la lit. d).(3) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către personalul anume împuternicit din cadrul Agenţiei Române pentru Conservarea Energiei.
 + 
Articolul 12Dispoziţiile referitoare la contravenţii, prevăzute la art. 11, se completează cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Articolul 13Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
 + 
Articolul 14Prezenta hotărâre intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.
 + 
Articolul 15Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Hotărârea Guvernului nr. 27/2002 privind stabilirea cerinţelor referitoare la etichetarea şi eficienta energetica pentru introducerea pe piaţa a maşinilor de spălat vase de uz casnic, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 68 din 30 ianuarie 2002, se abroga.
 + 
Articolul 16Prezenta hotărâre transpune Directiva Comisiei Europene 1997/17/CE pentru implementarea Directivei Consiliului European 1992/75/CEE cu privire la etichetarea energetica a maşinilor de spălat vase de uz casnic, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE) nr. L 118 din 7 mai 1997 (pag. 0001-0025).PRIM-MINISTRUCĂLIN POPESCU-TĂRICEANUContrasemnează:–––––Ministrul economiei şi comerţului,Codruţ Ioan SereşMinistrul integrării europene,Anca Daniela BoagiuBucureşti, 19 ianuarie 2006.Nr. 86.
 + 
Anexa 1ETICHETAPrecizări privind etichetaDefinirea informaţiilor ce trebuie incluse în eticheta:I. Denumirea sau marca comercială a furnizoruluiII. Elementul de identificare a modelului de fabricaţie al furnizorului;III. Clasa de eficienta energetica a masinii de spălat vase de uz casnic, determinata conform anexei nr. 4. Aceasta litera indicatoare se plaseaza la acelaşi nivel cu sageata corespunzătoare;IV. Fără a aduce atingere sistemului privind etichetarea ecologica, pentru masina de spălat vase de uz casnic la care s-a obţinut dreptul de aplicare a etichetei ecologice comunitare conform Regulamentului Consiliului Uniunii Europene 880/92 privind stabilirea schemei de acordare a etichetei ecologice comunitare, o copie a acesteia poate fi inclusă în eticheta;V. Consumul de energie în kWh/ciclu, la folosirea ciclului standard, determinat în conformitate cu procedurile de încercare cuprinse în standardele prevăzute la art. 5 alin. (2) din hotărâre;VI. Clasa de eficienta a spalarii, determinata conform prevederilor anexei nr. 4;VII. Clasa de eficienta a uscarii, determinata conform prevederilor anexei nr. 4;VIII. Capacitatea masinii de spălat vase de uz casnic exprimată în număr standard de tacamuri, determinata în conformitate cu procedurile de încercare cuprinse în standardele prevăzute la art. 5 alin. (2) din hotărâre;IX. Consumul de apa în l/ciclu complet, utilizând ciclul standard, determinat în conformitate cu procedurile de încercare cuprinse în standardele prevăzute la art. 5 alin. (2) din hotărâre;X. Atunci când este cazul, nivelul zgomotului în timpul unui ciclu standard, determinat în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 482/2004 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţa a aparatelor electrocasnice în funcţie de nivelul zgomotului transmis prin aer.Notă: Echivalentele în alte limbi pentru termenii prezentaţi mai sus sunt redate în anexa nr. 5.ETICHETA – Model – se găseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 129 din 10 februarie 2006, la pagina 6.Culori utilizate: CMZK – cian, magenta, galben, negru.De exemplu: 07XO:0% cian, 70% magenta, 100% galben, 0% negruSageti:– A: X0X0– B: 70X0– C: 30X0– D: 00X0– E: 03X0– F: 07X0– G: 0XX0Culoarea conturului: X070Textul se tipareste integral în negru. Fondul este alb.
 + 
Anexa 2FIŞAFişa trebuie să conţină informaţiile prevăzute mai jos, care pot fi prezentate sub forma unui tabel, care include o anumită serie de modele furnizate de acelaşi furnizor. Informaţiile sunt redate în ordinea menţionată mai jos, doar dacă acestea nu sunt incluse într-o descriere mai generală a masinii de spălat vase de uz casnic:1. Denumirea sau marca comercială a furnizorului2. Elementul de identificare a modelului de fabricaţie al furnizorului3. Clasa de eficienta energetica a modelului, definită conform anexei nr. 4, exprimată sub forma "Clasa de eficienta energetica…, pe o scara de la A (mai eficient) la G (mai puţin eficient)". Când aceasta informaţie figurează într-un tabel, ea poate fi exprimată sub o alta forma, cu condiţia să rezulte cu claritate ca scara este de la A (mai eficient) până la G (mai puţin eficient).4. Când informaţiile sunt prezentate sub forma de tabel, iar unele maşini de spălat vase de uz casnic, care figurează în acest tabel, au primit o