HOTĂRÂRE nr. 658 din 27 iunie 2007

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 22/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 460 din 9 iulie 2007
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 108
ART. 2REFERIRE LALEGE 360 02/09/2003 ART. 13
ART. 6REFERIRE LALEGE 426 18/07/2001
ART. 6REFERIRE LAOUG 78 16/06/2000
ART. 9REFERIRE LALEGE 180 11/04/2002
ART. 9REFERIRE LAOG 2 12/07/2001
ART. 11REFERIRE LACODUL PENAL 28/06/2004 ART. 302
ART. 11REFERIRE LACODUL PENAL (R) 16/04/1997 ART. 302
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEORDIN 1238 06/08/2007
ActulREFERIT DEORDIN 1461 24/08/2007
ActulREFERIT DEORDIN 718 17/08/2007
ART. 2REFERIT DEORDIN 333 27/03/2008

privind stabilirea unor măsuri pentru asigurarea aplicării Regulamentului (CE) nr. 648/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene privind detergenţii



În scopul asigurării aplicării în România a prevederilor Regulamentului (CE) nr. 648/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene privind detergenţii, cu modificările şi completările ulterioare,în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. + 
Articolul 1Se desemnează Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor ca autorităţi competente pentru aplicarea Regulamentului (CE) nr. 648/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene privind detergenţii, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 104 din data de 8 aprilie 2004, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare Regulament.
 + 
Articolul 2(1) Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului are următoarele responsabilităţi:a) primeşte, examinează şi evaluează solicitările de derogare formulate de către producători în conformitate cu prevederile art. 5 alin. 1 şi 3 din Regulament;b) transmite rezultatul evaluării solicitărilor de derogare Comitetului interministerial ştiinţific consultativ pentru evaluarea toxicităţii şi ecotoxicităţii substanţelor chimice periculoase prevăzut la art. 13 din Legea nr. 360/2003 privind regimul substanţelor şi preparatelor chimice periculoase, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de 3 luni de la înregistrarea solicitării, în vederea avizării acesteia;c) transmite rezultatul evaluării solicitărilor de derogare avizate conform prevederilor de la lit. b) la Comisia Europeană, în termen de 6 luni de la primirea solicitării de derogare;d) informează Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile cu 15 zile înainte de transmiterea rezultatului solicitării de derogare la Comisia Europeană;e) procedura pentru evaluarea solicitării de derogare se tarifează cu suma de 2.000 lei/solicitare;f) întocmeşte lista laboratoarelor din România care efectuează teste conform prevederilor art. 8 alin. 2 din Regulament, utilizându-se metodele prevăzute de acest act normativ. Laboratoarele care efectuează aceste teste au obligaţia să se înregistreze la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului;g) lista laboratoarelor prevăzute la lit. f) se publică prin ordin al ministrului mediului şi dezvoltării durabile, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, şi se transmite Comisiei Europene şi celorlalte state membre, în conformitate cu prevederile art. 8 alin. 2 din Regulament. Lista se revizuieşte ori de câte ori se impune şi după revizuire se retransmite Comisiei Europene şi celorlalte state membre;h) informează Comisia Europeană, în conformitate cu prevederile art. 10 alin. 2 din Regulament, în legatură cu faptul că un test realizat conform metodelor specificate în Regulament a condus la rezultate pozitive false;i) informează Comisia Europeană şi celelalte state membre în legatură cu aplicarea clauzei de salvgardare prevăzute de art. 15 din Regulament;j) furnizează, la cerere, personalului medical informaţii specifice transmise de către producători în conformitate cu prevederile art. 9 alin. 3 din Regulament.(2) Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului este responsabilă cu transmiterea către Comisia Europeană a oricăror alte informaţii care trebuie înaintate acesteia conform prevederilor Regulamentului.
 + 
