HOTĂRÂRE nr. 631 din 29 iunie 2005

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 19/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 600 din 12 iulie 2005
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulAPROBA PEPROTOCOL 19/04/2005
ActulCONTINE PEPROTOCOL 19/04/2005
ActulREFERIRE LALEGE 590 22/12/2003 ART. 20
ActulREFERIRE LAACORD 27/10/1997
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 108
 Nu exista acte care fac referire la acest act

pentru aprobarea Protocolului dintre Ministerul Apărării Naţionale din România şi Ministerul Apărării din Serbia şi Muntenegru privind colaborarea în domeniul învăţământului şi pregătirii personalului militar şi civil, semnat la Belgrad la 19 aprilie 2005



În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 20 din Legea nr. 590/2003 privind tratatele,Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. + 
Articolul UNICSe aprobă Protocolul dintre Ministerul Apărării Naţionale din România şi Ministerul Apărării din Serbia şi Muntenegru privind colaborarea în domeniul învăţământului şi pregătirii personalului militar şi civil, semnat la Belgrad la 19 aprilie 2005.PRIM-MINISTRUCĂLIN POPESCU-TĂRICEANUContrasemnează:–––––-Ministrul apărării naţionale,Teodor AtanasiuMinistrul afacerilor externe,Mihai Răzvan UngureanuBucureşti, 29 iunie 2005.Nr. 631.PROTOCOLîntre Ministerul Apărării Naţionale din Româniaşi Ministerul Apărării din Serbia şi Muntenegruprivind colaborarea în domeniulînvăţământului şi pregătirii personalului militar şi civilMinisterul Apărării Naţionale din România şi Ministerul Apărării din Serbia şi Muntenegru, denumite în continuare părţi,în conformitate cu prevederile Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Federal al Republicii Federale Iugoslavia privind cooperarea în domeniul militar, semnat la Bucureşti la 27 octombrie 1997,luând în considerare dorinţa de a iniţia şi dezvolta colaborarea în domeniul învăţământului şi pregătirii personalului militar şi civil,au convenit următoarele:
 + 
Articolul 1Prevederi generale(1) Scopul prezentului protocol este de a stabili cadrul legal pentru schimbul de personal militar şi civil în scopul pregătirii şi instruirii în facilităţi militare de învăţământ ale părţilor, precum şi definirea regulilor şi statutului studenţilor în perioada de pregătire.(2) Reprezentanţii părţilor vor conveni anual asupra unui program de învăţământ. Programul de învăţământ va include, printre altele, instituţia militară de învăţământ unde se va desfăşura cursul, denumirea cursului, numărul de locuri şi durata.(3) Programele de învăţământ convenite conform alin. (2) vor fi schimbate între părţi prin birourile ataşaţilor apărării.
 + 
Articolul 2DefiniţiiÎn scopul prezentului protocol se vor folosi următoarele definiţii:1. studenţi – personalul militar şi civil care urmează să fie trimis în scopuri educaţionale în conformitate cu prevederile prezentului protocol;2. partea care trimite – partea care trimite personal militar şi civil în scopuri educaţionale în conformitate cu prevederile prezentului protocol;3. partea care primeşte – partea care primeşte personal militar şi civil trimis în scopuri educaţionale în conformitate cu prevederile prezentului protocol;4. procesul de învăţământ – toate activităţile care sunt desfăşurate în perioada de pregătire.
 + 
Articolul 3Aspecte financiare(1) Partea care trimite va asigura în conformitate cu propriile reglementări următoarele costuri:a) salariile incluzând alocaţii şi alte beneficii;b) cheltuieli de călătorie la începutul şi sfârşitul perioadei de pregătire, precum şi pentru perioada vacanţei;c) costurile pentru aducerea trupului neînsufleţit în ţară, cheltuielile pentru funeralii şi alte costuri care se ivesc în cazul morţii unui student.(2) Partea care primeşte va asigura în conformitate cu propriile reglementări costul taxei de şcolarizare, hrănirea şi cazarea. Partea care primeşte va asigura, de asemenea, costurile pentru transportul efectuat în scopul procesului de învăţământ.(3) Studenţii pot, dacă doresc, pe cheltuiala proprie, să locuiască în facilităţi, altele decât cele asigurate de partea care primeşte. Totuşi, aceasta îi va asista, în limitele capacităţilor sale, în găsirea unui loc de cazare.(4) Orice probleme financiare care pot apărea, legate de procesul de învăţământ, vor fi soluţionate prin înţelegeri separate între părţi sau reprezentanţii proprii autorizaţi.
 + 
Articolul 4Uniforma(1) Pe timpul procesului de învăţământ personalul militar va purta propria uniformă în conformitate cu reglementările naţionale.(2) Pe timpul cursului, partea care primeşte va asigura pe propria cheltuială echipament special pentru lucru pe instalaţii şi ţinuta de instrucţie în conformitate cu legislaţia naţională. Echipamentul va fi înapoiat la absolvirea cursului.
 + 
