privind declararea produselor agricole de importanţă naţională în anul 1996
În temeiul art. 1 din Legea nr. 83/1993 privind sprijinul acordat de stat producătorilor agricoli,Guvernul României hotărăşte: +
Articolul UNIC(1) Se declară de importanţa naţională, pentru anul 1996, următoarele produse agricole: … a) grâu pentru panificaţie; … b) lapte crud de vacă şi de bivoliţă; … c) porcine pentru tăiere; … d) păsări pentru tăiere. … (2) Condiţiile tehnice, regulile pentru verificarea calităţii şi metodele de analiza a grâului pentru panificatie, a laptelui crud de vacă şi de bivoliţă, a porcinelor şi păsărilor pentru tăiere, pentru preluarea acestora la fondul de consum, sunt prevăzute în anexa, care face parte din prezenta hotărâre. … PRIM-MINISTRUNICOLAE VĂCĂROIUContrasemnează:–––––Ministrul agriculturii şialimentaţiei,Valeriu TabărăMinistrul de stat,ministrul finanţelor,Florin GeorgescuBucureşti, 20 septembrie 1995.Nr. 735. +
AnexăCONDIŢIILE TEHNICE, REGULILE PENTRUVERIFICAREA CALITĂŢII ŞI METODELE DE ANALIZĂA GRÂULUI PENTRU PANIFICAŢIE, A LAPTELUI CRUD DE VACĂŞI DE BIVOLIŢĂ, A PORCINELOR ŞI PĂSĂRILOR PENTRU TĂIEREA. Grâu pentru panificaţie (STAS 813-68) Proprietăţi fizice şi chimice – Masa (greutatea) hectolitrică (kg minim): 75 – Umiditate (% maxim): 14 – Corpuri străine: (% maxim): 3Celelalte proprietăţi fizice, chimice, organoleptice, precum şi regulile pentru verificarea calităţii, metodele de analiza şi condiţiile de ambalare, depozitare şi transport sunt prevăzute în STAS 813-68.B. Lapte crud integral de vacă şi de bivoliţă (STAS 2418-61) Proprietăţi fizice şi chimice – Grasime (% minim): 3,2 pentru lapte de vacă; 6,5 pentru lapte de bivoliţă. – Aciditate (grade Thomer): 15-19 pentru lapte de vacă; maximum 21 pentru lapte de bivoliţă; – Densitate: minimum 1,029 pentru lapte de vacă; 1,031 pentru lapte de bivoliţă. – Temperatura: maximum 14 grade C pentru lapte de vacă şi de bivoliţă.Celelalte proprietăţi fizice şi chimice, biochimice, precum şi regulile pentru verificarea calităţii, metodele de analiza, condiţiile de ambalare, depozitare şi transport pentru lapte crud integral sunt prevăzute în STAS 2418-61.C. Porcine pentru tăiere (STAS 12512-87) Categoria: –––- – Porcine de carne: Grupa de greutate: –––––– – peste 110 kg – 101 – 110 kg – 90 – 100 kg – Scroafe reformate Grupa de greutate: –––––– recondiţionate şi vieri reformaţi, castraţi şi recondiţionaţi – peste 110 kg.Celelalte condiţii tehnice de calitate, reguli şi metode pentru verificarea calităţii, transport şi documente sunt prevăzute în STAS 12512-87.D. Păsări pentru tăiere (STAS 6997-74) Condiţii tehnice: –––––– Pui de găină – Clasa de calitate: I, II, III. – Masa corporală (kg minim): clasa I = 1,100; clasa II = 0,900; clasa III = 0,700. Găini şi cocoşi – Clasa de calitate: I, II. – Masa corporală (kg minim) clasa I = 2,000; clasa II = 1,700 pentru găini: pentru rasele grele şi mixte şi 1,300 pentru rase ouătoare. – Masa corporală (kg minim) – clasa I = 1,800; pentru cocoşi: clasa II = 1,600.Celelalte condiţii tehnice, reguli pentru verificarea calităţii, metode de verificare, ambalare, marcare, transport şi documente sunt cele prevăzute în STAS 6997-74.––-