Articolul 3(1) Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor are obligaţia de a controla dacă detergenţii sunt introduşi pe piaţă cu respectarea prevederilor Regulamentului.(2) Pentru îndeplinirea obligaţiei prevăzute la alin. (1), Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor poate solicita producătorului orice informaţie pe care acesta trebuie să o prezinte conform prevederilor art. 9 din Regulament şi poate preleva probe în vederea testării produselor de către laboratoarele prevăzute la art. 8 alin. 2 din Regulament.
 + 
Articolul 4(1) În cazul în care Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor constată că detergenţii introduşi pe piaţă nu corespund prevederilor Regulamentului din punct de vedere al biodegradabilităţii, aceasta:a) notifică producătorului că are obligaţia de a retrage de pe piaţă produsele neconforme;b) înştiinţează Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi Garda Naţională de Mediu despre neconformitatea constatată.(2) În cazul în care un test realizat conform metodelor prevăzute de Regulament a condus la rezultate pozitive false, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor informează Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, care înştiinţează Comisia Europeană, potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) lit. h).
 + 
Articolul 5Autorităţile prevăzute la art. 1 pot să aplice, conform competenţelor, orice masură care să asigure că detergenţii introduşi pe piaţă respectă prevederile Regulamentului.
 + 
Articolul 6În cazul în care se constată că detergenţii introduşi pe piaţă nu respectă prevederile Regulamentului privind biodegradabilitatea, aceştia sunt consideraţi deşeuri în conformitate cu prevederile anexei nr. IB "Categorii de deşeuri", poziţia Q 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 78/2000 privind regimul deşeurilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 426/2001, cu modificările şi completările ulterioare, şi se gestioneaza şi se controlează conform legislaţiei specifice.
 + 
Articolul 7Producătorul este obligat să retragă de pe piaţă produsele care sunt considerate deşeuri conform prevederilor art. 6, în termen de 30 de zile lucrătoare de la comunicarea notificării prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. a).
 + 
Articolul 8Următoarele fapte constituie contravenţii:a) nerespectarea de către producători a prevederilor art. 11 alin. 2-4 din Regulament referitoare la etichetarea detergenţilor se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 30.000 lei;b) nerespectarea de către producători a prevederilor art. 9 din Regulament referitoare la informaţiile pe care aceştia trebuie să le furnizeze autorităţilor competente se sancţionează cu amendă de la 40.000 lei la 60.000 lei;c) introducerea pe piaţă de către un producător a unor detergenţi care nu sunt conformi din punct de vedere al biodegradabilităţii cu prevederile Regulamentului se sancţionează cu amendă de la 50.000 lei la 75.000 lei;d) nerespectarea de către un producător a obligaţiei de a retrage de pe piaţă produsele care se dovedesc a nu fi conforme din punct de vedere al biodegradabilităţii cu prevederile Regulamentului se sancţionează cu amendă de la 60.000 lei la 100.000 lei.
 + 
Articolul 9Contravenţiilor prevăzute la art. 8 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Articolul 10Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute la art. 8 lit. a)-d) se realizează de personalul împuternicit de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.
 + 
Articolul 11Refuzul unui importator de a retrage de pe piaţă detergenţii importaţi de către acesta care nu sunt conformi cu prevederile Regulamentului şi care se încadrează la categoria deşeuri constituie infracţiune, prevăzută la art. 302^2 din Codul penal.PRIM-MINISTRUCĂLIN POPESCU-TĂRICEANUContrasemnează:–––––p. Ministrul mediului şi dezvoltării durabile,Lucia Ana Varga,secretar de statp. Ministrul sănătăţii publice,Ervin-Zoltan Szκkely,secretar de statPreşedintele Autorităţii Naţionalepentru Protecţia Consumatorilor,Dan VlaicuDepartamentul pentru Afaceri Europene,Adrian Ciocanea,secretar de statp. Ministrul economiei şi finanţelor,Cătălin Doica,secretar de statBucureşti, 27 iunie 2007.Nr. 658.–-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x