pentru modificarea Normelor metodologice privind etichetarea alimentelor, prevăzute în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. +
Articolul INormele metodologice privind etichetarea alimentelor, prevăzute în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 147 din 27 februarie 2002, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:1. La articolul 6 alineatul (1), literele d) şi e) vor avea următorul cuprins:"d) pentru alimentele provenite din spaţiul comunitar şi/sau extracomunitar este admisă utilizarea denumirii comerciale sub care alimentul este legal fabricat şi comercializat în ţara producătoare din spaţiul comunitar şi/sau extracomunitar; totodată, în cazul în care prin aplicarea prevederilor prezentelor norme metodologice, în special ale art. 5, această denumire nu permite consumatorului cunoaşterea naturii reale a alimentului şi distingerea acestuia de alimente cu care s-ar putea confunda, denumirea comercială trebuie să fie însoţită de o altă informaţie descriptivă care să apară în vecinătatea acesteia;e) în mod excepţional, nu se utilizează denumirea comercială din ţara producătoare din spaţiul comunitar şi/sau extracomunitar în cazul în care alimentul se diferenţiază în mod esenţial de cel cunoscut de consumator sub această denumire, în ceea ce priveşte compoziţia sau fabricaţia, iar prevederile lit. d) nu sunt suficiente pentru a asigura informarea corectă a acestuia." … 2. La articolul 15, alineatul (1) va avea următorul cuprins:"Art. 15. – (1) Orice aliment nepreambalat, prezentat spre comercializare consumatorului final ori operatorilor economici care prepară hrană pentru populaţie, sau alimentele ambalate la locurile de vânzare la cererea cumpărătorului ori preambalate în vederea vânzării lor imediate trebuie să aibă înscrise denumirea conform prevederilor art. 5, data durabilităţii minimale sau data limită de consum şi ingredientele cuprinse în anexa nr. 1f). Înscrierea se face pe produs, pe un afiş, anunţ sau în orice altă formă, fără risc de confuzie."3. Anexa nr. 1f) se modifică şi se înlocuieşte cu anexa la prezenta hotărâre. +
Articolul IIAlimentele introduse pe piaţă sau etichetate înainte de 31 mai 2009 şi care sunt conforme cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.357/2006 pentru modificarea Normelor metodologice privind etichetarea alimentelor, prevăzute în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, se comercializează până la epuizarea stocurilor. +
Articolul IIIPrezenta hotărâre transpune prevederile Directivei Comisiei 2007/68/CE din 27 noiembrie 2007 de modificare a anexei a III-a la Directiva Parlamentului European şi a Consiliului 2000/13/CE privind anumite ingrediente alimentare, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOCE), seria L, nr. 310 din 28 noiembrie 2007.PRIM-MINISTRUCĂLIN POPESCU-TĂRICEANUContrasemnează:–––––Ministrul pentru întreprinderi mici şi mijlocii,comerţ, turism şi profesii liberale,Ovidiu Ioan SilaghiPreşedintele Autorităţii Naţionalepentru Protecţia Consumatorilor,Dan Vlaicup. Ministrul sănătăţii publice,Raed ArafatMinistrul agriculturiişi dezvoltării rurale,Dacian CioloşDepartamentul pentru Afaceri Europene,Adrian Ciocănea,secretar de statBucureşti, 9 iulie 2008.Nr. 751. +
Anexa ––[Anexa nr. 1f) la normele metodologice]–––––––––––––LISTAcuprinzând ingredientele prevăzute laart. 7 alin. (6^2) şi (11)-(14)1. Cereale care conţin gluten (grâu, secară, orz, ovăz, grâu spelt, grâu mare sau hibrizi ai acestora) şi produse derivate, exceptând:a) siropurile de glucoză obţinute din grâu, inclusiv dextroza*); … b) maltodextrinele obţinute din grâu*); … c) siropurile de glucoză obţinute din orz; … d) cerealele folosite la producerea de distilate sau alcool etilic de origine agricolă pentru băuturi spirtoase şi alte băuturi alcoolice. … 2. Crustacee şi produse derivate3. Ouă şi produse derivate4. Peşte şi produse derivate, exceptând:a) gelatina de peşte folosită ca suport pentru preparatele de vitamine sau carotenoide; … b) gelatina de peşte sau ihtiocolul folosit la limpezirea berii sau a vinului. … 5. Arahide şi produse derivate6. Soia şi produse derivate, exceptând:a) uleiul şi grăsimile de soia, complet rafinate*); … b) amestecul natural de tocoferoli (E306), tocoferolul D-alfa natural, acetatul de tocoferol D- alfa natural, succinatul de tocoferol D-alfa natural, obţinuţi din soia; … c) fitosteroli şi esteri de fitosterol derivaţi din uleiuri vegetale extrase din soia; … d) esterul de stanol vegetal produs din sterolii obţinuţi din uleiuri vegetale extrase din soia. … 7. Lapte şi produse derivate (inclusiv lactoză), exceptând:a) zerul folosit la producerea de distilate sau alcool etilic de origine agricolă pentru băuturi spirtoase şi alte băuturi alcoolice; … b) lactitolul. … 8. Fructe cu coajă, de exemplu migdale (Amygdalus communis L.), alune de pădure (Corylus avellana), nuci (Juglans regia), anacarde (Anacardium occidentale), nuci Pecan [Carya illinoiesis (Wangenh.) K. Koch], nuci de Brazilia (Bertholletia excelsa), fistic (Pistacia vera), nuci de macadamia şi nuci de Queensland (Macadamia ternifolia) şi produse derivate, exceptând nucile folosite la producerea de distilate sau alcool etilic de origine agricolă pentru băuturi spirtoase şi alte băuturi alcoolice.9. Ţelină şi produse derivate10. Muştar şi produse derivate11. Seminţe de susan şi produse derivate12. Dioxid de sulf şi sulfiţi în concentraţii de peste 10 mg/kg sau 10 mg/litru, exprimate în SO(2)13. Lupin şi produse derivate14. Moluşte şi produse derivate.––––-Notă …
*) Şi produsele obţinute din acestea, în măsura în care procesul la care sunt supuse nu poate creşte nivelul de alergenicitate estimat de EFSA (European Food Safety Authority) pentru produsul de bază din care au fost obţinute.––––-