HOTĂRÂRE nr. 676 din 17 august 2000

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 13/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 406 din 29 august 2000
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAOG 60 21/08/1998 ART. 5
ActulREFERIRE LAOG 60 21/08/1998 ART. 6
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 107
ART. 1APROBA PEREGULAMENT 17/08/2000
ART. 6REFERIRE LALEGE 128 12/07/1997
ANEXA 1REFERIRE LALEGE (R) 84 24/07/1995
ANEXA 1REFERIRE LALEGE (R) 88 17/12/1993
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEHG 1424 11/10/2006

privind aprobarea Regulamentului de înfiinţare şi autorizare a filialelor universitatilor româneşti în străinătate şi a specializărilor programelor de studii iniţiate, precum şi a modului de sustinere financiară a acestora şi de acordare a burselor



În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale art. 5 şi 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 60/1998 privind înfiinţarea de extensiuni universitare ale României în străinătate,Guvernul României adopta prezenta hotărâre. + 
Articolul 1Se aprobă Regulamentul de înfiinţare şi autorizare a filialelor universitatilor româneşti în străinătate, precum şi a specializărilor programelor de studii iniţiate, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
 + 
Articolul 2(1) Pentru şcolarizarea studenţilor, respectiv a cursanţilor filialelor universitatilor româneşti în străinătate, precum şi ai programelor de studii se percep taxe de studii care acoperă integral cheltuielile de şcolarizare.(2) În cazul în care şcolarizarea se face cu suportarea cheltuielilor de la bugetul de stat, sumele respective vor fi prevăzute în cadrul fondurilor alocate prin contractul instituţional pentru finanţarea de baza.
 + 
Articolul 3(1) Numărul studenţilor şi al cursanţilor extensiunilor universitare şcolarizaţi cu suportarea cheltuielilor de la bugetul de stat se aproba anual prin hotărâre a Guvernului, o dată cu aprobarea cifrei de şcolarizare pentru învăţământul universitar de stat.(2) Numărul studenţilor şi al cursanţilor şcolarizaţi cu taxa de studiu se stabileşte de instituţia de învăţământ superior organizatoare a extensiunii universitare.
 + 
Articolul 4(1) La programele de studii universitare în străinătate sau la filialele universitatilor româneşti din străinătate pot participa tineri din România, precum şi din alte tari.(2) Persoanele scolarizate cu suportarea cheltuielilor de la bugetul de stat pot beneficia de burse acordate de universitatea organizatoare din venituri proprii sau din alocaţii de la bugetul de stat. Selecţia persoanelor care pot beneficia de burse pentru studii universitare sau postuniversitare se face prin concurs organizat de instituţia de învăţământ superior organizatoare a filialelor sau a programelor de studii în străinătate.(3) Bursele acordate din alocaţii bugetare sunt prevăzute, în cadrul sumelor înscrise cu aceasta destinaţie, în contractul instituţional încheiat de Ministerul Educaţiei Naţionale cu universitatea organizatoare a extensiunii universitare.
 + 
Articolul 5(1) Bursierii, tineri din România sau din alte tari, pot beneficia de:a) bursa ce reprezintă o sumă de până la 800 dolari S.U.A. pe luna, pe o perioadă aprobată pentru studiile universitare sau postuniversitare, cu excepţia vacantelor, suma destinată acoperirii cheltuielilor de hrana, de cazare, procurării de cărţi şi rechizite, transportului urban şi unor cheltuieli marunte uzuale. În cazul în care integral sau o parte din suma destinată acestor cheltuieli este suportată de universitatea sau de instituţia-gazda, de alte persoane fizice sau juridice din ţara sau din străinătate, instituţia de învăţământ superior organizatoare a filialelor sau a programelor de studii în străinătate va suporta numai diferenţa de cheltuieli neacoperita, în limita cuantumurilor stabilite legal;b) transport dus-întors, cu avionul sau cu trenul, până la sediul filialei sau al instituţiei în care se desfăşoară programul de studii de doua ori pe an. Universităţile organizatoare ale filialelor sau programelor de studii în străinătate şi universităţile-gazda pot identifica şi mijloace proprii de transport care să permită transportul studenţilor, cu cheltuieli generale inferioare. În acest caz deplasarea studenţilor poate fi organizată la şi de la domiciliu de mai multe ori pe an;c) plata unui tarif suplimentar pentru bagaje de cel mult 10 kg în afară celor incluse în costul biletelor de avion, la începerea şi la finalizarea studiilor;d) plata tuturor cheltuielilor pentru transport şi cazare ocazionate de desfăşurarea practicii de vara sau a unor activităţi didactice aplicative, la universitatea organizatoare.(2) Cuantumul burselor suportate de la bugetul de stat se stabileşte anual, pe tari în care se înfiinţează filialele sau programele de studii ale universitatilor româneşti în străinătate, la propunerea senatului universitatii organizatoare, cu avizul Ministerului Afacerilor Externe, prin ordin al ministrului educaţiei naţionale.