eticheta ecologica comunitara, în conformitate cu prevederile Regulamentului Consiliului Uniunii Europene 880/92 privind stabilirea schemei de acordare a etichetei ecologice comunitare, aceasta informaţie poate să figureze aici. În acest caz, capul de tabel va indica "Eticheta ecologica comunitara" şi în tabel va fi introdusă o copie a etichetei ecologice. Aceasta prevedere nu aduce prejudicii exigenţelor prevăzute de sistemul comunitar de atribuire a etichetei ecologice comunitare.5. Numele, codul sau indicativul stabilit de producător pentru ciclul standard la care se referă informaţiile din eticheta şi fişa.6. Consumul de energie în kWh/ciclu, folosind ciclul standard determinat în conformitate cu procedurile de încercare cuprinse în standardele prevăzute la art. 5 alin. (2) din hotărâre şi definit ca "Consum de energie XZY kWh pe ciclu de încercare standardizat, folosind alimentarea cu apa rece. Consumul real de energie va depinde de condiţiile de utilizare a aparatului".7. Clasa de eficienta a spalarii, determinata conform prevederilor anexei nr. 4, exprimată sub forma "Clasa de eficienta a spalarii…, pe o scara de la A (mai ridicată) la G (mai scăzută)". Aceasta poate fi exprimată sub o alta forma, cu condiţia să rezulte cu claritate ca scara este de la A (mai ridicată) până la G (mai scăzută).8. Clasa de eficienta a uscarii, determinata conform prevederilor anexei nr. 4, exprimată sub forma "Clasa de eficienta a uscarii…, pe o scara de la A (mai ridicată) la G (mai scăzută)". Aceasta poate fi exprimată sub o alta forma, cu condiţia să rezulte cu claritate ca scara este de la A (mai ridicată) până la G (mai scăzută).9. Capacitatea masinii de spălat vase de uz casnic, exprimată în numărul standard de tacamuri, asa cum este definită la pct. VIII din anexa nr. 110. Consumul de apa în l/ciclu, folosind ciclul standard, asa cum este definit la pct. IX din anexa nr. 111. Durata programului pentru un ciclu standard, determinat în conformitate cu procedurile de încercare cuprinse în standardele prevăzute la art. 5 alin. (2) din hotărâre.12. Furnizorii pot include informaţiile menţionate la pct. 5-11 şi pentru alte tipuri de cicluri.13. Consumul anual estimat de energie şi apa este egal cu de 220 de ori consumurile exprimate la pct. 6 (energie) şi la pct. 10 (apa) şi este exprimat sub forma "consum anual estimat (220 cicluri)".14. Atunci când este aplicabil, nivelul de zgomot măsurat în timpul funcţionarii în condiţii standard, determinat conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 482/2004 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţa a aparatelor electrocasnice în funcţie de nivelul zgomotului transmis prin aer.Informaţiile de pe eticheta sunt prezentate sub forma unei reprezentari color sau alb-negru a etichetei.NOTĂ: Echivalentele în alte limbi pentru termenii prezentaţi mai sus sunt redate în anexa nr. 5.
 + 
Anexa 3INFORMAŢII cuprinse în cadrul contractului de furnizare la distantaCataloagele comandate prin posta sau alte mijloace de comunicare scrisă, prevăzute la art. 3 din hotărâre, cuprind următoarele informaţii, furnizate în ordinea indicată mai jos:1. clasa de eficienta energetica (pct. 3 din anexa nr. 2);2. numele ciclului standard (pct. 5 din anexa nr. 2);3. consumul de energie (pct. 6 din anexa nr. 2);4. clasa de eficienta a spalarii (pct. 7 din anexa nr. 2);5. clasa de eficienta a uscarii (pct. 8 din anexa nr. 2);6. capacitatea (pct. VIII din anexa nr. 1);7. consumul de apa (pct. IX din anexa nr. 2);8. consumul anual estimat (220 cicluri) (pct. 13 din anexa nr. 2);9. nivelul de zgomot, atunci când este aplicabil (pct. X din anexa nr. 2).Dacă se furnizează şi alte informaţii cuprinse în fişa, acestea se prezintă sub forma definită în anexa nr. 3 şi se includ în informaţiile prezentate mai sus, în ordinea prevăzută în fişa.NOTĂ: Echivalentele în alte limbi pentru termenii prezentaţi mai sus sunt redate în anexa nr. 5.
 + 
Anexa 4Clasa de eficienta energetica1. Clasa de eficienta energetica a unei maşini de spălat vase de uz casnic se determina astfel:Se calculează un consum de referinţa C(R) astfel:    C(R) = 1,35 + 0,025 x S dacă S ≥ 10    C(R) = 0,45 + 0,09 x S dacă S ≤ 9unde S este capacitatea masinii de spălat vase de uz casnic exprimată în număr standard de tacamuri (conform prevederilor pct. 8 din anexa nr. 1).Ulterior se stabileşte un indice de eficienta energetica E(I) care secalculează ca E(I) = C/C(R),unde C este consumul de energie al masinii de spălat vase de uz casnic (conform prevederilor pct. 5 din anexa nr. 1).Clasa de eficienta energetica se determina conform tabelului 1:Tabelul 1

