HOTĂRÂRE nr. 66 din 10 mai 2021

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 14/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: SENATUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 516 din 18 mai 2021
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 13 07/02/2008
ActulREFERIRE LAPROTOCOL 13/12/2007
ActulREFERIRE LATRATAT 13/12/2007
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 148
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 67
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 67
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 148
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 76
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 76
 Nu exista acte care fac referire la acest act





În temeiul dispozițiilor art. 67 și ale art. 148 alin. (2) și (3) din Constituția României, republicată, precum și ale Protocolului nr. 1 privind rolul parlamentelor naționale în Uniunea Europeană, anexat Tratatului de la Lisabona de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeană și a Tratatului de instituire a Comunității Europene, semnat la Lisabona la 13 decembrie 2007, ratificat prin Legea nr. 13/2008,în baza Raportului Comisiei pentru afaceri europene nr. LXII/76 din 14.04.2021,Senatul adoptă prezenta hotărâre. + 
Articolul 1Senatul României:1.constată că Pactul climatic european:a)este o inițiativă a Comisiei de colaborare cu diferite părți interesate și cu societatea civilă, urmărind să determine angajamentul acestora față de acțiunile climatice și un comportament mai durabil;b)va oferi oamenilor și organizațiilor modalități de a învăța despre schimbările climatice, de a dezvolta și de a pune în aplicare soluții, precum și de a crea legături între ei pentru a multiplica impactul acestor soluții;c)va crea un spațiu dinamic pentru a face schimb de informații, a dezbate și a acționa cu privire la criza climatică;d)va oferi sprijin pentru dezvoltarea și consolidarea unei mișcări europene în domeniul climei;e)se va axa pe sensibilizarea publicului și pe sprijinirea acțiunilor;f)va contribui la diseminarea cunoștințelor privind acțiunile climatice care sunt solide din punct de vedere științific și oferă o bază practică pentru alegerile din viața de zi cu zi;2.consideră că:a)Pactul climatic va încuraja acțiuni democratice, fundamentate științific, practice, transparente, întemeiate la nivel local, favorabile incluziunii și de lungă durată privind schimbările climatice, întreprinse de persoane fizice și de organizații;b)Pactul climatic va asigura spațiul necesar colaborării pentru a combate schimbările climatice și degradarea mediului și pentru a profita de oportunitățile care decurg din acțiuni decisive și din moduri de viață durabile;3.susține că la nivel european Comisia trebuie să faciliteze și să sensibilizeze publicul prin acțiuni care să includă:a)transpunerea informațiilor solide din punct de vedere științific în opțiuni de acțiune care aduc beneficii multiple și imediate oamenilor și comunităților;b)modalități prin care rezultatele cercetării să devină mai accesibile publicului larg, adoptând orientări pe care proiectele de cercetare finanțate de UE să le urmeze în cadrul propriilor activități de diseminare și de comunicare;c)promovarea alfabetizării privind clima și integrarea științei și a soluțiilor climatice în programele educaționale în școli, în educația și formarea profesională, în învățământul superior și în învățarea pe tot parcursul vieții;d)demontarea miturilor climatice și contracararea negării și a dezinformării în domeniul climei;e)animarea reuniunilor și a evenimentelor online și offline în diferite limbi ale UE și vizarea unui public divers, pentru a insufla un sentiment de apartenență la comunitate în ceea ce privește clima;f)încurajarea acțiunilor care iau în considerare durabilitatea socială, bunăstarea socială, incluziunea, egalitatea, diversitatea, accesibilitatea și accesibilitatea din punct de vedere financiar pentru toți și care vizează persoanele și zonele cele mai vulnerabile.
 + 
Articolul 2Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Această hotărâre a fost adoptată de Senat în ședința din 10 mai 2021, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituția României, republicată.
p. PREȘEDINTELE SENATULUI,
ALINA-ȘTEFANIA GORGHIU
București, 10 mai 2021.Nr. 66.––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x