 + 
Articolul 6(1) În cadrul extensiunilor universitare prevăzute la art. 1 personalul didactic poate proveni de la universităţi din România şi de la universităţile din ţara gazdă, având calificarea academica recunoscută de lege.(2) Personalul didactic al extensiunilor universitare va fi inclus în state de funcţii separate, normarea activităţii didactice făcându-se în conformitate cu prevederile Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic.(3) Activitatea didactica a personalului didactic din România se desfăşoară în cadrul normelor de baza sau, după caz, în regim cumul sau/şi în regim de plată cu ora.(4) Încadrarea pe posturi didactice a personalului din afară instituţiei de învăţământ superior organizatoare se face prin concurs, conform legii.(5) Sporurile salariale, gradatiile şi salariile de merit pentru personalul extensiunilor universitare vor fi aceleaşi cu cele aplicate personalului didactic al instituţiei de învăţământ superior organizatoare, conform legii.(6) Activitatea didactica a personalului românesc în cadrul extensiunii universitare este recunoscută ca vechime în munca.(7) Personalul didactic al instituţiei de învăţământ superior organizatoare, angajat în activităţi didactice în cadrul filialelor universitare şi programelor de studii ale universitatilor româneşti în străinătate, beneficiază pe perioada desfăşurării activităţilor respective, prevăzute în planurile de învăţământ, de drepturile de diurna şi de cazare până la nivelul celor stabilite de prevederile legale în vigoare în România, aplicabile personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.(8) Transportul personalului didactic se realizează în condiţiile stabilite la art. 5 alin. (1) lit. b).
 + 
Articolul 7(1) Personalul didactic auxiliar care activează în cadrul extensiunilor universitare poate aparţine instituţiei de învăţământ superior organizatoare sau instituţiei-gazda. Salarizarea personalului didactic auxiliar aparţinând universitatii organizatoare se face în conformitate cu legislaţia românească, pe state de funcţii distincte.(2) Personalul didactic auxiliar al instituţiei de învăţământ organizatoare, angajat în activităţi didactice în cadrul filialelor sau programelor de studii ale universitatilor româneşti în străinătate beneficiază pe perioada desfăşurării activităţilor respective de aceleaşi drepturi de diurna, cazare şi transport de care beneficiază personalul didactic.PRIM-MINISTRUMUGUR CONSTANTIN ISARESCUContrasemnează:–––––Ministrul educaţiei naţionale,Andrei MargaMinistrul finanţelor,Decebal Traian RemesMinistrul muncii şi protecţiei sociale,Smaranda DobrescuMinistru de stat,ministrul afacerilor externe,Petre Roman
 + 
Anexa 1REGULAMENTde înfiinţare şi autorizare a filialelor universitatilorromâneşti în străinătate, precum şi a specializărilorprogramelor de studii iniţiate + 
Articolul 1(1) Înfiinţarea filialelor universitatilor româneşti în străinătate, precum şi a programelor de studii se face în conformitate cu prevederile Legii învăţământului nr. 84/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr. 88/1993 privind acreditarea instituţiilor de învăţământ superior şi recunoaşterea diplomelor, republicată.(2) Filialele instituţiilor de învăţământ superior, ca extensiuni universitare în străinătate, sunt considerate unităţi distincte, fără personalitate juridică.(3) Extensiunile universitare şi programele de studii ale universitatilor româneşti în străinătate se realizează pe baza acordurilor sau protocoalelor interguvernamentale sau interministeriale, la propunerea instituţiilor de învăţământ superior care convin în scris sa devină partenere în cadrul unor programe de studii. Dacă în localitatea gazda a extensiunii nu funcţionează o instituţie de învăţământ superior, partenerul universitatii româneşti poate fi o alta instituţie locală care are acordul ministerului educaţiei tarii-gazda.