     
  Clasa de eficienţă energetică Indicele de eficienţă energetică E(I)
  A E(I) <= 0,64
  B 0,64 <= E(I) <0,76
  C 0,76 <= E(I) <0,88
  D 0,88 <= E(I) <1,00
  E 1,00 <= E(I) <1,12
  F 1,12 <= E(I) <1,24
  G E(I) >= 1,24

2. Clasa de eficienta a spalarii pentru o masina de spălat vase de uz casnic se determina conform tabelului 2:Tabelul 2

       
  Clasa de eficienţă a spălării Indicele P(C) de eficienţă a spălării, definit în conformitate cu proceduri de încercare cuprinse în standardele prevăzute la art. 5 alin. (2), din hotărâre, folosind ciclul standard
  A   P(C) > 1,08
  B 1,12 >= P(C) > 1,00
  C 1,00 >= P(C) > 0,88
  D 0,88 >= P(C) > 0,76
  E 0,76 >= P(C) > 0,64
  F 0,64 >= P(C) > 0,52
  G 0,52 >= P(C)

3. Clasa de eficienta a uscarii pentru o masina de spălat vase de uz casnic se determina conform tabelului 3:Tabelul 3

       
  Clasa de eficienţă a uscării Indicele P(D) de eficienţă a uscării, definit în conformitate cu procedurile de încercare cuprinse în standardele prevăzute la art. 5 alin. (2), din hotărâre, folosind ciclul standard
  A   P(D) > 1,08
  B 1,08 >= P(D) > 0,93
  C 0,93 >= P(D) > 0,78
  D 0,78 >= P(D) > 0,63
  E 0,63 >= P(D) > 0,48
  F 0,48 >= P(D) > 0,33
  G 0,33 >= P(D)

