HOTĂRÂRE nr. 65 din 4 mai 2021

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 14/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: SENATUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 486 din 11 mai 2021
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 13 07/02/2008
ActulREFERIRE LAPROTOCOL 13/12/2007
ActulREFERIRE LAPROTOCOL 13/12/2007
ActulREFERIRE LATRATAT 13/12/2007
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 148
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 67
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 67
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 148
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 76
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 76
ActulREFERIRE LATRATAT 25/03/1957
 Nu exista acte care fac referire la acest act





În temeiul dispozițiilor art. 67 și ale art. 148 alin. (2) și (3) din Constituția României, republicată, ale Protocolului nr. 1 privind rolul parlamentelor naționale în Uniunea Europeană, precum și ale Protocolului nr. 2 privind aplicarea principiilor subsidiarității și proporționalității, anexate Tratatului de la Lisabona de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeană și a Tratatului de instituire a Comunității Europene, semnat la Lisabona la 13 decembrie 2007, ratificat prin Legea nr. 13/2008,în baza Raportului Comisiei pentru afaceri europene nr. LXII/81 din 14.04.2021,Senatul adoptă prezenta hotărâre. + 
Articolul 1Senatul României consideră că propunerile legislative respectă principiul subsidiarității. De asemenea, propunerile legislative respectă principiul proporționalității sub aspectul formei juridice alese, dar sub aspectul conținutului sunt inadecvate. + 
Articolul 2Senatul României:1.salută:a)abordarea privind modificarea cadrului legal existent privind stimulentele, consultanța financiară și regulile de prezentare a informațiilor, în special prin stabilirea unei baze conceptuale comune, prin reducerea supraîncărcării informaționale și creșterea calității consultanței financiare. Furnizarea de oportunități suplimentare de finanțare în cadrul Uniunii Europene va reduce treptat dependența de finanțarea bancară și va spori partajarea riscurilor pe piața unică, făcând astfel sistemul financiar al Uniunii Europene mai stabil și deblocând fonduri suplimentare;b)acțiunile propuse pentru a promova și diversifica accesul la finanțare, în special pentru companiile de dimensiuni mici și inovatoare, prin simplificarea regulilor actuale privind listarea pe piețele reglementate și admiterea la tranzacționare menite să crească nivelul de intermediere financiară, un obiectiv important mai ales pentru piața din România;2.exprimă unele rezerve și solicită:a)revizuirea caracterului adecvat al cadrului actual de securitizare în vederea asigurării faptului că piețele de capital pot să absoarbă mai multă expunere de la bănci și eliberarea capacităților de creditare ale băncilor, fără a submina standardele prudențiale sau a crea riscuri semnificative pentru stabilitatea financiară în Uniunea Europeană;b)definirea mai clară a Regulamentului privind piețele criptoactivelor (MiCA), astfel încât regulamentul să acopere doar criptoactive ce au o funcție de instrumente financiară (utilizate pentru plăți sau ca investiții). România consideră că utilizarea criptoactivelor prevăzute de propunerea MiCA nu trebuie să interfereze cu dreptul de a reglementa utilizarea monedei naționale, așa cum este prevăzut în cadrul național, ca prerogativă a suveranității monetare;c)o evaluare a riscurilor specifice pe care le prezintă criptoactivele, inclusiv identificarea factorilor de risc specific și modului special în care aceste riscuri sunt acoperite de dispozițiile Regulamentului privind cerințele de capital (CRR) și de Directiva 2013/36/UE – Directiva privind cerințele de capital (CRD) – CRR/CRD. În acest sens, România apreciază că publicarea și intrarea în efectivitate a MiCA ar trebui să fie corelate cu modificarea corespunzătoare a cadrului CRR/CRD;d)clarificarea respectării principiului proporționalității în ceea ce privește regimul aplicabil pentru întreprinderile mici și domeniul de aplicare (de exemplu: excluderea sistemelor de plăți, în condițiile în care sistemele de plată cu valoare mare reprezintă cea mai critică infrastructură a pieței financiare). Sistemele critice de plăți ar trebui clar definite, inclusiv pentru statele membre care nu fac parte din zona euro;e)o atenție sporită la traducerea termenilor specifici în limbile oficiale ale statelor membre, deoarece termenii folosiți în acest domeniu nou trebuie clarificați cu specialiștii în domeniu, pentru a se evita orice confuzie.
 + 
Articolul 3Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar opinia cuprinsă în prezenta hotărâre se transmite instituțiilor europene.
Această hotărâre a fost adoptată de Senat în ședința din 4 mai 2020, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituția României, republicată.
PREȘEDINTELE SENATULUI
ANCA DANA DRAGU
București, 4 mai 2021.Nr. 65.–-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x