 + 
Articolul 2(1) Sunt autorizate să solicite Consiliului Naţional de Evaluare Academica şi Acreditare, prin Ministerul Educaţiei Naţionale, înfiinţarea filialelor universitatilor româneşti în străinătate, precum şi a programelor de studii numai universităţile româneşti acreditate.(2) Specializările universitare pentru care se solicita înfiinţarea filialelor trebuie, de asemenea, să fie acreditate, în conformitate cu Legea nr. 88/1993 privind acreditarea instituţiilor de învăţământ superior şi recunoaşterea diplomelor, republicată, în cadrul instituţiilor de învăţământ superior care solicită înfiinţarea filialei universitare sau a programelor de studii în străinătate.
 + 
Articolul 3Instituţia de învăţământ superior care solicită autorizarea de funcţionare provizorie a specializărilor universitare în cadrul filialelor universitare şi a programelor de studii se supune integral procedurilor de evaluare academica prevăzute de Legea nr. 88/1993 privind acreditarea instituţiilor de învăţământ superior şi recunoaşterea diplomelor, republicată, şi de regulamentele de desfăşurare a activităţii Consiliului Naţional de Evaluare Academica şi Acreditare şi a comisiilor de evaluare.
 + 
Articolul 4Dosarul de autoevaluare pentru autorizarea de funcţionare provizorie a filialelor universitare şi a programelor de studii ale universitatilor româneşti în străinătate trebuie să cuprindă şi acordul scris al Ministerului Educaţiei Naţionale, adresat Consiliului Naţional de Evaluare Academica şi Acreditare.
 + 
Articolul 5(1) Instituţia de învăţământ superior organizatoare a filialelor sau a programelor de studii trebuie să aibă cuprinsă extensiunea universitară în planul strategic de dezvoltare instituţională, cu acordul Consiliului Naţional de Finanţare a Învăţământului Superior.(2) La stabilirea numărului de studenţi echivalenti ai extensiunii universitare în străinătate, indicele de echivalare va fi determinat, pentru fiecare specializare universitară, de către Consiliul Naţional de Finanţare a Învăţământului Superior şi va fi aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale.
 + 
Articolul 6Universităţile organizatoare ale extensiunii universitare pot contribui la dotarea filialelor sau a instituţiilor în care se desfăşoară programele de studii cu aparatura de laborator, calculatoare, copiatoare, material didactic, birotica, cărţi şi materiale consumabile specifice diferitelor forme de învăţământ. Bunurile menţionate rămân în posesia universitatilor organizatoare şi sunt trecute în folosinţă filialelor universitare, cu respectarea legislaţiei în vigoare.
 + 
Articolul 7Absolvenţii formelor de învăţământ oferite de extensiunile universitare primesc, după caz, diplome sau certificate universitare recunoscute de legislaţia românească, respectiv de legislaţia tarii pe teritoriul căreia funcţionează filiale universitare sau se desfăşoară programele de studii. Diplomele şi certificatele sunt eliberate de universităţile organizatoare din România sau de universităţile din ţara-gazda, conform protocolului semnat iniţial între părţi; aceste documente de studii sunt recunoscute pe teritoriul ţărilor participante la realizarea programelor desfăşurate în cadrul extensiunilor universitare, potrivit reglementărilor în materie. Dacă nu exista acorduri care să permită recunoaşterea bilaterala a diplomelor şi certificatelor universitare, părţile care concura la realizarea programelor de studii din cadrul extensiilor universitare se obliga să facă demersurile pentru realizarea acestui deziderat.––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x