 + 
Anexa 5TERMENIIutilizaţi pe eticheta şi în fişaEchivalentele în limbile comunitare pentru termenii în limba română utilizaţi pe eticheta şi în fişa sunt:

Nota RO EN ES DA
Eti-
cheta

Fişa

Coman-
da
prin
posta
Anexa
I
Anexa
II
Anexa
III
[X] Energie Energy Energia Energi
[X]

Masina de
spălat vase
Dishwasher

Lavavajillas

Opvaske-
maskine
I 1 Fabricant Manufacturer Fabricante Maerke
II 2 Model Model Modelo Modell
[X] Mai eficient More efficient Mas eficiente Lavt forbrug
[X]

Mai puţin
eficient
Less efficient

Menos eficiente

HØjt forbrug

3

1

Clasa de efi-
cienta energe-
tica… pe o
scara de la A
(mai eficient)
la G (mai pu-
ţin eficient)

Energy
efficiency
class… on a
scale of A
(more effici-
ent) to G (less
efficient)

Clase de
eficiencia
energetica…
en una escala
que abarca de
A (mas eficien-
te) a G (menos
eficiente)
Relativt
energi-
forbrug…pa
skalaen A
(lavt for-
brug) til G
(hØjt for-
brug)
V

Consum de
energie
Energy
consumption
Consumo de
energia
Energi-
forbrug
V kWh/ciclu kWh/cycle kWh/ciclo kWh/opvask
6

3

Consum de
energie XYZ
kWh pe ciclu
de încercare
standard, folo
sind alimenta-
rea cu apa
rece.
Consumul real
de energie va
depinde de con
ditiile de
utilizare a
aparatului

Energy
consumption XYZ
kWh per
standard cycle,
using cold
water fill.
Actual energy
consumption
will depend on
how the
appliance is
used

Consumo de XYZ
kWh por ciclo,
sobre la base
del resultado
obtenido en un
ciclo,
normalizado
utilizando una
carga conagua
fria. El
consumo real
depende de las
condiciones de
utilizacion del
aparato

Energi-
forbrug XYZ
kWh pr.
opvask pa
grundlag af
standardest
pa normal-
program med
maskinen
tilsluttet
koldt vand.
Det faktiske
energi-
forbrug vil
bero pa,
hvordan
opvask-
maskinen
bruges.
[x]

(Bazat pe
rezultatele
încercărilor
efectuate de
către producă-
tor pentru
ciclul standar
dizat folosind
alimentarea cu
apa rece)
(Based on test
results for
manufacturer's
standard cycle,
using cold
fill)

(basado en los
resultados
obtenidos en
las pruebas
realizadas por
el fabricante
en un ciclo
normalizado
utilizando
carga fria)
(Pa gruldlag
af test-
resultater
for normal-
program med
tilslutning
til loldt
vand)

DE EL*) FR IT
Energie Energie Energia
Geschirrspuler Lave-vaiselle Lavastoviglie
Hersteller Fabricant Costruttore
Modell Modele Modello
Niedrieger
Energieverbrauch
Econome

Bassi consumi

Hoher
Energieverbrauch
Peu econome

Alţi consumi

Energieeffizienz-
klasse… auf
einer Skala von A
(niedrieger
Energieverbrauch)
bis G (hoher
Energieverbrauch)
Classe d'eficaci-
te energetique…
sur une echelle
allant de A
(econome) a G
(peu econome)

Classe di
efficienza
energetica… su
una scala da A
(bassi consumi)
a G (alţi
consumi)
KWh/Programm

Consommation
d'energie
Consumo di
energia
KWh kWh kWh/ciclo
Energieverbrauch
XYZ în kWh pro
Standardpruf-
programm bei
Kaltwasserbeful-
lung.
Der tatsachliche
Energieverbrauch
hangt von der Art
de Nutzung des
Gerates ab

