HOTĂRÂRE nr. 685 din 10 iunie 2009

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 25/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 458 din 2 iulie 2009
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 1COMPLETEAZA PEHG 106 07/02/2002 ANEXA 2
ART. 1MODIFICA PEHG 106 07/02/2002 ANEXA 1
ART. 1MODIFICA PEHG 106 07/02/2002 ANEXA 2
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 07/02/2002 ART. 1
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 07/02/2002 ART. 5
ART. 1MODIFICA PENORMA 07/02/2002 ART. 13
ART. 1MODIFICA PENORMA 07/02/2002
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 108
ART. 1COMPLETEAZA PEHG 106 07/02/2002 ANEXA 2
ART. 1MODIFICA PEHG 106 07/02/2002 ANEXA 1
ART. 1MODIFICA PEHG 106 07/02/2002 ANEXA 2
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 07/02/2002 ART. 1
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 07/02/2002 ART. 5
ART. 1MODIFICA PENORMA 07/02/2002 ART. 13
ART. 1MODIFICA PENORMA 07/02/2002
ART. 2REFERIRE LAHG 106 07/02/2002 ANEXA 2
ART. 2REFERIRE LANORMA 07/02/2002
 Nu exista acte care fac referire la acest act

pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor



În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. + 
Articolul IHotărârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 147 din 27 februarie 2002, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:1. La anexa nr. 1 "Norme metodologice privind etichetarea alimentelor", la articolul 13 alineatul (3), litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins:

     
  'e) Diverse tipuri de cidru, cidru din pere şi alte băuturi fermentate similare obţinute din alte fructe decât din struguri, fie că sunt spumoase sau spumante 1% vol.';

2. La anexa nr. 2 "Norme metodologice privind etichetarea nutriţională a alimentelor", la articolul 1 alineatul (4), după litera j) se introduce o nouă literă, litera k), cu următorul cuprins:"k) fibre – polimeri glucidici compuşi din 3 sau mai multe unităţi monomerice, care nu sunt nici digeraţi şi nici absorbiţi în intestinul subţire uman şi care aparţin uneia dintre următoarele categorii:– polimeri glucidici comestibili, prezenţi în mod natural în produsele alimentare consumate ca atare;– polimeri glucidici comestibili care au fost obţinuţi din materii prime alimentare prin mijloace fizice, enzimatice sau chimice şi care au un efect fiziologic benefic demonstrat prin dovezi ştiinţifice general acceptate;– polimeri glucidici comestibili sintetici care au un efect fiziologic benefic demonstrat prin dovezi ştiinţifice general acceptate."3. La anexa nr. 2, la articolul 5, după litera g) se introduc două noi litere, literele h) şi i), cu următorul cuprins:"h) fibre 2 kcal/g = 8 kJ/gi) eritritol 0 kcal/g = 0 kJ/g."4. La anexa nr. 2, tabelul se modifică şi va avea următorul cuprins:"TABELVITAMINELE ŞI MINERALELEcare pot fi declarate şi dozele zilnice recomandate ale acestora (DZR)

         
  Vitamina A (μg) 800 Clorură (mg) 800
  Vitamina D (μg) 5 Calciu (mg) 800
  Vitamina E (mg) 12 Fosfor (mg) 700
  Vitamina K (μg) 75 Magneziu (mg) 375
  Vitamina C (mg) 80 Fier (mg) 14
  Tiamină (mg) 1,1 Zinc (mg) 10
  Riboflavină (mg) 1,4 Cupru (mg) 1
  Niacină (mg) 16 Mangan (mg) 2
  Vitamina B6 (mg) 1,4 Fluorură (mg) 3,5
  Acid folic (μg) 200 Seleniu (μg) 55
  Vitamina B12 (μg) 2,5 Crom (μg) 40
  Biotină (μg) 50 Molibden (μg) 50
  Acid pantotenic (mg) 6 Iod (μg) 150
  Potasiu (mg) 2000    

NOTĂ:În general, cantitatea care trebuie luată în considerare pentru a stabili ce înseamnă cantitate semnificativă reprezintă 15 % din doza recomandată prevăzută în prezentul tabel pentru 100 g sau 100 ml sau per ambalaj, în cazul în care acesta conţine numai o singură porţie." + 
Articolul IIÎncepând cu data de 31 octombrie 2012 se interzice comercializarea alimentelor care nu respectă prevederile anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 106/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Articolul IIIPrezenta hotărâre intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.*
Prezenta hotărâre transpune prevederile art. 3 alin. (1) lit. c) din Directiva 87/250/CEE a Comisiei din 15 aprilie 1987 privind menţionarea tăriei alcoolice în volume în etichetarea băuturilor alcoolice destinate consumatorului final, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE) nr. L113/1987, şi prevederile Directivei 2008/100/CE a Comisiei din 28 octombrie 2008 de modificare a Directivei 90/496/CEE a Consiliului privind indicarea valorii nutritive pe etichetele produselor alimentare în ceea ce priveşte dozele zilnice recomandate, coeficienţii de conversie pentru calculul valorii energetice şi definiţiile, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) nr. L 285/2008.PRIM-MINISTRUEMIL BOCContrasemnează:───────────────p. Ministrul întreprinderilormici şi mijlocii,comerţului şi mediului de afaceri,Maria Pârcălăbescu,secretar de statp. Preşedintele Autorităţii Naţionalepentru Protecţia Consumatorilor,Mihai MohaciMinistrul economiei,Adriean VideanuMinistrul sănătăţii,Ion BazacMinistrul agriculturii,pădurilor şi dezvoltării rurale,Ilie SârbuŞeful Departamentuluipentru Afaceri Europene,Vasile PuşcaşMinistrul finanţelor publice,Gheorghe PogeaBucureşti, 10 iunie 2009.Nr. 685.___________

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x