HOTĂRÂRE nr. 665 din 20 iunie 2002

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 15/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 486 din 8 iulie 2002
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulVA FI ABROGATLEGE 215 11/11/2016
ART. 9ABROGAT DEHG 490 23/05/2007
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 90 26/03/2001 ART. 56
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 107
ART. 3REFERIRE LADECRET 481 20/12/1971
ART. 3REFERIRE LADECRET 566 08/07/1968
ART. 3REFERIRE LACONVENTIE 18/04/1961
ART. 5REFERIRE LADECRET 481 20/12/1971
ART. 5REFERIRE LADECRET 566 08/07/1968
ART. 5REFERIRE LACONVENTIE 18/04/1961
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulVA FI ABROGATLEGE 215 11/11/2016
ART. 9ABROGAT DEHG 490 23/05/2007

privind înfiinţarea Protocolului Naţional



În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale art. 56 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor,Guvernul României adopta prezenta hotărâre. + 
Articolul 1Se înfiinţează Protocolul Naţional, ca structura organizatorică specializată, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, la nivel de direcţie, care are ca atribuţie asigurarea activităţilor de protocol şi ceremonial, precum şi elaborarea de norme unitare în acest domeniu.
 + 
Articolul 2(1) Protocolul Naţional asigura serviciile de specialitate primului-ministru, ministrului afacerilor externe, precum şi structurilor conduse de aceştia.(2) Protocolul Naţional colaborează cu compartimentele de protocol ale Administraţiei Prezidenţiale şi ale Parlamentului României, în vederea asigurării aplicării unitare a normelor de protocol şi ceremonial.(3) Protocolul Naţional urmăreşte organizarea riguroasă, din punct de vedere protocolar, a ceremoniilor publice la care participa invitaţi străini ai ministerelor şi ai celorlalte structuri ale administraţiei publice centrale şi locale.
 + 
Articolul 3Prin activitatea sa Protocolul Naţional îndeplineşte următoarele obiective:a) sprijină realizarea, prin mijloacele şi metodele specifice protocolului diplomatic, a acţiunilor de politica externa a ministerelor şi a celorlalte structuri ale administraţiei publice centrale şi locale;b) sprijină activitatea oficială a misiunilor diplomatice şi a oficiilor consulare din România, în conformitate cu prevederile Convenţiei cu privire la relaţiile diplomatice, încheiată la Viena la 18 aprilie 1961, ratificată de România prin Decretul nr. 566/1968, şi ale Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile consulare, din 24 aprilie 1963, la care România a aderat prin Decretul nr. 481/1971;c) îndrumă activitatea de protocol a ministerelor şi a celorlalte structuri ale administraţiei publice centrale şi locale.
 + 
Articolul 4Pentru realizarea obiectivului prevăzut la art. 3 lit. a) Protocolului Naţional îi revin următoarele atribuţii:a) elaborează norme de protocol pe care le supune spre aprobare instanţelor superioare şi urmăreşte aplicarea unitară şi coerenta a acestora;b) publică Indrumatorul de protocol, instrument de baza în organizarea activităţilor specifice;c) participa la realizarea acţiunilor de protocol organizate de Administraţia Prezidentiala şi de Parlament, în cazul acţiunilor ale căror programe şi organizare sunt comune cu ale acestor instituţii;d) coordonează activitatea privind acreditarea sefilor misiunilor diplomatice, străini şi români;e) asigura pregătirea şi îndrumarea în probleme de protocol a consilierilor diplomatici de pe lângă ministere şi celelalte instituţii centrale;f) editează anual şi pune la dispoziţie misiunilor diplomatice şi instituţiilor interesate Lista Corpului diplomatic acreditat la Bucureşti;g) actualizează lista sefilor de state, de guverne şi a ministrilor afacerilor externe, inclusiv fişele cu datele personale ale acestora, precum şi ordinea de precădere a sefilor misiunilor diplomatice şi reprezentantelor organizaţiilor internaţionale acreditaţi în România;h) participa alături de celelalte instituţii abilitate la organizarea acţiunilor de marcare a Zilei Naţionale a României şi a altor evenimente naţionale;i) examinează propunerile transmise de misiunile diplomatice ale României privind conferirea de ordine şi medalii unor cetăţeni străini, pe care ulterior Ministerul Afacerilor Externe le supune spre aprobare forurilor superioare;j) pune la dispoziţie Cancelariei Ordinelor informaţiile necesare privind sistemul de decoraţii, inclusiv ordinea de precădere a acestora şi practica în