Consommation
d'energie XYZ
kWh, sur base des
resultats du
cycle recommande
par le fabricant,
avec alimentation
en eau froide. La
consommation
reelle depend des
condiţions
d'utilisation de
l'appareil
Consumo di
energia XYZ kWh
per ciclo di
prova normale
con acqua fredda
Îl consumo
effettivo
dipende dal modo
în cui
l'apparecchio
viene usato

(ausgehend von
den Ergebnissen
der Normprufung
fur das vom
Hersteller
festgelegte
Standardprogramm,
bei
Kaltwassebeful-
lung)
(Sur base des
resultats du
cycle recommande
par le fabricant)

(în base ai
risultati di
prove di cicli
normali di
lavaggio con
acqua fredda)

    *) Limba greaca

NL PT FI SV
Energie Energia Energia Energi
Afwasmachine

Maquina de lavar
loica
Astianpesukone

Diskmaskin

Fabrikant Fabricante Tavarantoimittaja Levarantor
Model Modelo Malli Modell
Efficient Mais eficiente Vahan kuluttava Lag forbrukning
Inefficient Menos eficiente Paljon kuluttava Hog forbrukning
Energie-
efficientieklasse…
op een schaal van A
(efficient) tot G
(inefficient)

Classe de
eficiencia
energetica… numa
escala de A (mais
eficiente) a G
(menos eficiente)
Energiatehokkuus-
luokka..asteikolla
A:sta (vahan
kuluttava)
G:hen (paljon
kuluttava)
Energieffektivite-
tsklass… pa en
skala fran A (lag
forbrukning) till
G (hog forbrukning

Energieverbruik Consumo de energia Energieankulutus Energiforbrukning
KWh/cyclus kWh/ciclo kWh/ohjelma kWh/diskomgang
Energieverbruik XYZ
kWh per standaard-
test-cyclus, met
toevoer van koud
water. Het
werkelijke
energieverbruik
wordt bepaald door
de wijze waarop het
apparaat wordt
gebruikt
Consumo de energia
XYZ kWh por ciclo
padrao, com
enchimento a agua
fria.
O consumo real de
energis dependera
das condicoes de
utilizacao do
aparelho

Energiankulutus
XYZ kWh perusohjel
ma kohden
kylmavesilliitann-
assa.
Todellinen energi-
ankulutus riippuu
laitteen
kayttotavoista

Energiforbrukning
XYZ kWh per
diskomgang vid
kallvattebslut-
tning. Den
faktiska
energiforbrukning
beror pa hur
maskinen anvands

(Gebaseerd op de
resultaten van een
standardcyclus, met
toevoer van koud
water)

(Com base nos
resultados dos
ensaios para o
ciclo padrao
recomendado pelo
fabricante, com
enchimento a agua
fria)
(perustuu
mittaistuloksiin,
jokta on saatu
tavarantoimittajan
ilmoittammalla
perusohjelmalla
kylmave-
siliitannassa)
(Baserat pa
resultat fran
provning med
tillverkarens
normalprogram vid
kallvattenan-
slutning)

Nota RO EN ES DA
Eti-
cheta

Fişa

Coman-
da
prin
posta
Anexa
I
Anexa
II
Anexa
III
[x]

Consumul real va
depinde de condiţi-
ile de utilizare a
aparatului

Actual consumption
will depend on how
the appliance is
used

El consumo real
depende de las
condiciones de
utilizacion del
aparato
Det faktiske
energiforbrug
afhaenger af,
hvorledes apparat
benyttes
VI

Eficienta spalarii
A: mai ridicată
G: mai scăzută

Cleaning
performance
A: higher
G: lower
Eficiencia de
lavado
A: mas alto
G: mas bajo
Opvaskeevne
A: hØj
G: lav