Articolul 5Criterii de selecţie(1) Partea care trimite este responsabilă pentru selectarea studenţilor în conformitate cu criteriile solicitate de partea care primeşte. Dacă criteriile nu sunt îndeplinite, partea care primeşte, cu consimţământul părţii care trimite, poate trimite înapoi studentul respectiv, pe cheltuiala părţii care trimite.(2) Cursul poate fi terminat înainte de termen din motive medicale sau disciplinare ori din lipsă de interes în îndeplinirea obiectivelor cursului din partea studenţilor.
 + 
Articolul 6Asistenţa medicală(1) Partea care primeşte va asigura asistenţa medicală şi stomatologică de urgenţă, incluzând internarea şi medicamentele. Partea care trimite va suporta orice alte cheltuieli legate de asistenţa medicală.(2) La începutul procesului de învăţământ, partea care trimite va elibera un certificat de sănătate conform cu modelul trimis de partea care primeşte.(3) Certificatul de sănătate menţionat la alin. (2) va atesta că studentul:a) nu suferă de nici o boală contagioasă;b) nu suferă de tuberculoză şi că a fost efectuată o examinare a plămânilor cu raze X;c) nu suferă de tulburări de sănătate care necesită tratament – boli, condiţii rezultând din răniri, malformaţii;d) nu necesită tratament stomatologic;e) a fost vaccinat în conformitate cu reglementările emise de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.(4) Examinările cerute trebuie realizate în termen de maximum două luni înainte de plecarea din statul părţii care trimite.(5) În situaţia în care anumite examinări cerute în conformitate cu certificatul de sănătate nu au fost realizate, certificatul de sănătate va conţine o declaraţie în acest sens.(6) Chiar dacă a fost prezentat un certificat de sănătate, partea care primeşte îşi rezervă dreptul de a reexamina studenţii în propriile facilităţi medicale.
 + 
Articolul 7Securitatea(1) Partea care trimite va trimite numai studenţi care au obţinut certificatul de securitate.(2) Studenţii vor respecta reglementările de securitate ale părţii care primeşte şi se angajează să nu dezvăluie terţilor informaţii clasificate primite pe timpul procesului de învăţământ.(3) Pentru accesul în facilităţile militare, studenţilor li se va emite un permis special.
 + 
Articolul 8Obligaţii(1) Partea care trimite va instrui studenţii:a) să respecte legea statului părţii care primeşte şi să se adapteze la obiceiurile locale;b) să se reţină de la orice activitate politică pe teritoriul statului părţii care primeşte.(2) Partea care trimite va aduce la cunoştinţă studenţilor conţinutul prevederilor prezentului protocol înainte de a-i trimite pe teritoriul statului părţii care primeşte.
 + 
Articolul 9Subordonarea(1) Studenţii vor fi subordonaţi direct ataşatului apărării al părţii care trimite în statul părţii care primeşte.(2) Ataşatul apărării menţionat în alin. (1) va colabora cu autorităţile corespunzătoare ale părţii care primeşte în toate problemele legate de pregătire.
 + 
Articolul 10Aspecte legale(1) Pe timpul procesului de învăţământ, studenţii se vor supune legislaţiei statului părţii care primeşte şi ei trebuie să se comporte în conformitate cu regulile şi regulamentele privind disciplina ale instituţiilor militare de învăţământ ale părţii care primeşte.(2) Studenţii care vor încălca prevederile alin. (1) vor fi trimişi înapoi pe cheltuiala părţii care primeşte.(3) În cazul deteriorării ori pierderii din vina cursanţilor a bunurilor părţii care primeşte, partea care trimite trebuie să plătească părţii care primeşte costul reparaţiilor conform cu costurile practicate în statul părţii care primeşte sau să asigure un substitut corespunzător pentru proprietatea deteriorată. Costurile sunt estimate de către experţi ai părţii care primeşte. Partea care primeşte va notifica părţii care trimite despre estimarea costurilor.(4) Plata costurilor reparaţiei bunurilor deteriorate sau înlocuirea proprietăţii este făcută de către partea care trimite, în valută convertibilă, părţii care primeşte, în termen de 45 de zile de la data primirii notificării.
 + 
Articolul 11Prevederi finale(1) Prezentul protocol va intra în vigoare la data primirii ultimei notificări scrise a părţilor, prin care acestea confirmă îndeplinirea procedurilor legale interne necesare intrării acestuia în vigoare.(2) Prezentul protocol poate fi amendat oricând, în scris, cu consimţământul părţilor. Amendamentele vor intra în vigoare conform prevederilor alin. (1).(3) Prezentul protocol se încheie pentru o perioadă nedeterminată. Orice parte poate notifica, în formă scrisă, despre intenţia sa de a-l denunţa. Denunţarea va intra în vigoare după 6 luni de la primirea notificării.(4) Dacă la data terminării există aspecte financiare nesoluţionate sau revendicări, prevederile corespunzătoare ale prezentului protocol vor rămâne în vigoare până la soluţionarea finală a acestora.Semnat la Belgrad la 19 aprilie 2005, în două exemplare originale, fiecare în limbile română, sârbă şi engleză, toate textele fiind egal autentice.În cazul unor diferenţe de interpretare, textul în limba engleză va prevala.Pentru Ministerul ApărăriiNaţionale din România,Teodor Atanasiu,ministrul apărării naţionalePentru Ministerul Apărăriidin Serbia şi Muntenegru,Provoslav Davinic,ministrul apărării––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x