materie din alte tari, şi prezintă sugestii vizând perfecţionarea sub aspect organizatoric şi de ordin protocolar a practicii din România, în conformitate cu uzanţele internaţionale;k) asigură realizarea acţiunilor curente de protocol ale primului-ministru, precum şi ale aparatului primului-ministru şi Secretariatului General al Guvernului, la nivel de ministru, consilier de stat şi secretar de stat;l) realizează acţiunile de protocol curente în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, participa la pregătirea personalului care urmează sa plece în misiune permanenta în străinătate, îndeplineşte celelalte sarcini ce îi revin conform prevederilor Regulamentului de organizare şi funcţionare a Ministerului Afacerilor Externe;m) stabileşte relaţii de colaborare şi schimb de experienta cu structuri similare din alte tari, întreţine contacte de lucru curente cu misiunile diplomatice acreditate în România privind problemele ce intră în competenţa sa;n) studiază şi sintetizeaza practica protocolului pe plan internaţional şi elaborează propuneri de perfecţionare a practicii de protocol din România;o) îndeplineşte orice alte atribuţii specifice domeniului sau de activitate stabilite de primul-ministru şi de ministrul afacerilor externe.
 + 
Articolul 5În îndeplinirea obiectivului prevăzut la art. 3 lit. b) Protocolului Naţional îi revin următoarele atribuţii:a) urmăreşte aplicarea şi respectarea prevederilor Convenţiei cu privire la relaţiile diplomatice, încheiată la Viena la 18 aprilie 1961, ratificată de România prin Decretul nr. 566/1968, şi ale Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile consulare, din 24 aprilie 1963, la care România a aderat prin Decretul nr. 481/1971, asigurând respectarea condiţiei de reciprocitate;b) urmăreşte, în limitele competentelor sale, respectarea obligaţiilor care decurg din participarea României la acordurile multilaterale, formuland în caz de nevoie propuneri privind amendarea ori completarea normelor în vigoare, în vederea alinierii acestora la nivelul obligaţiilor asumate;c) propune avizarea proiectelor de acte normative care produc efecte în raport cu misiunile diplomatice din România, asigurând punerea de acord a prevederilor acestora cu angajamentele internaţionale ale României;d) editează într-o limbă de circulaţie internationala Ghidul de protocol, destinat Corpului diplomatic şi consular din România, adaptand la condiţiile şi specificul din România reglementările cu caracter general care guvernează acest domeniu.
 + 
Articolul 6În îndeplinirea obiectivului prevăzut la art. 3 lit. c) Protocolului Naţional îi revin următoarele atribuţii:a) instruieste periodic personalul din compartimentele de protocol ale structurilor guvernamentale;b) îndrumă metodologic compartimentele de protocol ale ministerelor şi ale altor structuri ale administraţiei publice centrale şi locale, în ceea ce priveşte aplicarea normelor specifice de protocol, ceremonial şi curtoazie şi respectarea stricta a reciprocităţii.
 + 
Articolul 7Protocolul Naţional elaborează periodic norme cu aplicabilitate la nivelul ministerelor şi al celorlalte structuri ale administraţiei publice locale, pe care Ministerul Afacerilor Externe le supune spre aprobare Guvernului, cu privire la nivelul cheltuielilor pe care le suporta partea română în cazul vizitelor unor oaspeti de peste hotare, baremurile de cazare şi masa, ţinând seama de evoluţia preţurilor interne, cu respectarea reglementărilor în vigoare.
 + 
Articolul 8(1) Structura organizatorică şi numărul de personal ale Protocolului Naţional se aproba prin ordin al ministrului afacerilor externe.(2) Numărul maxim de posturi în aparatul Protocolului Naţional este de 30, cu încadrarea în numărul de posturi aprobat pentru Ministerul Afacerilor Externe. Trei posturi pot funcţiona la Administraţia Prezidentiala, iar alte trei în cadrul aparatului de lucru al primului-ministru, la cererea acestora, prin detaşare, în condiţiile legii.
 + 
Articolul 9Şeful Protocolului Naţional are, de regula, gradul diplomatic de ambasador şi funcţia de director general.
 + 
Articolul 10Prezenta hotărâre intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.PRIM-MINISTRUADRIAN NASTASEContrasemnează:–––––p. Ministrul afacerilor externe,Cristian Diaconescu,secretar de statMinistrul pentru coordonareaSecretariatului General al Guvernului,Petru Şerban MihailescuMinistrul administraţiei publice,Octav Cozmanca––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x