7

4

Clasa de eficienta a
spalarii… pe o
scara de la
A (mai ridicată) la
G (mai scăzută)
Cleaning
performance class
… on a scale of A
(higher) to
G (lower)
Clase de eficacia
de lavado… en un
escala que abarca
de A (mas alto) a
G (mas bajo)
Opvaskeevne… pa
skalaen
A (hØj) til
G (lav)

VII

Eficienta uscarii
A: mai ridicată
G: mai scăzută

Drying
performance
A: higher
G: lower
Eficacia de secado
A: mas alto
G: mas bajo

TØrreevne
A: (hØj)
G: lav

VIII

8

9

5

6

Clase de eficienta a
uscarii… pe o sca-
ra de la
A: (mai ridicată) la
G: (mai scăzută)

Număr standard de
tacamuri

Drying performance
…on a scale of:
A (higher)
to G (lower)

Standard place
settings

Clasa de eficacia
de secado… en
una escala que
abarca de
A (mas alto) a
G (mas bajo)
Cubiertos

TØrreevne…
pa skalaen
A (hØj) til
G (lav)

Standardkuverter

IX

10

7

Consum de apa
l/ciclu
Water consumption
l/cycle
Consumo de agua
l/ciclo
Vandforbrug l/opvask

11

Durata programului

Programme time

Tiempo del
programa
Varighed af
normalprogram
13

8

Consum anual estimat
(220 cicluri)

Estimated annual
consumption (220
cycles)
Consumo anual
estimado (220
ciclos)
Anslaet arligt
forbrug (220 opvaske

XI

14

9

Nivel de zgomot
(dB(A) re 1 pW)
Noise
[dB(A) re 1 pW]
Ruido
[dB(A) re 1 pW]
Lydeffektniveau
dB(A) (StØj)
[x]

Informaţiile
suplimentare se
găsesc în brosurile
de produs
Further information
is contained în
product brochures

Ficha de informa-
tion detallada en
los folletos del
producto
Brochurerne om
produktet indeholder
yderligere
oplysninger
[x]

Standard EN 50242

Norm EN 50242

Norma EN 50242

Standard:
EN 50242
[x]

Directiva 97/17/CE
privind eticheta
pentru maşini de
spălat vase
Dishwasher Label
Directive 97/17/EC

Directiva 97/17/CE├Direktiv 97/17/EF om
sobre etiquetado
de lavavajillas

energi-maerkninng af
opvaskmaskiner

DE EL*) FR IT
Der tatsachliche
Energieverbrauch
hangt von der Art
de Nutzung des
Gerates ab
La consommation
reelle depend des
condiţions
d'utilisation de
l'appareil
Îl consumo
effettivo dipende
dal modo în cui
l'apparecchio viene
usato
Reinigungswirkung
A: besser
G: schlechter

Efficacite de lavage
A: plus eleve
G: plus faible

Efficacia di
lavaggio
A: alta
G: bassa
Reinigungs-
wirkungsklasse…
auf einer Skala von
A (besser) bis G
(schlechter)
Classe d'efficacite
de lavage… sur une
echelle allant de A
(plus elevee) a G
(plus faible)
Classe di efficacia
di lavaggio… su
scala da A (alta) a
G (bassa)

Trockenwirkung
A: besser
G: schlechter

Efficacite du
sechage
A: plus eleve
G: plus faible
Efficacia di
asciugatura
A: alta
G: bassa
Trockenwirkungsklas
se… auf einer
Skala von A (besser
bis G (schlechter)

Classe d'efficacite
du sechage… sur
une echelle allant
de A (plus eleve) a
G (plus faible)
Classe di efficacia
di asciugatura…
su una scala da A
(alta) a G (bassa)

Standardbefullung Nombre de couverts Coperti
Wasserverbrauch
l/Programm
Consommation d'eau
1/cycle
Consumo di acqua
1/ciclo
Fur
Standardprogramm
erforderliche
Zeit
Duree du programme

