HOTĂRÂRE nr. 73 din 16 februarie 1998

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 12/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 93 din 27 februarie 1998
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE (R) 75 06/07/1995 ART. 20
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ART. 3REFERIT DEHG 795 29/09/1999

privind constituirea şi utilizarea fondului seminţelor de rezerva



În temeiul prevederilor art. 20 alin. 2 din Legea nr. 75/1995 privind producerea, controlul calităţii, comercializarea şi folosirea seminţelor şi a materialului săditor, precum şi înregistrarea soiurilor de plante agricole, republicată, Guvernul României hotărăşte: + 
Articolul 1Se constituie fondul seminţelor de rezerva, în limita maxima a cantităţilor prevăzute în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
 + 
Articolul 2Finanţarea cheltuielilor pentru constituirea, reîntregirea, condiţionarea şi păstrarea fondului seminţelor de rezerva se asigura anual, din bugetul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, începând cu anul 1998, în limita creditelor bugetare prevăzute cu aceasta destinaţie.
 + 
Articolul 3Agenţii economici mandataţi sa constituie şi sa gestioneze fondul seminţelor de rezerva se vor stabili prin licitaţie, potrivit legii, de către Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei.
 + 
Articolul 4Sumele provenite din comercializarea seminţelor din fondul de rezerva constituit în baza prezentei hotărâri vor fi vărsate la bugetul de stat de către Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei.
 + 
Articolul 5Structura pe soiuri (hibrizi) şi categorii biologice a fondului seminţelor de rezerva, în limita cantităţilor aprobate prin prezenta hotărâre, se stabileşte, anual, prin ordin al ministrului agriculturii şi alimentaţiei.
 + 
Articolul 6Scoaterea seminţelor de la fondul de rezerva se aproba prin hotărâre a Guvernului.
 + 
Articolul 7Cantităţile ce constituie fondul seminţelor de rezerva vor putea fi comercializate pentru însămânţare de către agenţii economici prevăzuţi la art. 3, la preţuri actualizate, dar nu mai mici decât preţurile de achiziţie, inclusiv cheltuielile de prelucrare şi de stocare.
 + 
Articolul 8Folosirea de către agenţii economici mandataţi, în alte scopuri, a fondului seminţelor de rezerva, atrage răspunderea civilă sau penală, după caz, a acestora.
 + 
Articolul 9Normele metodologice privind constituirea şi utilizarea fondului seminţelor de rezerva sunt cuprinse în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.PRIM-MINISTRUVICTOR CIORBEAContrasemnează:–––––Ministrul agriculturii şi alimentaţiei,Dinu GavrilescuMinistrul finanţelor,Daniel Daianu
 + 
Anexa 1FONDUL SEMINŢELOR DE REZERVA

         
  Nr. crt. Specia Nivelul fondului (tone) Perioada de păstrare în fondul de rezervă (ani)
  1. Grâu de toamnă 80.000 1
  2. Orz de toamnă 15.000 1
  3. Orzoaică de primăvară 4.000 1
  4. Soia 1.000 1
  5. Porumb 10.000 2
  6. Sfeclă de zahăr 60 2
  7. Mazăre de grădină 100 1
  8. Fasole de grădină 100 1