Durata del
programma

Geschatzer
Jahresverbrauch
(220 Standard-
programme)
Consommation
annuelle estimee
(220 cycles)

Consumo estimato
annuo (220 cicli)

Gerausch
(dB(A) re 1 pW)
Bruit
[dB(A) re 1 pW]
Rumorosita
[dB(A) re 1 pW]
Ein datenblatt mit
weiteren
Gerateangaben ist
în den Prospekten
enthalten
Une fiche
d'information
detaille figure dans
la brochure

Gli opuscoli
illustrativi
contengono una
scheda
particolareggiata
Norm EN 50242

Norme EN 50242 Norma EN 50242
Richtlinie 97/17/EG
Geschirrspuletikett

Directive 97/17/CE
relative a
l'etiquetage des
lave-vaiselle
Direttiva 97/17/CE
sull'etichettatura
delle lavastoviglie

    *) Limba greaca

NL PT FI SV
Het werkelijke
verbruik wordt
bepaald door de
wijze waarop het
apparaat wordt
gebruikt
O consumo real de
energia dependera
das condicoes de
utilizacao do
aparelho

Todellinen kulutus
riippuu laitteen
kayttotavoista

Den faktiska
forbrukning beror
pa hur apparaten
anvands

Afwasresultaat
A: goed
G: matig
Eficiencia de
lavagem
A: mais elevada
G: mais baixa
Pesutulos
A: hyva
G: huono

Diskeffekt
A: battre
G: samre

Afwasresultaat…
op een schaal van
A (goed) tot G
(matig)
Classe de eficiencia
de lavagem… numa
escala de A (mais
elevada) a G (mais
baixa)
Pesutulosluokka…
asteikolla
A: sta (hyva)
G: hen (huono)

Diskeffektskalsse.
pa skala fran A
(battre) till G
(samre)

Droogresultaat
A: goed
G: matig
Eficiencia de
secagem
A: mais elevada
G: mais baixa
Kuivaustulos
A: hyva
G: huono

Torkeffekt…
A: battre
G: samre

Droogresultaat:…
op een schaal van
A (goed) tot G
(matig)
Classe de eficiencia
de secagem… numa
escala de A (mais
elevada) a G (mais
baixa)
Kuivaustulosluokka
… asteikolla
A: sta (hyva)
G: hen (huono)

Torkeffektetsklass
… pa en skala
fran A (battre)
till G (samre)

Standaardcouverts

Servicos de loica
padrao

Tayttomaara
(standardi-
astiastoja)
Standardkuvert

Waterverbruik
(1/cyclus)

Consumo de agua
1/ciclo
Vedenkulutus
1/ohjelma
Vattenforbrukning
1/diskomgang
Programmaduur

Duracao do programa Ohjelman kestoaika Tid per diskomgang
Geschat jaarlijks
verbruik (220
cycli)
Consumo anual
estimado (220 ciclos

Arvioitu vuotuinen
kulutus (220
perukertaa)
Beraknad
forbrukning per ar
(220 gangar).
Geluidsniveau
[dB(A) re 1 pW]
Nivel de ruido
[dB(A) re 1 pW]
Aani
(dB(A) re 1 pW)
Buller
(dB(A) re 1 pW)
Een kaart met
nadere gegevens is
opgenomen în de
brochures over het
apparaat
Ficha pormenorizada
no folheto do
producto

Tuote-esitteissa on
lisatietoja

Produktbroschyrer-
na innehaller
ytterligare
information

Norm EN 50242

Norma EN 50242

Standardi EN
50242
Standard EN 50242

Richtlijn 97/17/EG
etikettering
afwasmachines

Directiva 97/17/CE
relativă a etiqueta-
gem de maquinas de
lavar loica
Direktiivi 97/17/EY
astianpesukoneiden
energiamerkinnasta

Direktiv 97/17/EG
om markning av
diskmaskiner

–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x