 + 
Anexa 2NORME METODOLOGICEprivind constituirea şi utilizarea seminţelor de rezerva + 
Articolul 1Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei stabileşte, prin licitaţie publică, potrivit legii, agenţii economici mandataţi sa constituie şi sa gestioneze fondul seminţelor de rezerva.Structura pe soiuri (hibrizi) şi categorii biologice a fondului seminţelor de rezerva se va stabili de către Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei prin ordin al ministrului, în limita cantităţilor aprobate pe specii prin prezenta hotărâre.
 + 
Articolul 2Principalele obligaţii ale agenţilor mandataţi sunt:a) să asigure toate condiţiile materiale şi tehnice pentru executarea tuturor operaţiunilor de prelucrare, condiţionare şi păstrare a seminţelor, aducerea acestora la parametrii prevăzuţi în STAS, precum şi menţinerea calităţii seminţelor pe toată durata, de la constituire până la comercializare sau reimprospatare;b) sa depoziteze fondul seminţelor de rezerva în spaţii special destinate, pe specii, soiuri (hibrizi) şi categorii biologice;c) sa ţină o evidenta separată cantitativă şi valorică a fondului de seminţe de rezerva pentru fiecare specie, soi (hibrid) şi categorie biologica.
 + 
Articolul 3Finanţarea cheltuielilor pentru constituirea, reîntregirea, precum şi pentru condiţionarea şi păstrarea fondului seminţelor de rezerva se asigura prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, în limita creditelor bugetare prevăzute cu aceasta destinaţie.
 + 
Articolul 4Solicitarea şi acordarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare acoperirii cheltuielilor aferente seminţelor de rezerva pentru achizitionare, prelucrare şi păstrare se fac lunar, la nivelul cheltuielilor efective şi pe baza deconturilor justificative, conform modelului prezentat în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice, întocmite de cei mandataţi, depuse la Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei.
 + 
Articolul 5La deschiderea creditelor bugetare Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei va prezenta situaţia centralizata, la nivel de ţara, a constituirii fondului de rezerva, conform modelului prezentat în anexele nr. 1 şi 2 la prezentele norme metodologice.
 + 
Articolul 6Agenţii economici mandataţi sa constituie şi sa gestioneze fondul seminţelor de rezerva, direcţiile generale pentru agricultura şi alimentaţie judeţene şi Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei răspund, potrivit legii, de utilizarea, gestionarea, acordarea şi controlul subvenţiilor de la bugetul de stat.
 + 
Articolul 7Seminţele pot fi scoase din fondul de rezerva numai prin hotărâre a Guvernului, în următoarele situaţii:a) pentru folosirea la însămânţare, în situaţiile în care, datorită unor condiţii climatice nefavorabile sau altor cauze (atac de boli şi daunatori), au fost afectate cantitativ sau calitativ unele loturi semincere şi nu se poate asigura întregul necesar de samanta;b) pentru actualizarea structurii sortimentale a soiurilor (hibrizilor);c) în vederea reînnoirii stocurilor ajunse la perioada maxima de păstrare admisă.În situaţiile prevăzute la lit. a)-c), este obligatorie reîntregirea stocurilor de seminţe din recolta anilor următori în structura stabilită.
 + 
Articolul 8Comercializarea seminţelor din fondul de rezerva se va face la preţul cu ridicată practicat de fiecare agent economic mandatat, pentru seminţele livrate în campania agricolă din anul respectiv, corespunzător fiecărei specii, fiecărui soi şi fiecărei categorii biologice în parte, dar nu mai mici decât preţurile de achiziţie, inclusiv cheltuielile de prelucrare şi de stocare.Sumele provenite din comercializarea seminţelor vor fi vărsate lunar la bugetul de stat.
 + 
Articolul 9Folosirea, sub orice formă, în afară prevederilor prezentei hotărâri, a cantităţilor de seminţe constituite în fond de rezerva la cei abilitaţi în acest sens sau deprecierea calităţii seminţelor din vina acestora cade în răspunderea lor, potrivit legii.
 + 
Articolul 10Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei şi agenţii economici mandataţi sa constituie fondul seminţelor de rezerva vor lua măsuri de aplicare întocmai a prevederilor prezentelor norme metodologice.
 + 
Anexa 1––-la normele metodologice––––––––

                   
  AGENTUL ECONOMIC ………………..
  Judeţul ………………………..
  Banca ………………………….
  Contul …………………………
   
    DIRECŢIA GENERALĂ PENTRU
    AGRICULTURĂ ŞI ALIMENTAŢIE
    Verificat şi avizat pentru suma de …………….. (cifre şi litere) lei
    Director general,
   
  DECONT JUSTIFICATIV
  privind cheltuielile pentru constituirea fondului seminţelor de rezervă pe perioada ………………..
   
  Nr. crt. Specia Categoria biologică Cantitatea de seminţe achiziţionate (kg) Preţul de achiziţie (lei/kg) Cheltuieli de prelucrare şi stocare (lei/kg) Valoarea totală (lei/kg) Valoarea fondului seminţelor de rezervă achiziţionat (mii lei)
  0 1 2 3 4 5 6=4+5 7=3×6
                 
    TOTAL:           TOTAL:
  Director, Contabil şef,

 + 
Anexa 2––-la normele metodologice––––––––

                       
    MINISTERUL AGRICULTURII
    ŞI ALIMENTAŢIEI
    Secretar de stat,
   
  SITUAŢIA
  centralizată privind constituirea şi utilizarea fondului seminţelor de rezervă
   
  Nr. crt. Specia Categoria biologică Fondul de rezervă constituit în baza Hotărârii Guvernului nr. … Data expirării Fondul de rezervă utilizat în baza Hotărârii Guvernului nr. … Sumele virate la bugetul de stat Reconstituirea fondului de rezervă
  Cantitatea Valoarea Cantitatea Valoarea Cantitatea Valoarea
  1.                    
  2.                    
  3.                    
  4.                    
  5.                  

–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x